Last news in Fakti

23 Юни, 2007 15:15 970 0

Дизайнерските шедьоври на XX век

  • mercedes-benz 500k-
  • bmw 507-
  • porsche 911-
  • citroёn ds19

Както е известно, абсолютна красота не съществува. Критериите и оценките винаги са различни и индивидуални, като има значение и географското местоположение. Автомобилите не правят изключение. Сега с по няколко изречения ще спрем вниманието ви на десетте най-елегантни и стилни автомобила в Европа за изминалия век. Според автомобилните естети моторните превозни средства с четири колела са станали красиви в момента, в който са заприличали на жени. Под женски форми в един автомобил се има предвид най-вече пристегнатата “талия” на колата.

В зората на своята история автомобилният дизайн е доста скучен. В началото на ХХ век констукторите не успяват да избягат от един стереотип - отделни от каросерията калници, огромни радиаторни решетки и купе с форма на сандък. Първите ярки звезди на небосклона се появяват в началото на 30-те. Една от тях е Mercedes-Benz 500K. Този шедьовър е оборудван с осемцилиндров мотор, а от него са произведени само 342 екземпляра. И тъкмо когато дизайнът на превозните средства бележи сериозен възход, започва Втората световна война. През този период на никой не му е до красота и автомобилен стил.

Не само германците са дали на света красиви автомобили. През 1955 година франсетата вадят на показ уникален автомобил, наречен Citroёn DS19. Наричат го “Богиня”, а автор на това произведение на изкуството е Фламинио Бертоне - италианец, нямащ никакво отношение към италианското каросерийно ателие Bertone. Той живее през по-голямата си част от живота във Франция. Започва работа в Sical, а впоследствие преминава в Citroёn. Френският автомобил DS19 става символ на нова епоха в следвоенна Европа, нещо като декларация на новия начин на живот.

През 50-те години обаче центърът на автомобилната мода се измества в Италия...

Продължава в следващия брой

Радославъ СЛАВЧЕВЪ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА