21 Юли, 2018 10:21 21 816 15

Защо седалките на футболните скамейки са от спортни коли?

  • футбол-
  • recaro

Забелязвали ли сте, че седалките на скамейките по футболните стадиони са специални? Оказва се, че това са седалки от състезателни коли. Тази тенденция води началото си от 90-те години на миналия век.

По това време собственикът на Recaro, немска компания за производство на седалки за състезателни автомобили, Улрих Пуч е бил в борда на директорите на бундестима ФК Кайзерслаутерн. Поради болките в гърба на треньора на отбора, Пуч поръчва изработването на стол, от който мениджърът да може да наблюдава мачовете край тъч линията. Специалния компонент в изработката е именно емблематичната състезателна седалка на Recaro.

Играчите от отбора обаче намерили стола на шефа си за уникален и през 1994-та Пуч е моделирал по подобен начин цялата скамейка като част от спонсорска сделка. Другите футболни клубове също намерили тази иновация за привлекателна и започнали да поръчват от Recaro спортни седалки за пейките край тъч линиите на стадионите си. Това се превърнало в интересна пазарна ниша за немската компания. В последствие дори производители на седалки за самолети започнали да оборудват стадионите на спонсорираните от тях отбори с продуктите си.

Днес състезателните седалки по скамейките се считат за стандартни. Според Recaro около 70 топ футболни отбора седят върху техните продукти. Част от тези клубове са Реал Мадрид и Борусия Дортмунд. Причината за това е, че седалките са изключително удобни и някои тях имат функция за затопляне при студено време. Но все пак, тази тенденция започва заради болките в гърба на един треньор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба

    25 11 Отговор
    Такава седалка монтирах преди мноооого години в магарешката каручка-платформа на тъста.Където минеше предизвикваше усмивки.
  • 2 Емо

    53 3 Отговор
    Много интересно,не знаех това.Интересно ми е също с какво обезболяващо пръскат футболистите като ги ритнат,да знам като се издрънча с чука с какво да се напръскам

    Коментиран от #3, #4, #7, #10

  • 3 KROMAZON

    41 3 Отговор

    До коментар #2 от "Емо":

    Пробвай с течен азот, само внимавай след това да не се издрънчиш още веднъж, че ще трябва да го лепиш...
  • 4 Немец

    14 21 Отговор

    До коментар #2 от "Емо":

    Ще кажат, само ако е немски препарата, както виждаш: класации за немски коли (нови и втора употреба), сега немски седалки ... като цяло тихомълком реклама на всичко де що е немско, после защо купуваме ставро и скъпо, само и само да е тяхно )

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Еди Кой си

    20 20 Отговор

    До коментар #4 от "Немец":

    Купуваме защото старото и скъпо немско, пак ще ни излезе по-евтино от новото и евтино руско

    Коментиран от #9

  • 6 Шофьор

    3 4 Отговор
    И на "Тича" са такива! Даааа...

    Коментиран от #11

  • 7 До 2

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емо":

    Пръскат ги с Репарил,6лв.е в аптеката
  • 8 Morgoth

    5 4 Отговор
    Аз съм си взел подобна за компа - удобна е, красива е, на всичко отгоре е с алкантара, а не с кожа, за разлика от повечето. Препоръчвам на всеки - не са и кой знае колко скъпи.
  • 9 Morgoth

    33 8 Отговор

    До коментар #5 от "Еди Кой си":

    Казват, че немското качество не можело да се сравнява с китайското ... ама китайската стена вече 2000 години си стои, пък колко издържа берлинската ;)

    Коментиран от #12

  • 10 Morgoth

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емо":

    Най-помага пръскането с дузпатамин ;)
  • 11 Пешо

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шофьор":

    Кои са тези "Тича" и защо тичат? 😂

    Коментиран от #13

  • 12 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Берлинската е строена от РУСНАЦИ :):):) - качество като на Лада

    Коментиран от #15

  • 13 Татко ти

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    "Тича" е стадиона на еклерите (Черно море-Варна).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Преброяване на бесните язовци

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Хахахах burnnnn. Браво. 👌