Last news in Fakti

6 Март, 2024 16:57 2 559 4

8 начина, по които заседналият начин на живот ни убива бавно

  • заседнал начин на живот-
  • заседнал живот-
  • седене-
  • вредно-
  • нездравословен начин на живот

Твърде дългото седене без раздвижване влошава значително здравето, ето как да поправим това

8 начина, по които заседналият начин на живот ни убива бавно - 1
Снимка: Shutterstock

Непрекъснатото седене без пауза за раздвижване може да ви изложи на риск от ранна смърт и дори физическите упражнения не могат да намалят този риск. Днес ще обърнем внимание на това как дългото седене на стола ни убива.

Заседналият начин на живот може да увеличи риска от ранна смърт с 30%, според ново изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association. Макар че той отдавна се свързва с повишен риск от смърт, според това изследване физическите упражнения не допринасят с нищо за намаляване или обръщане на риска от ранна смъртност. Хората, които прекарват по-голямата част от времето си в седене по работа или по други причини, биха могли да страдат от редица здравословни нарушения.

Заседнал начин на живот е всеки вид поведение в будно състояние, което включва седене или обездвижване с нисък разход на енергия. То може да изиграе значителна роля за намаляване на мускулните контракции, кръвния поток и глюкозния метаболизъм, което може да има отрицателен ефект върху здравето. Изследователите от проучването са установили, че ниското или високото количество физическа активност с умерена до интензивна интензивност показва същия повишен риск, ако продължителността на седенето е твърде голяма.

Д-р Ракеш Гупта, старши консултант по вътрешни болести в интервю за HT Digital споделя как продължителното седене може да доведе до здравословни проблеми - от дегенерация на мускулите, отслабване на костите, сърдечни заболявания до диабет.

1. Повишен риск от затлъстяване и висока кръвна захар или диабет

Продължителното седене забавя работата на ензима липопротеин липаза, който отговаря за разграждането на мазнините. Когато този ензим е по-малко активен, триглицеридите и нивата на кръвната захар се увеличават, което с течение на времето води до увеличаване на теглото и инсулинова резистентност. Ставането на всеки 30-60 минути помага за стимулиране на активността на липопротеин липазата и регулира кръвната захар и телесното тегло.

2. Дегенерация на мускулите

Прекомерното седене пречи на активирането и свиването на мускулите, което улеснява разграждането на складираните в мускулите протеини. С течение на времето това води до загуба на мускулна маса, намаляване на мускулната маса и сила. Правенето на редовни почивки за стоене или движение стимулира мускулите, предотвратявайки тяхното изтощаване. Обикновените силови тренировки 2-3 пъти седмично също запазват мускулната маса.

3. Лошо кръвообращение

Седенето твърде дълго време води до свиване на кръвоносните съдове в краката и повишаване на кръвното налягане. Това намалява притока на кръв към сърцето и краката, като увеличава риска от разширени вени и образуване на кръвни съсиреци. Раздвижването и свиването на мускулите на краката помага за изпомпването на кръвта обратно към сърцето. Бавното ходене също подпомага връщането на венозната кръв.

4. Болки в гърба и врата

Дълготрайните статични пози от прекомерно седене натоварват междупрешленните дискове, ставите, връзките и мускулите на гръбначния стълб, което причинява болки в долната част на гърба. Лошите пози на врата, които често съпътстват седенето, също водят до мускулно напрежение и болки в шийните прешлени. Редовните почивки в изправено положение могат да помогнат за избягване на прекомерното натоварване на определени мускулни групи.

5. Повишен риск от сърдечни заболявания

Прекомерното време, прекарано в седнало положение, е свързано със 147% увеличение на сърдечносъдовите инциденти. То също така предизвиква отлагане на мазнини около кръвоносните съдове и жизненоважните органи дори при хора, които не страдат от затлъстяване, което води до артериална скованост и сърдечни заболявания. Постигането на умерена активност от 150 минути седмично подпомага здравето на сърцето.

6. Отслабени кости

Седенето предотвратява натоварването и носенето на тежестта върху костите на бедрата и краката, необходими за стимулиране на изграждащите костите остеобласти. Това води до постепенна загуба на костни минерали и риск от остеопения или остеопороза. Тренировките с тежести и кардиото с умерено натоварване няколко пъти седмично осигуряват укрепване на костите.

7. Повишена умора/ниска енергия

Седящото положение намалява клетъчните сигнали, които позволяват разграждането на захарта и мазнините за производство на енергия. Седенето също така ограничава притока на кръв и доставката на кислород до мускулите, което допълнително ограничава енергийния капацитет и затруднява борбата с умората. Движението на всеки половин час помага да се поддържа високо производство на енергия.

8. Риск от разширени вени

Недоброто връщане на кръвта от краката поради гравитацията и продължителното седене забавят кръвообращението и водят до натрупване на кръв във вените на краката. Това разширява вените с течение на времето, което води до болезнени, подути варикозни вени. Леките контракции на мускулите на краката помагат за връщането на кръвта към сърцето. Избягвайте да кръстосвате краката си, когато седите, което допълнително затруднява притока на кръв.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    3 1 Отговор
    Фафли жлътко-преписвачите с правописни грешки да ги накарате да спортуват.
  • 2 Съдията Дред

    5 8 Отговор
    Навремето, тия, дето пасяха овцете и оряха нивите с Белчо и Сивушка, рядко доживяваха 50

    Коментиран от #3

  • 3 Сила

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Съдията Дред":

    Тъй, тъй...... гледам Пеефски, Баце и Шкембе Войвода не ми изглежда да си ходят скоро
  • 4 никола гешев

    9 0 Отговор
    Чърчил, щото беше постоянно във фитнеса, не пиеше и не пушеше пури, а и изкара две войни без грам стрес - явно затова изкара почти до 100!