Last news in Fakti

6 Август, 2005 16:29 2 087 0

Mercury Montclair

  • mercury-
  • mercury montclair

Живакът не старее. Максимата важи с пълна сила за главния герой на този материал. Автомобилът е произведен през 1955 година и носи името Mercury (от англ. - живак). Всъщност екстравагантното возило е кръстено не на течния метал, а на древноримския бог Меркурий.

Историята на марката Mercury започва през 1938 година. Легендата Хенри Форд обмисля идеята за създаване на луксозни автомобили на базата на стандартни Ford-ове още през 1932, но това става факт шест години по-късно. Замисълът на Хенри е тези автомобили да запълнят нишата между возилата Ford и Lincoln. До началото на Втората световна война обаче четириколесните, носещи емблемата на бог Меркурий (впоследствие емблемата търпи изменения и днес представлява стилизирана буква “М”), не носят голям успех на компанията. Едва след края на Войната, когато марката е възродена, започва пътят към успеха.

Моделът, за който става дума сега, е конструиран на базата на предвоенни автомобили от марката Mercury. Двигателят му е стандарт за американски возила от това време – V-образен, осемцилиндров. Разработката на агрегата е направена една година преди появата на Montclair и с нея започва смяната на старата генерация мотори, концепцията на които вече е доста неудачна. Буталата са изработени от алуминий, клапаните са горно разположени и ходът им е значително увеличен. Така устроен, двигателят развива мощност между 188 и 192 к.с., като обемът му е 4 886 см3. Цялостната конструкция на ходовата част и трансмисията обаче не търпят изменение. По-луксозната модификация се предлага с автоматична скоростна кутия, която е двустепенна и се нарича Merc-O-Matic. Интересното е, че клиентът може да избира между шест различни варианта на трансмисия. Разликата се крие в промененото предавателно число на директна предавка. Возията е изключително мека, като за това основна роля играят дългата база и окачването. Предното е пружинно, а отзад са монтирани два големи многолистови ресора.

Замисълът на дизайна е да бъде запазена индентичността на марката. Въпреки че доста от елементите са заимствани от Cadillac Eldorado (1953) и Lincoln и Continental Mark II, запазената радиаторна решетка от предходните модели придава собствена идентичност на Montclair. Използването на масивни хромирани брони и наличието на доста хромирани допълнителни елементи придават лукс на огромната кола. Интерес представляват и ракетообразните калници, които са характерни само за американски автомобили от 60-те. При Montclair обаче те все още не са с познатите ни от по-късните американски модели изсечени форми, а са леко заоблени в краищата си.

Колата дебютира през 1955 година в два варианта на оборудване – Custom и Monterey, като съответно втората е със значително по-богато оборудване. Малко след това се появява и най-луксозната версия Montclair. Тя се предлага само във вариант лимузина и от тогава до днес е привилегия единствено за финансово симпатични дами и господа.

Технически характеристики
Mercury Montclair (1955 г.)
Двигател
V-образен осемцилиндров
Работен обем
4 886 см3
Мощност
188 – 192 к.с.
Скоростна кутия
механична тристепенна
или автоматична двустепенна
Окачване отпред/отзад
пружини/ресори
Спирачки
барабанни и на четирите колела
Максимална скорост
170 км/ч.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА