2 080 1

Смъртоносният Graf & Stift на Франц Фердинанд

Радослав Славчев

Много хора не отдават подобаващо значение на Първата световна война, но тя е била едно от най-страшните явления, определили впоследствие развитието на света през целия ХХ век.

В първите месеци от Войната например, френската войска губи толкова много хора, колкото САЩ не са загубили през цялата Гражданска война. Всички, запознати по-отблизо с историята знаят, че конфликта започва, когато босненски анархисти разстрелват Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Убийството става, когато херцогът и неговата жена се возят в откритата лимузина Graf & Stift. Историята на този автомобил не свършва до тук. Следващите 20 години той е собственост на 15 души различни по народност, участва в 6 катастрофи и става причина за смъртта на 13 човека, без да броим 17-те милиона жертви от Войната.

Първият човек, който купува колата след смъртта на Фердинанд е австрийски генерал, който се умопобърква много скоро след това. След четири тежки катастрофи и загуба на едната си ръка следващият собственик на смъртоносния Graf & Stift остава инвалид. Това е един югославски губернатор, който я продава на свой приятел хирург.

Половин година след това докторът катастрофира и умира, но и убива двама пешеходци. Авариите и убийствата, пряко свързани с този автомобил, продължават до 1926 година, когато колата намира покой във военноисторическия музей във Виена.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • вижся
    Отговор
    1 15:26  12.10.17
    На газ колко гори?

Напиши коментар:


Публикувай