Last news in Fakti

3 Март, 2012 10:15 16 542 21

Нова правителствена лимузина за Китай

  • faw-
  • hongqi

 

Правителството на Китай взе решение да спре да се вози в западни лимузини и възложи задача на концерна FAW да разработи и произведе нов правителствен автомобил, който да е изцяло родно производство. Името на лимузината ще е "Червено знаме".
 
По този начин китайското правителство продължава с активното поддържане на родния автопром. Освен тези, показни мерки, китайската върхушка забрани на всички държавни служби да купуват вносни автомобили. От сега всички служебни коли ще са китайски.
 
По отношение на президентската лимузина ще кажем още, че компанията  FAW съвсем не е избрана случайно. Именно от нейните конвейери преди повече от 50 години слиза първата представителна китайска лимузина, направена специално за Мао Дзедун (на снимката).
 
Името на този китайски олдтаймер е Hongqi, което в превод означава червено знаме. В продължение на десетилетия тази кола е символ на китайската власт. През 1981 година обаче Hongqi спира да се произвежда, като официалната причина е за прекалено висок разход на гориво.
 
Сега компанията FAW получава от правителството сума в размер на $280 млн. за разработката на нов представителен Hongqi


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ML 320 CDI

    2 2 Отговор
    китайска пръчка точка ком
  • 2 драйвър

    3 2 Отговор
    Тази кола от снимката изглежда много по добре от руската Чайка прилича на Пежо 404 , което за времето си е хит в Европа и го наричат френския Мерседес .
  • 3 losta

    1 2 Отговор
    skriite s raka kolata ot znameto naзad i kаjete tova ne e li trabanche
  • 4 Владимир Атанасов

    3 2 Отговор
    човек рябва да е доста технически неграмотен да сравнява тая киаиска лимозина с ретро ЧАИКАТА

    Коментиран от #5

  • 5 Maurice

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Владимир Атанасов":

    @4 киаиска лимозина
    В твоят случай - граматически неграмотен!!
  • 6 Maurice

    2 2 Отговор
    Не станахте ли много кОпувачи на лимОзини?? Смърт за неграмотните хора на земята!!!
  • 7 ioio

    6 0 Отговор
    страшни националисти ! за разлика от нас :(
  • 8 GOGO

    5 0 Отговор
    То и нашите демократи се заканваха, че ще слезнат от Мерцедеси-те! Но, всичко свърши само със заканите!
    От хубавото никой не се отказва лесно! Лошото е, че тяхното хубаво излиза от нашите джобове!
    "Нека сме живи, нека ни ......!!!!"
  • 9 toni

    2 1 Отговор
    300 mln. $ . e.asi razrabotkite.
  • 10 незнаещ

    5 0 Отговор
    в ловеч отвориха завода-нашите представители няма ли да ни спестят някой лев а и да създадат работа на тези хора -айде дееее сещайте се по бързо
  • 11 Георги Георгиев

    2 1 Отговор
    Ма машите представители не им пука за България, така че няма да се сетят за Ловеч.
  • 12 дшинжднж

    1 1 Отговор
    Ey 4e zavisliv narod sme bilgarite nyama da se opravim nikoga edno kolelo daje ne mojem da napravim sami a na xorata vinai tirsim kosurite im gledame da gu oplyuem daim namajem kal za nikakiv ...... ne ni biva tova sme nie BG toaletna
  • 13 520 zender

    3 0 Отговор
    Георги Георгиев-За първи път те подкрепям пич.Всъщност незнам какви модели се произвеждат в Ловеч но мога да дам пример със съседна Румъния-повечето държавни коли са Дачия.Що...еми отговорете си сами..Факт е че ние обичаме Мерцедес БМВ Ауди.Няма лошо в това ама все пак на фона на всичко останало може и от това да се пести.Спомням си през 1993та се купиха една камара 190тки пак за парламента...-уточнявам-последната година на производство-1.8-110кс-супурнадежден бенц..
  • 14 Beyso

    2 0 Отговор
    хора според мен и колите от Ловеч не са спасение за България. Според мен трябва да основем собствен автомобилен завод. И така може да изкараме пари ако имаме добри специалисти.
  • 15 до 14

    0 2 Отговор
    Аиде почвай да правиш коли
  • 16 .........

    0 0 Отговор
    вие луди ли сте, познат работи на държавна работа и очакват в момента около 30 ловешки джипчета и пикапи, пък вие си повтарайте, че държавата не ги търси...
  • 17 борисоввввввв борислав

    1 0 Отговор
    Bravo na tqh,na6te ot NSO karat poslednite s klasi deto sa po 200 000 i djipove toyoti,prosto nqmam dumi kolko pari se hvarlqt za avtoparka im
  • 18 МММ

    1 0 Отговор
    Въпросната кола ще бъде създадена с цел самоуважение и показност на китайската икономика.
    Те ако решат и мерцедеси могат да си карат
    и не какви да е а пак китайско производство.
  • 19 Maurice

    1 0 Отговор
    Слезте на земята бе хора!! Как държавата ще купува китайските коли от Ловеч,когато с нашите пари могат да си позволят най-скъпите коли.Освен това завода в Ловеч нищо не произвежда.Те просто сглобяват полуфабрикати. Освен това в бг е доказано милиони пъти,че един частник колкото и пари да печели,никога не дава адекватно възнаграждение на работниците си.Парите ще отидат в джоба на Гришата,а и понеже колите се водят бг производство,няма да се плащат никакви данъци на държавата. Сравнение с Дачия няма как да стане,тъй като нашите коли ще са технически модел от миналото хилядолетие,а румънците имат последните технологии на Рено-Нисан. А Китай за пореден път показват че са една от най-силните икономики в света и търсят начин да се борят с кризата с реални мерки,като задържат валутата си в страната и залагат предимно на износ,а не на внос. Ако парите които се дават за внос на автомобили в Б-я всяка година се запазваха в нашата икономика,щяхме да сме в пъти по-добре икономически. Безпаричието на държавата ни идва от факта че нищо не изнасяме а само внасяме!!
  • 20 Петко Карамитев

    0 0 Отговор
    Егати старите Пежа!
  • 21 Коко Мартинов

    0 1 Отговор
    Каквото и да си пишете тука за коли от Ловеч или ливуново България никога няма да се управи.Всеки краде на поразия никой 5 пари не дава за благото на народа или за създаване на нови работни места.Ако искате да живеете нормално бягайте навън ако не - стойте тука и гладувайте,защото хората в България събират със години за 1 що горе средна класа кола а "белите" хора си я купуват за няколко месеца.Изборът е ваш !