Last news in Fakti

25 Април, 2018 16:06 22 415 49

Така правят път на линейките в Германия

  • катастрофа-
  • култура на движение-
  • дисциплина-
  • германия

Германските шофьори винаги са се славели като едни от най-дисциплинираните в света. Поведението на водачите на магистрала A92 край Мюнхен от 14 април обаче учуди дори местните спасителните служби, пътуващи към катастрофа в огромно задръстване, съобщава aussiedlerbote.de.

За да пропуснат линейките и пожарните, шофьорите оформили своеобразен шпалир, паркирайки от двете страни на платното. Самоорганизацията на автомобилистите позволила на спасителите да стигнат изключително бързо до местопроизшествието по освободения "коридор", без да губят ценни минути.

Впечатлени от дисциплината и съпричастността на шофьорите, от аварийната служба в близкия гр. Фрайзинг са пуснали видеозапис от пътуването си във Facebook. В публикацията спасителите изразяват благодарността си към всички водачи, чиято съобразителност им е позволила да стигнат до мястото на катастрофата толкова експедитивно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    8 44 Отговор
    Соросоиди, какво повече да се коментира
  • 2 Ники

    20 52 Отговор
    Ееее честно казано съм убеден че преди това е минала една патрулка и ги е разчистила .... Има направен идеален коридор ... са глупости

    Коментиран от #33, #34, #48

  • 3 Помешчик Артьом Безродний

    97 13 Отговор
    Само в Германия може да се случи такова нещо! Респект пред тези хора, кой каквото ще да казва за тях! Никога, ама никога няма да ги стигнем, ако ще срещу нас да тичат!
  • 4 Фактифоб

    30 42 Отговор
    По коледа ми се наложи да мина през Дойчланд и прословутите им магистрали. По пътя се натъкнахме на няколко катастрофи, като движението се пропускаше само в една лента и се налагаше престрояване. Много тарикати обаче не искаха да се наредят в колона и до последно караха в свободната лента, за да натискат после най-отпред да бъдат пуснати. И понеже в 21 век немците ("мъжете") са татуирани наркомани с халки на носовете, зърната, пенисите и веждите, бирени кореми и дълги коси като на принцесите от приказките, те най-вежливо се надупват и отстъпват място на тарикатите. Понеже бях с джип, се престроих в свободната лента и започнах да се движа успоредно с автомобила, който беше зад мен. Започнаха да ми свирят и присветват отзад. Идваше ми да сляза и да ги заритам, но не посмях, че в чужда държава няма кой да се застъпи за мен. Предполагам, че дори немските полицаи си ходят на работа със сложен анален разширител, да са готови за партито след работния ден. Интересно ми е да видя след 5 години, когато западна Гейвропа бъде завладяна от ислямистките имигранти, кого ще винят за този крах? Цяла западна Гейвропа е под обсада и ги чака същата участ, която нашите мангасари направиха в родината наша. С тази разлика, че ние сме натискани от западна Гейвропа да толерираме цигойнерите, а тях никой не ги натиска да приемат тези мюсюлмански терористи.

    Коментиран от #5, #7, #14, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Morgoth

    16 12 Отговор
    Не знам защо започнаха по този начин да освобождават средната лента след като за сметка на това запълват аварийката. Карал съм по техните магистрали и винаги при задръстване аварийката е празна и всички аварийни служби минават през нея. Това което правят ми изглежда по-скоро като мода отколкото като нещо полезно.

    Коментиран от #19

  • 7 Morgoth

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Фактифоб":

    Реално погледнато си бил в нарушение. В една лента се влиза от там от където казват знаците, а не отдалеч, защото си видял, че след определено разстояние ще има пречка.
  • 8 Емели*

    52 4 Отговор
    Аз живея в Германия от доста години и това което виждате е реалност !!!!шофьорите са дисциплинирани ,ние българите също защото глобите са доста скъпи .Няма патрулка която да те разчисти ляво дясно !!!!Да се прибереш,да дадеш път тук е възпитание,което вие в БГ нямаме за съжаление. Наистина е дисциплина това което виждате. Така ако и в България бяхме толкова стриктни толерантни нямаше да има толкова катастрофи и жертви и така нататъка .Но Българина винаги се надсмива и търси под вола теле.Дори в един такъв момент вместо да се респектирани,плюете.А после жертви на пътя,автомагистрала Тракия трагедията е точно тази НЕТОЛЕРАНТНОСТ НА ПЪТЯ!!!!!!!
  • 9 Емели*

    23 3 Отговор
    Аз живея в Германия от доста години и това което виждате е реалност !!!!шофьорите са дисциплинирани ,ние българите също защото глобите са доста скъпи .Няма патрулка която да те разчисти ляво дясно !!!!Да се прибереш,да дадеш път тук е възпитание,което вие в БГ нямаме за съжаление. Наистина е дисциплина това което виждате. Така ако и в България бяхме толкова стриктни толерантни нямаше да има толкова катастрофи и жертви и така нататъка .Но Българина винаги се надсмива и търси под вола теле.Дори в един такъв момент вместо да се респектирани,плюете.А после жертви на пътя,автомагистрала Тракия трагедията е точно тази НЕТОЛЕРАНТНОСТ НА ПЪТЯ!!!!!!!
  • 10 зомби килър

    23 0 Отговор
    Там има чувство за общност и има защо,тук всеки е сам за себе си,така ощеляваме .
  • 11 Пепино

    3 4 Отговор
    Защо ли толкова бавно се движи линейката ?

    Коментиран от #32

  • 12 123

    25 1 Отговор
    Този тип престрояване на колоната е правило, а не изключение. Навсякъде по местата ца почивка на по големите отбивки във Австрия и Германия го има нарисувано. Не е нещо инцидентно, а си е правило.
  • 13 Jack Bauer

    1 7 Отговор
    Еее нищо чудно то и в България е така ...

    Коментиран от #16

  • 14 Gost

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Фактифоб":

    Що не слезна да ги зариташ,нали си мнго отворем.
  • 15 jambazina

    16 0 Отговор
    Там си е така по правилник, където няма аварйна лента си има схематични табелки над пътя, които показват как да се дава път на линейки и др., на табелките пише ретунгсгасе.
  • 16 5555

    24 7 Отговор

    До коментар #13 от "Jack Bauer":

    То и в България можеше да е така , ако го нямаше 9ти септември...
  • 17 Иван

    21 0 Отговор
    Да споделя и моето наблюдение аз съм в Германия от 10 месеца и патуваме всеки ден по тези магистрали и искам да кажа че тук наистина са правят коридори при задръствания за да могат да минават линейки и полиция.Също така искам да кажа че по магистралите иматплакати точно за тази цел ако има задръствания да се правят коридори
  • 18 понеже бях с джип

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фактифоб":

    Олеле ..... Това ако тук ти дава ..."право" да си правиш каквото поискаш там не е така.
    Газ в аварийната или бус лентата.Газ на австрийки и първи на светофара.Това е "понеже съм с джип" Особено черна хикс петица с черни джанти и черни стопове.

    Коментиран от #21

  • 19 Никсън

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Такъв им е закона, там изрично си пише, че средата се оформя свободна лента, защото в аварийната лента може да има аварирали коли.
  • 20 Shutrakov

    9 19 Отговор
    Хайде бе. От няколко години изминавам средно по около 5000 км. в Германия. Такова нещо за първи път виждам. Немците може би са били дисциплинирани, отговорни и мислещи, но е било преди 30 години. Сега в задръстване карат в авариината лента, хвърлят фасове през прозореца и т.н. Стига ни показвахте новини, които са по-скоро изключение отколкото практика. Не сме само ние идиоти в този свят.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истината

    3 0 Отговор
    Ами линейката по принцип се движи по бързо тази много бавна..нормална ситуация в която всеки шофьор в германия е попадал....а иначе дългия коридор е защото има задръстване...по принцип много бързо се прави коридор и бързо след това се възстановява движението
  • 23 Емигрант

    16 0 Отговор
    И аз живея в Германия и мога да ви кажа че това не е инцидентно ,а е официален закон да се прави коридор за линейки ,пожарни..
    Колите в лявата лента плътно вляво а другите коли вдясно вкл. в авариината.От два месеца глобата за нарушение на това правило е вдигната на 300 евро и 1месец без книжка..
    Ако и в България нарушенията се санкционират повярвайте всичко ще цъка.
    .Да ама надали...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бг-то

