Last news in Fakti

10 Март, 2007 12:34 920 0

Кабриолет на годината 2007

  • opel gt-
  • citroёn c-m tisse-
  • bentley-
  • bentley continental gt 4х4

Новият Opel GT е избран за “Кабриолет на годината 2007” по време на 77-то автомобилно изложение в Женева. Независимото международно жури, състоящо се от 21 автомобили журналисти и експерти, гласува за роудстъра най-вече заради привлекателния му дизайн. След Tigra TwinTop (Женева 2004) и Speedster (Женева 2000), GT е третият модел на Opel, който получава тази награда, връчена за първи път през 1994.

Съвременната дефиниция на атлетичен двуместен спортен модел намира своето отражение в новия Opel GT. В качеството си на класически роудстър, моделът се отличава с разположен отпред двигател, задно предаване, арматурно табло със спортни контролни прибори и перфектно скроен по мярка мек сгъваем покрив. С внушителната осанка на широката каросерия, елегантния страничен силует, дългото торпедо с окачен в предната част капак и късите надвеси на каросерията, пропорциите на GT са типични за автомобил от този клас.

Citroёn C-M tisse е най-добрият прототип

В дните на Женевския автомобилен салон, Citroёn ще получи престижното отличие Louis Vuitton Classic Concept Award 2006, което се връчва за най-добър прототип на годината.

Екологичното купе от високия клас с предизвикателен дизайн, с най-високи стандарти на комфорт при пътуване, спечели доверието на авторитетното международно жури. Концептуалният автомобил бе представен през 2006 г. на автомобилното изложение в Париж. С изтеглени линии и пропорции, оцветен в огнено червено, с впечатляващо отваряне на вратите (четири врати и също толкова равностойни места) и благородните материали, от които е изработено вътрешното оборудване, автомобилът предизвиква усещането за модел от висшата класа на купетата в сегмента Grand Tourisme.

Постига и най-високи екологични норми. Хибридното захранване, подобрената аеродинамичност и намалената маса осигуряват на C-Metisse такива показатели, които са достойни за един истински спортен автомобил (ускорението от 0 до 100 км/ч е само за 6,2 сек. при впечатляващ разход на гориво от 6,5 л за изминати 100 км при смесено управление) и емисии на CO2 от 174 мг/км.

Bentley подобри световния рекорд за скорост на лед

Четирикратният световен рали шампион Юха Канкунен направи нов рекорд за скорост на лед със своя Bentley Continental GT 4х4 като достигна 321,65 километра в час.

Предишният рекорд е счупен през 1995 г. от Жилдо Паланка-Пастор, финансист от Монако, който разви скорост от 296,34 км/ч с Bugatti EB110 Supersport. Успехът на Паланка-Пастор е надминат от Канкунен с почти стандартен автомобил. Доработките са сведени до някои аеродинамични елементи и гуми с шипове Nokian. Двигателят и окачването не са пипани.

Рекордът е направен на десеткилометров участък върху заледено море в западна Финландия, на 50 км северно от гр. Оулу при температура на въздуха -30 градуса по Целзий. За достигане на оптимална скорост на автомобила е предоставен отделен 5-километров леден участък, откъдето возилото излиза на “основната” писта за замерване на максималната скорост.

След два опита за достигната средна скорост се приема 321,65 км/ч.

Мария Минкова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА