15 329 0

Най-скъпият американски автомобил е притежаван от Каръл Шелби

Ангел Харизанов

Един от най-емблематичните американски автомобили, започва своята си история в началото на 60-те години на миналия век. Тогава Каръл Шелби решава да комбинира големите американски V8 двигатели с малките и леки английски шасита и от там произлиза Shelby Cobra. Първият произведен брой от модела e наречен CSX 2000 и остава под собственост на култовата американска личност, вместо да се запъти към шоурумите.

Това не е най-бързата Cobra, но 4.3-литровия ѝ V8 двигател е способен да я изстреля от 0 до 100 за само 4.3 секунди, като максималната скорост е достигала 246 км/ч. За началото на 60-те тези характеристики са били близки до невероятното, а дори и сега са респектиращи.

Една от причините за достигането на огромната сума от 13.75 милиона американски долара е, че този автомобил никога не е сменял собственика си и остава в напълно оригиналното си състояние, като за дългия си живот не получава нито една, дори и лека реставрация и запазва своята патина.

Предишният рекордьор за най-скъп американски автомобил продаден на търг бе Ford GT40 Gulf Mirage от емблематичната за него 68-ма година, като той успя да събере сумата от 11 милиона долара през 2012-та година, но това е далеч от абсолютните рекордьори. Те също са от началото на 60-те, но се отличават с червен цвят Rosso Corsa, производството си в страна с формата на ботуш и емблема с изправено конче.

От колекциятана Шелби, предишния рекордьор е личния му 427 Super Snake, който през 2007-магодина успява да се продаде срещу сумата от 5.5 милиона долара. През 2014-та неговата Cobra 205 CSX не достига желания праг от 2 милиона и остава собственост на Carroll Hall Shelby Trust.
 Напиши коментар:


Публикувай