Last news in Fakti

5 Юни, 2016 19:22 7 520 10

Land Rover съди китайски плагиати

  • jaguar land rover-
  • range rover-
  • landwind-
  • evoque-
  • x7-
  • съд-
  • дело-
  • плагиатство-
  • копие
Land Rover съди китайски плагиати - 1

Jaguar Land Rover съди китайската компания Jiangling Motor - производител на автомобилите Landwind - за незаконно копиране на модела Range Rover Evoque, съобщава Reuters. Делото за плагиатство се смята за знаково, тъй като чуждестранни фирми рядко се обръщат към съда за погазените си права. Въпреки масовите случаи на брутално копиране в Китай западните и японските компании избягват да търсят съдебна отговорност от плагиатите, тъй като шансовете за успех са нищожни. Освен това китайската публика смята подобни дела за тормоз над местните производители, което може да има негативни последици за имиджа.

Land Rover съди китайски плагиати

Landwind представи X7 през 2014 г. Китайското копие толкова много прилича на Range Rover Evoque, че в сайта Alibaba дори се продава комплект от радиаторна решетка и емблеми Range Rover, с които X7 става практически неразличим от оригинала. Цената е 128 юана ($19.43). Landwind-ът обаче струва една трета от цената Range Rover-а.

0От Jaguar Land Rover се оплакват, че след март 2014 г., когато се е състояла пазарната премиера на  X7, продажбите на произвеждания в Китай Evoque са спаднали с 20%, а резултатите на Landwind внезапно са се подобрили с 19 на сто. Британската компания вече е успяла да се пребори за забрана на продажбите на X7 в Бразилия, където китайците са били избрали вносител.

Делото срещу Jiangling Motor обаче ще бъде много по-тежко. Reuters припомня, че на Honda Motor са били необходими 12 години, за да се пребори с малък китайски производител на копие на модела CR-V. Отгоре на всичко японците са получили обезщетение от едва 16 млн. юана ($2.43 млн.) срещу съдебни разходи от 300 млн. юана. (близо $46 млн.).

Land Rover съди китайски плагиати


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КитаЯнка

    1 3 Отговор
    Хахаха, много весела статия!
    В едното може да видиш надута БГ мутра да отива към фитнеса на ТИМ с ръка подадена от прозореца украсена в цветни татуировки с дракони тигри и бодлива тел, докато музиката бичи на Миле Китич или Кондьо в ритъм с гривни и ланци по анаболните му мускули!
    В другото може да видиш всеки, който е решил да си купи китайско копие и да се присмее на балканската снобарщина, защото няма как БГмутромафиот да седне в китайско менте и да си плюе на престижа.

    Браво на китайците - дано спечелят или поне като загубят да са успели да раздуят разходите на жидомасоните за делото така, че обезщетението да е една стотна от онова, което са хвърлили за адвокати!!!!

    Коментиран от #3, #6, #7, #8

  • 2 themirror

    2 0 Отговор
    мислиш ли че акционерите на ягуар ще са единствените губещи от тази история? коко работници ще останат без работ поради съкращения заради ниски продажби?
    а?
  • 3 АнгличЯнин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КитаЯнка":

    Леле, а ти колко си зле... Направо ми е трудно да си представя колко злоба има в мъничкото мозък, който се помещава в главата ти.
  • 4 МАЛИИИИИ

    1 0 Отговор
    Индиийци съдят китайци.... малее :Д :Д :Д
  • 5 Брък Зит

    1 0 Отговор
    Майтап бе Уили! Да вземат да подберат колкото си пожелаят автомобили /не само китайски/ и да вземат да им сменят емблемите. Повечето изобщо няма да разберат коя е автентичната марка.
    Купувачите обаче не се лъжат и купуват която трябва кола!
  • 6 DBS

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КитаЯнка":

    Брей,а не е ли по-голама снобарщина и надскачане да не можеш да си позволиш оригинала и вместо да си караш това,което можеш, да скочиш в китайското менте да впечатляваш комшиите.НО все пак трябва и коплекта от "алито".За $19,43.И стаааш най-големия моой.
  • 7 Бай Хой

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "КитаЯнка":

    Създаването на интелектуална (тази дума едва ли ти говори нещо) собственост няма общо с беленето на картофи и цепенето на камъни за огнището . Автомобилният дизайн е нещо изключително сложно, плод на дългогодишен труд и инвстиции. Сполучливият дизайн определя автомобилите (визуално) за години наред, гениалният - за десетилетия. Конкуренцията в сектора е жестока и всичко е въпрос на сериозни инвестиции и труд.... В един момент се появява един жълтурко и с лека ръка и без никакви скрупули (още една нова дума) си цапардосва нещо градено с години и започва да извлича дивиденти от чужди усилия и труд. К'ви ланци, ТИМ–ове, фитнеси...фащай белачката за картофки и не се заглеждай толкуз у интернетя да не стане сакатлък.

    Коментиран от #9

  • 8 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КитаЯнка":

    Само дето е точно обратното. Тоз, който си е купил Evoque, си го е купил, заради лукса, окачване, двигатели, качествени материали т.н. А другия завистлив човечец ще си купи китайската бракма, само защото мяза на Evoque - видиш ли, и той е от елита. Точно те са за позьорковци, които не ги интересува нищо друго, от мнението на хората около тях. А че под капака има откраднат двигател от 80те не ги бърка. Дизайнът струва ужасно много пари за разработка, а жълтурите пестят от него като просто го крадът. Да не говорим колко са различни като окачване, технологии, двигатели, ск кутии и т.н. Като си толкова злобен и не можеш да си позволиш сносна кола, по-добре не коментирай. Дано най-накрая да ги запрат малко, че много такива се навъдиха. Въпреки, че доста се съмнявам, че ще успеят, докато има такива злобни хора като теб.
  • 9 Хой Бай

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Хой":

    Чул, че недоразбрал, че и обяснява, той! - Бай Хой за интелектуална собственост. Цепи си камъните за огнището и мълчи. Има закони и както едните ги заобикалят, така и другите.
  • 10 Кобрата

    0 0 Отговор
    Тва китайците са много ограничен и прост народ, имат здрава икономика, но всичко, което правят е копие на чуждо творение. Не копират само Range Rover, а всяка хубава и рономирана марка, която им барне окото и веднага започват да произвеждат реплики под друго име. И така правят не само с колите, а с всичко