Last news in Fakti

2 Юли, 2020 11:58 4 998 273

Tesla изпревари и Toyota, и VW

  • tesla-
  • капитализация-
  • рекорд

За десет години акциите на на американската компания са поскъпнали почти 67 пъти

Tesla изпревари и Toyota, и VW - 1

Акциите на американския производител на електромобили вечерта на 1 юли се повишиха до рекордните 1 134 долара, а пазарната капитализация на марката достигна 207.2 млрд. долара.

По този начин Tesla задмина капитализацията на Toyota, която е 201.9 млрд. щатски долара и остави японците на втората позиция в тази класация. Това съобщи Bloomberg, като се казва още, че германският концерн Volkswagen е с капитализация от 78.92 милиарда долара и остава на трето място.

Ще припомним, че през януари Tesla стана най-скъпият автомобилен производител в САЩ, тъй като от началото на годината акциите ѝ са нараснали със 163%. Между другото, за 10 години акциите на компанията са поскъпнали почти 67 пъти.

На 29 юни 2010 година те се търгуваха по 17 долара за брой. Освен това агенцията припомня, че според резултатите от първото тримесечие на тази година Tesla е произвела 103 000 електрически превозни средства, което представлява само 4% от общата продукция на Toyota, която за същия същия период  е направила 2.4 милиона коли.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мошета джуркат цифрите

    28 15 Отговор
    Tesla - следващия Enron..
  • 2 даааааа

    28 25 Отговор
    Тесла и всички останали!

    Остава единствено да пуснат народна електричка и ще видите какво става.

    Коментиран от #4, #96

  • 3 Гад

    27 35 Отговор
    Нали щяха да фалират бе? Къде са многознайковците?
  • 4 фалитът иде

    21 22 Отговор

    До коментар #2 от "даааааа":

    Тихо там Мъск фена, това да не ти е електронна игра.
  • 5 Driver

    43 26 Отговор
    Капитализация - мапитализация хубаво но това са някакви виртуални неща ... Реалността е че за миналата година VAG е продал точно 29 ПЪТИ повече автомобили от Tesla . Много , много хляб имат да изядат още докато ги доближат . Това са фактите ...

    Коментиран от #8, #29, #30, #259

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    11 34 Отговор
    Ха ха ха, преди десет години купих акции на Тесла за 100 хиляди долара, сега продадох половината и си купих малък замък в Норвегия, хахаха, а вие си карайте стогодишните

    Коментиран от #31, #75, #86, #90

  • 8 Така е

    15 9 Отговор

    До коментар #5 от "Driver":

    Но може след 10 години да същото, само че обратно!

    Коментиран от #11

  • 9 Въпрос с ясен отговор .....НЕ

    21 15 Отговор
    Тесла имат ли поне 0.01% от световния автомобилен пазар ?
  • 10 омъскаряване

    25 15 Отговор
    100% Балон! Въпросът е докога, ще го надуват преди да се взриви зрелищно, като "Хинденбург" ?

    Коментиран от #12

  • 11 Driver

    18 13 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    То след 10 години може да няма живи хора на Земята ... ;) Всичко може но каква е вероятността това да стане е друг въпрос . VAG вече започнаха масова "електрификация" очаква се масовия им достъпен модел ID3 (електро голф) да влезне в производство и там продажбите ще надвишават в пъти тези на Тесла така че ако Тесла разчита само на "коза" с "електрификацията" просто това няма как да стане - трябва сбор от много други качества които правят един автомобил масов и предпочитан а VAG са с ненадминат опит в това отношение . Така че ако ме питаш мен за прогноза за след 10 години - виждам ги VAG пак едноличен лидер при автомобилите докато тесла по скоро при космическите полети .. ;)

    Коментиран от #14, #15, #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.П.

    27 12 Отговор
    Преди фалит ,,се надуват акциите,1000%...И после Тишина,плач,скърцане на зъбки...Като КТБ..нещо...
  • 14 гост

    15 18 Отговор

    До коментар #11 от "Driver":

    Само да не запееш друга песен догодина , като се окаже , че "масовата" електрификация на ВАГ се оказала поредния провал , хахахха !! ЧЕ още и дизелгейта не са забравили и електрогейт ще им дойде в повече !!
  • 15 Какво?

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "Driver":

    В какво са ненадминати ФВ? В електрификацията ли? Масов ИД 3? Чакай, ще видим! Аз само видях, че Модел 3 на Тесла е на първо място от ел. колите за май месец с 20 800 коли, а на 2-ро място е Зоуи с 3500 мисля! Значи има-няма доста пъти от горе! Но винаги е добре да се мечтае!
  • 16 Госあ

    20 14 Отговор
    Това не е автомобилен производител, а балон. Що го слагате в авто ?

    Коментиран от #18

  • 17 радев

    13 10 Отговор
    Това е поредният балон.То и биткойн беше скочил после се срина.На борсата печелят само големите играчи.

    Коментиран от #20, #85

  • 18 гост

    17 16 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Тъй , тъй , вече десет години го чакаме тоя балон да гръмне , пък той расте ли расте , хахахах !! Значи следващите десет пак ще го чакаме да гръмне пък той с тоя темп ще стане по-голям от всичките "производители" накуп , хахах !!! А между впрочем що тия старите на същата тая борса никой не ги брои за живи , хахаха ??!! Ми да вземат и тях да ги понадуят ,нали било лесно и печелившо за "надуващите" , хахахах !!!

    Коментиран от #19, #46

  • 19 радев

    13 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Мечтииии ....

    Коментиран от #21, #26, #28

  • 20 гост

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "радев":

    Сега колко е биткойн знаеш ли , хахаха !!! Колко работи още не знаеш , ама ги обявяваш според "щенията " си , хахах !! Само за тебе на ушенце , това ще е новат световна валута , само гледай !!! Скоро , мнооого скоро !!

    Коментиран от #42, #48, #89

  • 21 гост

    10 7 Отговор

    До коментар #19 от "радев":

    Тъй тъй , мечти , ама на половината анализатори на борсата , хахахха !!! Що не се намери един барем да помечтае , че някой от старите ще поскъпне поне малко , ами всичките казват , че в най-добрия случай ще си запазят сегашните цени !!! А за Тесла са такива мечти , че договора на Мъск е за достигане на капитализация от 700 МИЛИАРДА !!!! И е одобрен от комисията по ценни книжа !!! Провери колко накуп струват любимците ти , хахахах !! А първата стъпка , минаване на 100 милиарда я изпълни миналата година предсрочно !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕНКО

    4 8 Отговор
    НА КОЯ БОРСА Е АКЦИОНИРАНЕТО НА ТЕСЛАТА ??????

    Коментиран от #24, #40

  • 24 гост

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "ПЕНКО":

    NASDAQ естествено , къде са технологичните компании ?? TSLA ако и индекса не знаеш !!
  • 25 Серьожа

    6 11 Отговор
    Ватенките от сайта ще си умрат с мисълта че долара ще стане по евтин от рублата, Тесла ще фалира и Путинландия ще стане велика държава
    След няколко години, Елън ще купи Роскосмос и лада с парите които печели за месец
  • 26 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #19 от "радев":

    И да не пропусна , Тесла още преди два месеца задмина Ехон Мобил и Боинг , хахахха !!! И това са мечти нали ??? Представям си какво щеше да плещиш само преди месеци ако бях казал , че ще надмине най-голямата ПЕТРОЛНА компания в света и най-големия авиопроизводител !!!
  • 27 До Радославчо

    3 4 Отговор
    Пич, коментарите не са за теб(не можеш да ги осмислиш), а за хора, които не се напушват до безпаметност, за да им изключи компа.
    Тъй че трий на воля....!
  • 28 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "радев":

    И о ужас , Тесла е ТРИ ПЪТИ ПО-СКЪПА от великия Газпром , ти да видиш , хахаххахахха !!! И май върви към четири , ужаааас , хахах !!!
  • 29 Дфен

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Driver":

    Да не броиш и наденичките

    Коментиран от #38

  • 30 гост

    8 16 Отговор

    До коментар #5 от "Driver":

    А ти представяш ли си колко не хляб , а сол имат да изядат ВАГ , та тия "29 пъти" да станат електромобили ??? Щото пушилниците след 10 години ще са при парните машини , хахаха !! Та те още батерии за една десета от бройките на Тесла не могат да намерят , ти ги обяви за "електрифицирани" , хахахха !!!
  • 31 Завии се

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    и не се отваряй че ще настинеш.
  • 32 kjl

    12 5 Отговор
    USA балонната икономика. До миналата година всички "анализатори" убеждаваха необратимият технически пробив в ..... шистовата технология и наминуемият "залез" на Газпром. Е, специално на газовия пазар това не се случи. Сега нека направим аналогия с капитализацията на Тесла, с "уникалните" успехи на Спейс Екс ....Едните са пазарно ориентиирани защото си нямат печатница, другите решиха, че могат да купят света с напечатани долари на килограм и ... сбъркаха. Често пъти ставаш сляп за опасността, когато гледаш надменно на всички останали.

    Коментиран от #33, #35

  • 33 гост

    7 11 Отговор

    До коментар #32 от "kjl":

    Кое не се е случило на газовия пазар , бе байноооо с каскетя , хахахахха !!! 2008 година Газпром беше с капитализация 360 милиарда и Путя току що дошъл на власт обеща , че до края на мандата ще мине Епъл , демек ще струва трилион долара !!! Е 12 години и три мандата по-късно Газпром струва 70 (седемдесет) и няколко милиарда и ще бъде ЗАКРИТ до няколко години , щото за да инася газ за ЕС по новото законодателсво трябва да се разпадне на НЕЗАВИСИМИ производители и транзитиращи компании , хахахаххах !!!

    Коментиран от #34, #216, #217

  • 34 kjl

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    "Chesapeake Energy влезе в процедура по несъстоятелност" без последващ коментар. Чакай да свърши годината. Централ парк ще е пълен с палатки на бездомни и безработни. Ха,ха. С препратка към 1929г.

    Коментиран от #36, #37, #39

  • 35 гост

    8 12 Отговор

    До коментар #32 от "kjl":

    Да не говорим , че САЩ вече 3-4 години са НАЙ-ГОЛЕМИЯ производител на газ в СВЕТА !!!! И продължават да увеличават и производството и износа , вече са втори след Австралия , а любимия ти Газпром е всяка година НАДОЛУ !!!!!
  • 36 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #34 от "kjl":

    Само си пропуснал , че "процедура по несъстоятелност" не значи закриване , а в най-лошия случай смяна на собственика , хахха !! Ама кво да правиш , то с политикономика на социализЪма калко работи още не са ти ясни , ужас !!
  • 37 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #34 от "kjl":

    Pycия зaгyби пpeз aпpил втopoтo мяcтo пo дoбив нa пeтpoл в cвeтa и cлeзe нa тpeтo мяcтo зa cмeтĸa нa Cayдитcĸa Apaбия, CAЩ ocтaвaт лидep, пpoизвeждaйĸи cpeднo 12,061 милиoнa бapeлa нa дeн. Toвa cтaвa яcнo oт инфopмaция нa pycĸoтo миниcтepcтвo нa eнepгeтиĸaтa, Aдминиcтpaциятa зa eнepгийнa инфopмaция нa Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa нa CAЩ (ЕІА) и дoĸлaд OΠEK.

    Дo юли 2018 г. Pycĸaтa фeдepaция бeшe cвeтoвният лидep в пpoизвoдcтвoтo нa cypoвинaтa, нo пpeз aвгycт cъщaтa гoдинa oтcтъпи нa CAЩ, ĸoитo oттoгaвa зaeмaт пъpвaтa пoзиция. Pycĸaтa фeдepaция зae втopoтo мяcтo, a Cayдитcĸa Apaбия - тpeтoтo.
    Това е реалността за твое съжаление , а твоето са мечти !!!

    Коментиран от #51

  • 38 Driver

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "Дфен":

    Без наденичките е това ;)

    Ей чети :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group

    Production output 10,823,000 (2019)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla,_Inc.

    Production output 367,500 vehicles (2019)

    Като говоря по принцип не приказвам ... ;)

    Коментиран от #43, #47

  • 39 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "kjl":

    Както е написал коментар 25 : Публикувано във факти.бг: Ватенките от сайта ще си умрат с мисълта че долара ще стане по евтин от рублата, Тесла ще фалира и Путинландия ще стане велика държава !!

    Но уви , ядец , хахахаххаха !!!! Доказан от вече 100 години история !!

    Коментиран от #52

  • 40 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "ПЕНКО":

    И се казва листване !!! Акциониране не съм чувал , освен ако в Кремъл така му викат , та там така ги "акционират" , по нареждане на вожда , хахахах !!
  • 41 TSLA

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Driver":

    Аз пожелавам успех на VW и на ID.3 . Опцията за свободно движение по инерция като пуснеш газта е най-ефективният начин за придвижване и най-релаксиращ за крака и вестибуларния апарат, а това теслите не го могат. Единствено Хюндай и Фауве от всички.

