Last news in Fakti

2 Август, 2018 15:03 5 351 46

Още по-големи загуби за Tesla

  • tesla-
  • загуби
Още по-големи загуби за Tesla - 1

През втората четвърт от 2018 година загубите за американския производител на електромобили е 717.5 млн. щатски долара. През първата четвърт от годината загубите се изчисляваха на $336.4 млн.

От отчетите става ясно, че загубите са свързани с огромните инвестиции в разработката на нови модели, в частност на Model 3. Приходите от продажбите на най-евтината tesla постепенно нарастват, като се очаква да скочат с още 15% през третата четвърт от годината, но това съвсем не е достатъчно.

Не е ясно как компанията ще се спаси от банкрут при положение, че в плановете и са залегнали още колосални разходи, в това число пет милиарда долара за строителство на завод в Китай. Част от средствата компанията се надява да придобие от китайски инвеститори, но според анализатори, предвид обтегнатите отношения между КНР и САЩ това може и да не се случи според очакванията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икономист

    24 5 Отговор
    Само лека добавка.
    Наличният КЕШ е 2.2 милиарда, от които почти 1 милиард са от депозити на хората.
    Освен това никой не говори за банкрут, а за увеличаване на капитала следващата година щото кеша свършва, тоест ще се печатат нови акции!!!
    Мъск казва няма да го увеличаваме щото Q3 и Q4 вече ще сме на печалба.
    Как се излиза от -717.5М на плюс само той си знае.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Driving pleasure

    11 25 Отговор
    Кочината потъва, а прасето в нея квичи - нищо ново
    Дано съдебните дела които почват стещу свети Илон го "застрелят" окончателно, че поне да му спестят мъките :)
  • 3 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Икономист":

    По-скоро облигации, отколкото акции. Надали ще иска да се раздели с част от собствеността си толкова лесно. И съм сигурен, че ще ги палсира много бързо колкото и да му трябват.
  • 4 булгар

    9 19 Отговор
    я ше си карам гоуфо 85 година чис дизел и ша си свиркам ве ей, я ми се маайте с тея електрически боклуци амаха

    Коментиран от #31

  • 5 Driving pleasure

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Икономист":

    Не знам от къде ги измисли тия милиарди кеш... 1во че Тесла реализира финансови загуби тоест реално си топи кешовите наличности. Второ, че даже да вземем всички предплатили за модел 3 и няколкото дребни вноски за Семи не можеш да събереш и половин милиард, а вече има реално отказали се и търсещи връщане на депозита - говори се за 40% - над 100 млн трябва да се бръкне в касичката да плати.
    До края на годината се очаква загубите да стигнат до 2 млрд, а в началото на следващата предстои плщане от 1.2 млрд на кредитори...
    Не случайно Свети Илон притиска доставчиците да му връщат пари и не случайно иска още пари от клиентите на модел 3 - ТЕСЛА КЕШ НЯМА!

    Коментиран от #6, #12

  • 6 ассссс

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    А ти си му личният счетоводител и с най-малките подробности си наясно.

    Коментиран от #8

  • 7 Boxer

    10 6 Отговор
    Поне Тесла се опитва да прекрати статуквото на петролните монополисти. Или поне така изглежда. Желанието за някаква промяна е толкова голямо, че Мъск може само да се възползва от това или да компроментира и забави, широкото използване на електрически автомобили, което случайно, ще бъде супер удобно за петролните магнати...
  • 8 Зорлем

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "ассссс":

    Той и "гост"-а не е, но ръси яко акъл и анализи с разни цифри в тях за Мъск, Тесла, Вселената и всичко останало. Само изчакай да се появи с мъдростите си и под тази новина. Препоръчително е обаче да си с памперс, че смехът ще е голям...

    Коментиран от #9, #15, #16

  • 9 aссссс

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлем":

    Тръпна в очакване. Хи-хи-хи
  • 10 123

    8 0 Отговор
    Проблема, ако има такъв де, е в начина на развитие на марката. Значи от една страна пускаме нови и нови модели, правят се инвестиции в какво ли не, но не се стабилизира производството. Може и да са му правилни действията на Мъск, но всичко прилича на една инвестиционна интрига, която води до увличане на все повече и повече пари, които никой не иска да загуби! Тогава в случай на опасност от фалит, всеки един от инвеститорите ще направи всичко възможно да повлияе на ситуацията и да се избегне фалита!
  • 11 Българина

    12 7 Отговор
    Вика му се схема понци, на български пирамида. Само че този път и с държавни щатски пари 5 млрд долара. Тъй като сащ са най бандитската държава, никой няма да бъде наказан, ще бъде отчетено като грешка за 5 млрд долара, щото парите в сащ не се изработват а се печатат от години.
  • 12 Икономист

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    http://ir.tesla.com/static-files/7235e525-db16-470c-8dce-9ecac0ad7712
    Е как къде отчета е официален и няма тълкувания само цифри!!!!
    2.2B of cash
    942M deposits
    expected to grow in Q3 and Q4
    Тоест няма да се наложи увеличение на капиталът всичко си е в документа.

    Коментиран от #13

  • 13 Driving pleasure

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Икономист":

    И бившите служители обвиняват Мъск в измами и манипулации - ок нека да са 2.2 въпреки, че се говори за кеова наличност и еквиваленти, което не знам какво точно ще рече, някакви краткотрайни активи може би, но не и кеш - но до края на годината ще генерират поне още 500 млн и това е супер оптимистично, и че според блумберг имат да плащат 1.2 млрд - значи за 2019 остава с половин милиард и намалени на половина субсидии, за сметка на пускането на 2-3 премиум модела конкуренция...
    Предвид обтегнатите търговски отношения плановете му за завод в Китай финансиран от китайски инвеститори надали ще го бъде, Модели S и X забавят производст (което всъщност е добре за него защото те генерират само загуби) а Модел 3 не може да стигне обемите за да изпува на печалба...
    То само с тутове в социалните мрежи не става...

    Коментиран от #14, #17

  • 14 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Driving pleasure":

    Нарочно изчаках борсата в Ню Йорк да отвори , та да не кажете , че ви пробутвам вчерашни цифри !!! Обаче това и аз не го очаквах , чети и реви !!! ПОВИШЕНИЕ с 10 % от вчера !!!!!!!!! И продължава !!! И пари в брой 2,67 МИЛИАРДА !!!!! А честито !!!!!
    https://www.google.com/search?q=NASDAQ:TSLA&tbm=fin#scso=uid_5AxjW6OhJsiR6ASe_KewDg_5:0&wptab=COMPANY

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлем":

    Нищичко няма да кажа , ама въобще !!! Там в коментар 14 си е написано ВСИЧКО !!!!!! Когато фактите говорят и боговете мълчат !!! А лъжците като теб само повръщат собствената си злоба !!!!
  • 16 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлем":

    А пазарната капитализация пак мина "печелившото" БМВ с 2 МИЛИАРДА !!!!! Що не виждат тия хора , че това е пирамида , бе мама му стара , хахахаххах !!!

    Коментиран от #21

  • 17 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Driving pleasure":

    Приходи САМО за първото тримесечие - 3,41 милиарда , повишение с 26 % спрямо ПОСЛЕДНОТО тримесечие , спрямо една година назад почти двойно !! Това май значи нещо като очаквани 13-14 милиарда за годината ?? Дали някой ще откаже финансиране на такава компания ?? Или не знаеш как се покриват стари дългове с емитиране на нови и то при ПО-ДОБРИ условия ?? Колко работи още не знаеш , "счетоводителююююю " !!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Икономист

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Финансовият отчет излезе 12:30 СЛЕД затваряне на борсата NASDAQ!!!
    След това акциите се вдигнаха на базата на второстепенни борси без реални обеми на търгуване!!! NASDAQ отвори преди час и половина и все още има дебнене и големите сделки предстоят, изчакай малко да се осъществят по големи обеми пък после говори!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Driving pleasure

    3 2 Отговор
    прочетете на Блумберг анализите после пак :)

    Коментиран от #26

  • 20 Икономист

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Приходите са важен показател но не трябва да се гледат еднозначно.
    Ако днес си купя 100 ябълки за 100 лева а утре ги продам за 50 лева ще отчета приходи за 5000 лева, но загуби за също толкова!!!
    Пазарната капитализация е непряк показател и затова се нарича ПАЗАРНА!!!!! Ако днес петрола е 50 долара а утре 100 долара това какво значи за петролът че е по-качествен ли???А утре пак като падне на 50 че е боклук ли, че той си е същият стар петрол.

    Коментиран от #23

  • 21 Икономист

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Гост знаеш ли каква е разликата между US Dollar и EURO?????
    Когато разбереш извади калкулаторът и пак пресметни :))
  • 22 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Икономист":

    Изчаках !!!!!! Повишението стана НАД 12% !!!!!!! Пращайте успокоителни за петролофилите !!!!
  • 23 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "Икономист":

    Бла , бла , бла , гледайте ми г...за !!! Като професор по демагогия можеш да се изявяваш на друго място !!! Приходите са ФАКТ и са 20 ПЪТИ по-големи от загубите на годишна база !!! И продължават да растат !!! Всичко друго в коментара ти е преливане от пусто в празно !!!

