Last news in Fakti

31 Януари, 2009 12:00 1 228 0

Sonic7 / Rocket / Vstorm

  • sonic7-
  • rocket-
  • vstorm

В рекламата на малката английска фирма Six-river racing се казва: “След престой от 100 часа в гаража с отвертка в ръка Вие ще се сдобиете с уникален спортен автомобил.” За какво всъщност става въпрос? От тази компания предлагат три модела, от които да избирате, и сами да си сглобите екзотично спортно возило. Външността и на трите модела силно наподобява на добре познатите Lotus7, KTM X-Bow и Ariel Atom.

Първите две Sonic7 и Rocket са максимално опростени. В комплекта са включени пространствена алуминиева рама и стъклопластови странични панели. Освен това е добавено и двулостово окачване. Разликата между двата модела е в общото тегло и в различната външност. За да може обаче да се получи готов спортен автомобил, е необходим и донор. Sonic7 и Rocket са проектирани така, че идеално да пасват на моторизация от Ford Focus - първо поколение. От тази сравнително евтина кола се заимстват един куп детайли - спирачни апарати, предпазни обезопасителни колани, седалки, джанти и т.н., както и основните възли и агрегати. Изобретателите на екзотиките прилагат в комплекта собствена ауспухна система, която на всичкото отгоре е снабдена и с катализатор. Интересно е, че конструкцията е напасната само към два от бензиновите агрегати на Ford, които са с обем 1.8 и 2.0-литра. При качествена сглобка тежащите съответно 453 и 500 килограма машини могат да достигнат до 100 км/ч за време под шест секунди. Цената на един подобен кит е около 11 - 12 000 щатски долара, като в тази стойност не се включва донорът. На Острова обаче подобен екземпляр от първата генерация на Foсus с поизкривени ламарини може да се намери и за $ 1 000. У нас би било далеч по-скъпичко.

Третият модел на компанията, наречен Vstorm и е друга бира. Той изисква повечко време в гаража заради доста по-сложното шаси. Към него се монтира несиметрично окачване с централно разположени пружини и амортисьори. Макар и значително опростена, тази схема е заимствана от болидите във Формула 1. Пространствената рама на Vstorm е подсилена със стоманени панели, за да се увеличи цялостната якост на купето, а освен това двигателят се разполага така, че да снижи максимално общия център на тежестта. Тук конструкторите са предвидили нетрадиционен трицилиндров двигател от Subaru Justy, но автомобилът предоставя възможност и за вграждане на по-лек агрегат. Последният е двуцилиндров мотоциклетен, като за донор се използва байкът Aprilia RSV 1000 Mille. По този начин мощността може да варира от 135 до 143 к.с. Скоростната кутия е механична петстепенна, също заимствана от модела на Subaru. Предвид значително по-прецизната сглобка, както и далеч по-добрите динамични характеристики на агрегатите, Vstorm може да достигне скорост от 100 км/ч за 4.8 секунди, а до 160 - за 9.1. Максималната скорост е 227 км/ч. Това вече са сериозни показатели, поради което от Six-river Racing предлагат собствена спирачна система, с диаметър на дисковете от 265 мм. Междуосието на VStorm е 2 590 мм, което е с цели 165 мм по-дълго от това на Sonic7 и Rocket.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА