Last news in Fakti

9 Април, 2024 13:32 973 1

Успешно започна тестването на ваксина срещу рак на черния дроб

  • рак-
  • рак на черния дроб-
  • ваксина-
  • тумор-
  • онкология-
  • онкологично заболяване

След прилагане на ваксината туморите са се свили, показва проучването

Успешно започна тестването на ваксина срещу рак на черния дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, показват обнадеждаващите резултати от проучване в начален етап, цитирано от Ройтерс.

Почти една трета от пациенти в напреднала фаза на рак на черния дроб са получили персонализирана ваксина, прилагана заедно с лекарство за имунотерапия в рамките на начален етап на проучване.

Ваксината е разработена от компанията Geneos Therapeutics. Тя прави индивидуални ваксини срещу рак на базата на ДНК, допълва БТА.

Реакцията е приблизително два пъти по-силна отколкото тази, която обикновено се наблюдава само при имунотерапия. Освен това, изследването показва, че ваксини, създадени на основата на мутации, срещани само в тумора на пациента, могат да повишат способността на имунната система да разпознава и атакува труднолечими видове рак.

Данните от проучването са публикувани в изданието Nature Medicine.

Откритията дават тласък към по-ефективни ваксини срещу рак след много неуспехи в миналото. Освен това може да се разшири диапазона на лечение на различни видове рак с такива терапии, отбелязва Ройтерс.

За целите на проучването изследователите използват проби от тумори на пациенти, за да създадат ваксини, базирани на неоантигени. Това са нови мутации, които се срещат само в тумора на онкоболния. Целта е да се обучи имунната система да атакува и убива само тези уникални протеини, като оставя здравата тъкан незасегната.

Ракът на черния дроб се счита за студен, тъй като съдържа по-малко мутации, което прави имунотерапиите по-малко ефективни.

„Тази ваксина по същество обучава имунната система да разпознава антигени, които е пренебрегвала“, каза ръководителят на изследването д-р Марк Ярчоан от Центъра за ракови заболявания „Джон Хопкинс Кимел“ в Балтимор, САЩ.

В проучването участват 36 пациенти с хепатоцелуларен карцином - най-разпространената форма на рак на черния дроб. Поставени са специално разработените ваксини в допълнение към широко използваната имунотерапия Keytruda на компанията "Мерк".

При почти една трета от пациентите, лекувани с комбинираната терапия (30,1 %), се наблюдава свиване на тумора. При трима от тези пациенти има пълен отговор, което означава, че не остават никакви забележими следи от тумора след средна продължителност на проследяването от 21,5 месеца. За сравнение, при пациенти с рак на черния дроб, които получават само имунотерапия, типичният отговор е около 12-18%.

„Това със сигурност сочи, че ваксината действително е добавила клинична ефикасност“, каза Ярчоан.

Лечението с ДНК ваксина, при която генетичният код на мутиралите протеини, се инжектира в клетките с помощта на малък електрически импулс. Ярчоан добави, че планират по-големи опити, но отказа да предостави подробности на този етап.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Индивида не е умрял

    1 0 Отговор
    Индивида не е умрял при прилагането и ли ? А пък за действието и ще видим по-късно!