    Коментиран от #24

  • 24 Икономист

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Ако ще и 100 пъти да са по-големи като имаш загуби все тая, кеша намалява и вървиш към фалит или увеличаване на капитала което не е лесно.
    Повече коли повече приходи това не пречи кеша да се изпарява щото имаш загуби.
    Иначе да Мъск е велик след огромни загуби само с мантрата можеше да бъде и по-лошо и акциите растат, само спекулантите знаят какво правят.
    Ей го на Апъл мина трилиона въпреки че Хуавей ги изпревари по продадени бройки, фейсбук потъна, пазар днес е едно утре друго, без печалба няма как компания да върви нагоре.
    А Мъск все повече затъва във финансови разчети как да излезе на печалба и все по-малко мисли за техническата страна на нещата щото няма кеш да инвестира вече, какво стана с роадстера със Семито нищо не се чува.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Икономист":

    Аз пък мнооого добре си спомням за марката Опел , работеща през последните 20 (двадесет !!!!!!!!!) години на ЗАГУБА , при това без да правила нито инвестиции , нито някакви съществени новости , да не говорим за революции в автомобилостроенето !! Та успокой "будната" си съвест , мноооого ще имаш да почакаш да видиш Тесла закъсала за пари , а най-вероятно въобще няма да го дочакаш !!!
  • 26 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Driving pleasure":

    Упсссссс , повишението вече е НАД 14% !!!!!!!!!!!! Защо тая мъка , боже , какво ни дойде на главата , хахахахха !!!
  • 27 Зорлем

    4 1 Отговор
    Госте, госте, като те чета и неволно се сещам за циганина, който сложил да вари тенджера с мляко, и то като взело да се надига започнал да скача и да вика, "Давай, давай, надувай се, надувай се, че да стигне и за най-малкото цигане!". Хората ти казват, че пазарната капитализация не е особено реален измерител и напомнят за съществуването на борсовите спекуланти, но ти си знаеш твоето. Примери за вече покойни компании с бомбастични капитализации има безброй, но щом от това ти "става хубаво", добре, признавам - Тесла има много яка пазарна капитализация. Обаче от това следва въпроса - и какво от това?

    Коментиран от #28, #29, #32

  • 28 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Зорлем":

    Знаеш ли каква е разликата между дървен философ и такъв като тебе ?? НИКАКВА , хахахахха !! А сега да ти обясня некои нещица ! Докато ти и дружките ти от вчера притърквате кълки , очаквайки голеееемия крах на Тесла , заради "загуби" , Тесла преди 3 часа обяви официално достигането на 20 Гигаватчаса производствен капацитет на производството на батерии !!!!! Повече от всички останали производители в света НАКУП !!!!!! Не пазарна капитализация , използваното бельо да реши да си продаде Мъск , ще изкара повече отколкото ти някога ще ВИДИШ през живота си , "бизнес специалисте" , хахахахахха !!!!!
  • 29 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Зорлем":

    Между другото , акцийките вече са с 15,5 % НАГОРЕ !!!!!!! Чаткаш ли какви сте жалки "специалисти" компанийката !!!!

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Мършата

    1 0 Отговор
    Това за което ревът (пари), аз използвам за тоалетна хартия! Не съм ли велик?
  • 31 Мършата

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "булгар":

    Да ти се.. не само в но и на гоуфо. Но това е не особено значимо на фона на това, че природата ти се е изср... в главата.
  • 32 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Зорлем":

    И какво викаше , немските "специалисти" щели до две години да ги "задминат" , а ?? Особено по производство на батерии , хахаххахха !!! А пък за електромобили да не говорим !!! Ама пет от немските ще минават колкото една Тесла или ако минават колкото Тесла ще са един на пет Тесла , а , дребно уточнение , кой ти гледа , хахахха !!!
    Упсссссс , 16,2 % , чак нахални стават , това си е изтезание , хахахахх !!
  • 33 Икономист

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    гост явно си още тийн и не разбираш кои са преходни неща и кои са стоиностни!!!
    Обаче скоро ще плачеш, защото търговията особенно на борсата не е просто нещо, наслаждавай се на момента си и не забравяй че отгоре някой дърпа конците и скоро ще кешира.
    Между другото отчета няма нищо общо с пазарната капитализация, но ти както винаги извърташ нещата.
  • 34 Бухахахахахха

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Теб пък какво те грее това?По твоята логика Тойота като продава над 10млн коли годишно това не е ли над 10млн повече от Мъск?Къде е Мъск къде са Тойота или ВАГ примерно.Интересно след края на живота на батериите къде ще ги закопаят.Поне водата която пием ще е светеща.Страхотно.Като върл фен на Тесла ще имаш възможност пръв да опиташ

    Коментиран от #43

  • 35 Къде си Зомби? Изненадаааа...

