Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 12:07 35 398 51

В САЩ конфискуваха хиляди Porsche-та и Bentley-та заради части, произведени от Уйгури

  • porsche-
  • audi-
  • bentley-
  • сащ-
  • уйгури-
  • принудителен труд
В САЩ конфискуваха хиляди Porsche-та и Bentley-та заради части, произведени от Уйгури - 1

Американските власти конфискуваха хиляди автомобили Porsche, Bentley и Audi заради части от Западен Китай, където живеят предимно уйгури, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Мярката се налага поради Закона за предотвратяване на принудителния труд на членовете на тази националност. Групата майка Volkswagen, доставчик на Porsche , Bentley и Audi, откри забранена част в колите си, след което всички коли бяха конфискувани в американските пристанища.

Според източници на изданието Volkswagen първоначално не е знаел произхода на частта, доставена от посредник. За какви точно детайли става дума не се уточнява. Според FT са били конфискувани повече от хиляда спортни коли и джипове Porsche, няколкостотин Bentley-та и няколко хиляди Audi-та.

Говорител на Volkswagen каза пред вестника, че групата може да прекрати отношенията си с тези доставчици, ако разследването разкрие сериозни нередности. Закон за предотвратяване на принудителния труд от 2021 г. забранява вноса в Съединените щати на продукти, произведени с помощта на принудителен труд в западния регион Синцзян и други райони на Китай, където живеят Уйгури


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    182 5 Отговор
    Като имаш такива приятели, врагове не ти трябват.
  • 2 Ден

    212 15 Отговор
    Нормалните американци не са ли роби!!!Роби на банките и застрахователите,само леко да мръднеш и ще спиш в колата,караваната или под моста!

    Коментиран от #25, #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пилот на Ферари

    165 15 Отговор
    Тия наистина са тотално прости . И какво - Уйгурите не трябва да работят ли ? Сега да си ги наврат тия Поршета , Бентлита , Аудита там де слънце не огрява . То и без това търговията на Фолксваген не върви . Сега остава и америте да им ги конфискуват за тоя дето духа !
  • 5 Българин

    35 101 Отговор
    това е разликата м/у САЩ и Русия

    Коментиран от #6, #35, #51

  • 6 Пилот на Ферари

    163 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Каква е разликата ? Че краварите ще откраднат едни автомобили от немците ли ? И какво ще ги правят ? Ще ги подарят на Уйгурите ? Или ще ги продадат на търг и ще гушнат парите ?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Един

    127 9 Отговор
    Струва ми се че с този ход повече вредят на уйгурите, отколкото да им помагат. Дори да приемем че Китай ги експлоатира, то какво ще стане с тях ако не могат дори за работници да ги ползват? Да ги натикат в гета, където да мрат безработни и безполезни ли?

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Пилот на Ферари

    89 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    И какво ще спечелят немците ? От трите , средния ли ?
  • 10 ДБил

    135 7 Отговор
    Ако използваха роби от Африка - няма проблем. На тръстиката!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госта.

    109 8 Отговор

    До коментар #8 от "Един":

    Ами като индианците в резерват , американците имат опит в тази сфера ще им дават ноу-хау.
  • 13 Тия Поршета и

    101 11 Отговор
    Бентлита да се дадат като субсидии на нашите едри зърнари, защо да се прахосват? На по-дребните зърнари - Аудитата.
  • 14 Запознат

    46 28 Отговор
    Уругвай е седалище на седемте наи голямо банки в света. Там се населват арийците след втората световна воина с заграбените пари и злато по време на водната, за това 70% от населението е с руси коси което е нетипично за Южна Америка. Арийците не са славят с труд ,а с робското използване на труд от местното население което е едва 28%.