    Коментиран от #50, #53

  • 42 Komapak

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Паралелно с това виж колко е уанкойна на Ружа😂😂😂😂 Балоните се надуват докато се спукат.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #38 от "Driver":

    Сега остава да ни кажеш кога тия 10 800 000 пушилника ще станат електромобили ?? Щото засега след 7-8 години "електрификация" със сто зора са стигнали 15-20 000 годишно и не могат и тях да продадат !!! Значи около 500 (петстотин) пъти по-малко !!! С тоя темп и следващия век няма да им стигне !! А Тесла качва с 70-80% годишно !! Дори да падне на 50 % , след 5 години ще прави по 3-3,5 МИЛИОНА коли , за по-нататък по-добре да не смятам , че ще те тръшне някой аневризъм !!

    Коментиран от #55

  • 44 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #42 от "Komapak":

    И какво общо има някакъв измислен боклук на някаква измислена Ружа с валута , призната от половината ЦЕНТРАЛНИ банки на половината държави в света ???? Май и ти си с акъла на Ружа , тя такива разбирачи ги търсеше , хахахахх !!!!
  • 45 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #42 от "Komapak":

    Дори любимите ти Китай и Раша признават биткойна и разплащане с него !!
  • 46 Гост

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Защото другите смятат да правят и продават коли още сто години а тесла смята скоро да обере каквото може и да изчезне.

    Коментиран от #54

  • 47 Тъкмо си почнал

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Driver":

    Дай и цифрите за 2018 и 2017г

    Коментиран от #58

  • 48 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Много отрано бе момче. Още е средата на работния ден
  • 49 Пак се почна

    8 3 Отговор
    Тесла е доставила над 90 хиляди автомобила второто тримесечие! Много повече от очакваното! Айде, акциите пак нагоре! Нещо не им падат продажбите на тези! Я да видим на ФВ колко са паднали!
  • 50 Ами не

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "TSLA":

    Защото на Тесла можеш да си поддържаш скоростта, без да си слагаш крака на газта! Това ли беше предимството?
  • 51 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    И какво ще стане с икономиката на сащ ако електромобилите станат масови?на кого ще си продават петрола?на руснаците ли хахахаха

    Коментиран от #56

  • 52 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ватенките имат хиляда години история. Това не са ти янките с две страници учебник по история.

    Коментиран от #57

  • 53 И аз им пожелавам успех

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "TSLA":

    Наистина това с инерцията като отпуснеш газта е добра екстра. Лошото е че id3 в момента може да се възползва само от нея, защото още не могат да го накарат да тръгне, като настъпиш газта. Очаква се до септември месец да успеят.
  • 54 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Аха , това ти е надеждичката нали ??? Щото ако не е така , твоите любимци могат само жално да гледат отстрани и да подсмърчат , хахаххах !!! За конкуренция е даже смешно да говорим , че те за 10 години не можаха нещо поне на половината от моделите на Тесла да изкарат , хахахах !!!
  • 55 Driver

    17 4 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Много мразя да отговарям на тъпи въпроси не тоя път ще направя изключение - тези 11 милиона въглищарника ще станат електро в момента в който ПАЗАРА ГО ПОЖЕЛАЕ ! Нито ден по-рано или по-късно ! Бъди рахат че VAG имат маркетингови анализатори и стратези дето са даже малко по-умни и от тебе така че не се коси ;) В момента на 95% от хората просто електрички с пробег от 300км просто не им вършат работа и силно желаят да ползват въглищарник който като цена на км им излиза доста близо до електричката ...

    Коментиран от #59, #214

  • 56 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Ами не , петрола в Щатите е незначителна част от икономиката , за разлика от твойта Раша , пък от износа е направо пренебрежителна !!! Ако не можеш да сметнеш 12 милиона барела дневно по 30 долара са 3,5 милиарда на ден , от които износа е под 1 милиард , хахахахха !! При БВП 25 000 милиарда или 69 милиарда дневно !! Които 3,5 милиарда ще бъдат заменени на момента с производство на ток !! И то от ВЕИ !!! Ти мисли Раша ще го яде ли тоя петрол , ще го пие ли , щото тя друго си няма горката !!!

    Коментиран от #123

  • 57 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    И през всичките 1000 са били клоаката на света !!! А янките с двете страници са били винаги номер 1 !! И ще продължават да бъдат !!

    Коментиран от #124

  • 58 Driver

    7 4 Отговор

    До коментар #47 от "Тъкмо си почнал":

    Еми да кажем за 2017 че VAG е продавал 50 пъти повече коли от Тесла ... Цифрите са в нета - ако не вярваш търси и чети ;)

    Коментиран от #63

  • 59 гост

    6 12 Отговор

    До коментар #55 от "Driver":

    Ти на тоя пазар какво не му харесваш ??? Ми че той гълта вече по 3 милиона годишно електромобила и пита за още !!! Тесла има почти милион поръчки за Модел Y и Сайбъртрък , които няма капацитет да произведе в момента !!! Или викаш от ВАГ им ги подаряват , та да изравнят бройките , а , хахахаххахахах !!!!

    Коментиран от #60

  • 60 Driver

    16 6 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    От тия 3 000 000 при тоя "глад" за електрички ти лично с колко тесли участваш ? :) Нека позная - със ЗЕРО :):):) Тоест поредния диванен лаладжия теоритик философ дето прави сметката на компании дето струват по половин трилион евро ...

    Коментиран от #61, #125

  • 61 гост

    8 16 Отговор

    До коментар #60 от "Driver":

    Коя компания струва "половин трилион" евро ????? ВАГ ли ?? Хахахаххахахаххаха !!! То бива нечти и надежди , ама твоето е прекалено , хахахах !!!!
    Публикувано във факти.бг: Volkswagen е с капитализация от 78.92 милиарда долара и остава на трето място !!!!! Ако не можеш да сметнеш половин трилион са 500 милиарда евро , а 79 милиарда ДОЛАРА са малко повече от 70 милиарда евро , само 7 ПЪТИ ПО-МАЛКО от мечтите ти , хахахха !!!!

    Коментиран от #62, #126

  • 62 Driver

    20 7 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Абе момък ти накрая да не се окажеш нещо спрял ? ;)
    Ти можеш ли да четеш на английски ?

    Ако можеш прочети преди да плещиш повече глупости какво пише в линка който бях постнал по горе от Wikipedia

    https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group

    Total assets €488.071 billion (2019)

    Това прилича ли ти на половин трилион ?
    Айде спри да се излагаш сега и да ми губиш времето че достатъчно време ти отделих - знам че си жаден за внимание но без да се обиждаш нивото ти е много ниско ;)

    Коментиран от #66, #67, #69

  • 63 Именно де

    7 8 Отговор

    До коментар #58 от "Driver":

    Точно затова те попитах. Първо Volkswagen продава 100 пъти повече от Тесла, на другата година 50 повече, за 2019-а 29 пъти повече, тази година 20 пъти повече, догодина 10 пъти повече. Усещаш ли как от година на година разликата намалява? Volkswagen всяка година продава същите бройки, а дори и по-малко, а всяка година Тесла увеличава продажбите си с 50%.

