Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 12:20 1 832 9

Взимат ти книжката - не можеш да караш в цяла Европа

  • европейски парламент-
  • шофьорска книжка-
  • нарушение-
  • наказания

Европейският парламент предприе крачка към увеличаване на отговорността за водачите нарушители

Взимат ти книжката - не можеш да караш в цяла Европа - 1

Европейският парламент одобри на първо четене проектозакона, който предлага засилване на отговорността за водачите нарушители. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

По-специално евродепутатите предлагат в случай на сериозно нарушение на правилата за движение, което е довело до лишаване от права, човек да не може да сяда зад волана на територията на която и да е страна от ЕС.

Сега на практика, ако нарушението не е извършено в държавата от ЕС, където шофьорът е получил книжката си, в повечето случаи забраната за шофиране е валидна само в държавата, в която е извършено нарушението.

В списъка на грубите нарушения на пътя се предлага да се добави и управление на МПС без валидна книжка. Предлага се още основание за искане за лишаване от права да бъде превишаване на скоростта не само с 50 км/ч, но и с 30 км/ч, ако е в населени места.

Предложението включва още определяне на срок от не повече от 10 дни за информиране на друга държава членка за отнемането на шофьорските книжки и не повече от 15 дни за решение дали то ще се прилага на територията на всички държави членки.

Самият нарушител трябва да получи информация за окончателното решение в рамките на седем работни дни. Проектът беше одобрен на първо четене с 372 гласа, 220 гласуваха против и 43 се въздържаха.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    11 1 Отговор
    Аре бе, кой ша спре Фончо Тариката да пили гуми из Европата ??? Кой питам???
  • 2 Българин 🇧🇬

    14 5 Отговор
    Соросите от ППДБ и ГЕРБ са свалили бг знамето на южната граница при морето
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    20 8 Отговор
    Добре дошли в европейския концлагер. Ще си живея на село с едно магаре и две кози вън от шенгенската психиатрия

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЕВРОНЮЗ":

    А ти кво предлагаш ? Когато на някой идиот му вземат книжката в Германия да има право да блъска хора тук ли?

    Коментиран от #9

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 6 Отговор
    Това майтап ли е ❓❔❓
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор
    Те НЕумни ли са или мислят нас за такива 🤔🤔
    Как ще караш в Испания, ако в Португалия са ти взели книШката 🤔🤔🤔
  • 7 бегайгазим

    2 0 Отговор
    А автопилотите направо ще ги преинсталират при груби нарушения.
  • 8 Лумпен

    2 3 Отговор
    Само изтрещели предложения в Европата!
    Май е време за емиграция или революция !
    Идват евроизборите!
    Дали ще има за кой да се гласува?
    Отговорни и с мисъл за човека ?
    Не за птичките и пчеличките !
    Че бактън от евродивотии!
    Може да ме изтриете !
  • 9 Доктора

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Различни държави, различни закони...
    Ако в България, градско карам с 90км/ч. при ограничение 30, наказанието е 800лв. , отнемане на книжката за 3 месеца и отнемане на 18 точки (близо половината)
    Ако направя същото нарушение в Германия, наказанието е 280 евро (с една трета по-малко - сигурно защото имаме много висок стандарт на живот) , отнемане на книжката за 2 месеца (един месец по-малко) и отнемане на 2 точки (които са 1/4 от всичките точки там).
    Първо трябва да се уеднаквят законите и наказанията за да се прилагат навсякъде.
    Но за да се еднакви наказанията трябва да уеднаквят и стандарта на живот, примерно - минималната заплата в Германия е повече от 4 пъти по-висока, отколкото в България и въпреки това имат по-леки наказания за много от нарушенията на пътя.
    По твоята логика ако дъвчеш дъвка в София (примерно), трябва да те вкарат в затвора защото дъвченето на дъвка в Дубай е строго забранено, така ли?
    Примерно в Париж мога да пиля гуми колкото си искам и никой нищо не ми казва, а ако без да искам врътна гуми в България (в София често ми се случва с по-мощните ми автомобили заради лошият асфалт) веднага искат да ми вземат книжката за 2 години и да ме глобят с 3000лв...
    Също : в по-голямата част от магистралите на Германия мога да си карам с 300+км/ч. , а в следващия момент влизам в Австрия на абсолютно същата магистрала, направена от същите хора, но има някакви измислени табели с ограничения 130, къде е логиката?