3 899 7

Подгответе и колата за празниците (полезни съвети)

Радослав Славчев

Голяма част от водачите на моторни превозни средства ще прекарат коледните и новогодишни празници някъде другаде. Пътуването с автомобил, особено в усложнената зимна обстановка крие рискове, които трябва да бъдат сведени до минимум.

Заради това сега ще ви дадем няколко съвета, които повечето от вас знаят, но не е лошо да им обърнат внимание, преди да тръгнат на път. Отправяйки се на път, водачът трябва да е сигурен, че колата му е технически изправна.

За целта проверете спирачната система и кормилното управление. Маслото и охладителната течност също трябва да са в норми, а от изключителна важност е да имате зимна течност за чистачки.

Проверете налягането в гумите и ако ви предстои пътуване в планината, снижете налягането с 0.1 бара от предписаното за вашите гуми. Така ще постигнете по-голямо сцепление, а разходът на гориво ще се увеличи незначително.

Не тръгвайте с износени или неподходящи гуми. Проверете налягането в резервната гума (ако имате такава) и задължително носете със себе си вериги за сняг. Не са за пренебрегване и пожарогасителят и аптечката, защото не знаете къде ще ви потрябват.

Слагайте предпазни колани, не превишавайте скоростта и спазвайте правилникът за движение по пътищата. Екипът ни ви желае приятно и безаварийно пътуване.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Караиванов
  Отговор
  1 12:15  22.12.17
  Един съвет и от мен. Не се правете на разбирачи, а се замислете върху написаното в статията. То може да спаси, както вашия , така и други животи и най-малко да ви направи пътуването по-приятно, без излишни главоболия.

  Коментиран от #4

 • Алфа Ромео
  Отговор
  2 13:30  22.12.17
  Сложете и гирлянди, рога и червен нос.
 • Христов
  Отговор
  3 13:35  22.12.17
  Българинът не обича да му да му дават акъл. Той си кара с гуми втора употреба, горивото в резервоара му е 10 литра, колата му технически е неизправна, защото минава преглед по втория начин и като стане злополука, друг му е виновен.
 • ТОДОР СТОЯНОВ
  Отговор
  4 13:55  22.12.17

  До коментар #1 от "Караиванов":

  СЪГЛАСЕН!ЕЛЕМЕНТАРНО Е И НЯМА ДА ОТНЕМЕ НИТО МНОГО ВРЕМЕ, НИТО МНОГО СРЕДСТВА, МОЖЕ ДА СЕ СПЕСТИ ОТ ПИРАТКИ И ФОЙЕРВЕРКИ...ПРИМЕРНО!ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
 • Шматка
  Отговор
  5 13:53  23.12.17
  ,,зимна обстановка" каде в гренландия ли
 • нагазаки
  Отговор
  6 08:29  25.12.17
  И лопата разбира се ако има сняг.Весели Празници!
 • гост
  Отговор
  7 20:21  30.12.17
  Напротив, при студено време въздуха в гумата се свива и налягането пада още повече

Напиши коментар:


Публикувай