    Коментиран от #64, #127

  • 64 Driver

    13 7 Отговор

    До коментар #63 от "Именно де":

    Пичаго при 29 ПЪТИ разлика в момента какво има да си говорим повече ? :) Умния и интелигентен човек просто би замълчал ;) Какво можело , Ще , Щяло след 10 след 20 години - не знам викни врачка да ти хвърли боб - аз работя с факти не със вероятности . Ако искаш личното ми мнение за след 10 години - прочети пак пост 11 ;)

    Коментиран от #65, #80

  • 65 Ясно

    5 2 Отговор

    До коментар #64 от "Driver":

    Но цената на акциите, не зависи само от сегашно време, а и от бъдеще!
  • 66 гост

    7 18 Отговор

    До коментар #62 от "Driver":

    Това не е пазарна капитализация и какво пише в тъпата ти укипедия на никой не му пука !!! Това е счетоводна стойност на активите , която интересува само ВАГ за пред данъчните , хахахха !!! Айде иди я продай за "половин трилион" , хахаххахах !!! Щото цената на борсата е цената в МОМЕНТА !!!! Плащаш я и получаваш ВАГ на тепсия !!!! За една седма от твоя "половин трилион" !!!!! И никой не дава и толкова !!!! Образовай се малко да не се излагаш поне !!!

    Коментиран от #128

  • 67 гост

    9 16 Отговор

    До коментар #62 от "Driver":

    И Тесла вече е 225 милиарда , точно три пъти на твоя ВАГ и КАЧВА , което значи , че искат да купуват , а твоя ВАГ ПАДА , което значи , че искат да се оттърват от него , дори на тази цена !!!!

    Коментиран от #68

  • 68 Driver

    19 9 Отговор

    До коментар #67 от "гост":

    Мене баща ми ме е учил че с прост човек не се спори ;) Дето имаше една приказка - ти го плюеш той си мисли че дъжд вали ! Брой си минусите и си свиркай ... :)

    Коментиран от #129

  • 69 гост

    10 17 Отговор

    До коментар #62 от "Driver":

    И кое ти е нивото бе селски , мегдана пред хоремага , хахахах ??? Тръгнал да дава цена от уикипедия !!! Това е цена на придобиване на активи по-точно даже цената която ВАГ са декларирали пред данъчните , щото може и половината шефовете да са я откраднали с подставени фирми и фактури !!! Ти като си купиш кола от магазина за 30 000 примерно , след 10 години за 30 000 ли ще я продадеш , щото толкова ти пише на фактурата , хахаххаха !!! И той ниво тръгнал да претендира , божеее , боже , пази боже сляпо да прогледне !!!!

    Коментиран от #70, #71

  • 70 Недей ся

    8 4 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    Не пиши така, че сега ще ти наблъска минусите и ще се чудиш какво да правиш! 😂😂😂
  • 71 Driver

    14 8 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    Що бягаш по тъча и се правиш на залупен като те попитах ти колко Тесли си купил до сега ? ;) На теория разбрахме че си голям философ и много и разбираш нещата - седни си слаб 2+ ;) Дай да видим практиката сега - колко тесли казваш си купи ? Ама да не лъжеш ей мушморок ... :)
  • 72 гост

    6 16 Отговор
    Баща ти да те беше научил като си неук и плещиш простотии да си мълчиш , а да не се излагаш пред хората да ти гледат сеира !!! Тръгнал да сравнява уикипедия , дето сигурно пиарите на ВАГ са я писали с борсова цена , дето се обновява на секунди и е призната в цял свят за най-вярната за момента !!! Ми иди им кажи на тия тъпанари , дето управляват наистина трилиони да си определят цените по уикипедия , хахаххахах !!! Боже даже си го представих какъв базик ще бъде , сигурно такъв ид...от не са виждали през живота си , хахахах !!!

    Коментиран от #73, #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Driver

    11 6 Отговор

    До коментар #72 от "гост":

    Айде кажи сега за теслите - ти лично колко си купи до сега ? :)

    Коментиран от #77, #131

  • 75 Сламена колиба няма,

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    замък бил купил. Мий чиний и кенефи там и не сънувай небивалици!
  • 76 Tate

    5 7 Отговор
    Тесла Е И ???? Какво ми набутвате тази кола гледам че пишат слова за тесла и компанията Е И ??? Колко от вас имат тази кола 1 % или 0.1% .............. Защо се мълчи колко е отпадъка при производството на батерията ,какво ме баламосват с екология ??? Голф на газ колко замърсява ?? А спрете с хвалбите все едно всичките имате по 3 модела Тесла в гаража !! Аман от електрокаристи ,еколози ,зелени !!!

    Коментиран от #78

  • 77 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #74 от "Driver":

    А ти колко вагина си купи досега и ако си купиш , което е малко вероятно на цената от фактурата ли ще ги продаваш , и кой ще ги КУПИ , най-важното , хахахаххахах !!!!
  • 78 Ти колко ферарита имаш

    9 5 Отговор

    До коментар #76 от "Tate":

    Значи спокойно може да кажеш че ferrari е боклук, а най-готиния автомобил, особено в Перник е golf. Извади логика, евала брат! Откога колите са хубави, само ако можеш да си ги купиш? Това maybach, maserati, lamborghini все боклук брат, все боклук над боклука, нали?
  • 79 Borislav Popov

    11 5 Отговор
    Къде са Антиелектрика и Driving Pleasure че не коментират? На меден месец ли са?

    Коментиран от #82, #132

  • 80 Изчакай да порасне

    11 5 Отговор

    До коментар #64 от "Driver":

    Не виждаш ли колко нелепо ти е сравнението? Все едно да се хвалиш колко пъти повече килограми ще вдигаш на лежанка, от 8 годишно хлапе. Колко искаш да продава Тесла през 2019 година, като имаше един единствен завод? Продава всичко което може да произведе там, а от Volkswagen съкращават работници и закриват фабрики. Изчакай да спре да расте, както Volkswagen е спрял и чак тогава ги сравнявай.

    Коментиран от #133

  • 81 Висок курс?

    10 1 Отговор
    Курса на акциите е висок? Аналитиците качват курса на акциите на 2000 долара от предишните 1250 долара! Така, че има още накъде!
  • 82 гост

    13 4 Отговор

    До коментар #79 от "Borislav Popov":

    Тука са , не ги мисли , драйвери ,майвери , омъскарявания и т.н. , хахах !! Ама си пазят ценните никове за кога има нещо за плюене по Тесла , тая тема не им изнася , то вече тия опорки балони , малони , борсови измами на всички втръснаха !!!