    2 0 Отговор
    Зомби с квадратно чело ОТГОВОР 9 12:57 01.08.18
    До коментар #7 от "гост":

    НаЗомби с квадратно чело ОТГОВОР9 12:57 01.08.18
    До коментар #7 от "гост":

    ...Както се казва по делата ще ги познаете, а не по приказките. Иначе отново ти говорят в слушалката от Мелмак, ти гледай утре внимателно борсата че да не усъмниш изненадан!?!?!?!?

    Зомби с квадратно чело ОТГОВОР 12 14:06 01.08.18
    До коментар #11 от "гост":

    ... Нали знаеш какво става утре в 12:30 сутринта, гледай внимателно да няма после ама топката ми се счупи?

    Коментиран от #36

  • 36 Зомби с квадратно чело

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Къде си Зомби? Изненадаааа...":

    Аз виждам следното :
    Загуба: 717.5М
    Наличен КЕШ: 2.2B от тях 942М депозити.
    Загуба за акция: 3.06
    Ти нещо друго ли виждаш?????

    Коментиран от #37, #38, #39, #41

  • 37 Къде си Зомби? Изненадаааа...

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Зомби с квадратно чело":

    Това на борсата ли го видя? Защото всички останали вижданме друго! Изненадания май си само ти! Всички очаквахме по-голяма загуба и по-малко кеш, предвид колосалните инвестиции за оборудване и транспорта му по въздух вместо с кораби.
  • 38 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Зомби с квадратно чело":

    Кеша е 2,67 милиарда !!! Недейте се излага да лъжете на дребно поне , а колко били от депозити това няма ама никакво значение !! И с тоя кеш АБСОЛЮТНО сигурно могат да изкарат ОЩЕ три тримесечия с такива загуби без да набират капитал , а това НЯМА да стане !!!
    https://www.google.com/search?q=NASDAQ:TSLA&tbm=fin#scso=uid_e_djW_DDAcqKsAGajYPICg_5:0&wptab=COMPANY

    Коментиран от #40

  • 39 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Зомби с квадратно чело":

    Понеже не знам защо не приема целия линк , последната думичка след = е COMPANY !! И там черно на бяло пише пари в брой 2,67 милиарда !! Към 3.08.2018 година !!
  • 40 Зомби с квадратно чело

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Ти малоумен ли си или не можеш да четеш???
    Отвори отчета и виж там какво пише:$2.2B of cash and cash equivalents at Q2-end. Покажи ми данни за твоите цифри, Мъск ли ти ги даде, официални ли са????
    http://ir.tesla.com/static-files/7235e525-db16-470c-8dce-9ecac0ad7712
    Има значение щото това не са реални депозити!!!! Те могат по всяко време да бъдат изтегляни.
    Дали ще стане ще видим, МЪСК и твоята кристална топка казват че Q3,Q4 ще е на печалба мнозина не вярват аз също.

    Коментиран от #42

  • 41 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Зомби с квадратно чело":

    Също така на същото място пише черно на бяло приходи за 2017 г - 11,76 милиарда !! При ПОВИШЕНИЕ до момента на същите с 26% , демек към 13,5 -14 милиарда май загубата става ПО-МАЛКА даже от увеличението на приходите за годината , вдяваш ли за какво става въпрос ??
  • 42 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Зомби с квадратно чело":

    А ти какво точно не разбра от НАЛИЧНИ КЪМ 3.08.2018 г ???? Колко линка да ти пратя че да прогледнеш със слепите си очи ??? Пращам ти борсова информация в РЕАЛНО ВРЕМЕ , какви глупости отпреди два месеца се опитваш да пробутваш ??

    Коментиран от #44

  • 43 ком

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бухахахахахха":

    Батериите се рециклират

    Коментиран от #45

  • 44 Зомби с квадратно чело

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    гост извинявай обаче по ТЪП човек не съм виждал на този свят от теб!!!
    След като не правиш разлика между Долар и Евро :)))
    Сега не правиш разлика между 2017 и 2018 година:)))
    Абе неграмотник как ще дадеш в реално време наличен кеш това да не ти е да смяташ ябълки и круши:))
    Има си финансови отчети на всеки 3 месеца бе неграмотник, отчета за Q2 е на масата и ти казва 2.2B кеш всякакви други цифри са спекулация до излизане на новият отчет!!!!
    Я пак отвори линка си и виж за коя дата е 2.67B ?????
  • 45 Бухахахахахха

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ком":

    На думи.Всичко отива в боклука и се заравя."Еколозите"да почерпят.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.