    Коментиран от #16

  • 15 Бай дън

    73 5 Отговор

    До коментар #8 от "Един":

    Ами те какво направиха с коренното население на хамерика , набута ги резервати.
  • 16 Пешо

    61 7 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    И какво ти е запознатото? Какъв Уругвай те гони пък теб?! Да не си с руса коса?!
  • 17 Здрасти

    56 8 Отговор
    Да ги подарят на укрите, за защитават с тях Авдеевка

    Коментиран от #18

  • 18 Халва

    15 42 Отговор

    До коментар #17 от "Здрасти":

    Още ли не сте я превзели тази Авдеевка? Ама че епопея на ........
  • 19 ти да видиш

    47 4 Отговор
    Ехеее кога ще ги стигнем Уйгурите?
  • 20 селтак

    73 3 Отговор
    А нашите Уйгури как ше ги накараме да работат?
  • 21 Будител

    78 4 Отговор
    Уйгурите са китайци мюсюлмани....а по тази тема много се спекулира...Китай просто не ги допуска да се разселват из цялата държава и със закон ги държат в няколко области.....просто не искат да им натрапват исляма....а това че са евтина работна ръка ...то в Китай навсякъде има евтина такава...

    Коментиран от #38

  • 22 незнайко

    66 4 Отговор
    Американците се чудят как да се конфронтират с ЦЯЛ СВЯТ !!! Просто разбират, че губят надпреварата в "хуманната" икономика ! Във военната промишленност продължават да се напъват за лидерство !
  • 23 Будител

    63 1 Отговор
    Нашите цигани метяха улиците при бай Тошо...сега при демокрацията станаха част от тях сводници, автоджамбази....и когото социала успее да накара, пак метат улиците...част от тях излезе в чужбина и голяма част са престъпен контингент....кой какъвто се е родил е такъв....но като порастне има избор...ако иска...може да учи и да се реализира....но това са единици....е....
    космонавти и летци няма....скоро няма и да има....

    Коментиран от #28

  • 24 Абоната

    13 47 Отговор
    Не ми е ясно,защо всички пишете глупости в коментарите.Има Интернет четете,как китайските власти се отнася с този народ.Третират ги като животни,изобщо ги нямат за хора,принуждават ги насила да ходят в заводите да работят за мизерни няколко долара на месец.И друго Китай,не е Пекин,Шанхай и други големи градове 85% от населението живее в мизерия с по малко от 200 долара на месец.

    Коментиран от #32, #39

  • 25 Наката

    67 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ден":

    Съгласен съм. Живея в САЩ и го потвърждавам. Губиш доходи за 3 седмици и си фалирал!
  • 26 джо изкуфелият

    63 0 Отговор
    Когатo в Америка хиляди бездомни без никакви елементарни условия живеят на улицата (в Калифорния с километри върху тротоарите наредени палатки цели градове )- бездомните за тях не са трогнали тези престъпници иначе проливат крокодилски сълзи на чужд гроб. Какво лицемерие преди десетина години Американски гражданин който се разболял в чужбина специален самолет да го вземе ? Цялата медия със месеци писа - колко много ценят Американците живота на своитe граждани . Когато средно на година от 45.000-50.000 хиляди умират защото не могат да си внасят застраховките да ги плащат . Там да извикаш Бърза помощ даже да имаш застраховка си плаща .
  • 27 РЕД И ХАОС

    37 2 Отговор
    Резултатът ще е най-малко, стоп на износът на автомобили и части за САЩ, от Китай, и призив да не се купуват редица вносни стоки от САЩ, и тези марки - щом се възмущават от Китай. Доста храни се правят в Африка с робски труд. И от затворници в САЩ и Мексико, се правят стоки. А Тръмп и Тексас не санкционират използването на нелегални от латинска Америка. (Всичко е за спасяване на капитализмът и растежът на американските акции и богаташи. Но Тръмп постъпва по ляво, по-малко дясно, отколкото Байдън и сие. Тръмп раздаде пари при ковида, а тези са заповядали на Кристалина да иска само икономии. Елитът в САЩ вижда спасение чрез войн, нали войната е кейнсиянство - копаеш дупки и заравяш дупки, няма безработица и има поръчки. Но няма да се получи, всички са обвързани и не сме свят с предимно селско стопанство, има неолиберална догма против данъците и против митата. ... Тръмп е зависим от оръжеината индустрия, и с шамари ни даде да купим самолети, да увеличим бюджетите за апмия, и мълча при снимсите с кюлчета на Бойко - техният ккууччи син.)
  • 28 БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЬзнанието

    31 0 Отговор

    До коментар #23 от "Будител":

    Уйгурите са тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай (най-вече Синдзян-уйгурския автономен регион, познат още и като Източен Туркестан или Уйгуристан), където те са преобладаваща етническа група, наред с китайците) и съседните части на Узбекистан, Казахстан и Киргизстан. Отделна група уйгури живее в Южен Китай, провинция Хунан. Друга малка група (ок. 10 000 души) обитава провинция Гансу под името югури. Минималната месечна работна заплата в Китай е 264 долара, Минималната заплата в Китай се определя на местно ниво; варира от 1420 RMB (US$208,82) на месец или 14,6 RMB (US$2,06) на час в Ляонин ; до 2420 RMB (379,77 щатски долара) на месец или 21 RMB (3,30 щатски долара) на час в Шанхай. България 780 лв. (€399) на месец, 4.72 лв. (€2.41) на час. Индия е 2-долара на ден, 40 долара месечно. Учите в Китай взима 5000 долара. Масовата заплата в Китай е 600 долара, от 500 в бедни райони, и 1500 в богати райони, за специалисти е повече, от 2000 долара и над 5000 долара - а специалистите са 40%, на минимална заплата са 5% от китайците. Най-бедният китаец е богат колкото най-богатият в индийско село.
  • 29 Проблема

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Е че са блажени вярващите ( в демокрацията и такива подобни заблуди ).
  • 30 БИТ И ЕТО

    14 0 Отговор
    Уйгурите са тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай (най-вече Синдзян-уйгурския автономен регион, познат още и като Източен Туркестан или Уйгуристан), където те са преобладаваща етническа група, наред с китайците) и съседните части на Узбекистан, Казахстан и Киргизстан. Отделна група уйгури живее в Южен Китай, провинция Хунан. Друга малка група (ок. 10 000 души) обитава провинция Гансу под името югури. Минималната месечна работна заплата в Китай е 264 долара, Минималната заплата в Китай се определя на местно ниво; варира от 1420 RMB (US$208,82) на месец или 14,6 RMB (US$2,06) на час в Ляонин ; до 2420 RMB (379,77 щатски долара) на месец или 21 RMB (3,30 щатски долара) на час в Шанхай. България 780 лв. (€399) на месец, а българите взимат 4.72 лв. (€2.41) на час. Индия е 2-долара на ден, 40 долара месечно. Учите в Китай взима 5000 долара. Масовата заплата в Китай е 600 долара, от 500 в бедни райони, и 1500 в богати райони, за специалисти е повече, от 2000 долара и над 5000 долара - а специалистите са 40%, на минимална заплата са 5% от китайците. Най-бедният китаец е богат колкото най-богатият в индийско село.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ежко Бежко

    45 0 Отговор

    До коментар #24 от "Абоната":

    Не мога да пропусна простотиите, които се списват тука. Бил съм два пъти в Урумчи, столицата на уйгурската провинция Синдзян. София е западнало село в сравнение с Урумчи. Населението и ръководството на провинцията са предимно уйгури. Какъв принудителен труд, каква мизерия ви гони.
    Сега за уигурите. Те живеят в Китай, Казахстан и Киргизстан. Третират ги като нашите роми, но за разлика от нашите тези работят.
    Абе я карайте както си знаете, какво съм седнал да обяснявам. Лапайте пуканки и чакайте предсказанията на баба Ванга да се сбъднат и вярвайте, че Господ е българин.

