Last news in Fakti

26 Септември, 2019 10:40 80 601 60

Ново наказание за превишена скорост

  • превишена скорост-
  • нарушение-
  • наказание-
  • естония

Полицията в Естония експериментира с нов вид наказание за водачи, които превишават позволената скорост. Вместо да плащат глоби на нарушителите се предлага да спрат за известно време край пътя, докато се успокоят, съобщава Postimees.

Според съветника по въпросите на иновациите в естонската полиция Елари Каземетс, който преди това оглавявал пътна полиция 8 години, колегите му бил все по-притеснени, че превишаването на скоростта се е превърнало в норма за шофьорите в страната. За да решат този проблем, патрулите провели проучване сред стотици автомобилисти и установили любопитна подробност.

Оказало се, че нарушителите се дразнят не толкова от самите парични глоби, колкото от времето, което губят, докато им пишат актове. Те приемали наказанията като заплащане на битови сметки и изпитвали неудобство ако срещнат познат в този момент.

"Не сме разглеждали случаи на закоравели нарушители-рецидивисти. Интересуваха ни обикновените естонски водачи, семейни хора", обяснява съветникът на въпросите на иновациите към стратегическия отдел на МВР Лаура Аабен.

Така се родила идеята за новия вид наказание. Пътните полицаи вече предлагат на нарушителите да постоят край пътя, докато се кротнат. За превишаване на позволената скорост с 20 км/ч се налага принудителна почивка от 45 минути, а ако шофьорът е карал с между 21 и 40 км/ч над ограничението, трябва да виси край пътя 60 минути.

Аабен разказва, че наказанието не е избрано случайно. С принудителното спиране полицията се стремяла да окаже необходимото въздействие върху водачите, но без да престъпва "прага им на болка". Ако наказанието продължавало по-малко от 45 минути, нарушителят щял по-скоро да се опита да навакса закъснението и да кара още по-бързо.

За момента новият вид санкция се налагал в експериментален режим, но ако докажел ефективността си, щял да остане като постоянна мярка. Според естонската полиция нарушителите щели да възприемат алтернативната "глоба" като по-сериозно наказание от паричната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NikNay

    41 4 Отговор
    Щом нарушенията с превишена скорост са толкова много то патрулките трябва да правят хайките до големи паркинги. . . .
  • 2 Кико

    33 86 Отговор
    И като чака 50-60 мин. Карай пътя после пак газ до дупка, да компенсира забавянето. Нещо е е домислено.

    Коментиран от #5, #8, #36, #54

  • 3 волен сидеров

    161 23 Отговор
    Предлагам КАТ да се закрие като орган за спазване на правилата.Те са като търтеии ,живеят на гърба на шофьорите ....
    долу кат-корумпирани и не нужни и арогантни полицаи

    Коментиран от #4, #30

  • 4 Дедо

    54 15 Отговор

    До коментар #3 от "волен сидеров":

    За нашият КАТ съм съгласен!Иначе останалите си вършат работата!
  • 5 Баш Майстора

    70 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кико":

    Ми следва след 20-30км.на следващият пост още 60мин. "почивка"!

    Коментиран от #10, #17

  • 6 Valio

    106 8 Отговор
    Горе долу става.Да речем от тук до Бургас те спрат три пъти за по час ето ти три часа вече си отишъл по късно.Следващия път ще си помислиш дали не е по добре да си сараш нормално и да стигнеш според планираното.

    Коментиран от #22

  • 7 м26

    85 4 Отговор
    Много добра идея.
    Когато "бързам за някъде" и карам над ограничението, по-гадно ми е да ме накарат да вися > 45мин на едно място, с ясното съзнание, че вече съм пропуснал това, заради което съм бързал, отколкото да платя след 1 година 100лв. глоба.
    Дано се реализира тази идея. Все пак глобите трябва да възпитават нарушителите, а не самоцелно да пълнят хазната.
  • 8 посерко

    58 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кико":

    Ти чете ли изобщо ? А помисли ли ? Знаеш ли как се наваксват 60 минути ?