    16 1 Отговор
    Тоя дето бил с "джип" как така е карал успоредно с колата която се движела зад него.много ми е интересно.нещо не е добре горкия
  • 26 Gost

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Shutrakov":

    Вашите 5000 км. ги изминават 80 годишни бабички, които все още карат колите си..и този дето си хвърли фаса от прозореца, как го познахте че е германец, по немският номер на колата ли?
  • 27 MN AH 5555

    5 2 Отговор
    Това е правило което се спазва
    Аз съм в Германия от 7 години,а за фасовете аз също мятам.
  • 28 Българин

    12 1 Отговор
    Това което казват Емили и Емигрант е истина.
    Аз също живея в Германия и това е нещо нормално,въпрос на култура и уважение на закона. Дори днес в посока Моерс се случи същото. А тези които си хвърлят факсовете,не са немци,просто чужденци.
  • 29 Респект

    11 0 Отговор
    Не е инцидент, това е практика в Германия. В града последния път, за да направим коридор се качихме с две гуми на тревната площ, която разделя платната от едната страна, и на велоалеята от другата страна ( защото нямаше място). Даже колоездачите, които бяха отстрани спряха. Според мен не го правят само заради глобите, а от човещина. На линейката не й нужно да кара с шеметна бързина, при направения коридор стига до произшествието за нула време. Имайте предвид, че и във всеки район си има обслужваща пожарна и бърза помощ с линейки и хеликоптери. Не им се налага повече от 5 км да шофират. За по-дълго разстояние, възпрепятстване или инциденти в училища тръгват хеликоптери. Ние можем само да се учим от тях. Последното правене на път на линейка в Бг беше: аз бях в градски транспорт, линейката свиреше няяяякъде отзад на светофара, никой не се помръдна. Тя си изчака зелената светлина, после и колите да си потеглят.
  • 30 шваба

    6 0 Отговор
    бяха споменали по немското радио че около 320 евро е глобата ако не освободиш така средната лента дали е само дисциплината фактор
    ......
  • 31 Бгто

    14 0 Отговор
    То затова сме на този хал, вместо да кажем "браво" или "така се прави" , ние Българите започваме да се правим на много умни и само да плюем, как било и що било. Ами ей така"шарено на търкалета" Тъпаци.
  • 32 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пепино":

    Не е линейка,а е пожарна кола.
  • 33 Niki

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ники":

    В грешка си. Тук е така. При задръствания лявата колона се придържа възможно най- близо до мантинелите, а дясната е винаги готова да направи място отбивайки в аварийната лента. Дори линейките и патрулките не си позволяват да се движат в аварийната.
  • 34 Андро

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ники":

    Това в Германия е ежедневно мойто момче. НА пешеходна патека влак да идва и те види спира. Не е като в Бг.
  • 35 ОТ МЯСТОТО

    3 5 Отговор
    Пътувах в насрещната лента.Ето ви фактите-катастрофата не бе тежка,патрулка разчисти лентата която е снимана.Не ги величаите сляпо,по Коледа куриер прегази пред мен велосипедист в Манхайм и си избяга.Хванаха го по мои и на още един показанията.Браво а?
  • 36 Hihihi

    4 2 Отговор
    В Германия немци няма вече само паплач събрани от тук от там
  • 37 Гост

    5 0 Отговор
    Тоя па понеже бил с джип.Къв си ти бе .Те в германия половината коли са джипове.Бил минал през германия ама си мислил че е на село.
  • 38 Бай Писан

    5 0 Отговор
    Аз живея във Англия и тук при пътен инцидент е същото. Шофира по Европейските пътища от доста време. Най недисциплинираните и нагли шофьори по пътищата са Поляци, Българи, Литовци, Латвйци, Румънци. Тези кадри ги покажете на онези умните горе защото от 100 г. обикалят Европа и нищо не научиха.
  • 39 Бай онзи

    6 1 Отговор
    Абе и тук се нанират тарикатчета дето кТо видят лентат че е освободена и се опитват да минат напред ама като ги гепат и берат ядове. В Германия пожарната изпълнява и спасителни и медицински функций и то при положение че Всички са доброволци, а не като нашите тюфлеци.
  • 40 TIE X1 Advanced