    Коментиран от #83

  • 83 По делата ще ги познаете

    12 5 Отговор

    До коментар #82 от "гост":

    Не си ли разбрал, че основният им начин на "разсъждение" е ВЯРАТА. Преди време по някаква причина са повярвали в нещо и сега няма факти и цифри, които да ги отклонят от тази вяра. Ако ще Тесла по два пъти повече автомобили да продава от Фолксваген и toyota взети заедно, за тях Тесла ще продължава да бъде балон. Дори ако е на печалба от пет години. В същото време водородът за тях е бъдещето и дори никой да не купува и произвежда такива автомобили, след 10 години ще продължават да говорят, че това е бъдещето. За тях Никола мотор е много по перспективна компания от Тесла, защото залага на водородната технология. Те не са балон, въпреки че пазарната капитализация им е по-голяма от тази на ford, въпреки че досега не са продали нито един автомобил, нито пък са показали работещ прототип. Ама водорода е бъдещето, питай ги да видиш. АЕЦ също, въпреки че произвежда три пъти по-скъпа енергия, отколкото възобновяемите източници.

    Коментиран от #91, #92, #94

  • 84 pepy

    23 2 Отговор
    "Акциите... на 1 юли се повишиха до рекордните 1 134 долара..."

    Към момента:
    "
    Tesla Inc
    NASDAQ: TSLA
    1,208.66 USD +89.03 (7.95%)
    Jul 2, 12:12 EDT
    "
  • 85 Йо Несбьо

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "радев":

    За биткойн мога само да те посъветвам да си купиш за едно $100 и да си ги оставиш в портфейла. Не след дълго добивът на биткойн приключва и малцина ще са щастливците, разполагащи с тази виртуална валута. Курсът вероятно ще нарасне с пъти, не с проценти. Погледнато реално, $100 са едно нищо, няма да загубиш почти нищо, а от друга страна твоят дял може изведнъж да скочи и до $10 000.

    С Тесла нещата са много подобни. Акциите в момента за $1300 след година-две могат да струват $3000 всяка. Отделно ще имаш и дивидент всяка година. Купуваш, следиш, пазиш, накрая продаваш и купуваш на внучето апартамент... Не ги подценявайте...

    Коментиран от #88

  • 86 Pokoloko

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    бил съм многоооо в Норвегия, нещо не видях много замъци....

    Коментиран от #135

  • 87 Радо

    3 0 Отговор
    "Докато има телета - ще има и касапи."....един стар циганин ми го каза навремето.
  • 88 радев

    4 2 Отговор

    До коментар #85 от "Йо Несбьо":

    Купи си ти.Аз не инвестирам в пирамиди.
  • 89 радев

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ти не си в ред
  • 90 Демокрацията е лъжа!

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Аз пък имам акции още от дирижаблите и само чакам да се подобри технологията и да стана мултимилиардер като идола ни Боко Тиквето! Ще, ще, въпрос на няколко месеца до година!
  • 91 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #83 от "По делата ще ги познаете":

    Кой го казва? Някой фен апъл, старо хипи с нови разбирания. Достатъчно факти съм ви давал, мишки. Просто нямате капацитет. Няма да повтарям. И откъде тая наглост,не знам. Я си сверете часовниците и спрете да плямпате за технологии. апъл,тесла,солари...😂 боже,господи 😂
  • 92 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #83 от "По делата ще ги познаете":

    Да ви кажа кое има бъдеще на простолюдието, бъдеще има това в което има развитие. Соларите, балъчета са мъртво родени с 20% КПД. В момента се строят и усъвършенстват 4'то поколение реактори,теоретично се говори за пето и 5+ . Методите за добив на водород са много търпят непрекъснат ъпгрейд. Положението с батериите е като със соларите. За фенерчета, телефони и лаптопи биват. Това им е капацитета. Затова тесла е балон.

    Коментиран от #100

  • 93 Госあ

    4 4 Отговор
    Мноого е сложна економиката, по сложна ми е от черните дупки. Ха ха ха
  • 94 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #83 от "По делата ще ги познаете":

    И ти казах, виж на снимката тия сапунерки и виж Мираи 2020. На снимка. Не ми говори за никола, говоря за Тойота. Тея пъпки като никола и като тесла са точно като никола тесла. Кой точно е този никола тесла всъщност А ? Като ми говориш за факти и цифри.

    Коментиран от #95

  • 95 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #94 от "Госあ":

    * Мираи 2021. И още нещо, не знам кой е тоя николай,но серийни водородни автомобили предлагат Тойота, Хюндай и Хонда. Това е на пазара. Даймлер имат клетки, но в момента не предлагат серийно. И не, Даймлер не са се отказали, нито БМВ, просто чакат подходящия момент и инфраструктура. Която идва. Шел са се заели също с това. Та това са брандовете...къв никола, к'ва тесла,к'ви 5лв

    Коментиран от #98

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Въпрос на цифри

    6 4 Отговор

    До коментар #95 от "Госあ":

    Ще ми покажеш ли поне един пазарно успешен водороден автомобил? Един-единствен? Е като е толкова добра технологията, защо няма поне един водороден автомобил, а се купуват и продават само с рекламна цел? А защо всички продавани модели са по-малко от пръстите на едната ти ръка? Защо всички се втурнаха да правят автомобили на батерии, като не стават и нямат да бъдеще, а изоставиха тази перспективна водородна технология? Очевидно е че разбираш повече от инженерите във всички автомобилни компании. Генийчето на мама!
  • 99 Мъртвородени?

    6 3 Отговор
    Ти въобще знаеш ли какво означава това 20% КПД? Какво въобще те интересува кпд-то? Да ти дам един пример. За да изминеш 16 500 километра годишно се нуждаеш от 2600квч. Това количество енергия годишно може да се осигури от фотоволтаици с 20% КПД с мощност 2 kwp и площ 10 квадратни метра. А сега въпрос с повишена трудност. Какво ще се промени, ако фотоволтаиците бяха с 100% КПД? Не знаеш, но плямпаш нали? Важното е да се генерират мнения.

    Коментиран от #101, #102, #107

  • 100 Мъртвородени?

    6 2 Отговор

    До коментар #92 от "Госあ":

    Предишният ми коментар е за тебе.

    Единствения смисъл от строежа на АЕЦ е, че осигуряват сигурна енергия денонощна. Сигурна но СКЪПА. Вече е по-скъпа от соларна енергия съхранена в батерии. Буквално до тази година, само съхранението в батерия струваше повече отколкото производството на енергия от стара и вече е изплатена атомна централа. При новото поколение батерии вече не е така.

