13 Декември, 2018 17:47 4 887 160

Свръхбърза зарядна станция от Porsche и BMW

  • porsche-
  • bmw-
  • електромобил-
  • зарядна станция

На магистрала A8 между германските градове Улм и Аугсбург заработиха два експериментални терминала за зареждане на електромобили с изходна мощност 450 кВт. Прототипите са част от проекта Fast Charge, оглавяван от BMW и Porsche.

Новата зарядна станция е съвместима с електромобили на всякакви марки, оборудвани с 400- или 800-волтови системи, които поддържат стандарта CCS Type 2. Изборът на необходимия режим е напълно автоматичен.

От Porsche твърдят, че техен тестов електромобил с 90-киловатчасова батерия може да измине 100 км след едва 3 минути зареждане на новата станция. Това е постигнато благодарение на иновационна охладителна система с прецизен температурен контрол на акумулаторните клетки.

Мощността на новите терминали превъзхожда неколкократно съществуващите зарядни станции с постоянен ток. Засега прототипите работят в демонстрационен режим, а зареждането е безплатно.

Porsche планира да инвестира €6 млрд. в електромобили до 2020 г. Около €500 млн. ще бъдат вложени само в разработката на различни модификации на Taycan, а други €700 млн. - в развитието на зарядна инфраструктура и усъвършенстване на технологиите за бързо зареждане.

Съгласно плана за развитие, който BMW представи през декември миналата година, компанията ще пусне в продажба 12 напълно електрически автомобила до 2025-а. Целта на баварците е да постигнат автономен пробег от 700 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сектант

    11 26 Отговор
    Тия ако ги кача на дъстъра и ще забравят всички поршета и аудита.

    Коментиран от #4, #48

  • 2 ФауВе

    14 21 Отговор
    Моята кола зарежда от 0 до 100% за под минута и изминава 1300км с едно зареждане.

    Коментиран от #79

  • 3 Driving pleasure

    23 6 Отговор
    И този супер бърз заряд въобще не скапва батериите нали? Я да чуем ватманите какво ще кажат - колко е полезно за ел-кочака да стои вързан на фаст чардж и как ше ти повръща пари даже ;)

    Коментиран от #10, #61

  • 4 Boxer

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сектант":

    Дано поне добре да ти плащат ... Иначе само се излагаш ;)
  • 5 Антон

    24 4 Отговор
    Всички почитатели на електрички пропускат нещо много важно , а и не знам защо това не се споменава в статията. Използването на такива бързи и мощни зарядни станции разказва играта на батериите. Препоръчва се ползването им само в краен случай, когато се нуждаете от пробег а нямате заряд. В останалото време е добре колата да си стои нощем към домашното зарядно, което осигурява плавното зареждане.

    Коментиран от #7

  • 6 Японеца

    20 2 Отговор
    Най-големите лъжци в света, то не бяха Ел. Куатро, Ел. Коли, евтини решения, по-плътни батерии, хибриди, водородни и т.н. заблуди!!!! Маркетингови преработени хранителни отпадъци!
  • 7 Driving pleasure

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Шшшшт тихо, тихо - такава ерес не се разпространява на глас. Пък и нечовешко ее някак си да разбиваш на хората илюзиите :)

    Коментиран от #27

  • 8 Японеца

    13 0 Отговор
    Касабов ми блокирал коментарите, но не може всички IP, адреси да блокира!Николов не обиждам, ама статиите от тубата са основни!Къде е салона в Лос Анджелис или там няма представители на спонсорите?
  • 9 дзнам

    10 4 Отговор
    пълни глупости! при таково зареждане требва да са у ладилникя!
  • 10 Boxer

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Здрасти! На тая технология тепърва ще й излизат детските болежки . Няма да е лесно . Няма да е безпроблемно. Поне правят някакви опити да заменят ДВГ-то (динозвавърската технология дето се храни с умрели динозаври)... Предлагам да ги наблюдаваме отстрани и да им пожелаем успех . Нещо против ?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Димов

    14 4 Отговор
    Очаквам скоро време за още по-бързо зареждане, да им направят по една гърловина към батериите. Източват старият електролит и наливат нов, готов зареден. Предоставям идеята си на всеобщо ползване и разпространение.

    Коментиран от #14, #21, #30

  • 12 Антиелектрика

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer":

    Човече, защо поне не си направиш труда да прочетеш кое е динозавърска технология и кое не, а се излагаш по този нелеп начин? Колко пъти да ти се обяснява, че електрички има от 1836 г.? Съдейки по ника ти, най-вероятно караш Субару, а Boxer е наименование именно на ДВГ, не на асинхронен двигател или на инвертор. Пък да говориш за детски болести на литиево-йонни батерии, които се ползват от 20 години в телефони и лаптопи, категорично показва, че си много далеч от тази материя.

    Коментиран от #17

  • 13 Driving pleasure

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer":

    Много против по много причини. 1во много мразим да ми спускат нещо отгоре дето да му козирувам - а точно така се опитват да наложат тия кочаци; 2ро като авто-любител вибратор на колела не ми трябва тва е по джендърската част; 3то в най-добрия случай говорим за еднакво "мръсни" автомобили каквито са към момента ДВГ - а той е с истинска перспектива за 0леви емисии ако му се даде шанс вместо да му се вади политически нож; 4то крайно непрактични са и скъпи и не говорим за детски болести - в интерес на истината има ел. задвижване преди да им задвижване от двг с вътрешно горене; 5то безумно е да се мисли, че тия трошки могат да заменят конвенционалния мотор просто защото няма да има достатъчно ресурси нито за батерии нито за електрически заряд и т.н. и т.н. Като цяло писна ми от еко-терористи и престъпни политици! Като ти се вози на тк - ей го трамвая - там признавам има смисъл това задвижване!

    Коментиран от #29

  • 14 Boxer

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    Имаше такава идея в една статия, отпреди два месеца , за някви учени от Полша , май беше . Аз съм по-скоро за унифициране на батериите , като модули, които се свалят/закачат отдолу на колата . Примерно в 95% от случаите на мен пътя ми е под 250 км. С един модул мога да си джиткам ,без да мъкна батерия с капацитет за "850-1000км". Ако ми се наложи по-дълго пътуване : оставям изхабената батерия и закачам две заредени ( вервам че технологично ще е по-бързо, отколкото да си изпия кафето ) и имам още 500 км спокойно каране . Даже при сегашните технологии, мисля че е възможно да се направят автомобилите с 3 модулни гнезда. Тая идея е от мене, без претенции, че съм първият ;)

    Коментиран от #34

  • 15 Бачо Киро

    13 5 Отговор
    Абе всичко ок, но никой не споделя откъде ще дойде всичкият ток, ако всички минат на електрически автомобили. Лакърдиите за екологията може да ги пробват пък там където правят или изхвърлят батерии. Та чудеса на този свят няма.
  • 16 Driving pleasure

    6 9 Отговор
    Имаше интересна статия в Гардиан, че производството на нов автомобил и то не електро, който отделя много повече вредни емисии при производството си коства точно толкова вредни емисии колкото и карането на стария по-мръсен автомобил - всъщност много мръсната част е имено производството - но колкото повече км изминеш с един автомобил толкова повече пада дела на замърсяване от производство - а само преди дни имаше инфо за Хюндай с 1.6 милиона км, а ако идете до гаража си ще видите кола на 3-400 хил км, която ще изкара още 100-200 без проблем - при подобен километраж батерията на електричката е вече пътник и замяната и и рециклирането костват ново безобразно замърсяване. Въобще не ми ги хвалете тия кошници!
    За седан среден клас при производството се отделят 17 тона СО2 - същия ще се нуждае от над 100 000 км, за да изхвърли същите емисии. А при електричките забравяте, че 1 заряд на 100 кВч с които се минават 500 км се отделя 55 кг СО2 значи за същите 100 000 пробег ОЩЕ 11 тона и МИНИМУМ вредни емисии - на панагон на тоновете отишли за батерия! При "луксозна" лимузина ктото Тесла Ес даже говорим за 30 тона и горник СО2 без батериите!!! Е ИЗВИНЯВАЙТЕ АМА НЕ СЪМ ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ЧЕ МАС-ПРОПАГАДАТА ДО ТОЛКОВА ДА МИ ПРОМИЕ МОЗЪКА И ДА НЕ МОГА ДА СМЕТНА 2+2!!!!

    Коментиран от #63

  • 17 Boxer

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Антиелектрика":

    Много верни изводи ! Единствено , къде съм казал , че технологията се изчерпва с батериите ? И то определен тип? Според мен развитието тепърва предстои . Ще има много минуси да изкачат ... И още нещо, за мен - работя с ДВГ-та повече от 20 години и нямам нищо против тая, шумна и мръсна технология да бъде заменена с нещо по-чисто , без "романтика" към електричките и задължително по ЕВОЛЮЦИОНЕН ПЪТ !

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Driving pleasure

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    Само не разбирам защо я смяташ за чиста тая технология?! Или за надеждна? Синхонния електромотор е толкова надежден и толкова няма какво да му се троши, че Тесла дава 80 000 км гаранция и май я свали до 2 години, а за ДВГ дето мултикомпонентен итрошлив Хюндай дава 5 години неограничен пробег... чудна работа...

    Коментиран от #36, #37

  • 20 ванката

    3 0 Отговор
    ехаа нека да се вържат на електрокарите тъкмо ще мога да сменя V8-ка с малко по-нов за ниски пари скоро
  • 21 Хах

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    Нема да стане да го е*а, ако не ме подвежда тройката по физика, магарията не е у електролита, а в електродите. Те тия не че имат електролит, де. Ама иначе, голям майтап ако вярно можеш просто да си точиш електролит пък да им връщаш твоя за дозареждане :)

    Коментиран от #31

  • 22 Усмивката

    2 1 Отговор
    800 волтова батерия???!!

    Коментиран от #25

  • 23 Антиелектрика

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    А защо не седнеш и не осъзнаеш, че батерията е горивото или по-точно резервоара на електромотора и няма нищо общо със самата технология на електромобилите? За 100-тен път казвам, че за сега най-чистия двигател би бил ДВГ на водород - няма токсични батерии с целия мръсен добив на елементите им и НЕРЕЦИКЛИРАНЕТО им, няма електромагнитни полета и може да се ползва целия наличен автопарк.
  • 24 Driving pleasure

    3 0 Отговор
    Поправка за горния пост - Асинхонния електромотор, че да не ми се заяждате за глупости после...
  • 25 Опааа

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Усмивката":

    Е тука вече ме вкара в размисъл... 800 волта ПРАВ ток - това и на новия на бившата ми не го пожелавам, честно. Правия е доста по-смъртоносен, дори и да е по-нисък волтажа...
  • 26 Ясна работа

    5 0 Отговор
    Щом има специално охлаждане ясна работата язък за КПДто на ел. мотора
  • 27 Фокси

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    На бас че си или общ работник в строителството и колата ти е нещо 2000 - 2003 дизел. Само за информация (ако въобще си трезвен) при първите кино прожекции хората са бягали от неразбиране и страх от случващото се на екрана

    Коментиран от #28

  • 28 Антиелектрика

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Фокси":

    Интересно какво имаш против човека, след като не става ясно какво точно целиш с поста си, освен личностни нападки?! И само за информация, хората още през 1836 г. не са харесвали електричките, а сравнението ти е супер тъпо и си мисля дали пък ти не си този, който работи като общ работник и кара дизел?!
  • 29 Boxer

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Driving pleasure":

    1. Много епитети ползваш, за да звучиш по-убедително, предполагам. 2. ДВГ-то има над 100 г. РЕАЛНА експлоатационна история, до сега какво се мотаха? Нека да го направят с нулеви емисии - нямам нищо против . Според мен ДВГ-то в някои области ще остане незаменимо още 100 г. 3.4.5. - Не пропускай факта че светът се развива и на някой вече не им се удава да задържат електричките . 6. Искам да карам електричка, но не и да съм експериментално зайче - за това си има поклонници на последните технологии (последно въведени в експлоатация) . Така, че може би след около 10 г... И последно : и аз съм против всякакво "извиване на ръце" (пример: забрана на дизели по някои магистрали в Германия) . Нещата трябва да се случват по ЕВОЛЮЦИОНЕН ПЪТ . Като гледам как се прави всичко, обаче, не ми се вярва някой да се съобрази с това мое желание...

    Коментиран от #33, #35

  • 30 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    Ами ще приемем , че наистина те е "осенила" идеята , но за твое съжаление не си първия , даже не си сто и първия , а ето ти фирмата , която засега е направила хай-доброто с тая идея в областта на автомобилите !!! Та общо взето двата големи недостатъка са тегло/маса и нисък волтаж !! Но даже така резултатите са несравнимо по-добри от динозавъра ДВГ !!!! Виж за стационарни батерии става , но там пък времето за зареждане не е толкова от значение ! https://www.nanoflowcell.com/what-we-do/prototyping/quant-48volt/

    Коментиран от #100

  • 31 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хах":

    Еми явно тройката е вярна !! Чети в коментар 30 , ама е малко на английски !!
  • 32 Batushka

    2 5 Отговор
    Малиииииииии нафтовите печки ще останат само в България да са тровят конскоопашатите
  • 33 Driving pleasure

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Boxer":

    По скоро се забавлявам - абсурд е да убедя някой, който вече е попвярвал на мас-пропагандата с която го обливат. Не е ставало нужда, да се прави ДВГ с нулеви емисии - само до пред 10тина 20 години никой не мислеше за екология същото важи и за Електрическите за 2 века никой не я разви тая технология. Както наскоро коментирах в друга статия мисля и друга медия - от началото на индустриализацията човечеството е изсяхло почти 50% от горите на планетата. И в момента се секат по 7 до 15 МИЛИАРДА според различните източници дървета годишно, а само 100 дървета в зряла възраст абсорбират СО2 емисиите, които 1 автомобил изпуска средногодишно и го правят по 50-100 години... А новите разработки за синтетични горива всъщност са едни гигански фабрики за фотосинтеза и за разлика от производството на "чисто" електричество което ако не е водна централа продължава да отделя емисии синтетичното гориво ги извлича от атмосферата - мисля че е далеч по-добре... ако сме загрижени за природата де! Иначе ако кинтата е с превес ел.кола на двойна цена е по-добре ;)

    Коментиран от #38

  • 34 Зорлем

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Boxer":

    Ти вярваш, че технологично и лесно да се сменят батериите, но реалността е, че става дума за кютуци от по 300-500 и повече килограма, които са завряни отдолу на колите, че като похлупак са и с водно охлаждане, т.е. опасани са с маркучи и тръби. Ако батериите бяха като на количка с дистанционно управление можеше и да сработи тази работа с "празно за пълно", ама не са.

    Коментиран от #40

  • 35 Driving pleasure

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Boxer":

    Между другото аз не веднъж съм казвал, че приемам малки ел.цикалки за града от рода на Смарт или както беше Рено Туизи - с по 10тина киловата батерия за 80-100 км пробег. Но чудовища с по 100 кВч батерия - това е екстремно мръсно и непрактично...
  • 36 Зорлем

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Driving pleasure":

    4 години или 80 хил. км. За батерията разправят някави 8 години, но за 70 процента на Модел 3
  • 37 Boxer

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Driving pleasure":

    1.Чиста не е ... СЕГА ! Можеш ли да представиш поне приблизителна графика колко са били инвестициите за развитие на автомобилите с ДВГ спрямо електричките в последните 100 г ? Не забравяй, че има и УТРЕ ! 2.Надеждна - имаме един работещ ВЕЦ с генератори Сименс ... от по-миналия век ... Не си ли разбрал , че надеждността на определен елемент зависи вече само от мениджърите-икономисти , а не от инженерите както е било някога? 3. Грешки стават винаги - не се хващай за някоя сбъркана партида - така че ако разчиташ на това да ги спре - забрави и не се чуди ;)

    Коментиран от #39

  • 38 Зорлем

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Driving pleasure":

    Абе, "тинтири-минтири" май нещо, а? :):):)

    Коментиран от #44

  • 39 Driving pleasure

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Boxer":

    Ами не, човече, не е чиста и няма да бъде. За производството на батериите отиват адски много химикали и енергия, която айде някога си може и да идва от ВЕИ, но дори и Европа, която е свръх залитнала по тая тема говори за достигане на 50% възобновяема енергия през 2050. И не не е надеждна - самия мотор може и да е издръжлив и с висока производителност, но процеса на съхранение на енергията за него му скапва предимствата. И нали и ти се сещаш, че Мерцедес и Волво още преди 30 години правеха вечни коли с ДВГ - ама излязоха на загуба и го промениха. Просто нямаме нужда от електрически автомобили защото не в ДВГ е причината за замърсяването и щом не е там защо го правим? За пари или...

    Коментиран от #42

  • 40 Boxer

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Зорлем":

    Е, не уточних ! Няма да стане пред блока и да извадя резервните модули от мазата;) Но какво пречи на електростанциите ? А колкото до технологиите - предполагам си виждал по телевизията огромни складови халета , без хора вътре и само транспортни роботи взимат едни палети (от 12-тия ред примерно) и ги слагат на други роботи и на поточна линия и те така...

    Коментиран от #49

  • 41 За един приятел питам

    8 0 Отговор
    Аз да попитам колко чисти са 10 000 батериии (приблизително за 100квч пак) и колко мога да заровя в задният си двор ако е 200 квадрата???
  • 42 Boxer

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Driving pleasure":

    1. Повече от сигурно е замръсяването ще намалее ( иначе това ще бъде първата технология която е тръгнала назад ) . 2. Още по-сигурно е мръсният икономически интерес - каквато и технология да излезе - да задоволи алчните корпорации първо, а после, трохите и ВСИЧКИ минуси за нас и природата , т.е. за съжаление тука си прав ...

    Коментиран от #45

  • 43 Driving pleasure

    3 1 Отговор
    Всъщност я се зачетете пак в статията. Казват, че за 3 минути зареждат около 17-20 кВч за 3 мин - горе долу толкова енергия ти е нужна за 100 км демек за 80% са си малко над 10 минути... и никой не казва колко енергия се губи при това бързо зареждане... за суперчарджърите на Тесла съм чел до 70% тука ще стигнем ли 90% и за всеки зареден киловат да произвеждаме и един за разхищение...

    Коментиран от #46

  • 44 Driving pleasure

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Зорлем":

    Може би да... може би не... може би кой да знае :)
  • 45 Driving pleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Boxer":

    Ами не, няма да намалее - зачети се в коментар 16... виж и какво става в Китай, който е лидер с по почти 1 млн електрички продадени всяка година - и всяка година увеличава вредните емисии които изпуска. Въпроса в случая не е толкова до технологията - колкото до обемите. Дневно се потребяват 95 милиона барела петрол 1 барел петрол е еквивалент на 1700 кВч енергия - сметни си сам какъв огромен енергиен ресурс трябва да замениш. Няма как да стане мога да хвана всякакъв бас!
  • 46 КПД

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Driving pleasure":

    Публикувано във факти.бг: Това е постигнато благодарение на иновационна охладителна система..... Познай от един път защо е нужна тази система ????
  • 47 Boxer

    3 2 Отговор
    Ако ти си прав и аз се съглася с теб и по този въпрос - какво остава ? Някой да натисне ядреното копче и да се свършва, така ли? Или да цоцаме петрола докато наистина свърши? Е, да ама аз съм петролохолик, т.е. петролозависим съм и няма да оцелея ! Както и 99% от населението . Шансът ни е да се направи някакъв преход , пък да ли ще е успешен - няма как да знам ... Поне е някакъв опит !

    Коментиран от #50, #51

  • 48 Random

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сектант":

    Казвал съм го, и пак го казвам - Евала!
  • 49 Антиелектрика

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Boxer":

    Интересно ми е ти къде живееш? То у нас държавата не може да накара дебилите да си поддържат колите изправни и да не обгазяват всичко с изтърбушените си нафтови печки, ти сънуваш най-скъпата в част на една електричка да се ползва на разменни начала?! Значи всички електромобили трябва да са с еднакви батерии и да са в еднакво техническо състояние - ти предлагаш егати зомбирания свят! Излагаш се с тези залитания по тези електрички, а в същото време караш марка автомобил, която няма нито един електрически модел и няма намерение скоро изобщо да прави такъв!

    Коментиран от #53, #56

  • 50 Антиелектрика

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Boxer":

    Наистина не мога да разбера защо ДВГ трябва да се свърза само и единствено с петрола??? Толкова ли е ограничен мирогледа на повечето хора, та трябва да се връщаме еволюционно на нещо, което си има съвсем други приложения в бита?

    Коментиран от #54

  • 51 Driving pleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Boxer":

    Виж сега... ако е да натискаме ядреното копче аз съм твърдо ЗА! На тая планета човешкия род (и бълхите) са единствения ненужен род - обаче кой казва нищо да не правим - нека правим. Ако утре газифицираме колите с обикновен пропан и една уредба за хилядарка веднага получаваме 15% по-малко диоксиди и 85% по малко моноксиди. Лесно е, не изисква нито особени инвестции нито особена промяна в ежедневието и не товари никого - бам готово! А ако и когато синтетичните горива станат масови и достъпни кеф ти дизел, заради въртящия момент - кеф ти бензин заради оборотите - тогава ще имаш абсолютно чиста екологична съвест и междувремено можем да позасадим някое друго дърво нали и да не мислим че умираме без електрички...

    Коментиран от #57

  • 52 Driving pleasure

    3 0 Отговор
    Между другото след като ония омотляци от Европейската комисия казаха, че ще изтребваме добитъка щото отделял метан преминаването на метан, обявен при изгарянето си за чист газ ще има двоен ефект - хем спасяваме озоновия слой от него като го изгаряме и получаваме въглероди и вода хем можем да си хапваме агнещко или телешка пържолка иначе ония изродясалите в брюксел ше ни накарат да гмараме скакалци и цървеци... така че... ДВГ е истината, а с какво ще го захраним е почти без значение...

    Коментиран от #55

  • 53 Boxer

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Антиелектрика":

    Според мен е въпрос на време . Даже сега всичко може да се следи и батерията може всичко да си каже , графика да ти изкара , и брой цикли , и къде е била и с кого е била и т.н. На времето си ползвал видеокасети , нали?
  • 54 Boxer

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Антиелектрика":

    Значи приемаш, да изключим умрелите динозаври от ДВГ-то. Това е добре !
  • 55 Boxer

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Driving pleasure":

    А бе, и аз им се чудя . Ако е толкова много тоя метан, да вземат да слагат смукателната част на един компресор над всяка по-голяма кравеферма и да го продават после . Какво се опитват да ми вменяват вина , за това че съм ял телешки стек .
  • 56 Boxer

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Антиелектрика":

    Относно Субаруто - карам го ,защото е възможно най-подходящият автомобил за моя начин на шофиране + надеждност ( за 4,5 г. съм много доволен) . А, и вече имат хибрид ( отнякъде трябва да почнат ) . Ако ме познаваш, ще знаеш че не са фърлям по новите ( нововъведените , модерни за деня ) технологии . Тъй, че да минат 2-3 поколения електрички (10-тина години), да видим с батериите как ще е положението, пък тогава може да ме видиш в някой "миксер" . И то при условие, че аз ще го карам, а не той мене...
  • 57 Boxer

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Driving pleasure":

    Тва за синтетичните горива, по оптимизъм се доближава до евтините , еко-батерии . Ако ти си прав, значи ще има горива , а кислород ?

    Коментиран от #58

  • 58 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Boxer":

    ми не съм чул да имаме липса на кислород, но сигурно и това ще го чуя и сигурно пак ще обвиним автомобилите... нищо, че доколкото си спомням от биологията растенията (горите за които говоря) го произвеждат - и не чрез електрошитни, а чрез възстановяване на екосистемите ще решим проблема! Тва му е хубавото "на моя план" засаждаш дърво - то цуца въглероден двуокис и като остатъчен продукт ти дава така нужния ти кислород... а когато купуваш "миксера" пращаш едно конгоанче да копа кобалт в току що обезлесен участък от джунглата - малко кофти ... ма кой както реши... сега нема да спъваме прогреса я ;)

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Лицемер

    3 6 Отговор

    До коментар #58 от "Driving pleasure":

    То бива лицемерие, но твоето прекрачи всички граници. Как пък се загрижи за чистотата на 0,00000001% от площта на планетата и я изкара по-важна от останалите 99,99999999999% в която попада и България? Защо не раздадеш 99% от доходите и имуществото си на бедните и да изхранваш децата си с останалата сума? Или направо се откажи от децата и семейството си и отиди да помагаш на семействата в Конго! Защо реши, че моите и твоите деца не са важни и можем да ги тровим за сметка на децата ЧИИТО РОДИТЕЛИ СА РЕШИЛИ ДА ГИ ПРАТЯТ В МИНИТЕ В КОНГО?

    Коментиран от #62

  • 60 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Driving pleasure":

    Само почакай ! Не е майтап вече, скоро и въздуха ще ни карат да плащаме (дебитомерче на смукателния колектор, свързан с НАП -ЛАП). Схванах ти логиката - поне на теория, добра е ! Но, както гледам какви насоки се дават , как всичко се прави по изкуствено усложнен и неефективен начин , ще ти кажа : " А , дано ! Ама , надали ..." Вместо автомобилите да се правят по-леки и икономични , всички рекламират ускорение, солидност , лукс , като разходът се запазва ! Или ако има нищожен разход , при хибридите , то е за сметка на добре прикритият първороден грях . Не знам , баце , шансът ни е в конкуренцията между големите държави , обаче колкото е по-голяма, толкова и рискът от световна война става по-голям...
  • 61 Бързина на зареждане

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Батериите не се плашат от бързо зареждане. Съвременните батерии могат да отдадат или приемат мощност десетки пъти повече от капацитета си. Съществуват батерии с 50С, ако това въобще ти говори нещо. Единственото нещо което може да подреди батериите е температурата. Ако батериите се охлаждат добре, няма как да се повредят. Всяко следващо поколение батерии е с подобрени катоди и съответно вътрешно съпротивление, което предполага все по-голям ток за зареждане без загряване и съответно нужда от охлаждане.
  • 62 Boxer

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Лицемер":

    Защото, не разбираш, че търсим УСТОЙЧИВО решение на проблема ! Което не е добре за децата в Африка , то няма да е добре и за нашите деца ! На една планета живеем - вече пластмасата е навсякъде в океаните , във всички риби и оттам и във всички нас . Не можеш да локализираш и да "захлюпиш" един проблем в някакво място и да си мислиш , че тоя проблем ще си остане само там . Още повече говорим, не за промишлени производства, а за глобални !

    Коментиран от #64

  • 63 Простата математика не е за прости хора

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Driving pleasure":

    "При "луксозна" лимузина ктото Тесла Ес даже говорим за 30 тона и горник СО2 без батериите!!! Е ИЗВИНЯВАЙТЕ АМА НЕ СЪМ ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ЧЕ МАС-ПРОПАГАДАТА ДО ТОЛКОВА ДА МИ ПРОМИЕ МОЗЪКА И ДА НЕ МОГА ДА СМЕТНА 2+2!!!!"

    Германия тази година е произвела 210TWh ел.енергия от ВЕИ. Можеш ли да сметнеш за колко Ески ще стигне? За годишен пробег на 90 МИЛИОНА броя. Един фотоволтаик изчиства въглеродния си отпечатък само за 2 години при ГАРАНЦИЯ за добива 25 години. При вятърните генератори е още по-добре.Следователно 100% чисто "гориво" и почти 100% чисто производство може да бъде осигурено, за разлика от горивата на ДВГ. Електромобилите са по-малкото зло.

    Коментиран от #65, #68

  • 64 Политика

    3 3 Отговор

    До коментар #62 от "Boxer":

    Проблема с детския труд и замърсяването в Конго е политически, а не екологичен. В един електромобил се използва минимални количества Кобалт. Едно от най-замърсяващите производства при електричките е добивът на мед, защото са необходими по-големи количества. Знаеш ли къде е съсредоточено най-голямото производство в Европа? Да си чул за някакви екологични проблеми или детски труд там? Просто се спазват елементарни правила.

    Коментиран от #66

  • 65 Boxer

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Простата математика не е за прости хора":

    Айде, да видим как се управлява тази технология . За сега вървят в много погрешна посока : ускорение, та ускорение - под 3 сек., под 2 сек.- чудо голямо , да не сме всички състезатели ? Другото е мощност 1000, 2000, 3000, 4000 к.с. - кой има нужда от това? И още - пробег 800 - 1000 км - да не съм тираджия? А, пробега при електричките означава ТЕГЛО ! И за разлика от ДВГ-тата с разхода , не олеква , ами се мъкне постоянно ! Да речем, че сега им е рекламният период , време за фукня, да галят егото на поклонниците на модата . А дали можем да си позволим , да пропилеем и това време?

    Коментиран от #67

  • 66 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Политика":

    Значи, няма за какво да са тревожа ? Идеално, отивам да закусвам ;)
  • 67 Простата математика не е за прости хора

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Boxer":

    А какви са тенденциите? Забелязваш ли? Електромобилите ОЛЕКВАТ с всяко следващо поколение батерии. Модел ЕС тежи почти 2,5 тона, а модел 3 тежи 1,5 тона при еднакъв пробег от 500км. Тройката може да се зарежда много по-бързо от Еската. Енергийната плътност на батериите се увеличава, а времето за зареждане намалява. Това означава повече пробег при запазване на теглото или запазване на пробегът, но намаляване на теглото. При добре развита зарядна инфраструктура, и време за зареждане от 10 мин. за 300км, електромобилите могат да бъдат по-леки от бензиновите. Въпрос на време е. За разлика от ДВГ, потенциала на електромобилите е все още недоразвит. Да не говорим за симбиозата с ВЕИ и енергетиката.

    Коментиран от #80, #86

  • 68 Зорлем

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Простата математика не е за прости хора":

    Математиката не знам дали е за прости хора, но усредняването със сигурност е. Средната годишна температура в България е към 12-13 градуса, но това не ме топли особено тази сутрин. Същата работа е и с тия твои милиарди ватове ВЕИ енергия. Всичко им е много хубаво, но са на годишна база.

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Простата математика не е за прости хора

    1 3 Отговор

    До коментар #68 от "Зорлем":

    Колко пъти да обсъждаме, че дори не на сезони, не на месеци, а на седмична база производството на слънце и вятър е почти константа? Електромобилите и стационарните батерии перфектно могат да се справят с дневните флуктуации на производството на енергия. ВЕЦ също може да се използва за тази цел, понеже са бързо маневрени. Пак е проста математика, ама не е за....
  • 70 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Зорлем":

    Няма как да го проумее, че в цялото уравнение с миксерите, именно батериите и непредсказуемостта на възобновяемата енергия правят миксерите много по-замърсяващи от ДВГ. Ако вместо цялото мръсно производство на батерии, се добива водород и то по време, когато има слънце и вятър и се съхранява, то нещата с екологията са на 6. Ама пак ще започне с КПД, което няма нищо общо с екологията. Същото е като лъжата за СО2, който всички знаем, че се абсорбира от всяко растение чрез фотосинтезата. Но трола си е трол!

    Коментиран от #72

  • 71 Простата математика не е за прости хора

    3 4 Отговор
    Сега погледнах от любопитство колко е било производството от вятър и слънце за последната седмица в Германия. 4740 GWh. Това е производството на АЕЦ Козлодуй за почти 4 месеца. Като добавим и останалите ВЕИ стават 6070 GWh . 53,3% от енергията в Германия е била произведена от ВЕИ. Сега стопли ли се вече? Нали ВЕИ не произвеждали през зимата, когато имало най-голяма нужда от енергия?