    3 0 Отговор
    Освен това забележете на какво разстояние един от друг са спрели - точно както трябва. Тук всеки квартален рацер се възбужда да демонстрира несъществуващите си пилотски умения със спиране на 2 мм от бронята ти.
  • 41 Шофер

    3 6 Отговор
    Фактифоб е прав! Този клип е от някакъв национал, преди аутобана който е с три ленти. Бях в задръстването преди Мюнхен и там беше грозно! Немците стояха до последно на пътя на линейката! Движението трябваше да се престрои от три ленти в една (дясната).Олигофрените от лявата лента не се престрояваха на време, въпреки че имаше табла които показват че лява и средна лента са затворени. Така средната и дясната лента останаха блокирани, за да чакат "леваците" да се престроят в последния момент. Наложи се да блокирам лявата и средната лента за да може всички да се придвижват. Движението по немските аутобани е отвратително и германците карат като слобоумни, затова постоянно има задръствания, всеки шофьор може да потвърди!
  • 42 2064

    3 0 Отговор
    Това го виждам постоянно в Австрия, където живея- нарича се "ретунгсгасе".
  • 43 аребе

    1 0 Отговор
    Респект, но ако просто бяха оставили аварийната лента свободна щеше да е същото положението...
  • 44 Анонимна

    3 0 Отговор
    Това с дисциплината е още от училище!!!Във българските училища,трябва да се въведат такива,предмети целящи възпитанието на подрастващите и подготовка за живота на младите!!!! Във всяко едно отношение,започва да куца и образованието и въобще възпитаването на децата в къщи и в училище!!!! Трябва да се възпитават дисциплинирани и отговорни хора!!!Социалната ни система не работи ефективно,здравната и какво е наред -нищо!!!
  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    Абе то хубаво, че са направили път на линейката, ама тя що толкова бавно кара?
  • 46 Гост

    0 1 Отговор
    По темата да споделя пррсен случай от вчера. Линейка (тип баничарка) оставя пациент и тръгва от Пирогов. В локалното до Руски паметник с 20км. наляво/надясно (викам си - бяга от дупките), завъртаме колелото заедно и на пешеходната щеше да бутне едно момиче. Настигам го на сфетофара на ЛИДЛ (защото кара с 40-50) и нашия на червено си мина все едно си е в къщи. Кола идваща от дясно щеше да го блъсне. На следващия сфетофар (на МОЛ-а) спирам до него и му казвам: Колега пусни ПОНЕ лампите. При което отсреща с махване с ръка ми вика: Аре бегай бе.
    Учтиво му казах да не ми вика да бегам, щот после затова ги бият по улиците и после се оплакват, при което получих: Я си е...и майката😠 Опитах се да го спра и да викна КАТ при което въпросния пусна сирените и бутканите и изчезна посока центъра. Съжалявам единствено, че бях с бебето в колата и опитвайки се да го спра не можах да видя от количката рег.№ на скапаняка, който нищо чудно и да беше пиян.
    После говорете за култура на каране след като нито линейките НИ, нито патрулките НИ, спазват Закона за Движение по Пътищата. 😢

    Коментиран от #47, #49

  • 47 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Тоя с баничарката е много нагъл, постоянно обикаля по Сливница с пусната сирена и даже минава в насрещното. Бил съм по щатите ама толкова сирени не съм виждал даже и там. Тук всяка линейка е с пусната сигнализация, независимо от повода.
  • 48 Пътешественик

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ники":

    Не,не е минала патрулка. Това е по закон! При катастрофа се спират радиата и се съобщава за инцидента и са длъжни да карат плътно в дясно и плътно в ляво.
  • 49 DBS

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Човече....за какво култура на каране и тн става въпрос.Нали въпросните МПС се управляват от индивиди произлезли от масата....от обществото.Няма как да разчитаме на читави полицаи ...управляващи и тн ...като масата е това ....матриял.Обиждаме се ,когато някой го каже на глас ,ама си е истина.Разбира се има изключения.За съжаление "аре бегай бе " и "дай тука нещо да видиме" е масовия вариант.