Last news in Fakti

5 Май, 2018 12:25 19 132 20

Нова катастрофа с безпилотна кола (ВИДЕО)

  • катастрофа-
  • безпилотен автомобил-
  • google
Нова катастрофа с безпилотна кола (ВИДЕО) - 1

Този път в ПТП попадна големият ван Chrysler Pacifica, който е оборудван с автономна система от компанията Waymo. Последната е дъщерна фирма на Google, занимаваща се с разработка на безпилотни коли. Трябва обаче да отбележим, че за разлика от предишната катастрофа с автономен автомобил на Uber, тук колата на Waymo няма вина за произшествието.

Според полицията автомобилът с марка Honda, който се е врязал в Pacifica-та е бил засечен от трета кола, която се смята за виновник за ПТП-то. За щастие пострадали няма. Ще припомним, че преди около месец и половина компанията за споделени пътувания Uber преустанови всякакви тестове на автомобили със системи за безпилотно управление след фатален инцидент с велосипедистка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    36 22 Отговор
    Не пишете глупости!!!!!! Велосипедистката изкача пред автомобила и пилот от формула едно не би предотвратил инцидента. Било е сред нощ и велосипедистката сама скача пред автомобила. За сега системите на автономните автомобили не са показали никакви проблеми. Проблемни са хората и шофьорите, както е в последните два случая. Хората и шофьорите се блъскат в автомобила, а не обратно!!!!!!!!!!

    Коментиран от #7, #19

  • 2 Гост

    25 4 Отговор
    Шляхтиц, съгласен съм че тази овца изскочи дебилно. Ако колата беше управлявана от човек катастрофата е гарантирана. Обаче компа уж има лидар който хваща и на тъмно. А тук не реагира

    Коментиран от #10

  • 3 Антон

    13 12 Отговор
    Автономни коли в истинския смисъл на думата, които да бъдат достатъчно сигурно, скоро няма да има. Дори може жижв близките 40-50. год. А амо се измисли такъв надежден хатдуер и софтуер, демек изкуствен интелект, то и много други сфери от живота ще се променят.
    Ако беше толкова лесно отдавна щеле да има автономни производства, където почти няма променливи. Какви автономни коли, като променливите се измерват ако не в хиляди, то в стотици пъти всяка секунда. Тази статия е типичното доказателство за това. Не е само софтуера да държи гумите направо по осевата линия.

    Коментиран от #9

  • 4 KAT

    7 7 Отговор
    Скоро катастрофите с безпилотни ще се изравнят по % с катастрофите с пилотирани :D
  • 5 Пръч

    7 0 Отговор
    Козата си сака пръч - дано го разберат навреме !
  • 6 onq s konq

    7 7 Отговор
    Вярно е че ги блъскат тия безпилотни,ама щото знаят че вътре няма никой и накрая виновен ще излезе беззащитния комп.Я компанията да сложи вътре 3-4 мутри и стъклата да не са тъмни че да се виждат,да видим дали ще има ПТП-та .Отделно пък дето компютъра може да се програмира да шпори като луд и да уведомява камерите отдалеко че минават "наши хора".
  • 7 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Човек, тук не говорим за какво се вижда с просто око, защото електрониката разчита на лидари и лазерни измерватели, за които няма значение дали има сянка или е тъмно. Факт, че Юбер не са имали инциденти докато не преминават на система с един, вместо с 6 лидара, за което са били предупредени от инженерите, че ще има сляпа точка в близост до колата. Те са си го направили. Друг въпрос е, че волвото се рекламира точно с тази си сигурност, автономно спиране при поява на пешеходец дори и без водача да задейства или да гледа. Колата на Волво въобще не реагира, ама никак, това е проблема.
  • 8 Вуте

    19 1 Отговор
    Безпилотни коли...електронни цигари...безалкохолна бира...луда работа!!!
  • 9 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    Дали ти разбрах нещо от правописа и словореда?!?? Шмули оно АД ох
  • 10 Хаде

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Да се научиш да си мериш думите. Жената е претърпяла трагичен инцидент а ти да я наричаш "овца" е меко казано идиотско. Не забравяй, хора сме, грешим, надали нарочно ще се втурне пред колата да я сгази независимо безпилотно управляема или с активен шофьор зад волана.