    Коментиран от #104

  • 101 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #99 от "Мъртвородени?":

    Пак ли ти бе. Означава, че за да се захранят енергийните нужди на човечеството треа се покрие цялата планета с боклуци и да се сменя на всеки 5 години, щото кпд'то ке пада на 10 %. Кое не разбираш ?
  • 102 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #99 от "Мъртвородени?":

    Тия сметчици даже не ти ги чета. Веднъж ги абсъждахме на дълго и на широко. Нищо общо с реалността

    Коментиран от #108

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #100 от "Мъртвородени?":

    Ше съхранявате в батерии енергията с изпърделото си КПД 🤣 Не не не СТОП
  • 105 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #103 от "KAVKAZ POWER":

    Писах го на темата за Тойота, разбира се че ще пуснат електрокарите и те със сигурност ще бъдат по качествени от тея сапунерки,само че само да ЕС. Ако ти говори нещо 😂 Калинки.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "Мъртвородени?":

    Калинке, ако бяха със 100% КПД щяха да дадат 5 пъти повече енергия и нямаше да са 10 кв.м. а 2. Само че това няма значение, щото нямаше да бъде постоянно и тая енергия пак щеше да се губи, освен ако заедно с тея панели не се наблъскат и батерии под земята, щото над няма да има място. Ха Ха Ха. Не ми е ясно, дават ви нек'ви парички, е така от моите данъци. Колко повече бе бацка?
  • 108 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #102 от "Госあ":

    Тези сметки не са теоретични, а са емпирични, проверени във времето. Всеки който има фотоволтаици иска не иска ги проверява всяка година и излизат верни. Ако не излезнат верни значи слънцето е забравило да изгрее. Колко вероятно ти се струва това? Да приемем, че греша. Отговори какво ще се промени, ако фотоволтаиците имат 100% КПД?

    Коментиран от #109, #111, #112

  • 109 Нямало място?

    2 2 Отговор

    До коментар #108 от "Реалист":

    И за какво ти е място под земята? Милион електромобила могат да съхраняват 100 гигаватчаса енергия. Най-голямата батерия в света е 100 мегаватчаса и е достатъчна на цяла Австралия да покрие пиковото търсене. Числата не са ти силната страна. Знаеш ли колко място ще заемат милион стари батерии в гаражите/двора на собствениците? Тези в панелките не ги брой. Те са онези, който купуват и плащат сметките по подразбиране. Нали тока и от панелите и от батериите някой трябва да го купува на каквато и да е цена. Те са баровци и не им пука за цената.

    Коментиран от #110

  • 110 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #109 от "Нямало място?":

    Числата имат логика и се използват със закони. В противен случай се получава твоето- буламач. Бакалски сметки не ми пробутвай,че две круши и два хляба излизали 5 лв.
  • 111 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #108 от "Реалист":

    Не прочете ли бе "умнико" отговорил съм. Но ако си прочел,дори и при 100% КПД, което ще намали площта 5 пъти,пак няма да има смисъл заради непостоянния ток. толкова убита работа. Не пиша технология,това е мноого далеч от технологиите

    Коментиран от #113

  • 112 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #108 от "Реалист":

    Абе я кажете емпирично, кога ше ви спират субсидиите ? Има толкова по важни обществени сфери за които данъците ми да отиват. Като екология и здравеопазване например.

    Коментиран от #115

  • 113 Твоето е липса на логика

    2 2 Отговор

    До коментар #111 от "Госあ":

    В такъв случай, като няма значение кпд-то, защо постоянно ни го буташ в носа като недостатък? Каквото и да е КПД на панелите, все ще ти трябва два киловата мощност за НЕТНОТО производство на енергия за да караш следващите 25 години, а не пет години както твърдиш. Производителите дават 25 години гаранция, че мощността ще е поне 80% от първоначалната. Понеже не можеш да смяташ, след 25 години ще имаш 1,6 киловата гарантирани.

    Производството е НЕТНО, именно защото не го ползваш цялото, а работиш на "бартер". Когато ти е в повече го споделяш с останалите, а когато ти е по-малко или липсва, черпиш енергия от системата, в която освен фотоволтаици, има и вятърни генератори, атомни централи и вецове. Ако ти е проблем съхранението на енергия от мижави фотоволтаици, които може да изключиш по всяко едно време, какво ще правиш над един гигават излишна енергия от АЕЦ, ако работят и Белене и Козлодуй с обща мощност 4,4 гигавата, изключени са абсолютно всички други централи, а потреблението на България е 2,8 гигавата. Защо никога не ми отговаряш на този въпрос? За АЕЦ какви батерии са необходими, като не може просто да го изключваш през нощта, защото тогава няма нужда от толкова ток?

    Коментиран от #114, #117

  • 114 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #113 от "Твоето е липса на логика":

    😂 да за тея боклуци наистина няма значение 😂 Наистина е тотална липса на логика. Карай го по кратичко,няма кой да ти чете ферманите

    Коментиран от #116

  • 115 Дори не знаеш какво е емпирично

    2 2 Отговор

    До коментар #112 от "Госあ":

    Емпирично означава данни от опит, а ти ме питаш за бъдещи събития. Да не съм врачка да ти отговоря? Въпреки това, ще ти отговоря защото въпросът ти е прекалено глупав не само стилистично, но и хронологично. Субсидиите за големи вятърни и фотоволтаични централи са спряни още преди пет години в България. Каквото е построено оттогава насам, продава на борсови цени без стотинка субсидия. Дори в момента субсидиите за киловатчас от сметката ти за ток, са много повече за въглищните централи, отколкото за зелена енергия. Смяташ ли това за правилно? Как това намалява нуждата от средства за здравеопазване и помага на екологията? Как пък веднъж не каза нещо против въглищните централи, но пък мразиш фотоволтаиците и батериите, които са единственият вариант да се затворят въглищните централи, да се изчисти въздуха в България, което от своя страна да намали нуждата от средства за здравеопазване?

    Коментиран от #118, #119, #137

  • 116 Накратко

    2 2 Отговор

    До коментар #114 от "Госあ":

    Ако ти е проблем съхранението на енергия от мижави фотоволтаици, които може да изключиш по всяко едно време, какво ще правиш над един гигават излишна енергия от АЕЦ, ако работят и Белене и Козлодуй с обща мощност 4,4 гигавата, изключени са абсолютно всички други централи, а потреблението на България е 2,8 гигавата. Защо никога не ми отговаряш на този въпрос? За АЕЦ какви батерии са необходими, като не може просто да го изключваш през нощта, защото тогава няма нужда от толкова ток?
  • 117 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "Твоето е липса на логика":

    А ти ако наистина имаше някаква логика,нямаше да говориш за още батерии, а щеше да знаеш за най голямата соларна централа за водород построена във Фукушима. Това има някаква логика за използването на непостоянния ток, па макар и със смешното КПД на соларите. Но както няколко пъти пиша,и това им приложение ще отпадне защото в целия развит свят се строят и ъпгрейдват реактори 4'то поколение.