    Коментиран от #18

  • 9 глоби

    49 8 Отговор
    Да дойдат да ги глобят в България с мутринските герберски глоби та да видим какво ще ги подразни повече В цял свят глобите са няколко часа работа като заплащане защото тези хора семейства хранят в България няколко месеца работа а може и година пенсия Мутрюто граби на макс.

    Коментиран от #50

  • 10 Трипера

    33 38 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Майстора":

    А не е ли по-добре да сложат знаци с по-висока скорост и да махнат кат, глоби, застраховки,, престои? Така и шофьофи и пешеходци ще внимават повече. Сега им забраняват, а забраненото е най-сладко... Ако Господ беше казал на Адам да яде от ябълката, Адам нямаше и да я близне... Сега всички не внимават, защото скоростта е ниска и очакват кат да ги нападне и актува. Ако беше в града до 80, а изсън града без, нямаше да карат като бесни. Има нещо глупаво в системата, катаджии да дебнат шофьори и шофьори за катаджии. Махнете знаците, освен Стоп, Предимство, пешеходни пътеки, Задължителна посока и светофари трафика ще се оправи. Мухите защо не се блъскат, като нямат знаци? Щого знаците и катаджиите провокират шофьорите да се крият и нарушасат ЗДМПС. Доказано е научно. Няма глоби и знаци, няма проблеми...

    Коментиран от #41, #51, #52

  • 11 Driving pleasure

    46 1 Отговор
    Идеята е супер. Особено за БГ, да докажат, че не висят на глъмави ограничения само за кинти, а наистина се прави за безопасността на пътя!
  • 12 гост

    55 4 Отговор
    Взимайте пример от Естонците смотаняци , а не само да се чудите как да ни взимате парите. Банановите републики са вече по развити от пропаднал булгаристан.
  • 13 Ъпгрейд

    27 8 Отговор
    Този закон ще важи за образованите и дисциплинирани хора, НЕ тука в България
  • 14 Хаха

    67 4 Отговор
    Добра идея но неприложима в България.Нали хазната трябва да се пълни от хранилки с измислени ограничения и камери в храстите.
  • 15 ахауаах

    36 2 Отговор
    още от сега знам, че 90% ще им е неприятно, ако трябва да чистят в парка вечерта след работа след нарушение!
  • 16 Ооо

    16 4 Отговор
    Трябва са са по-големи престоите. 1 час и 2 часа примерно. А те ще могат да си вземат бонуса от крайпътното заведение на което набират клиенти 😄😄😄

    Коментиран от #56

  • 17 Токо

    28 24 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Майстора":

    Навремето пътуването София -Бургас със автомобил траеше 7-8до 9 часа . И поне 3 " глоби" до там ! Нямаше храст зад който да не се беше заврял полицай ! Всичко се свеждаше до 5-10 лева. Сега се стига три пъти по бързо но пак има недоволни ... Асвалта не ставал за ядене и т.н.

    Коментиран от #37, #55

  • 18 Жоро

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "посерко":

    Със самолет :D
  • 19 Магистрала

    25 1 Отговор
    Направете магистралите а не мислете за щуротии.
  • 20 centurio

    17 3 Отговор
    А. бе най-добре е веднага сто тояги край пътя...

    Коментиран от #23

  • 21 Morgoth

    29 3 Отговор
    Иновативно, спор няма, но отново показва пълно неразбиране на причините да се кара с превишена скорост. Водачите много рядко карат по-бързо, защото бързат, правят го защото това е оптималната според тях скорост - тази при която се чувстват добре и концентрирани зад волана. От сега виждам случката при която единия от спрените вади карти и казва на катаджията - давай, спри още един, че ни трябва четвърти за белот!
  • 22 Morgoth

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Valio":

    Ако от тук до Бургас те спираха и сега 3 пъти, дори само глоба да има и дори тя да е 10 пъти по-малка отколкото е в момента - пак всички щяха да спазват ограниченията.
  • 23 centurio

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "centurio":

    Ако трябва да е в тон с естонската иновация за България да прецизираме-с тоягите до ''прага на болка'' на всеки конкретен водач и съответно, време необходимо на всеки санкциониран да се съвземе и успокои, според индивидуалните особености на конкретния организъм...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Брадвата

    16 5 Отговор
    наказание - спираш, ама на платен паркинг, час-два за 200-300 лева.. Така е в София, паякът вдига колата без синя или зелена зона, даже без знак някакъв, затова пък се нароиха платени паркинги. Икономика по Фандъковски - фандък да има е важното!
  • 26 Мислещ

    13 6 Отговор
    Ъмм, значи целта е не да се успокоят, а напротив, да се изнервят още повече...."гениално", със сигурност ще карат по-безопасно след това...

    Коментиран от #28

  • 27 Бианка

    14 1 Отговор
    Ми и аз така край пътя стоях
    както стоях - забременях
  • 28 centurio

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Мислещ":

    Ай за туй, оная работа с тоягите, пък после, като ce cъвзeмe и уcпoкoи, със сигурност ще кара по-безопасно след това, колкото да успее да се прибере...
  • 29 Иванов

    27 0 Отговор
    Заповядайте в селата Крумово и Пясъчник ,/Варненски окръг/ да видите безумие. Поставени са знаци ограничаващи движението с 30 км. в час, като се има предвид, че няма детска градина, училище, старчески дом или нещо подобно. А и населението на двете села едва ли има 100 човека. Но иначе е удобна хранилка.

    Коментиран от #40

  • 30 поуицай с пистоует

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "волен сидеров":

    ще изкараш ли жив седмица зад волана?
  • 31 Ограничения

    14 8 Отговор
    Кво ви пука толкова, ограниченията, кво ви пречат тия дет карат бързо, кът искате толкова си спазвайте закона, тия бързите, минават, заминават, ква ви е работата с тях? И аз карам бързо...

    Коментиран от #32

  • 32 Morgoth

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ограничения":

    Завиждат
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Amix

    15 2 Отговор
    Това е добра идея но в България няма как да се приложи... Защото тук хазната е празна и всички камери глоби и закони са само за да пълнят хазната 💸💸💸💵💵💵💸💸💸💵💵💵
  • 35 Иве

    10 1 Отговор
    Работя куриер из цяла България и нашите хубавци с шкодите и киа редовно ги засичам да говорят по телефон, от лента за наляво да карат направо и да не спазват ограничението на скоростта. И всичко това при положение че не са на спешен сигнал с вкл светлини.
  • 36 God

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кико":

    Ти наясно ли си как се навалсвст такива времена??
    Карам в Германия, на магистралата без ограничения и трябва да караш с над 170,180ндори повече, за да можеш да навакса 20 мин
  • 37 Дългия

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Токо":

    Кога и с какво си пътувал 9-ет часа от Бургас до София? Пътническият влак, който спира на всяка керемида, може би.
  • 38 Ico

    4 1 Отговор
    В днешно време времето е по-скъпо от парите!
    За нас в България е по-скоро равно!
  • 39 луд за връзване

    2 0 Отговор
    Рушвета ли е проблема ?
    Ако това е проблема да го чакат докато плати!
    Държавата е извън контрол , отказвам да си платя наказанието!
    Не искам да плащам на мутри създали тези ситуации.
    Стига с управлението на бившата ДС в Европейкска България.
    Сезираме ЕО за комунистическа диктатура.
    България е трагедия за Европа.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Зелено

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трипера":

    Нямаш представа колко си прав. Цялата система със следенето е сбъркана. И нека хората се замислят кой е по- внимателен на магистралата- този който кара с 140-160 или този с 90-100, който даже заспива от отпуснатост. А един хубав пример за мухите- трафика в Индия например е нагледен за това как на пръв поглед липсата на правила изостря много повече усета и уменията на водачите.
  • 42 Гост

    0 2 Отговор
    А колко ще глобата ако те хванат без гащи, в нарушение , я висока скорост , я си избутва някой от пътя.... И си бил без колан..... Щото , коланите са задължителни и в маршрутите и автобусите.......
  • 43 пешо голфо

    4 0 Отговор
    Тц. На Пернишкия ускорител нема да има место у аварийната от "почиващи"...
  • 44 тъмнокафеви

    2 2 Отговор
    Левата лента е само за софианци...
  • 45 Зара

    0 0 Отговор
    В Западна Европа много добре да обвързали плащането на глоби директно с заплатата, да видиш как работи, как гледат, внимават и т.н.
  • 46 qwerty

    7 0 Отговор
    Моят автомобил не е кой знае какво /дизел 160кс, 373Нм, автомат/, но при междуградско ограничение от 70км/ч примерно направо се мъчи, колицата. Най-оптимално е при 2-2100об/мин с около 105км/ч по километраж. Е как да карам с 90км/ч? Поздрави!
  • 47 Путин

    1 0 Отговор
    Във България няма шанс тази мярка защото няма от каде да се плащат заплатите на катаджиите и като цяло ние сме главен спонсор на полицията без да го осъзнаваме ;)
  • 48 Пламен

    2 0 Отговор
    готино
  • 49 Кико

    0 0 Отговор
    Не съм казал, че целта е да се навакса цял час. Но които си кара над ограничението пак ще го направи.

    Коментиран от #53

  • 50 Иво

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "глоби":

    Ами като ти са високи глобите - карай си нормално, спазва си правилата и знаците - и няма да имаш финансовите притеснения за ,, високите "/ според теб глоби /. Според мен трябва доста още да се вдигнат, за да се спре тази диващина по пътищата! ДИВАЩИНА - не е пресилено!!!
  • 51 Иааа

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трипера":

    Триперче, сложи си капут на кратуната, че да не бълва таквиз глупости!
  • 52 Тттттг

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трипера":

    Айо са психопати, нормално е да имат такава логика.
  • 53 Цветан

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Кико":

    Съмнявам се, че пак ще си кара на една отсечка като Пловдив- Асеновград където масово се кара с над 100- 120.Два, три пъти като постои по час и като закъснее за работа, дали няма да се научи. Едно време като имаше камера за скорост, защо всички спазваха.
  • 54 Гошо-Палката

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кико":

    И след 1км отново почивка.., ще му дойде да се гръмне с две почивки + глобите естествено.
  • 55 Батко

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Токо":

    АсФалт се пише. Да, освен за ядене, не става и за каране, ама ти откъде да знаеш.
  • 56 Я па я

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ооо":

    Идеята ти е добра. Два , три часа на наказателен паркинг с заведение , да има време да се напие.
  • 57 Цецо

    0 1 Отговор
    Не съм от най - примерните шофьори, и мисля че това наказание би било най - полезно при нарошителите от средностатестическият класт нагоре, иронично с наведена глава казвам ДА на томи метод!!!
  • 58 Газ

    7 1 Отговор
    Направете максималната скорост в града 200км/ч и максималната скорост 300км/ч извънградско а на магистралата 400км/ч така рязко ще намалеят джигитите
  • 59 777

    3 0 Отговор
    Ами, че то ще стане все едно сме пилоти от F1. И там наказанията са престой в питстопа , само, че за по няколко секунди.
  • 60 Tse

    1 0 Отговор
    Тук няма кой да ви търпи да стоите. Тук пари им трябват :) а за големците те си знаят че нищо ги не спира и пари ги не бъркат