Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 13:30 2 356 9

Дизелгейт: VW посочи сума за обезщетения в Германия

  • vw-
  • volkswagen-
  • дизел-
  • дизелгейт-
  • съд
Дизелгейт: VW посочи сума за обезщетения в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Volkswagen заяви, че ще компенсира собствениците на своите силно замърсяващи дизелови автомобили в Германия със споразумение, което ще струва на немския автоконцерн 830 милиона евро. Това съобщи Reuters.

През 2015-a VW беше хванат от регулаторите, че използва манипулиращ софтуер за управление на двигателя, за да прикрие прекомерните нива на замърсяване с азотни оксиди, отделяни от дизеловите автомобили на компанията. Скандалът, наречен Дизелгейт, предизвика редица разследвания и съдебни дела.

Офертата идва въпреки провала в преговорите между автоконцерна и германската асоциация за защита на потребителите Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV). Двете страни водеха разговори в опит за постигане на споразумение.

„Провалът на преговорите с асоциацията за защита на потребителите VZBV не трябва да е за сметка на клиентите“, казва VW в официално изявление. От Волфсбург добавят, че всички, които са се регистрирали за компенсация при държавната институция, ще имат право да се възползват от споразумението, което автоконцернът предлага.

От VW заявиха, че са отказали да сключат сделка с VZBV, обвинявайки прекомерните искания в размер на 50 милиона евро за хонорари на адвокатите, които представляват потребителските организации.

От асоциацията пък отговориха, че преговорите са се провалили, тъй като автопроизводителят не е гарантирал адекватна система за обезщетение, добавяйки че ще продължат да настояват за постигане на споразумение при техните условията чрез германски съдилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    17 1 Отговор
    За американските им клиенти - десетки милиарди компенсация.
    За европейските - каквото им се откъсне от сърцето...
    VW цени ли еднакво своите клиенти или някои спадат към по-долна категория?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Коmapak

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer 3.0":

    Американците имат по двама адвоката на глава от населението 😂😂😂Къде ще се сравняваме с толкова производителна и креативна раса!!! 😂😂😂😂
  • 3 Дфен

    5 1 Отговор
    А Българите кога ще им дойде ред.
  • 4 Йдйд

    6 1 Отговор
    Който няма себеуважение да си купува фолксвагени .
  • 5 Русенец

    2 1 Отговор
    Така и не мога да си обясня, като как ще манипулират данните от измерванията? Тикат му пръчката в ауспуха, форсират го и гледат стойностите. А как ЕКУ разбира, че има пръчка в ауспуха, че да манипулира горивните смеси или данните от измерването?

    Коментиран от #7

  • 6 Пеуник

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer 3.0":

    Немската правосъдна система също е зависима, като нашта. Като им каже Меркел да не фалират Вагиналната група и те слушкат независимо. За тези манипулации трябваше да ги закрият!
  • 7 кой каквото може

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    има си хора за тая работа не им трябва ганьо да го мисли

    Коментиран от #8

  • 8 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "кой каквото може":

    Айде обясни го на Ганьо, като много знаеш?

    Коментиран от #9

  • 9 СДЕЧЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русенец":

    ИМА ФИЛМ ПО ТЕМАТА.СОФТУЕРА НА АВТОМОБИЛА ЗАСИЧА КОГА КОЛАТА Е НА ИЗПИТАТЕЛЕН СТЕНД И ПРОМЕНЯ КОМАНДИТЕ.ТОВА Е ПРОСТО И НЕМСКО