Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 15:58 2 253 2

6 неподозирани неща причиняват скок в кръвната захар

  • кръвна захар-
  • скок-
  • глюкоза-
  • диабет

Неспокойният и забързан начин на живот могат да доведат до високи нива на кръвна захар

6 неподозирани неща причиняват скок в кръвната захар - 1
Снимка: Shutterstock

"Знаете ли, че не само сладките и захарта могат да повишат кръвната ви захар? Изненадващи фактори като стрес, липса на сън, изкуствени подсладители, недостатъчен прием на фибри и дори стареене - всички те могат да играят роля за повишаване на нивата на глюкозата," казва диетологът Бхакти Арора Капур.

  • Стрес и страх:

Когато организмът възприеме заплаха, независимо дали физическа или психологическа, той задейства каскада от физиологични реакции, включително освобождаване на глюкоза в кръвта, за да осигури енергия за реакцията "борба или бягство". Това може да доведе до повишени нива на кръвната захар

  • Недостиг на сън:

Лошото качество на съня може да наруши хормоналния баланс на организма и да доведе до инсулинова резистентност и по-високи нива на кръвната захар. Освен това липсата на сън може да засили желанието за сладки храни, което допълнително засилва покачването на кръвната захар.

  • Недостатъчно протеини на закуска:

Закуската с ниско съдържание на белтъчини може да допринесе за скокове на кръвната захар, тъй като белтъчините спомагат за забавяне на усвояването на въглехидратите, което води до по-стабилни нива на кръвната захар след хранене. Без достатъчно количество протеини организмът може да изпита по-бързо покачване на нивата на кръвната захар след консумация на въглехидрати.

  • Изкуствени подсладители:

Въпреки че изкуствените подсладители като аспартам или сукралоза често се използват като заместители на захарта в диетичните продукти, изследванията показват, че те все пак могат да повлияят на нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Това може да се дължи на сладкия вкус, който предизвиква инсулинов отговор в очакване на постъпващата захар.

  • Стареене:

С напредването на възрастта организмът може да стане по-малко ефективен в регулирането на нивата на кръвната захар. Това подчертава значението на създаване на здравословни навици, включително балансирано хранене и редовна физическа активност, за подпомагане на управлението на кръвната захар с напредване на възрастта.

  • Недостиг на фибри:

Фибрите спомагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта, като подпомагат стабилните нива на кръвната захар. Диета с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на рафинирани въглехидрати може да доведе до бързи скокове на кръвната захар след хранене.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идиоти...

    8 0 Отговор
    Стареене ! Идиоти...
  • 2 ебакти чучудундура

    3 2 Отговор
    повишавам нивото на олово в русофили