Last news in Fakti

30 Август, 2008 10:36 1 498 0

Chevrolet Cruze

  • chevrolet-
  • cruze-
  • chevrolet cruze

Отговор на въпроса докъде ще се размият границите на понятието “купе” вече могат да дадат само Господ и стари баби. Типът каросерия, чиято най-характерна черта до неотдавна бяха двете врати, окончателно и спешно трябва да си търси ново име, защото все повече спортни седани обсебват неговото. При това претенденти вече не липсват дори в компактния сегмент.

Най-новото попълнение сред тях ще се бори за добруването на GM на върха на автомобилната хранителна верига в световен мащаб. Chevrolet публикува първите снимки на Cruze, който трябва да дебютира в Париж и да замени едновременно мексиканския Optra, американския Cobalt, Holden Viva и наследеното от Daewoo Lacetti. Както повелява модата напоследък, новакът се къпе щердо в квалификацията “купе с четири врати”, с която американците се стремят да подчертаят спортните напъни на дизайнерите. Въпреки съмнителната терминология, динамичният стил на автомобила не може да се отрече. Окончателни оценки ще се раздават едва когато Cruze бъде представен на живо, но от снимките личи, че оформлението на линията на покрива, късата задница , високият борд на страничните прозорци и скулптурираният преден капак целят да защитят в максимална степен принадлежността към класа купе. От Chevrolet не се свенят дори да оприличават автомобила на Corvette заради “двойния кокпит” с разделено арматурно табло. До каква степен такова светотатство е оправдано, ще си проличи съвсем скоро. До момента известни опасения по въпроса създава името на главния дизайнер, който се казва Таеуан Ким, но пък и предубежденията рядко са полезни.

Продажбите на Cruze в Европа започват през март догодина. Моделът ще дебютира с 1.6- и 1.8-литрови бензинови двигатели с мощност 82 кВт (112 к.с.) и 103 кВт (140 к.с.) съответно, снабдени с променливи фази на газоразпределението както на всмукателните, така и на изпускателните клапани. Големи надежди се възлагат на новия двулитров турбодизел със 110 кВт (150 коня) и 320 Нм въртящ момент. Силовият тракт се допълва от петстепенна механичнта трансмисия и съвсем пресен автомат с шест педавки, който Chevrolet ще използва за първи път в компактния клас. Интересна подробност относно моторната гама на модела се появи в няколко източника. Според тях специално за Америка се подготвя 1.4-литров бензинов турбодвигател с директно впръскване на сместта, но потвърждение засега липсва.

Cruze ще бъде първото возило, което ще се възползва платформата Delta II. По-късно тя ще послужи за база на бъдещите Opel/Holden/Saturn/Vauxhall Astra, Saab 9-1 и 9-3, Chevrolet Tacuma и Volt. Според плановете на General Motors новакът ще се произвежда на различни места по света. На първо време европейският и азиатско-тихоокеанският пазар ще се снабдяват с продукция от заводите в Бупйонг, Южна Корея. Колите за Северна Америка ще се сглобяват в Лордстаун, Охайо.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА