4 524 5

Немски съд разреши на орехите да падат върху коли

Георги Касабов

Съдът във Франкфурт отхвърли иск за €4 000, подаден от жена през 2013 г. заради щети по автомобила ѝ, които нанесъл орехът в двора на комшията, съобщава The Local. Предишната есен ядките на дървото започнали да падат на земята, но силният вятър ги отвял право върху колата на ищцата, в резултат на което по каросерията се появили вдлъбнатини като от градушка.

Пред съда съседът не отрекъл, че щетите са причинени от дървото в имота му. Мъжът обаче изтъкнал, че можел единствено да подкастря редовно клоните, което и правел.

Вземайки предвид обстоятелствата съдията стигнал до извода, че ищцата трябва да подаде иск срещу дървото. Тъй като растенията не можели да носят съдебна отговорност, следвало падането на орехите да бъде признато за "природен факт".

"За да се избегне напълно рискът от падане на плодове, трябва или дървото да се отсече, или да се обезопаси с мрежа по целия периметър", гласяло решението на съда, а нито един от двата варианта не бил желателен в германските градове.

В крайна сметка ищцата трябвало да плати разходите по делото. Жената обаче можела да обжалва решението в срок от един месец.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Хой
  Отговор
  1 10:04  30.01.18
  ЕЕЕ! и там намирисва на корупция в съда, явно тая госпожа не е харесала "орехчетата' на човека и се оплаква от ореха му.
 • Morgoth
  Отговор
  2 10:21  30.01.18
  Да си направи Каско бе, то е за това да поеме и случаите в категория "Shit happens"
 • Гост
  Отговор
  3 10:54  30.01.18
  да се върнем на причината не е проблем в ореха а във вятъра => госпожата да съди вятъра!
 • onq bez konq
  Отговор
  4 11:10  30.01.18
  Интересно, какво би казал съда по казуса "може ли една тиква да управлява" ?
 • тЪпЕт
  Отговор
  5 11:20  30.01.18
  А съдът разрешил ли е слънцето да изгрява???

Напиши коментар:


Публикувай