    Коментиран от #121

  • 118 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #115 от "Дори не знаеш какво е емпирично":

    😂 не ми обяснявай какво означава емпирично. Обясни ми кога ще ви спрат субсидиите след като сте толкова ефективни ? Трябва да направим уточнението,че "зелено" в никакъв случай не означава екологично нали ? Е тогава нека субсидират червено и синьо примерно 😂

    Коментиран от #120, #122

  • 119 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #115 от "Дори не знаеш какво е емпирично":

    Данните от опита нямат отношение към бъдещето така ли ? 😂 Е тогава да ...... на опита 😂
  • 120 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #118 от "Госあ":

    За кои точно субсидии плещиш разбирачо , като точно фотоволтаиците поне от 5 години нямат субсидии и въпреки това дават най-ниските цени по търгове в цял свят и Мвт в соларен парк вече струва 150-160 000 долара сравнен със 600-700 000 в тец и 5-6 милиона в АЕЦ ??? Да не би и ти да си чел нещо в "уикипедия" ????? Хахахахахахах !!!!

    Коментиран от #134, #138

  • 121 Накратко

    3 2 Отговор

    До коментар #117 от "Госあ":

    Колко гигавата от тези нови реактора бяха пуснати миналата година? Колко гигавата ще бъдат пуснати тази година? А следващите пет години? Е как тогава ще заменят въглищните централи? Само през последните пет години, са построени и пуснати в експлоатация повече фотоволтаични мощности, отколкото атомни централи за цялата история. Отново не ми отговори за излишните мощности от АЕЦ ако все пак построим Белене.

    Коментиран от #136

  • 122 Пак търсиш под вола теле

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Госあ":

    Пак забърка КПД разсъжденията си! Какво общо има то, към налагането на дадена технология? Важната е цената, а най-ниската в момента е от слънцето и вятъра, като продължава да пада, а най-скъпата от АЕЦ и продължава да се качва. Коя технология ще се наложи масово според тебе? АЕЦ ще са във възможния минимум за сигурността на мрежите в някои държави, а в белите държави направо ги затварят.

    Коментиран от #130

  • 123 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "гост":

    Я питай тръпм дали няма нищо против да се откаже от петрола и от 1 милиард долара хахахахах май ще ядеш шамар зад врата за глупави вапроси хахахахах
  • 124 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    чувал ли си за руската империя бе краварче?
  • 125 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Driver":

    много точно определение на място браво.
  • 126 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    електрофандъците винаги четете грешната цифра хахахахха
  • 127 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Именно де":

    балона се надува надувайте момчета да стане на парчета БУМ

    Коментиран от #143

  • 128 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "гост":

    хем си на....ран хем се правиш на голям. мног наглост много безочие има в тебе момченце без мъзгъ и без топ....ки
  • 129 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Driver":

    ама той не може да бори хахахаха нали го видя че и не знае кое число да гледа хахахахха
  • 130 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "Пак търсиш под вола теле":

    Ами лъжеш. Цените от АЕЦ все още са в пъти по ниски. ДОРИ С ОГРОМНИТЕ ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ за зелените човечета.

    Коментиран от #139, #145

  • 131 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Driver":

    две има човека от хотуилс хахахаха
  • 132 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Borislav Popov":

    качили са се на ма....ка ти отгоре и ме викат да помагам че имала празно място незапушено хахахахахха
  • 133 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Изчакай да порасне":

    като е 8 годишно хлапе да не се перчи пред големите . да си играе на пясачника с другите хлапета и да си четат приказки за зайко байко хахахахаха
  • 134 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "гост":

    А не бе, зеленото човече от Марс го постна у туитър 😂
  • 135 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Pokoloko":

    не си гледал кадето трябва. виж пак покрай миячите на тоалетни хахахахах
  • 136 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #121 от "Накратко":

    Накратко, новите реактори тепърва се строят и пускат. Първият построен е в Япония и работи в момента има R&D и до 2030 ще пуснат няколко. Китай вече построиха такъв и започват втори. Ще строят и в Саудитска арабия. Забележи в Саудитска арабия 😂 (Ако ме разбираш). САЩ мисля построиха три такива (би трябвало да са готови), Франция и Англия имат мащабен проект. Фраматом вече са готови с малки модулни високотемпературни газови реактори. Знаеш ли това какво означава ? Англия започва строеж точно на такъв. Полша също е изявила интерес. Кой бели държави бе братчед??? И ти колко реактора очакваш ? При 96% КПД няма нужда да заринеш цялата планета с боклуци. Нали ме разбираш??? Или не ?

    Коментиран от #142

  • 137 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Дори не знаеш какво е емпирично":

    е как да не си врачка бе врачка си и още как. нали все за ще говорите все за в бъдеще време тука се перчите. тесла щяла това тесла щяла онова. всичко ви е на ще и в бъдеще на вас. врачка си че даже най устатата
  • 138 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "гост":

    ало глава....нак тока онзиден пак се качи. ти къде сънуваш поевтиняване хахахаха в паралелна вселена ли живееш. или белото ти е развалено хахахах
  • 139 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #130 от "Госあ":

    той винаги лъже. само така може да се преструва на прав и си мисли че някой му се връзва.

    Коментиран от #140

  • 140 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "Гост":

    Това са нек'ви зелени човечета, които цоцкат от субсидиите и продават скъп ток. Даже арабелите в пустинята дето пече не са такива ентусиасти за тия солари. Какво изобщо коментираме...

    Коментиран от #141

  • 141 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #140 от "Госあ":

    ами трупаме им по 5 ст на коментар да имат за кафе децата
  • 142 Не, не те разбирам

    0 1 Отговор

    До коментар #136 от "Госあ":

    Въпроса ми беше колко гигавата от едното колко от другото. Как да те разбера като не видях цифра нито за едното нито за другото. Даже за една държава да кажеш мощностите, пак е достатъчно. В много от държавите, възобновяемите източници вече изпревариха дори въглищата по производство на енергия в микса, а ти ми говориш за няколко реактора, които са в хомеопатични пропорции. Забележи че говоря за енергия, а не за мощност, ако правиш разлика между двете разбира се, в което силно се съмнявам.
  • 143 Този пък

    0 1 Отговор

    До коментар #127 от "Гост":

    Хайде за пазарната капитализация да кажеш, че Тесла е балон, донякъде те разбирам. Ама да кажеш че Тесла е балон защото на всеки две години удвоява продажбите си, не мога да го разбера. Ще поясниш ли защо Tesla ще е балон, ако след две години продава над един милион автомобила годишно, а след още четири продава над два милиона?