    Коментиран от #75, #77, #84

  • 72 Простата математика не е за прости хора

    3 4 Отговор

    До коментар #70 от "Антиелектрика":

    Заглавието в мненията ми се отнася май най-вече за тебе! Хайде сега като си толкова умен да вземеш да сметнеш годишното производство на Германия за колко водородни автомобила ще стигне? Понеже знам че няма да можеш дори тази проста сметка да направиш, ще ти кажа наготово. Вместо 90 милиона електромобила, със същата тази енергия могат да се заредят само 20 милиона водородни автомобила. Кое му е екологичното на това решение? Сценария който си описал решава проблема с свръхпроизводството от възобновяеми източници. Как обаче се решава проблема с недостига? Ще горим водорода да произвеждаме ток? Знаеш ли колко електроенергия ще върнеш в мрежата от съхранени 100 киловатчаса? Пряко сили ще върнеш 15 киловатчаса. Ако същата тази електроенергия е съхранена в батерия. При сегашните технологии ще върнеш 94 киловатчаса. Ти не си нагъл ти си просто глупак, ако смяташ че КПД В случая няма значение. Моля те повтори, че КПД няма значение, за да потвърдиш глупостта си. Ей така за протокола.

    Коментиран от #73, #83, #90, #92

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Зорлем

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Простата математика не е за прости хора":

    Да, стоплих се. Като знам, че в германия токът за бита е един от най-скъпите в Европа (с добавка за зеления енергия от 20-25%!) и като знам, че нас ни чака същото вдигнах кръвното и се стоплих, къде ще ида. Стоплям се и при мисълта, че тези 50% ВЕИ ток всъщност разчитат на останалите 50% въглищни централи да ги балансират, че ако ги няма последните ще е феерично. Все пак Германия е номер едно в Европа по горене на въглища! И аз от любопитство погледнах набързо и се стоплих още повече като прочетох, че през последните пет години правителственото подпомагане на производството на ВЕИ енергия било към 160 милиарда евро. Да познаем ли от три пъти откъде са дошли тези пари?
  • 76 Driving pleasure

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "asfas":

    абе ти що не си... те затва "баце" мразим тесладжиите - щот сте нагли до безобразие! Агресивна паплач, която иска да си наложи простотиите със сила.

    Коментиран от #81

  • 77 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Простата математика не е за прости хора":

    Зорлем вече ме е изпреварил и ти е отговорил! Аз ще добавя 1.2 млрд са регистрираните леки автомобила в света (без товарните, които са още 250 млн), а средният пробег на всички тях се равнява на 25 000 милиарда километра на годишно. Ако приемем, че електрическият автомобил изминава 100 км средно с 20 кВч то света се нуждае от 5000 милиарда кВч електроенергия ДОПЪЛНИТЕЛНО!!! за да покрие тази нужда.

    Въпреки усилията, вятърната енергия годишно възлиза на 77 млрд кВч, а от фотоволтаици добива е 38 млрд кВч, далеч от нужното. А и двете са непостоянен източник на енергия, което прави въглищата нужни за баланс. С други думи новата мания по електроавтомобилите възраждат към нов живот централите на въглища,
  • 78 Driving pleasure

    4 0 Отговор
    Дори слънчевите панели за производство на зелена енергия имат отрицателни последствия ,за които се научава сега.От покачване или понижаване на местната температура ,до промяна на въздушните течения, количеството на отразяваната от земята радиация или абсорбирането й!И бог знае още какво!В Германия в момента качеството на въздуха е много лошо не заради "ДИЗЕЛА"!А зарази популизма на фрау Меркел,която реши да затвори ядрените централи на Германия заради Фукушима!
  • 79 Гого...,

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "ФауВе":

    Ти си идиот
    Вкараи си устата в аспуха на твоята кола и живей живей живей
  • 80 Driving pleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Простата математика не е за прости хора":

    Сравнението ти между Тесла S и Модел 3 направо ме застреля! Модел 3 видиш ли бил по-лек с 500 кила... ти сега ще изкараш, че 75 кВч батерия, която монтират на 3-ката е различна от тази, която монтират на S-ката - смях в залата! По-лек е защото шасито му е друго и е по-малък и по-малко луксозен - пакета батерии на двете е еднакъв а в някои от модификациите и с 40% по-малък като заряд от което се обуславя по-малкото тегло - а не че има кой знае колко напредък!
  • 81 asfas

    1 4 Отговор

    До коментар #76 от "Driving pleasure":

    ти в момента на сила ми налагаш да ти дишам изгорялата крадена нафта от трактора в центъра на София бе. това че мизерниците сте много не значи че сте прави. не насила ами направо с бой трябва да ви изритат от София.

    Коментиран от #85, #87

  • 82 asfas

    0 3 Отговор
    убийците и отровителите на деца реват, че им налагали насила да спрат да убиват с крадената си нафта - нагли до безобразие боклуци!
  • 83 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Простата математика не е за прости хора":

    И последно искам да те попитам като цитираш германсото производство на електричество... абе швабите дали ще са навитаци да стоят пак като след втората световна на тъмно, че да могат да си заредят ел. кошника? Защото за бъдещите електрически автомобили им трябва ДОПЪЛНИТЕЛНИ МОЩНОСТИ! Това, което си цитирал като производство се потребява за бита - ако искаш още ток ще трябва да се инсталират нови мощности - и тука идва най-готината част! сам казваш, че това е почти 50% от общото количество - а за да можеш да балансираш системата ако добавиш още ВЕИ ще трябва да добавиш и още конвенционални източници - китайците от зор строят НОВИ 250ГВ въглищни мощности! Така че дерзайте - не веднъж съм ви казвал че "еко" простотиите ви ще я убият тая планета щото то не е само да смяташ а и да мислиш!
  • 84 Driving pleasure

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Простата математика не е за прости хора":

    Между другото смятай като обичаш да смташ: 45 милиона регистрирани автомобила в Германия (без LKW товарните) средно за европа пробега е 13 000 км, швабите са мобилна нация ще го закръглим на 15 000 значи годишно имаш 675 МИЛИАРДА изминати км. Средно за 100 км отиват 20 кВч значи смятаме 675 000 000 000 : 100 = 6 750 000 000 х 20 = 135 000 000 000 МИЛИАРДА кВч енергия. Значи ако право смятам се нуждаеш от 135 000 GWh НОВИ МОЩНОСТИ при както сам ти казваш посочваш 4740 GWh или 6070 GWh с останалите ВЕИ - колко точно не ти достигат, за да захраниш миксера оставям те сам да го сметнеш. ДЕРЗАЙ! Мисля, че всеки ватман ще трябва да яхне да шляпа педалите на някое домашно динамо, че да ги изкарате тия цифри! Докато не ги стигнете - не ме занимавайте с простоти моля! Айде стига ми толкова по темата

    Коментиран от #88, #91

  • 85 Driving pleasure

    6 0 Отговор

    До коментар #81 от "asfas":

    Оф чеки, че и на този омотляк трябва да се отговори - неукия трябва да се просветлява иначе е неетично. Ако не си забелязал аз заемам една позиция за възстановяване на природния баланс и залесяване на тия 46% от горите на планетата, които са изсечени от малоумието человеческо - това ти решава проблема с парниковите газове докато ти гарантира и така нужния кислород, а освен това за разлика от споменатите негативни ефекти от соларните паркове, една гора гарантира идеален микро-климат, гарантира спиране на ерозията на почвите, гарантира нормална въздушна циркулация, дъжд и т.н. и т.н. В същото време пак по-горе споменатите синтетични горива правят един цикъл на нулево замърсяване защото от въздуха се извлича CO2 - това дето и ние и автомобилите "издишаме" - CO2 -то се редуцира до въглеводороди: CxHy - метан,етан, ...пропан, те са газообразни горива - от тези етани могат да се синтезират течни горива. Абсолютно същия процес, който в природата го правят растенията, само дето те синтезират захари, скорбяла и целулоза (ама са същите CH вериги, само че мнооого дълги) тук може да се доведе до индустриални размери и да не копаме за нефт тоест да имаме възможно най-доброто за природата! Ако искате де - ако искате да ви бие тока и да висите закачени за кабел никой не може да ви спре!
  • 86 Цифри

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Простата математика не е за прости хора":

    А дали е така нека да сравним:
    Тесла С 75: Тегло 2000 кг (RWD)
    Тесла 3 75:Тегло 1730 кг (RWD)
    270 kg си е една нормална цифра за различен клас коли.
  • 87 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "asfas":

    Да ти покажем ли къде са изходите от София или все още ги помниш от времето, когато се пресели в нея?
  • 88 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "Driving pleasure":

    Дано Електрика ти провери сметките, че аз не моем. С тези числа препълних и буфери, и стекове, е све!

    Коментиран от #89

  • 89 Driving pleasure

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Зорлем":

    Ако трябва да съм честен и на мен ми се омотаха нулите, затова казах че ако правилно смятам - ама нали е математик - да смята и да каже :)
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Простата математика не е за прости хора

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Driving pleasure":

    Правилно съм написал в заглавието и за тебе. Ето малко безплатни уроци по математика.1. "675 000 000 000 : 100 = 6 750 000 000 х 20 = 135 000 000 000 МИЛИАРДА кВч енергия. Значи ако право смятам... "Ами не смяташ правилно. Добавил си само девет нули. Сметката е 135 милиарда киловатчаса, което е 135 тераватчаса. 2."Значи ако право смятам се нуждаеш от 135 000 GWh НОВИ МОЩНОСТИ при както сам ти казваш посочваш 4740 GWh или 6070 GWh с останалите ВЕИ - колко точно не ти достигат, за да захраниш миксера оставям те сам да го сметнеш."Ами пак си омотал конците. Дори не правиш разлика между мощност и енергия. Мощностите се мерят във ватове, а това което си написал е във васчасове, което е енергия. 3. Освен това, сравняваш СЕДМИЧЕН добив на енергия от ВЕИ, с необходимо ГОДИШНО количество енергия, за зареждане на целия автопарк съставен от 45 милиона Tesla model S със 700 коня и над два тона. 4. Все пак ще сметна интерполирам за седмица. 135 000:52 седмици в годината= 2596GWh седмичнo. Следователно само половината веи-мощности още днес, могат да зареждат всички налични автомобили, дори с абсурдните ти завишения. Съгласен ли си, че не можеш да смяташ? Поне съм спокоен, че вътрешно си убеден че си прав, заради грешка в сметките, а не като някои твои другарчета, които умишлено твърдят, че черното е бяло.

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Простата математика не е за прости хора":

    Нещо хич не ти схванах глупостите тоя път: 135 милиарда се изписва като 135 000 000 000 и това са kWh. С други суми 135 милиона MWh, с други думи 135 000 GWh, с други думи 135 TWh – къде точно ми е грешката по точка 1, след като твоите сметки са в GWh? По точка 2 съвсем наясно съм с разликата и става дума за мощности, които ще произведат нужната енергия, ако така ще е по-ясно казано. По точка 3 - не бях обърнал внимание, че е седмично ОК това го приемам. По точка 4 пак ОК: да сметнем при средноевропейските 13 000 км и при 15 kWh – излизат 585 милиарда километра и 87 750 GWh енергия нужна за задвижване на автопарка или 1688 GWh седмично... ама ти забравяш, че това са ДОПЪЛНИТЕЛНИ нужди, за да не караме швабите да избират топла вода ли да ползват или да заредят колата! И забравяш още нещо – имаш загуба по трасето, и загуби при зареждането, нека да са общо 15% говорим за 2 000 GWh липсващи... СЕДМИЧНО - 104 000 GWh годишно. Значи говорим за увеличение с още 30% на инсталираните мощности и това на фона други 200 и кусур TWh, които трябва да заменят, защото идват от въглищни централи – малко тегаво... и е спорно дали е нужно... и това е минимум и без да смятаме камионите...

    Коментиран от #96, #97

  • 94 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    И може да продължим разсъжденията – една от най-големите соларни централи в света е Катуми в Индия с 648 MWp – годишния и капацитет се оценява на 1.35 TWh. Намира се южна Идния близо до екватора с много по-голямо слънцегреене от германското. Но дори и при същите параметри само да покриеш липсващите kWh енергия за автомобилите ще се нуждаеш от 77 такива, за скромните 40тина милиарда евро. Сума, с която и Германия ще се озори особено на фона на спадащия икономически ръст и задаващата се световна икономическа криза... Давам ти за пример Катуми, защото знам детайлите иначе май китайците пуснаха няколко по-големи соларни парка преди да почнат да строят нови въглищни централи ;)

    Коментиран от #98, #99

  • 95 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    И накрая пак да попитам, а въглищните централи с техните 220 TWh няма ли да ги махнем и заменим... щот замяната им удари още близо 100 милиарда евраци
  • 96 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Driving pleasure":

    Открий разликите и преброй излишните нули:

    "Нещо хич не ти схванах глупостите тоя път: 135 милиарда се изписва като 135 000 000 000 и това са kWh. С други суми 135 милиона MWh, с други думи 135 000 GWh, с други думи 135 TWh – къде точно ми е грешката по точка 1, след като твоите сметки са в GWh? " Дотук съм съгласен. Първоначално обаче беше написал "135 000 000 000 МИЛИАРДА кВч енергия. ".
  • 97 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Driving pleasure":

    "говорим за 2 000 GWh липсващи... СЕДМИЧНО - 104 000 GWh годишно. Значи говорим за увеличение с още 30% на инсталираните мощности и това на фона други 200 и кусур TWh, които трябва да заменят, защото идват от въглищни централи – малко тегаво..."

    Е колко да е тегаво? Производството на енергия само от слънце и вятър през 2017 е било 137,59ТВч., а през 2016 са били 111,54ТВч. При този темп са необходими още само 10 години за да приключи процеса към 100% ВЕИ. Само че светът не е само математика и това е технически невъзможно, АКО НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СЪХРАНИ ЕНЕРГИЯТА НА СЕДМИЧНА БАЗА. Тук идва необходимостта от акумулатора на електромобилите. 45 милиона акумулатора по 100квч прави 4500ГВч акумулаторен капацитет без камионите и домашните батерии от старите електромобили.
  • 98 Фалшива информация

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Driving pleasure":

    Какви са тези измислени цени за централи? 680МВт за 40 милиарда? Пак си объркал нулите! Ето ти актуални цени:"Фондът „Vision” на SoftBank Group Corp ще инвестира в компания за производство на слънчева енергия в Саудитска Арабия, която ще създаде най-голямата ферма за производство на слънчева енергия в света.

    Очаква се проектът да има капацитет до 200 гигавата (GW) до 2030 г., ..

    Началната фаза на проекта е за 7.2 GW слънчева мощност и ще струва 5 милиарда .

    Общата окончателна инвестиция 200-гигаватовата генерация, включително слънчевите панели, СЪХРАНЕНИЕТО НА ЕНЕРГИЯ в батерии и ПРОИЗВОДСТВЕНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА ПАНЕЛИ в Саудитска Арабия, в крайна сметка ще достигне около 200 млрд. долара."

    Коментиран от #103

  • 99 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Driving pleasure":

    "Но дори и при същите параметри само да покриеш липсващите kWh енергия за автомобилите ще се нуждаеш от 77 такива, за скромните 40тина милиарда евро. Сума, с която и Германия ще се озори особено на фона на спадащия икономически ръст и задаващата се световна икономическа криза..."
    Ако пък си имал предвид, че всички 77 централи общо ще струват 40 милиарда и тази сума ти се струва голяма, значи още по-жестоко си скаран с математиката. Предполагам, че поне можеш да направиш разлика между 25 годишна ИНВЕСТИЦИЯ и годишни РАЗХОДИ за консумативи, замърсяващи околната среда. Ще приложа твоята логика и 45 милиона автомобила от 2,5 тона електрически СУВ 700коня, изведнъж стават малолитражка горяща 5/100. При 675 МИЛИАРДА изминати км. годишно са необходими 34 МИЛИАРДА ЛИТРА гориво по над 1евро за литър. За 25 години 843 милиарда литра/евро. Сега 40 милиарда инвестиция за 25 години осигуряване на транспортните разходи пак ли ти се струват много? А каква е цената на енергийната независимост от внос и сигурната непроменима цена за следващите 25 години?

    Коментиран от #101, #104, #105

  • 100 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Като оставим настрана фактът, че въобще не очаквах някой да отговори сериозно на постът ми.... Това инфо тотално ме изненада.
  • 101 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Простата математика не е за прости хора":

    Можеш ли да си представиш почасова крива, на енергодобивът от соларни станции, за 24ч? Прилича на могила. А почасова крива на енергопотреблението, от зарядки за 24ч? Тя пък прилича на дол. Можеш ли да ги съпоставиш? Двете хич не съвпадат. Ще са обратнопропорционални. Когато соларките правят най-много ток, нуждата от ток за зареждане на ЕВ ще е най-слаба. А когато нуждата от ток за зарядките ще е най-голяма, соларките няма да произвеждат, щото ще е тъмно. Това означава, че или ще трябват устройства за акумулиране на дневната енергия и отдаването й нощем, или ще трябват алтернативни енергоизточници, които да осигуряват нощните консумации. При соларните кули няма такъв проблем, защото те имат такива термоакумулатори, които има осигуряват ресурс за производство на ел енергия за поне 12ч работа без слънце. А при ФВ, как ще е?

    Коментиран от #102

  • 102 Време е за смяна на парадигмата

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Димов":

    Досегашната парадигма на енергийните системи е че производството следва потреблението. В момента парадигмата се обръща на потреблението следва производството -така нареченото demand response. Знам че си добър в Google и по природа си любознателен, така че ще се радвам да си поговорим и за това, след като се информираш. Ето ти няколко линка за начало:

    http://energia.elmedia.net/bg/2015-7/editorials/моделът-demand-response_01194.html

    https://blog.a1.bg/2017/07/11/smart-grid/

    http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=60&rub=588&id=29
    Приятно четене през уикенда. Дано имаш време, защото статиите са дълги.

    Коментиран от #107

  • 103 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "Фалшива информация":

    680 МВх за 550 милиона евро - 77 по 550?!
  • 104 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Простата математика не е за прости хора":

    40 млрд ти е инвестицията за изграждането на липсващите мощности - от там насетне ти смятааш базиран на презумпцията, че електричеството е без пари - и смяташ 2 различни неща. Срещу средствата за инвестиция в централи слагаш средствата, които лицето Ханс плаща на бензоностанцията.
  • 105 Driving pleasure

    2 1 Отговор

    До коментар #99 от "Простата математика не е за прости хора":

    а... и "непроменима цена през следващите 25 години..." сериозно? Електричеството е стока, а всяка стока се продава на пазарна цена не на себестойност. Ако има повишено търсене цената скача - при тест на автобилд бяха заредили (по спомен че не ми се рози из списанията) нещо от рода на 20 кв за 17 евро... та баш тия сметки колко ще е евтино ги остави :)

    Коментиран от #106

  • 106 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "Driving pleasure":

    Много време му отдели на многониковото тролче. За него батериите растат по дърветата и се рециклират. Остави го да си троли на воля, те и без това Факти.бг се радват на такива като него, за да си преизпълнят квотата на статии за миксери и положителни в тях коментари към електричките.
  • 107 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #102 от "Време е за смяна на парадигмата":

    Благодаря за линка. Изсричах го за по-малко от цял уикенд (съжалявам, ако звуча нескромно) и доста се посмях.... че и покръстих. Да те питам: Ти сериозно ли предлагаш това..... да го наречем опция? Щото в никакъв случай не бих го нарекъл решение. Значи, не да има, когато ти трябва, а да ползваш, само когато има. Това не ни ли връща в 70-те години на соца? Аз и още 2млн собственици на коли, трябва да си ги караме денем, а ще искаме да си ги заредим нощем, докато спим. Ти ми казваш, да не зареждам нощем, щото тогава ФВ не правели ток, а да ги зареждам денем (щото тогава щели да "докарат" тока), когато все бързам с колата по дестинации. Такъв мениджмънт е характерен белег за неспособността на дадена индустрия, да задоволи нуждите на потреблението. И докато през соца това си беше основен резил на системата, то тук, в 21 век, ехидните лобисти са го опаковали с луксозен етикет, че видиш ли - било някакво ново и много модерно, напредничаво мислене. За ваше щастие, на този свят има предостатъчно магарета и шарани, които да ахнат от удивление и да сърбат същата стара попара, но от новото, по-лъскаво и шарено меню, че и да им е вкусно тоя път. Благодаря, но аз искам да има мамбо, когато съм гладен, а не да ям само, когато докарат на магазина.

    Коментиран от #108, #110

  • 108 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #107 от "Димов":

    Клишета, клишета, ама явно се оказва, че наистина животът е спирала, всичко ново е добре забравено старо и няма нищо ново под Слънцето. Направо не мога да повярвам в какъв мрънкащ старец се превръщам, ама тия новите и намаани "шарани" (дето мразят да четат история!) не ми оставят много варианти.

    Коментиран от #109

  • 109 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Зорлем":

    Само преди дни обяснявах на една позната какъв "дърт" киселаш съм станал :D Работата е там, че взимат нещо старо и го изкелефиндрат и ти го пробутват като нещо невиждано - а то дет се вика някои от нещата аз ги помня и съм ги ползвал и в стария им вариант и са вършели работа - а днес само ти взимат пари.
    Не съм чел статиите дего му дадоха на димов, но от това което е написал и вече сдъфкал излиза че говори за щуротията за която хиляди пъти сме спорили - че си купуваш солар за покрива, след което отиваш да си паркираш колата в активното време за зареждане пред офиса или фабриката, а вечер като ти е в гаража трябва да отдава ток дето не е успяла да зареди през деня щото не е била там дето се произвежда... да не говорим колко е ефективно от икономическа гледна точка да складираш енергията и освен солар да купуваш и безумно скъпи батерии, за да ти е "без пари" зареждането...
  • 110 Простата математика не е за прости хора

    1 3 Отговор

    До коментар #107 от "Димов":

    Никой не те кара да се съобразяваш с моментната цена на тока докато го ползваш за зареждане или нещо друго. Хората по веригата точно такива шарани търсят, за да припечелят някой лев. Ти ако не искаш да зареждаш на паркингите на ниска цена ( не ми обяснявай че по всяко време по което пече слънце ти си 100% в движение, без да паркираш дори за няколко часа), все някой от съседите ти ще предпочете да зареди през деня на 3 стотинки, докато е на работа, а после да ти продаде енергията да си заредиш електромобила в шест часа вечерта, когато цената е 30 стотинки. Даже бойлерът ще ти загрее на тази цена направо от акумулатора на колата. Колкото повече шаранчета има като тебе, толкова по-рентабилно ще става да си купиш батерии за да търгуваш с ток. Нали не обичхате регулациите от държавата. Цената на тока ще се променя на всеки 10 минути спрямо търсенето и предлагането, а няма да е фиксирана от държавата като сега.

    Коментиран от #111, #131

  • 111 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Простата математика не е за прости хора":

    Добре де човек, комшията как ще ми ппродаде като утре и на него ще му трябва както и на мен? Значи само един от двама ни може да е мобилен така ли? И какво да кажем за стотиците фирмени автомобили, които през деня нямат време да стот закачени някъде защото изкарват ари докато са в движение...

    Коментиран от #112, #133

  • 112 Простата математика не е за прости хора

    1 1 Отговор

    До коментар #111 от "Driving pleasure":

    Пак е въпрос на математика. Ако си "резервираш" 100 км пробег за другия ден, това са 20kWh, при положение че ежедневно минаваш по 20-30км. При батерия 100 или защо не 200kWh, имаш достатъчно ток за в къщи и за зареждане на 2-3 електромобила на съседите. Попитай Димов по колко километра изминава дневно и сметни колко енергия ще му трябва. Служебните също почиват. Могат да зареждат в обедната почивка пред обекта в който се хранят служителите или пък на паркингите на клиентите. Почти няма автомобил, който да е в движение в 100% от светлата част от денонощието - чиста математика.

    Коментиран от #113, #135

  • 113 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Простата математика не е за прости хора":

    Дори да го приема на теория на практика знаеш ли какво ще стане - ще дам на комшията да си зареди за нуждите, като си "резервирам" 100 км за собствените и на другия ден като ми се наложи спешно да пътувам малко повече - защото всеки има такива дни и като си скъсам нервите и ще кажа бе я бла бла бла там с родата и повече няма да давам на никой да ми точи от "резервоара :)

    Коментиран от #114

  • 114 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #113 от "Driving pleasure":

    Освен математика има у други науки, една от които се казва статистика. Та според нея е статистически невъзможно и на тебе и на всички твои съседи да им се наложи в един и същ ден и в една и съща минута да ви се наложи да пътувате по спешност на повече от 100км. Като ти се наложи все пак, да пътуваш, в момента в който разбереш можеш да "кажеш" по телефона на автомобила да спре да дава, а да купува ток с максимална мощност, без значение от цената. Може да направиш същото и на който и да е паркинг. Тогава всичката възможна мощност която е в състояние да поеме автомобила ти, по напълно пазарни принципи ще се насочи към него, независимо дали в момента фотоволтаичният навес на паркинга с каква мощност произвежда и дали изобщо произвежда енергия. Тя ще се изтегли от паркираните електромобили при нужда. Ще започне от електромобила продаващ на най-ниска цена и ще добавя мощност от следващите по цена, докато мощността се изравни с максимално допустимата за зареждане на автомобила ти. Виждаш ли технически или икономически проблеми? Всички са доволни и няма прецакани, защото всичко справедливо и по напълно пазарен принцип. Ти сам определяш при различните проценти заряд на батерията при какви цени да купува и при какви цени да продава енергия и дали въобще да продава. Така и Димов ще е напълно удовлетворен. При заложен от него алгоритъм "купувай с пълна мощност на каквато и да е цена и не продавай" ще зарежда за минималното време, което позволява автомобила му. Аз би

    Коментиран от #118, #136, #144

  • 115 Простата математика не е за прости хора

    0 1 Отговор
    Аз бих заложил алгоритъм за зареждане на ниска цена само когато има излишък и продажба с поне 20ст. горница при сегашните цени на батериите и броя цикли. Освен това цената и свободната енергия ще зависи от прогнозите за времето за следващите дни и предстоящи празници и почивни дни, точно както винаги са зависели, но ние не сме разбирали заради държавните регулации. Нали мразехте регулациите? Предстои да ги махнат и всичко да стане на пазарни принципи по прозрачен и справедлив начин. Който има акумулиращ капацитет, той ще определя цената.
  • 116 Зорлем

    1 0 Отговор
    Е, точно статистиката е коварна наука, както много добре знаем. А е още по-коварно да си мислиш, че принципите от Интернет peer-to-peer мрежите са приложими и върху ел. разпределителните мрежи. На теория звучи добре, но на практика е малко като да се мъчиш да пренасяш енергия чрез електромагнитни вълни.

    Коментиран от #117, #119

  • 117 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "Зорлем":

    Имам чувството, че това същество не живее в България и спи само с розови очила. Да оставим настрана недостигът на батерии, но реалността в София е такава, че то няма паркоместа, той сънува умна мрежа. То по тротоарите не може да се мине и няма една читава плочка, ние ще изградим мрежа, за да могат еко кърлежите да усвояват нашите пари под формата на субсидии. Гледам много "успешно" мина това събиране на пари във Франция.

    Коментиран от #120

  • 118 Час пик

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Простата математика не е за прости хора":

    Има едно нещо наречено час пик и друго наречено спешност.Освен това хората живеят по модели примерно каква е вероятността 10 часа да съм на работа или Август да съм на море а на планина дали е 50 на 50?

    Коментиран от #121

  • 119 Простата математика не е за прости хора

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "Зорлем":

    Много добре си схванал идеята. Точно peer-to-peer принципа е. Само където на теория не продаваш директно на съседа, а продаваш на доставчика по пазарна цена, а съседът ти купува по същата пазарна цена, но на практика ти зареждаш електромобила на съседа от твоят автомобил защото smart системата е намерила най-прекият път между доставчик и консуматор, за да не те натоварва електропреносната мрежа. Алгоритъма е прост и всичко става автоматично, защото колкото по-натоварен е даден участък от електропреносната мрежа, толкова по-висока е таксата за пренос по него. В крайна сметка, системата изчислява, че е по-евтино за консуматора да си купи ток от съседното паркомясто за 30 стотинки, отколкото да плати ток по 20 стотинки плюс 20 стотинки за доставка в час пик. През нощта, ако духа много вятър, може да си заредиш директно от АЕЦ Козлодуй за 5 стотинки плюс още 5 стотинки за пренос. Надявам се да ти стана ясно как цените определят потреблението. Такива баровци като Димов, ще си зареждат когато искат и няма да им пука за цената.

    Коментиран от #124

  • 120 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Антиелектрика":

    На тебе няма да ти обяснявам много, защото така или иначе не можеш да схванеш какво ти пишат. Само ще ти кажа, че няма какво да се изгражда по мрежата. Просто трябва да ти сменят електромера със смарт такъв, за да може да записва всяка минута каква ти е била консумацията, за да могат после да ти изчислят сметката за ток, защото цената на тока ще се променя всяка минута. Освен това разбира се ще е необходим интернет, за да се свържат консуматорите с него, но като гледам интернет имаш и сега.

    Коментиран от #122

  • 121 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "Час пик":

    Това прочете ли го преди да си напишеш коментара?

    "Освен това цената и свободната енергия ще зависи от прогнозите за времето за следващите дни и предстоящи празници и почивни дни, точно както винаги са зависели, но ние не сме разбирали заради държавните регулации. "
    Намира се в коментар 115. Преди това споменах на Димов, че мога да му продам в 18 часа ток на 30 стотинки. Часът не е случаен, а е точно час пик, когато цената е най-висока. Дори за днес е така, въпреки че е почивен ден и все още работят всички въглищни централи http://www.ibex.bg/bg/

    Коментиран от #137

  • 122 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Простата математика не е за прости хора":

    Ти на мен няма какво да ми обясняваш каквото и да било, защото си увреден и си патологичен лъжец! Ние не сме лумпени и знаем, че батериите не растат по дърветата, докато цените на тока растат постоянно, а изграждане на каквато и да е мрежа между блоковете в големите градове, практически граничи с фантастиката.

    Коментиран от #123

  • 123 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "Антиелектрика":

    Забравих да те питам, има ли къде да паркираш в синята и зелената зона или и там няма обособени паркоместа? От 2030-та година по закон, всяко десето паркомясто трябва да бъде оборудвано със зарядна станция, дори в България. Само можем да си мечтаем, че дотогава всеки десети автомобил ще бъде електрически. Дори, аз който съм голям оптимист, не мисля че това ще се случи дотогава, затова въобще не ми давай за пример София. При нас всичко се случва с 20 години закъснение. За 2030 година са предвидили само 40% от електромерите в цяла България да са smart. Дали и това ще стане е божа работа.

    Коментиран от #125

  • 124 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #119 от "Простата математика не е за прости хора":

    Да, но интернетът и неговия peer-to-peer работят с да ги наречем "дискретни" пакети и имат невероятното предимство на адресирането. При преноса на ел. енергия нещата са доста по-различни. Там си е аналогова технология откъдето и да я погледнеш. Просто токът не е IP пакет, който можеш да "рутираш", накъдето ги харесва. Все едно да се опитваш да направиш peer-to-peer мрежа за вода.

    Коментиран от #126

  • 125 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Простата математика не е за прости хора":

    Аха, значи говорим само за богоизбраните, а не за масовост и обикновените хора? Извинявай, не съм разбрал. Вярно, че ти се имаш за повече дори от Тръмп и от учените от Единбург, заявявайки на всеослушание: "Да го духат учените".

    Коментиран от #127

  • 126 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Зорлем":

    Всъщност е абсолютно същото, а дори по-просто, защото не е нужно точно моят електрон да отиде при съседа. Представи си го като банкова система. Аз ти внасям в сметката 20 банкноти по 50 лв в София, а ти теглиш след една минута от банкомата във Варна 1000 лв в случайни банкноти. Физически е невъзможно моите банкноти да стигнат от София до Варна за една минута но не е и необходимо. При продажбата на електроенергия всичко обаче се случва в реално време без никакво закъснение. Ти си включваш зарядното, smart системата отчита мощността и за милисекунди при необходимост активира най-изгодните по цена източници на енергия или пък прекратява зареждането на някой, който иска да зарежда за по-ниска цена от тебе и така освобождава мощност за твоето зареждане на по-висока цена, която ти си определил предварително. Например до 20% от капацитета на батерията независимо на каква цена и не продава, от 20 до 40% на 20 ст. купува на 40ст. продава, от 40 до 60% на 10 стотинки купува на 30 продава, над 60% на 5 стотинки купува на 25 продава. Над 80%, зарежда само когато цената е под 1 стотинка или отрицателна, продава на 20 стотинки. Сам виждаш, че автомобила или домашната батерия автоматично ще се зареждат или продават енергия по най-изгодния за тебе начин. Средностатистически са ти необходими само 10% от капацитета на батерията на ден. При евтина енергия, батерията ще ти е постоянно заредена почти догоре, а при лоши метеорологични условия и празници, ще се зарежда на по-в

    Коментиран от #128, #138

  • 127 Простата математика не е за прости хора

    0 1 Отговор

    До коментар #125 от "Антиелектрика":

    А добро утро! Ти сега ли схвана, че електромобилите са скъпи и не всеки може да си ги позволи? Ти сега ли схвана, че автомобилите по принцип са скъпи не всеки може да си ги позволи. Ти сега ли схвана че българинът така или иначе не си купува нови автомобили, а чака да станат поне на 10 години, а 10-годишни електромобили все още няма, а дори да имаш те са от онези скъпите, които пак няма да може да си позволи? ти сега ли се хванат че каквото и да пишем ние тука, това няма да се промени?Всъщност за последното не съм много сигурен че си го схванал. След като през 2025 година се очаква цените на бензиновите и електрическите автомобили да се изравни, познай кога българинът ще започне да кара електромобили масово? Най-рано през 2035 година. Проста математика, ама не е за прости хора.

    Коментиран от #140

  • 128 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Простата математика не е за прости хора":

    И идва един петък преди някой дълъг уикенд и "средната статистика" става сложна. Да не говорим, че при тази схема всичкият транспортен бизнес, а и не само той, ще се види в чудо да остойностява и ценообразува, и като се започне едно "буфириране" в цените свят ще ни се извие с цените на стоките и услугите. Микротрейдингът е много хубава работа, ама не е общоприложим.

    Коментиран от #129, #130

  • 129 Простата математика не е за прости хора

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Зорлем":

    За радост, статистиката казва, че точно тогава цените са най-ниски и дори стават отрицателни, защото промишлеността не се нуждае от енергия! Точно това е проблема за развитие на ВЕИ в Германия в момента. Вече е достигнат предела на мощността и има нужда от съхранение, за да продължи изграждане на нови мощности. Електромобилите ще решат този проблем.

    Коментиран от #146

  • 130 Цитатче от миналата година

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Зорлем":

    През 2017-а ще е дeвeтият път в пocлeднитe 10 гoдини, в ĸoйтo цeнитe щe бъдaт oтpицaтeлни пo вpeмe нa пpaзничнитe дни oĸoлo Koлeдa, нo подобни ситуации вeчe има и през други периоди на годината. Преди декември тази година в Гepмaния имaшe oбщo 104 чaca c oтpицaтeлни цeни и чeтиpи дни, през които cpeднaтa цeнa на тока бe пoд нyлaтa. Бъдни вeчep e дeнят, който се очертава като ден с нaй-мнoгo нeнyжнo пpeдлaгaнe на електроенергия. Бaлaнcиpaнeтo нa мpeжaтa в Гepмaния cтpyвa близо 800 милиoнa eвpo минaлaтa гoдинa, припомня Вlооmbеrg.

    Коментиран от #141

  • 131 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Простата математика не е за прости хора":

    О, разбира се, че паркирам и през деня. Пред тоя блок, пред оня блок... под тази и онази тераса.... бутам се за паркомясто между наспиралите коли по кварталите. Представям си само как спирам под терасата на някоя бабка и тя услужливо ми подава шнура от балкона си, да си заредя ЕВто. Чудесна идея. Страхотна. Знаеш ли колко работещи хора спират под чуждите тераси денем, особено в централна градска част? Мислиш ли да осеем кварталните тротоари със зарядни колонки? Евтино ли намираш дрогата, с която очевидно си попрекалил?
  • 132 Димов

    1 0 Отговор
    Много сложни въпроси задаваш. Електрофилите не обичат да мислят толкова мащабно и надалеч. Техният кръгозор се ограничава до утре и до тях. Настрани и след година са необозрими и далечни понятия.
  • 133 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Driving pleasure":

    Пост №132 е към №111.
  • 134 Простата математика не е за прости хора

    0 1 Отговор
    Вероятно все още четеш коментарите. Дочети ги преди да пишеш. Вече е отговорено. Колкото до последния ти въпрос " Мислиш ли да осеем кварталните тротоари със зарядни колонки?" Отговорът е положителен и вече е законово уреден с публикуване в Държавен вестник. http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=5160BD09E2CAA4DC84BE2E59170F10F8?idMat=113697

    Коментиран от #142

  • 135 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Простата математика не е за прости хора":

    Предната сряда трябваше да измина 150км, а заради едно от стотиците телефонни обаждания на ден, се наложи да кибича 5ч на калният "паркинг" (в една нива) на една от фирмите, за които работя. Фирмата е в едни тревисти местности. Вместо 150км, изминах едва 35. Този вторник, вместо планираните ми 15км до офиса и обратно, пак имах телефонно обаждане, заради което хукнах към Пловдив, а на връщане още едно обаждане, да не се прибирам, ами да свия към Ловеч, където ме чакат по друга, неотложна работа. Преспах в Копривщица и вместо 15, навъртях едни 740км и два дни път. Ти може и да кибичиш по цял ден в офис, на хранилка, но много хора работят по спешност, като трябва да реагират на момента, иначе си губят клиентите и приходите. Особено доставчици и снабдители, как им променят курсовете по два пъти на ден.... нямаш си идея. Знам, защото имам приятел, който снабдява с масла. Луд го правят.

    Коментиран от #139

  • 136 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Простата математика не е за прости хора":

    Абе човек!.... Работата ми и въобще всичко в живота ми, не трябва да се съобразява с това, кога и къде можела да зареди колата ми. Обратното трябва да е. Колата трябва винаги да е готова да ми служи безусловно. В съвременният начин на живот, хората се съобразяват с пре-достатъчно затруднения. Не им създавай нови!
  • 137 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #121 от "Простата математика не е за прости хора":

    А ако аз реша в 18ч да не се прибера от работа, а да си закарам детето на поляната, да поритаме топка? Там няма зарядки. Да пропусна това, щото да се съобразявам кога щяло да има ток ли? Това не е техника, която обслужва стопанина си. Това е стопанин, който слугува на техниката си. Пълен абсурд!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Димов":

    Ето че и за тебе има решение. Когато си в града зареждаш най-евтината тарифа и винаги да горе без да продаваш. Когато пътуваш на дълъг път, зареждаш на бързи зарядни станции на висока цена и всичко е окей. Проблемът е само че това ще стане след много години, но няма технически или технологични трудности това да се осъществи още с днешните технологии. Просто става въпрос за пари и време, технологично време.

    Коментиран от #143

  • 140 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "Простата математика не е за прости хора":

    Аз виждам как доста хора на запад, дето нямат пари за нов ЕВ, си правят конверсия на сегашното комби, да е вече с електромотор. Има специализирани фирми, които постоянно конвертират стари коли, от ДВГ на ток. Тези коли един ден ще се продадат и насам, и въобще няма да са на висока цена. Още след година-две ще се появят обяви за конвертиран седа, с 30-40 кВтч батерия. Ааа чакай! Вече има такива обяви и при нас. Една Астра-Г видях обявена за 10 бна, и още една друга кола. Ето, има какво да карат и небогатие електрофенове. А такива обяви ще стават все повече и конвертираните ЕВ на старо ще са все по-евтини.
  • 141 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #130 от "Цитатче от миналата година":

    Аз преди малко четох статия, че токът щял да поскъпва!?....
  • 142 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Простата математика не е за прости хора":

    Пффф, искам да видя как ще стане. Представям си всички тесни улички по центъра, осеяни с колонки. Колонка до колонка. Баш там, дето не дадоха рекламна табела да се сложи, щото не се вписвала в архитектурният щрих на околните сгради. Апропо: Съдбата им ще е същата, като на новите пейки, огледала и кошчета из града. Ще ги изпотрошат за нула време. Живееш в държава на орки - Мордор. Не си в Германия. От тук само зяпаме и се облизваме.
  • 143 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Простата математика не е за прости хора":

    Много гледаш Междузвездни войни. Как си го представяш, де що може да спре човек, да има цъфнала зарядка? Всички онези местенца по кварталните улички, дето се борим ежедневно да се вредим на някое от тях. Как ще перфорираш всички тези места със зарядки? Остави центъра. То и там е абсурд, но за крайните квартали ми е по-интересно. Дето камион не минава да измие улиците. Дето се търкалят боклуци от препълнените контейнери. Дето 3/4 от автомобилите се нагнездват да спрат, по някаква, тяхна си работа. Че то.... погледнато от сателитна снимка, целият град ще е само зарядки. Не милиони, а трилион евра всложени в тоя абсурд, само за БГ. Защо? Щото трябвало да караме тъпи коли, чиято технология го изисквала? Или щото не щеш да правим ток от соларна кула, която може да произвежда и нощем, или да превключи на газ, когато трябва, а си твърдо решен да е само и единствено от ФВ? За това ли? За да стане преходът към по-зелена енергия само и единствено по твоят начин. Другите начини да не се разискват въобще, така ли? Къде ти е прогреса? Къде ти е акъла, питам?
  • 144 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Простата математика не е за прости хора":

    Човек, ти направо ме застреля... значи вместо да ида да си налея за 5 лева или за 50 гориво аз трябва да стана борсов агент и да следя кога цената пада и кога скача... Ами не мислиш ли, че "умната мрежа" веднага ще засече, че аз точа от съседите и докато взема от комшията от ляво този от дясно вече ще е удвоил цените защото е сработил пазарния принцип и търсенето и цената са скочили? Вместо да знам какво плащам за заряд аз ще трбява а вися с калулатора и да изчислявам средни стойности - егати "умния живот" братче! Димов ти го е казал - аз не искам да слугувам на техниката, а да разчитам на нея да ми върши работа когато имам нужда и ако може да ми е проятно докато това става. Твърдо отказвам стоя и пресмятам всеки зареден киловат или всеки километът и да си планирам пътуването воден от нуждата да презаредя. Твърдата цена (па било то и на електричеството) ме урежда, защото ти позволява да си планираш разходите, а не да играеш на тото.