    Коментиран от #12

  • 11 Мани бегай

    8 0 Отговор
    Не разбирам какъв е тоя зор автомобилите да се управляват сами, като не ви се кара ходете с градския или с такси.
  • 12 Антон

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хаде":

    Не е точно така!
    Защото безпилотната си кара и там компютъра преценява дали да се спре или не според това дали има хора пред колата или не.
    А когато шофира човек нещата са много много по-добри. За пример: шофираш и виждаш как деца играят на топка и момента в който топката тръгва към улицата. На шофьора му светка лампичката че в следващия момент може детето да излезе на пътното платно. Вече вниманието му е повишено, дори е намалил скоростта. Това няма как да стане при безпилотните недоразумения.
    Или виждаш колоездач който не кара в права в линия а лекичко криволичи. Вече знаеш че може да излезе пред колата или да падне. За безпилотната кола той не е заплаха.....
    Подобни случки са ежедневие за активните шофьори.
    Така че тези безпилотни глупости си ги заврете там където слънце не огрява.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Т1000

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Антон":

    Това е валидно с пълна сила и за автономните автомобили + те не се разсейват, виждат в тъмното и т.н.
    Проблема са хората, никой не спазва правилата на 100% :)
    За жената с велосипеда имаше дело в щатите, убер са виновни...
  • 14 Т1000

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Антон":

    Това е валидно с пълна сила и за автономните автомобили + те не се разсейват, виждат в тъмното и т.н.
    Проблема са хората, никой не спазва правилата на 100% :)
    За жената с велосипеда имаше дело в щатите, убер са виновни...
  • 15 smeh

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антон":

    И това може да се програмира, но отново не е решение. На пътя няма две еднакви ситуации. Човешкия мозък, особено мъжкият е изключително НАПРЕДНАЛ и ЧУВСТВИТЕЛЕН по отношение на движението и траекторията. Това са селектирани гени плод на еволюцията от които е зависило неговото оцеляване много преди да се появят колите. Така, че програмистите ще трябва доста да си поблъскат главата, докато направят дори жалко подобие на шофьор.

    Разликата е там, че мозъка ни превърта възможни варианти на развиващата се ситуация за части от секундата и ако нещо се промени то и нашите действия се променят. Докато автономният "тъп" автомобил само спира. Сметни колко време ще мине и път ще трябва да се извърви докато първите автономни коли успеят да запишат някакво жалко подобие на резултат в автосъстезание...т.е са поне минимална конкуренция на истинските карачи.
  • 16 smeh

    11 0 Отговор
    Отделно да вкарам и една конспиративна теория...малко храна за размисъл. Защо е цялата борба за автоматизация?
    -Казват ни, по-малко катастрофи, жертви, почиваш си вместо да караш и т.н.
    Сега се замислете, в Световната история колко войни са се водили, а колко милиони са жертвите? - Всичко е просто статистика. Освен на самият теб и хората, които те обичат, на никой друг не му пука за твоят живот - Така е за всички.

    Обаче има определена група от хора на които им пука какво МОЖЕШ и какво НЕ МОЖЕШ да направиш и затова са впрегнали цялата си власт да ОГРАНИЧАТ това което МОЖЕШ да направиш. А с една кола, която ТИ УПРАВЛЯВАШ можеш да направиш много:
    -Можеш да отидеш на места, където евентуално ти е забранен достъпа с автономна кола.
    -Можеш да контролираш изхода от ситуация, която може да е причина за нечия гибел. (представете си колко лесно можете да затриете някого, който се вози в машина над която няма никакъв контрол).
    -Можеш да скриеш къде си бил, защото до момента колите записват само колко километра са навъртяли, а не къде и т.н.

    Та с автономните автомобили, ние ще изгубим още малко от свободата и личният си избор...съвсем доброволно. Защото масата от населението са овце. А овцете са готови да жертват цялата си свобода за сметка на сигурността.

    Коментиран от #18

  • 17 батка

    1 0 Отговор
    Ся 'ко измислат и безпилотни велосипеди, ши има са блъ-ъ-ъскат на воля с безпилотните коли, 'начи!
  • 18 Мани бегай

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "smeh":

    Да и сценария от втория Капитан америка е на път да стане реалност. За тия овци явно е по-добре да си жев роб, но ние сме Българи, така че свобода или смърт!
  • 19 ПЕЮ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    ПО ЗАКОН СИ ДЛЪЖЕН ДА ИЗБЕГНЕШ ПТП
  • 20 бмв

    3 0 Отговор
    Смешни са тези автономни коли,защото в определени авариини ситуации като тази не могат да реагират по какъвто и да е начин.Да не говорим,че тук в бг нямаме маркировки дори липсват знаци,а за дупките дори няма да говоря.Никога компютъра не може да замени човека.