7 539 1

Bloodhound SSC бе представен в столицата ни

Ангел Харизанов

На пищна церемония в хотел "Маринела", Castrol България представи един високотехнологичен болид, който ще се бори за титлата за най-висока скорост на планетата. Разработвания във Великобритания Bloodhound SSC е внушителен във всички отношения, за които можем да се сетим. Едно от главните лица на проекта - Тони Параман, който присъстваше на събитието, бе много любезен да ни разкаже повечето специфики. Мощноста на дългия 13.5 метра болид, идва от един реактивен двигател Rolls-Royce EJ200 е взет от изтребител Eurofighter Typhoon и три ракетни, като общият ѝ сбор достига покъртителните 133 хиляди конски сили. Тялото на болида използва много похвати от космическите кораби, като техниците участващи в разработките на проекта дотолкова са усвоили материята, че след завършване на проекта, спокойно могат да започнат работа в някой от космическите центрове. 

Както знаем, при високи скорости едно от най-определящите нещо са гумите, е тук поради огромната температура гуми няма, а колелата са изработени от алуминии и всяко едно от тях струва около 200 хил паунда. Причината за това е, че оборотите, с които ще трябва да се справи колелото са толкова големи, че и изискват невероятно точен баланс и той е постигнат с отнемането на изключително тънък слой от материала. На снимката на колелото можете да видите всички компании участвали в разработката му.

Другата интересна част идва от избора на трасето за рекорда - то не трябва да бъде на ниска надморска височина поради по-голямата плътност на въздуха, а същевременно не трябва да е и много високо, за да има достатъчно кислород за максималната мощност на двигателите. За намирането на трасето в ЮАР - соленото езеро Хакскеенпан, помагат Google и Лестърския Технически Университет, като във финалния избор участват 7 възможности. За да бъде подготвено трасето са изчистени близо 66 хил. тона камъни, като всичко това е извършено на ръка от цели 300 човека.

Проекта стартира през 2008-ма година, като в него участват създателите на миналия рекордьор Thrust SSC. До сега болидът е достигнал обща стойност от 57 милиона паунда, а разработктата на технологиите гони близо 1 милиард паунда. Първата цел е достигането на 800 мили, а след това е прагът от 1000 мили или 1609 км/ч, като настоящия рекорд е 1228 км/ч или 763 мили. Проектът е отворен и освен реактивния двигател, всичко останало може да бъде достъпено напълно свободно, като главната му цел е да вдъхнови хората по света. След няколко месеца ще се извърши първият шейкдаун на болида на асфалтова писта при, а опитите ако всичко върви по план ще се случат през следващата календарна година. 

Тони Параман


 Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кир
    Отговор
    1 00:36  02.10.16
    Ветко изяде ол инклузива, що да не хапне и този болид? Не плаща на работниците си, но спонсорира болид. ПроЗд народ, слаба дърДжава!

Напиши коментар:


Публикувай