    Коментиран от #148

  • 145 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    А относно колонките дето трябва да се избичат по улиците - имаше няколко показателни снимки за улици в Норвегия на накръстосани кабели, които пешеходците трябваше да прескачат. Никак не беше приятна гледката. Да не говорим че за да изпраскаш на всяко паркомясто в синя зона на центъра на София зарядна станция просто не знам каква подстанция ще ти трябва за да поддържа подобно напрежение. А ако ми кажеш че ще минем на уайърлес зареждане... ми да ти кажа още по-зле - значи да живеем в една гигантска микровълнова, щото колкото и да ме убеждавате за безвредността няма да ви повярвам... ЕВ-то коства само проблеми и тепърва ще излизат нови негативи и наистина не си заслужава трилионите инвестиции за нужната му инфраструктура.
  • 146 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #129 от "Простата математика не е за прости хора":

    Моята практика показва, че тад 90% от оборотите на фондовите и стоковите борси са спекулативни. Смятай какво ще се случи като баш спекулантите налазят този пазар. За справка данданията с цените за промищлеността у нас догодина. А, за да има отрицателна цена на ел. енергия това означава, че е субсидирана и на производителя му е по-изгодно да се раздели с част от субсидията, отколкото да не я произведе изобщо. Само не ми казвай, че това положение ще се запази и ако някой ден вземат, че най-сетне махнат субсидиите? А може би в днешно време цената на петрола се движи само от икономически принципи и не е намесена политика? Или ще кажеш, че петролът го манипулират, но ел. енергията няма да я пипат, защото изведнъж ще им порасне съвест?

    Коментиран от #147

  • 147 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Зорлем":

    При самобалансираща система с ясни и прозрачни правила, няма как да има спекула. За разлика от петрола, тока е стока, която се продава в реално време, а складирането за по-късна продажба я оскъпява и няма как да се извлече печалба. Дай пример за възможна спекула при гореизброените правила за автоматично включване и изключване на консуматори и източници на акумулираната енергия? Не забравяй, че и потребителите и производителите и акумулиращите устройства ще са хиляди и милиони, така че е невъзможно да се говори за картел както при горивата или моментното състояние на българската енергетика.

    Коментиран от #151

  • 148 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "Driving pleasure":

    И съседа като вдигне цената повече от моментната цена, системата няма да го включи да доставя, защото не отговаря на условията и има по-ниски оферти в момента. След като веднъж си си настроил цените за зареждане и евентуално продажба, всичко става напълно автоматично и няма никаква нужда от твоята намеса, освен да се включиш в зарядното. Прочете ли примера в пост 126?" Ти си включваш зарядното, smart системата отчита мощността и за милисекунди при необходимост активира най-изгодните по цена източници на енергия или пък прекратява зареждането на някой, който иска да зарежда за по-ниска цена от тебе и така освобождава мощност за твоето зареждане на по-висока цена, която ти си определил предварително. Например до 20% от капацитета на батерията независимо на каква цена и не продава, от 20 до 40% на 20 ст. купува на 40ст. продава, от 40 до 60% на 10 стотинки купува на 30 продава, над 60% на 5 стотинки купува на 25 продава. Над 80%, зарежда само когато цената е под 1 стотинка или отрицателна, продава на 20 стотинки. Сам виждаш, че автомобила или домашната батерия автоматично ще се зареждат или продават енергия по най-изгодния за тебе начин."

    Коментиран от #149, #150

  • 149 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Простата математика не е за прости хора":

    При условие, че говорите колко е евтино да се кара на ток и че с 10 лева ще съм минавал 300 км мислиш ли, че си струва да "изстъргвам" още няколко стотинки? Ми те тия стотинки ще ми ги взимат за всякакви видове такси за обслужване на системата. Наистина простичкото нещо го правите прекалено сложно, а това е гаранция за проблеми.

    Коментиран от #153

  • 150 Ток и вода

    3 0 Отговор

    До коментар #148 от "Простата математика не е за прости хора":

    Това което предлагаш ще облагодетелства група прекупвачи като на Кадиев жена му и т.н. да ограбят още малко пари от народа. Нито ще има някаква отчетност нито държавата ще спечели нещо а само 5-10 прекупвача. Някой задавал ли си е въпросът защо Лукойл има бензиностанции??? Защото първо от търговия най-много се дерат кожи и второ може да диктува цената чрез монопола си. Сега ти предлагаш същото за тока търговците да пробват границата на търпимост на народа. Е да ама за фундаментални неща като ТОК и ВОДА трябва да има и малко държава в цялата политика. А ти когато си купиш от кварталният магазин кило домати по евтино от борсата ела ми се обади. Не случайно има цени на едро и цени на дребно.
  • 151 Ток и вода

    3 0 Отговор

    До коментар #147 от "Простата математика не е за прости хора":

    А батерията не е ли склад???
    Накрая богатият ще стане още по богат ще инвестира няколко милиона в батерии и ще диктува цените, търговецът ще си вземе 10% комисионна и бедният да го духа.

    Коментиран от #155

  • 152 Антиелектрика

    2 1 Отговор
    Още ли му се връзвате на простотиите на това същество? То в цял свят цената на тока расте и малко известен факт е, че една от точките на протестите във Франция беше срещу увеличението цената на тока.

    Коментиран от #156

  • 153 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Driving pleasure":

    Математиката си е математика. Не е за прости хора. Ако беше си направил сметката, щеше да разбереш, че зареждането щеше да ти излезе отрицателна стойност, а не няколко стотинки намаление от 10 лв. От линковете които съм дал се вижда, че разликата в цената за един и същ ден е 15 стотинки още днес при работещи въглищни централи. Ако изминаваш по 30 км на ден, спокойно може да отделиш 60 70 киловатчаса от капацитета на батерията за търговия, което означава че дори само веднъж да я заредиш и разредиш на ден, ще печелиш 10 лв. Следователно за един месец ще дадеш 30 лв за зареждане, а ще изкараш 300. Пак ли ти изглежда изстъргване на стотинки?
  • 154 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор
    " А ти когато си купиш от кварталният магазин кило домати по евтино от борсата ела ми се обади. Не случайно има цени на едро и цени на дребно."

    А ти да си чувал, че има различни сортове домати с различни цени? Да си чувал, че има различни видове ток на различни цени? Именно това е хубаво на борсата, че всички имат достъп на една и съща цена. Когато някой иска да си купи ток, търси най-ниската цена в момента и за разлика от доматите, при които трябва да се изгуби времето с посещението на 10 малки производителя, да си изгуби времето да тегли 10 пъти, да плаща 10 пъти, то закупуването на електроенергия става автоматично за милисекунди от най-ниската оферта. Ако най-ниските оферти са на 1000 малки производителя по 5 киловата, няма да отнеме нито повече време нито повече средства в сравнение със закупуването на енергия от производител с мощност 5 мегавата. Отчитането на ел.енергията, заплащането и и заплащането на всички такси и данъци става напълно автоматично.
  • 155 Простата математика не е за прости хора

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Ток и вода":

    Разбира се, че батерията е склад. Само че е много скъп склад. Математиката е проста наука, можеше да я ползваш преди да ръсиш глупости. Хайде да видим колко пари трябва да инвестира богатият, само да се изравни с децентрализираното съхранение на енергия в електромобилите. Това е компромисен вариант защото за да диктува цените както ти говориш, трябва да притежава по-голям капацитет от тях. Нека бъдем скромни и сметнем, че има само един милион електромобила в дадена държава, а батериите са само по 50 киловатчаса. Това са 50 гигаватчаса капацитет. Нека сметнем цената 100 долара, каквото евентуално ще бъде догодина от фабриката на Тесла, а иначе цената е около 160 долара. Този богатият ще трябва да инвестира 5 милиарда долара. Сещаш ли се какво е вероятността това да се случи, при положение, че за конкуренция има хора, които не са инвестирали в батерии за търговия, а така или иначе са дали парите си за автомобил. Всичко допълнително им идва в бонус и могат да предложат по-ниска цена. точно това е предимството на децентрализираното производство и съхранение на енергия. Диктуването на цените от когото и да е било, става практически невъзможно. Иначе става като при доматите, започва да се внася или изнася продукция към съседни пазари. За богатите остава да строят далекопроводи, които също струват милиарди, но могат да осигурят евтин "транспорт" без загуби между държавите. Тук ключовата дума е "евтин" за да има смисъл от него и някой въобще да им ползва услуги

    Коментиран от #157

  • 156 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "Антиелектрика":

    Аз бих се уморил да развивам фантасмагорични сценарии, само и само да защитавам абсурдни тези. Явно му плащат, да трупа коментари и да вдига рейтинг. Ако не е за това, значи е за хапчета.
  • 157 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #155 от "Простата математика не е за прости хора":

    Слушай бе, хер! Ако батериите на електрокарите могат да се ползват за енергиен склад, с който да търгуваш с ток, значи резервоарите на колите ни могат да се ползват като петролна база, с която също да търгуваме с горива. А що не е така?

    Коментиран от #158, #159

  • 158 Простата математика не е за прости хора

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "Димов":

    "Ако батериите на електрокарите могат да се ползват за енергиен склад, с който да търгуваш с ток, значи резервоарите на колите ни могат да се ползват като петролна база, с която също да търгуваме с горива. А що не е така?"

    Ако въпросът ти е сериозен, отговорът е това:


    "Явно ти плащат, да трупаш коментари и да вдигаш рейтинг. Ако не е за това, значи си за хапчета." Това за което пиша не си го измислям, а вече работи на много места по света, а аз просто ви информирам. Вие само повтаряте като шопа пред клетката на жирафа в зоопарка "епа такова животно няма"

    Коментиран от #160

  • 159 Простата математика не е за прости хора

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "Димов":

    "Ако батериите на електрокарите могат да се ползват за енергиен склад, с който да търгуваш с ток, значи резервоарите на колите ни могат да се ползват като петролна база, с която също да търгуваме с горива. А що не е така?"

    Ако въпросът ти е сериозен, отговорът е това:


    "Явно ти плащат, да трупаш коментари и да вдигаш рейтинг. Ако не е за това, значи си за хапчета." Това за което пиша не си го измислям, а вече работи на много места по света, а аз просто ви информирам. Вие само повтаряте като шопа пред клетката на жирафа в зоопарка "епа такова животно няма"
  • 160 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #158 от "Простата математика не е за прости хора":

    За пореден път: НЕ ЧЕ НЯМА! Тук няма да работи. По света демокрацията работи, а тук не. По света интегрират малцинствата и от черните правят хора, а тук не става. По света започнаха прехода с нас, а тук сме десетилетия назад по икономика и стандарт. По света законите работят за всички, а тук се тълкуват според расата. По света правителствата обслужват народа, а тук народа робува на правителството. Като си представяш как научната фантастика ще стане реалност при нас, не мисли за България, като за страна от ЕС, а по-скоро, като за африканска държава. Май наистина си си въобразил, че сме част от света на белите.