Last news in Fakti

21 Април, 2024 16:31 1 824 1

Учените откриха връзка между съня и риска от диабет

  • сън-
  • диабет-
  • риск-
  • диабет тип 2-
  • инсомния-
  • недоспиване-
  • липса на сън

Недостатъчният сън увеличава риска от диабет тип 2

Учените откриха връзка между съня и риска от диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Недостатъчният сън е често срещана трудност в съвременната епоха. Ако невинаги успявате да се наспивате толкова, колкото бихте искали, може би сте били обезпокоени от новината за скорошно проучване, според което хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, са изложени на по-висок риск от диабет тип 2.

Оказва се, че връзката между съня и диабета е сложна.

Изследователите са анализирали данни от Биобанката на Обединеното кралство - голяма биомедицинска база данни, която служи като глобален ресурс за здравни и медицински изследвания. Те са разгледали информация от 247 867 възрастни, като са проследили здравословното им състояние в продължение на повече от десетилетие, предава ScienceAlert.com.

Изследователите са искали да разберат връзките между продължителността на съня и диабет тип 2, както и дали здравословното хранене намалява влиянието на краткия сън върху риска от диабет.

Участниците в проучването са били запитани колко приблизително спят за 24 часа. Средната стойност е била седем до осем часа и се е считала за нормален сън. Кратката продължителност на съня е била разделена на три категории: лека (шест часа), умерена (пет часа) и екстремна (три до четири часа). Изследователите анализирали данните за съня заедно с информация за хранителния режим на хората.

Около 3,2% от участниците са диагностицирани с диабет тип 2 по време на периода на проследяване. Въпреки че здравословните хранителни навици са били свързани с по-нисък общ риск от диабет, когато хората са се хранили здравословно, но са спали по-малко от шест часа на ден, рискът от диабет тип 2 при тях се е увеличил в сравнение с хората от категорията на нормалния сън.

Изследователите установили, че продължителността на съня от пет часа е свързана с 16% по-висок риск от развитие на диабет тип 2, докато рискът за хората, които са спали три до четири часа, е бил 41% по-висок в сравнение с хората, които са спали седем до осем часа.

Изследването също така определя здравословното хранене въз основа на броя на порциите плодове, зеленчуци, червено месо и риба, които човек консумира за един ден или седмица. По този начин то не е взело под внимание как моделите на хранене, като например периодичното гладуване или средиземноморската диета, могат да променят риска от диабет сред тези, които са спали по-малко.

Освен това информацията за количеството сън и хранителния режим на участниците е била събрана само при набирането на кандидатите и е възможно да се е променила в хода на изследването.

При хората с диабет тип 2 организмът става резистентен към действието на хормон, наречен инсулин, и бавно губи способността си да произвежда достатъчно количество от него в панкреаса. Инсулинът е важен, тъй като регулира глюкозата (захарта) в кръвта, която идва от храната, която ядем, като помага за придвижването ѝ до клетките в цялото тяло.

Не знаем точните причини, поради които хората, които спят по-малко, може да са изложени на по-висок риск от диабет тип 2. Но предишни изследвания показаха, че хората, лишени от сън, често имат повишени възпалителни маркери и свободни мастни киселини в кръвта си, които влошават инсулиновата чувствителност, което води до инсулинова резистентност. Това означава, че организмът се затруднява да използва правилно инсулина, за да регулира нивата на глюкозата в кръвта, и следователно увеличава риска от диабет тип 2.

Наред с това хората, които не спят достатъчно, както и тези, които спят нередовно (например работещите на смени), изпитват смущения в естествения ритъм на тялото си, известен като циркаден ритъм.

Това може да попречи на освобождаването на хормони като кортизол, глюкагон и хормони на растежа. Тези хормони се освобождават през деня, за да посрещнат променящите се енергийни нужди на организма, и обикновено поддържат нивата на глюкоза в кръвта добре балансирани. Ако те са нарушени, това може да намали способността на организма да се справя с глюкозата с напредването на деня.

Тези и други фактори могат да допринесат за повишения риск от диабет тип 2, наблюдаван сред хората, които спят по-малко от шест часа.

Въпреки че това проучване се фокусира предимно върху хора, които спят осем часа или по-малко, възможно е хората, които спят по-дълго, също да са изправени пред повишен риск от диабет тип 2.

Предходните изследвания показват U-образна зависимост между продължителността на съня и риска от диабет тип 2. Прегледът на множество проучвания установява, че получаването на сън между седем и осем часа дневно е свързано с най-нисък риск. Когато хората спят по-малко от седем часа или повече от осем часа, рискът започва да се увеличава.

Причината, поради която по-дългият сън се свързва с повишен риск от диабет тип 2, може да е свързана с увеличаването на теглото, което също е свързано с по-дългия сън. По същия начин хората, които не спят достатъчно, е по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстяване.

Получаването на достатъчно сън е важна част от здравословния начин на живот и може да намали риска от диабет тип 2. Въз основа на това проучване и други данни изглежда, че що се отнася до риска от диабет, седем до осем часа сън може да са най-подходящото време. Въпреки това други фактори биха могли да повлияят на връзката между продължителността на съня и риска от диабет, като например индивидуалните различия в качеството на съня и начина на живот.

Въпреки че констатациите на това проучване поставят под въпрос дали здравословното хранене може да смекчи ефекта от липсата на сън върху риска от диабет, редица доказателства сочат ползите от здравословното хранене за цялостното здраве.

Авторите на проучването признават, че не винаги е възможно да се осигури достатъчно сън, и предлагат извършването на високоинтензивни интервални упражнения през деня да компенсира някои от потенциалните ефекти на недоспиването, свързани с риска от диабет.

Всъщност упражненията с всякаква интензивност могат да подобрят нивата на кръвната глюкоза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.