6 328 6

Продава се последният Special Roadster

Георги Касабов

Аукционната къща Sotheby's организира търг за Mercedes-Benz 540K Special Roadster от 1939 г. Наддаването, което ще се състои в края на януари в Аризона, може да достигне кота от $8 млн.

От общо 419 екземпляра от модела с 5.4-литров редови осмак с механичен компресор, произведени в каросерийния завод на компанията в Зинделфинген в края на 30-те, само 25 са "специални роудстъри" по индивидуална поръчка. На търга на Sotheby's ще бъде предложен последният от тях.

Колата е поръчана от берлинския антиквар Ролф Хорн, по чието желание вратите получават красива извивка, по-издути калници, заоблени прагове и задница. Гюрукът се сгъва в отделна ниша зад седалките.

Червеноармейците, които превземат Берлин през 1945 г., не си дават сметка колко ценен трофей е Benz-ът. Автомобилът, който Ролф Хорн едва опазва от бомбардировките и артилерията, е предоставен на съветски дипломат, а по-късно е изпратен в Москва. Десетилетия след войната е изнесен контрабандно в Швеция, откъдето се озовава в САЩ.

В Америка уникалният 540K Special Roadster е реставриран и сменя няколко собственици. Всеки следващ купувач плаща по-висока цена за колата, която вече се е превърнала в капиталовложение. На каква стойност ще бъде следващата сделка, ще стане ясно на 19 януари в Аризона. От RM Sotheby's прогнозират цена между $7.4 и $8.4 млн.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ретро
  Отговор
  1 14:28  30.12.16
  Ще мине 10 милиона , това са уникални коли, каквито за съжаление вече никога няма да се правят, само се загледайте в детайлите! Дано отиде в правилните ръце, а не в някоя колекция на някой чаршаф само защото е инвестиционна!
 • Иван
  Отговор
  2 14:33  30.12.16
  Има два вида автомобили.Мерцедес и всички останали.

  Коментиран от #3

 • корса
  Отговор
  3 15:14  30.12.16

  До коментар #2 от "Иван":

  Тея гаражни лафове от соца си ги дръж за себе си смехурко! Колата определено е добра, НО има и по-добри!

  Коментиран от #4

 • копеле
  Отговор
  4 17:35  30.12.16

  До коментар #3 от "корса":

  Слушай колежанче, прав е номер 2. Тази кола е невероятна, мечта. И аз мисля че ще мине 10 милиона $
 • НикиД
  Отговор
  5 21:28  30.12.16
  този Мерцедес струва повече отколкото 10 съвременни, които нямат нищо общо с предишната репутация и качество на марката. самият факт, че е произведен в апогея на могъществото на Германия я прави уникална и неповторима, защото тази порода хора, които са я направили отдавна не съществува. жалко, че мръсните болшевишки крадци са я изнесли от Германия и е стигнала чак до щатите.
 • Иван
  Отговор
  6 02:06  31.12.16
  Аз съм друг Иван, не от номер 2. Моето мнение е, че имаШЕ два вида автомобили: Мерцедес и всички останали. А сега Мерцедес са като всички останали. Обаче колата горе е абсолютна класика, много се кефя на такива ценителски екземпляри.

Напиши коментар:


Публикувай