    Коментиран от #44

  • 33 Байдън

    5 1 Отговор
    Жест към бай Ердо!
  • 34 Уйгурка

    21 0 Отговор
    Що бе , то целия свят трябва да умре от глад, поради тая причина. От 10 човека, 10 не искат да работят!
  • 35 ами така е да

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    първите са много прости а вторите се убиват да им се смеят на простотията
  • 36 Къде са докаателствата

    28 2 Отговор
    за използване на принудителен труд на уйгурите? Чух впечатленията на американски журналист, посетил района с бивша конгресменка и негов колега. Той беше много впечатлен как се развиват там и не беше открил дори и помен от някаква принуда. Т. нар. "геноцид" на уйгурите е поредната мащабна медийна операция срещу Китай. Да, имали са преди време сериозен проблем там с терористични актове, но в крайна сметка са заложили на образованието на местните общности и развитието на промишленост, вместо да водят "война с тероризма" по познатия на САЩ начин, изтребвайки милиони, като в Ирак, Либия и т. н. Не искам да кажа, че Китай ми е идеал, но е крайно време да спрем да осъждаме други народи и държави, които явно не разбираме, от висотата на вече тотално сбърканите "демократични ценности". Напоследък зад тях се крият откровено фашистки попълзновения в Запада.
  • 37 Иван Вазов

    5 1 Отговор
    Колите не са "конфискувани", а задържани на митницата. Има голяма разлика.
  • 38 някойситам

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Будител":

    Уйгурите нямат нищо общо с китайци, те са тюркска нация, с тюркски език и произход, етнически по-близо са към турците, отколкото към китайци, независимо, че са дръпнати. Почети малко ))
  • 39 Габдулла

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Абоната":

    Когато уйгурите рязаха глави никой не протестира.
  • 40 Ми така ще е

    10 1 Отговор
    Шибанати лъжлива Европа която уж беше независима от Русия взе да лъже клиентите си с некачествени части и то за коли които струват милион пари!!! Това Западната пумия лъжа и измама отвсякъде където и да погледнеш!!!
  • 41 Абе журналисти

    2 0 Отговор
    Къде са тези хиляди поршета...?!
    Та покрай тях се плиска за уйгурите....?
    Ама вие там защо биете негрите....,а? Ами и те така...
  • 42 Суши маНЯка

    2 2 Отговор
    Дрън ,дрън ,чИ пляс ! Коо речий - какъв Йогурт кви 5 леА
  • 43 ЗЪРНАРИ

    2 1 Отговор
    Да се забрани на всички ЗЪРНАРИ ,които получават СУБСИДИЙ ,да наемат работници БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.Да се качат на тракторите и комбайните и сами да работят с тях.
  • 44 Голям праз

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ежко Бежко":

    Те не се списват тука, се спускат от едни "демократи", които демократично отстояват конкуренцията, защо ме могат по друг начин.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хайл 14 /88

    4 3 Отговор
    Тия измамници от ВАГ пак друг им cpaл в гащите. Чудя се кога ли едеотите ще спрат да им купуват боклуците
  • 47 некой си

    3 0 Отговор
    Модерно пиратство кво да прайш. Набеждават Иванчо ,че сестра му е еди ква си а да върви той да се обяснява ,че няма сестра. И верно ,наистина с такива приятели врагове не ти трябват,видяхме кво се случи с немската компания която купи Монсанто,ми като я издоиха с куп дела срещу раундъп която между другото няма никакво отношение към Bayer на последните вече им пари под петите. Модерни ценности кво да прайш,нещо което и ние го усещаме с политическата върхушка от последните няколко десетилетия ама се правим на разсеяни.
  • 48 Тези

    4 0 Отговор
    определено не са добре. Лошото е, че ние подкрепяме идиотите им
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гост

    1 0 Отговор
    Дреме им на янките за уйгурите. Всичко е корпоративна война.
  • 51 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    янките са лицемери. Всеки ден американецът експлоатира милиони емигранти от Мексико и Азия, но те се загрижили за някакви си уйгури в Китай. И българските студенти са експлоатирани да берат ягоди на острова, но никой не е спрял вносът на британски ягоди, нали?