Last news in Fakti

14 Юли, 2015 10:55 8 387 12

Най-бързата кола без шофьор е Audi RS7

  • audi-
  • rs7-
  • безпилотен автомобил

Немците от Audi продължават със смятаните от мнозина за безумни разработки на свръхнаточени автономни автомобили. Сега от компанията представиха нова версия на своята безпилотна кола, която е построена на базата на RS7. Предшественикът на тази машина дебютира през есента на 2014 година и още тогава немците го обявиха за най-бързата кола без шофьор. Новата разработка е по-лека от предходната с цели 400 килограма, системите и двигателя са усъвършенствани и колата е станала значително по-бърза.

Точното тегло на автомобила не се посочва, както и не се казва за сметка на какви възли и агрегати е постигнато това значително олекотяване. Новата автономна RS7-ица получава прозвището "Роби" и е снабдена с четирилитров осемцилиндров двигател. Моторът работи съвместно с два турбокомпресора, благодарение на които мощността му достига до впечатляващите 560 к.с. Максималният въртящ момент на този агрегат също не е за пренебрегване. Той е 700 Нм.

Електрониката е проектирана така, че да отговаря изцяло за кормилното управление, работата на скоростната кутия, както и тази на спирачките и подаването на газ. Автомобилът направи първите си изпитания на американската писта Sonoma Raceway в Калифорния, като прототипът успя да завърти обиколката (4 050 метра) за 2.01 минути без каквато и да било намеса от страна на водача. Автопилотът се ръководи от данните на няколко GPS устройства, предаващи информацията в електронния блок за управление през WLAN.

Системата има и още куп допълнителни модули, които отговарят за конкретната пътна обстановка. Най-важните от тях са специални 3D камери. Предшественикът на новото автономно Audi постави рекорд за скорост на "Нюрбургринг", като постигна скорост от 240 км/ч. Сега, според немците, новата разработка ще е още по-бърза. В реални условия безпилотните Audi-та бяха изпитани в Силициевата долина, където изминаха разстояние от 885 километра без помощта на водач, както и по магистралите в Германия, където скоростта на безпилотното Audi беше ограничена на 130 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вагер

    2 0 Отговор
    Аз искам да си купя автомобил и да го карам, а не да ме вози!
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    И какво би станало, ако електрониката загуби захранване - мазало. И сега автомобилите са уязвими от електрониката. Кагато откаже идва на помощ автовоз до сервиза. В старите коли това не можеше да се случи, още повече в тези които бяха с динама.
  • 3 123

    1 0 Отговор
    Такава кола може да паркира, да се движи сама, да взима решения за заобикаляне, изпреварване и т.н. но надали ще има как например когато свърши горивото сама да зареди и да плати за това на бензиностанцията. Винаги ще има човешки фактор - най-малкото за да се вози в колата.
  • 4 тошибиян

    0 0 Отговор
    аз се возя вътре и колата катастрофира, какво следва от юриди4еска то4ка?или минавам с по голяма скорост и камерата ме щрака а аз просто се возя кой глобяват и защо?
  • 5 копеле

    0 0 Отговор
    Чудят се с каква простийка да се отличат, за какъв чеп ми е да ме вози.
  • 6 bla bla

    0 0 Отговор
    А какво ще стане ако има срив в сателитите умишлено бъдат хакнати или нещо друго от където дефакто GPS черпи информация, за всичко свързано с управлението на колата. В едно по късно бъдещи може би това може да доведе и до умишлени такива сривове с цел терористичен акт, ако подобни коли станат ежедневие. За плащането на бензиностанция това не е проблем лесно може да бъде измислен начин с микрочип на стъклото в някой от ъглите където обслужващия персонал само трябва да чекира и по банков път да се преведат парите. Нещо като плащане с дебитна карта. Основния въпрос е безопасността и надеждност на такива коли .
  • 7 гост 1

    1 0 Отговор
    Девизът на Ауди е ''напредък чрез технологии'' и това се нарича еволюция, технологичен напредък, разработки, търсене на ново или както искаш там го наричай...но, от тази и от други още подобни на нея ... ''простотийки'' е извървян пътят от първата триколка на Ото Бенц до съвременните автомобили които караме днес !
    Утре колите навярно ще летят както във STAR WARS ....е, това навярно е, просто един от етапите през който трябва да минем за да стигнем до там !!!
  • 8 raptor

    0 1 Отговор
    Аз пък искам като ми се кара да го карам, като съм пил да ме вози. :)

    Коментиран от #11

  • 9 mediator37

    0 1 Отговор
    Освен "Браво!", друго какво ?
  • 10 Николай Николов

    0 1 Отговор
    Естествено, че Ауди ... Най-добрите без спор
  • 11 сссс

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "raptor":

    искаш ама няма , софия голяма, марш от гьола ве троле
  • 12 неамада

    0 0 Отговор
    хаххааха/ като няма желаещи да шофират ауди, то трябва да измислят кола без шофьор