2 853 10

Нов вид градски транспорт от Renault

Радослав Славчев

Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Един интересен експонат, който беше изложен на щанда на Renault в Женева привлече вниманието ни. Става дума за концепция, наречена EZ-GO и представляваща безпилотна кола с електрическо задвижване. С този прототип французите демонстрират своето виждане относно бъдещето на каршеринга.Разработката си от Renault позиционират като допълнителен вид обществен транспорт, който в бъдеще ще се използва наравно с метрото и градските автобуси. Да се качиш в такъв автомобил ще е възможно на специални стоянки, като в него могат да се возят различни хора с еднаква посока на предвижване.Освен това обаче, автомобилът може да се използва и чрез специално приложение и за индивидуални пътешествия. Колата е оборудвана със система за автономно управление от четвърта степен, позволяваща ѝ самостоятелно да се придвижва по пътища с предсказуемо движение.Автопилотът може да контролира лентата, в която се движи, да се престроява, да преминава през кръстовища и да контролира дистанцията с автомобила пред него. В някои случаи може да има и вмешателство на човек, но това се прави само при нужда и то с дистанционно управление.Renault EZ-GO е с габарити от 5.2 метра дължина, 2.2 метра широчина и 1.6 метра височина. В салона могат да се поберат до шест души, които влизат през огромна врата отпред. Колата разполага и с място за багаж, както и с огромна остъклена площ, която е направен с цел пътниците да могат да се любуват на градските пейзажи.Автомобилът се задвижва от един електромотор, разположен на задната ос, а скоростта му е принудително ограничена на 50 км/ч. Теглото му е 1 700 кг, като от тях 300 се падат на акумулаторния блок. От Renault планират да пуснат по улиците EZ-GO през 2020 година.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 15:57  09.03.18
  Айдее, маршрутките и бакшишите изгорЕха, само не е сигурно кога ... и дали ще видим този вид транспорт по улиците.
 • Марио
  Отговор
  2 15:58  09.03.18
  Пълна глупост.За какво ми е като само ще седя като пън.Колата трябва аз да си я карам.Иначе не е кола.

  Коментиран от #8

 • BILL
  Отговор
  3 16:34  09.03.18
  Света се развива, умните народи просперират, само простите се вървят назад. Като Русия и Северна Корея. Първите изобщо нямат асфалтови пътища на повече от 30% от територията си.

  Коментиран от #4, #9

 • Менсфилд
  Отговор
  4 17:53  09.03.18

  До коментар #3 от "BILL":

  Имаш ли си на представа за територията на Русия колко е и дали има нужда от асфалт навсякъде.Ама даи да си тролим че е по лесно.за какъв х.и си се загрижил къде и колко асфалт има то нали в България много има.

 • 5 22:46  09.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • не че нещо
  Отговор
  6 01:20  10.03.18

  До коментар #5 от "Mercedes-Benz":

  не че нещо, ама на мерцедес концепта не беше много по-различен
 • бай
  Отговор
  7 10:16  11.03.18
  Това ,ако не е летяща чиния ,няма как да движи в България ,още на първата дупка или спящ полицай ще се прекатури!
 • Morgoth
  Отговор
  8 11:27  11.03.18

  До коментар #2 от "Марио":

  Следващите поколения няма да могат да карат кола и няма да има толкова жертви по пътя. Ще ни се чудят на нас и ще ни съжаляват за това, че е трябвало да караме. Ще е същото както, ако някой ти каже, че ще трябва да управляваш асансьора ;)
 • Morgoth
  Отговор
  9 11:31  11.03.18

  До коментар #3 от "BILL":

  На този принцип Канада е една доста изостанала страна ;)
 • незнайко
  Отговор
  10 08:33  12.03.18
  Щом седалките не са индивидуални, не са направили нищо !!! Това е точно както казва пост номер едно, маршрутки като на бакшишите само че без шофьор !

Напиши коментар:


Публикувай