Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 13:01 7 812 27

В Казахстан може да се шофира без книжка

  • казахстан-
  • шофьорска книжка

Водачите трябва да носят само личната си карта със себе си

В Казахстан може да се шофира без книжка - 1

Шофьорите в Казахстан ще могат да шофират без шофьорска книжка. Съответният закон е подписан от президента на страната Касим-Жомарт Токаев, съобщава ТАСС с позоваване на пресслужбата на ръководителя на републиката.

Собствениците на автомобили вече не се нуждаят от шофьорска книжка и свидетелство за регистрация на превозно средство. Ще може да се кара само с лична карта. Полицията ще вижда цялата информация за собственика на автомобила чрез нова система през таблет.

Има обаче едно условие. новата услуга ще може да се ползва само от граждани на Казахстан, като само те ще имат право да шофират без книжка. Шофьорите на автомобили с чуждестранни номера и тези, които са получили лиценз за правоуправление на МПС в чужбина, трябва да носят документите си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    97 7 Отговор
    И тук трябва да е така, както не са нужни нито стикери за гражданска, нито каквото и да било. Нали за това е цифровизацията.

    Коментиран от #9

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    74 4 Отговор
    Радо бе, правиш ли разлика между човек който НЯМА документ и човек който НЕ НОСИ документа за собственост или правоуправление⁉️

    Коментиран от #5, #24

  • 3 Емил

    56 3 Отговор
    Умно! И при нас е същото, ама носим един куфар документи - за справка, иначе цялата информация в нетя!
  • 4 Дългият

    3 29 Отговор
    А ...Не..мерси...страната на великите самоубийци...
  • 5 Емил

    48 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Че то едно и също, бе! Щом не носиш - нямаш! Питай ченгетата на пътя! На мен ми свалиха номерата, защото не си носих книжката, а те нямаха връзка с шефа. След шест месеца спечелих делата - три дни след като ми изтече наказанието! ;)

    Коментиран от #19

  • 6 Американес

    67 1 Отговор
    И в САЩ е така от много време. Не ми е ясно, защо трябва да имам книжка, талончета и лепенки за ГТП и ГО че и полица! Махнахме винетката - трябва да разкараме и останалите архаични бумаги, пластики, карточнета и лепенки!
  • 7 ЭЭЭЭ

    21 2 Отговор
    Четете внимателно и след това коментирайте.Само за шофьорите от КАЗАХТАН ВАЖИ ТОВА,че нямат нужда от шофьорска книжка и свидетелство за регистрация на МПС.Необходимо е да носят само личната
    си карта.
  • 8 и нии сме дали нещо на света

    30 2 Отговор
    В Столипиново, Факултета, Максуда и пр. също !
  • 9 Pokoloko

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    ако случайно нямаш някое от стикерчета, картончета или други хартийки случайно тогава даваш своя принос от 50 лв за пълненето на хазната ( чекмеджета и други такива )
  • 10 самоДИВА

    18 4 Отговор
    Последно, без книжка или без да си сертифициран като водач на МПС (тоест да си положил изпит и да си го взел)?
    Щото разликата е много голяма, ама в сорските университети, явно не се преподзва.

    Коментиран от #13

  • 11 Nimal

    16 6 Отговор
    В Германия е така от 20 години

    Коментиран от #15

  • 12 КАТ Северозапад

    29 2 Отговор
    И тука в България има много 'казахстански" села с шофьори с мургав цвят, които не знаят българската азбука...
    Не че знаят и казахстанската де...Ама са ни казали да не ги закачаме, че ще има избори!
  • 13 Бегай бе

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "самоДИВА":

    Пише, че важи за тези, които не са изкарали книжката си в Казахстан ! Никаква представа ли нямаш, какво значи това или просто бързаше да изтъкнеш, че сороските изчадия са виновни, а невежо ?
  • 14 РЗС

    23 1 Отговор
    Тук във Великобритания не е нужно да нося абсолютно никакви документи. Мисля, че могат да ти видят книжката на компютъра в патрулката, а преди е било ако се усъмнят че ги лъжеш, на другия ден трябва да отидеш до управлението със документи за самоличност, за да докажеш, че си ти. Глоби няма за не носене на документи
  • 15 Никога

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Nimal":

    Никога не е било така
    Напротив на всеки пет години се правят т.н. Модули и книжката се удължава(професионалната)
  • 16 бай Ставри

    11 3 Отговор
    Вярното е, че ще можеш да шофираш, без да носиш книжката със себе си! Но трябва да я имаш. Модернизаторе, бие сте зле и с р00ския? Защо ви наливат толкова пари като не ги превеждате вярно? Айде трий
  • 17 torus motun

    13 2 Отговор
    РАДО ЗАКЛЕВАМ СИ МНОГО СИ ПРОСТ АМА ОТ ТЕБ ПО ПРОСТ ЖУРНАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЦЯЛАТА ТИ СТАТИЯ Е ТЪПА КАТО ТЕБ САМИЯ ДА ТИ КАЖА ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЧЕ МОЖЕШ ДА КАРАШ БЕЗ ДА НОСИШ КНИЖКА Е НЕ БЕЗ КНИЖКА БЕ ТЪПАК И СИ ПЪЛЕН ОЛИГОФРЕН ЩО ТО ВЕЧЕ ИМА ИНТЕРНЕР МРЕЖА КАДЕТО ВЕДНАГА МОГАТ ДА ТЕ ПРОВЕРЯТ БЕ ТЪПАК МАЛУУМЕН
  • 18 мдааа

    7 5 Отговор
    Книжка кола не кара
  • 19 Иван

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Погледнато реално, в самия закон е написано, че щом не носиш, все едно нямаш книжка. Спечелил си делата, ама сигурно си атакувал акта по друг параграф - примерно старшината не се легитимирал или удостоверението му било с изтекла валидност, та съставеният акт е нищожен, защото е съставен от лице, нямащо право да го съставя! На мен все пак ми се иска и в България проверките да са изцяло онлайн с един документ за самоличност като в Казахстан, веднага да се вижда имаш ли застраховка, нямаш ли, глобите да можеш да ги платиш веднага с карта/телефон при полицаите и разбира се, за извършеното нарушение да се налага наказание възможно най-бързо, независимо колко голям си мисли, че е задкормилният елемент. В момента е едно издирване, пък онзи бяга от отговорност, глобите с години не могат да бъдат събрани. И да се въведе общественополезен труд за лицата без имущество...
  • 20 минувач

    11 0 Отговор
    И тукашните казахстанци карат без книжки.
  • 21 Красе

    5 0 Отговор
    Ами то и в Австралия не е задължително да имаш лична карта.
  • 22 Jack Bauer

    10 0 Отговор
    Крайно време е да спрем да носим 100 кила хартия и пластмаса за идентификация. В днешната дигитална ера всичко може да се провери в интернет само по пръстовия отпечатък, например, или по нещо друго. Няма нужда от книжки, талони, бележки за данък, застраховка, разни там лепенки по стъклата на колите за преглед и не знам си още какво.
  • 23 Боко

    10 0 Отговор
    МОже да не я носиш не,че можеш да управляваш без да си карал курс!
  • 24 qwerty

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Е, че то у нас бая манг@ шофира без СУМПС,а и без лична карта :)
  • 25 Де Факто

    2 2 Отговор
    Аз книжка не нося, и не давам.Показвам ЛК.Ако искат могат да ме глобят 10 лева.Това е.
  • 26 водач на кози

    1 1 Отговор
    В Казахстан може да се шофира без книжка и без кола.
  • 27 Петко

    0 1 Отговор
    Сложиха ми стикера за ГТП.На предното стъкло в ляво долу.Дълък е една педя.