    Коментиран от #144

  • 144 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Този пък":

    Като ги продава тогава ша зееш. Сега си мълчи и не реви като нас..... рано бебе. То и аз така ще те купя и тебе и мацката ти да ми се навеждате ама като спечеля милионите от тотото хахахаха

    Коментиран от #146

  • 145 Ами дай цени де

    1 2 Отговор

    До коментар #130 от "Госあ":

    Хубаво, щом си ВЯРВАШ, потърси какви са цените на спечелените търгове от тази година за фотоволтаици и вятърни централи, потърси и цената на тока от хинкли Пойнт, за която спомена по-рано и ги публикува и тук за да не те излъжа. После ще ги коментираме. Само с ВЯРА не става. Цифрите не лъжат. Ако искаш публикувай и цените на тока в България за утре, да се повеселим? Ако не те е срам де!

    Коментиран от #147, #148

  • 146 Ами тя не е спряла

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "Гост":

    Всяка година Тесла продава два пъти повече, отколкото е продавала преди две години и така вече години подред, от единствения си завод. Защо си мислиш, че нещо ще се промени към по-малко, при положение, че вече има два завода и строи още три?

    Коментиран от #166

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #145 от "Ами дай цени де":

    Сори трият линкове. Виж във файненшъл таймс от 2019

    Коментиран от #149

  • 149 Пиши на български без линкове

    0 1 Отговор

    До коментар #148 от "Госあ":

    За да не те трият. Например: Относителен дял на електроенергията от АЕЦ и ВЕИ: Делът на ядрения ток е най-висок през 1996 г. - 17,5% и оттогава намалява. През 2018 г. остава на дъното от 10,2%, за 2019 год. не се очаква да е по-висок. Според IAEA (2019 г.) през 2050 г. ще е между 6,1% и 11,7%. За сравнение - през 2018 г. ВЕИ са дали 26,2% от електроенергията в света, като делът им се очаква да бъде около 45% към 2040 г.;


    Изграждане на нови реактори: През последните четири години е започнато изграждане само на 15 блока. През далечните 1973-76 г. ежегодно е започвал строеж на 38 - 43 реактора. През 2013 г. в строеж е имало 68 блока, сега - 52;


    Защо ли света се отказва от тези чудесни централи?
  • 150 И отговорът

    0 2 Отговор
    Конкурентност на работещите АЕЦ: Твърденията от типа "в света няма губеща АЕЦ" се опровергават от реалностите. Поради загуба на конкурентност след 2013 г. 8 реактора в САЩ и 2 в Западна Европа са спрени преди края на планирания срок на работа. В САЩ още над 15 реактора са под заплаха от по-ранно спиране, като основните причини там са изобилието на евтин шистов газ, по-ниските цени на тока от ВЕИ, стагнацията в електропотреблението, по-високи такси и изисквания за ползване на вода и др.;
  • 151 И отговорът

    0 1 Отговор
    Конкурентност на новоизграждани АЕЦ:

    Начални разходи и изгладена цена (LCOE), която отчита пълните разходи и приходи от генерацията през целия живот. Всички анализи, прогнози и примери сочат същественото им повишаване.


    - Energy Intelligence group (независима консултантска компания в енергетиката), в анализ от февруари 2019 г. посочва за нови АЕЦ в САЩ и Европа начални разходи от $6523/кВт, а LCOE - 11,2 ам. ц/кВч;


    - Lazard - водеща финансовo - консултантски компании в САЩ (управлява активи над $235 млрд), в анализ от ноември 2019 г. посочва за нови АЕЦ в САЩ начални разходи от $6900 до $12200/кВт и LCOE 11,8 - 19,2 ам.ц./кВтч, средно 15,5 ам.ц./кВтч;

    ЕК (2016): Към 2030 г. LCOE от нови АЕЦ Европа ще е над 8,5 евро ц./кВч;


    Тези и други данни демонстрират, че електроенергията от новите АЕЦ е най-скъпа, в сравнение с другите източници (изключение - газови централи за пикови товари). Най-евтини са ФВЕЦ и ВяЕЦ и малко над тях - комбинирани паро-газови централи.

    Коментиран от #152, #153

  • 152 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "И отговорът":

    Не това не е Файненшъл таймс. Грешка. А тези независими източници си ги ...нали знаеш къде? Правя компромис с файненшъл таймс в момента. Гледам реферирани списания на учени, където ти показах миналия път че т.нар. зелена енергия отделя 50% ПОВЕЧЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД НА КИЛОВАТ ЧАС. помниш ли ? Сега като имам време ще потърся по обстойно детайлни анализи от хора които разбират. А не дребни мошеници. Щото всички мошеници са дребни. Оставям въпроса отворен.

    Коментиран от #154, #156

  • 153 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #151 от "И отговорът":

    Абе не знам кой ги прави тея сметки,сигурно такива като теб, но знаеш ли че един реактор работи 100 години???? А един панел макс 20 с прогресивна загуба на КПД ? Е такива неща ме интересуват. И ще ги намеря. А държавните дотации включени ли са в цената на веитата?

    Коментиран от #159

  • 154 Дай цифрите де

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "Госあ":

    Препиши какво пише там в резюме? Колко е цената за квч? Колко струва изграждането? Колко е световния дял в микса на АЕЦ и ВЕИ?

    ЦИФРИ ДАЙ! Не опорки.
  • 155 Госあ

    0 1 Отговор
    Уууу много зле, първо все още ядрената генерира 2500Твч, а соларната 500. Франция е дала 4 пъти по малко пари за терават час отколкото Германия. Същата е ситуацията в Китай като се сравнят реакторите с вятърните веитата. И да така се смята ,изграждаш реактор и смяташ. Колко си дал и колко очакваш. За веитата правите шашми,но са ви хванали цаката. Умножаваш по две 😉 Нали се сещаш? И като умножиш по две добавяш и допълнителна газова електроцентрала. Нали се сещаш? Ахааа а пък емпирично мой човек, се получава точно тая разлика от 4 пъти,защото соларите никога не могат да изпълнят гаранцията. Кпд'то им пада яката аааахххаа А? И тук идва оная работа с мъртвородените солари и развиващите се реактори. Дълга тема в ще...говори се за реактори 5+ поколение. Като 4 ще генерират ,всъщност те вече генерират топлина,която да се ползва за водород или други ахааа които праим ? Екологията я уточнихме нали ?айде, повече нема се занимавам. Има ски хора за тая работа. И ще то направят, бъди сигурен 😉

    Коментиран от #157

  • 156 Виж кои са дребните мошеници

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "Госあ":

    Това ли са мошениците с фалшивите данни според тебе!

    Международната агенция за атомна енергия (МААЕ, на френски: Agence internationale de l'énergie atomique, AIEA; на английски: International Atomic Energy Agency, IAEA; известна и като МАГАТЕ) е автономна, международна организация, основана на 29 юли 1957 г. по инициатива на Организацията на обединените нации и Съединените щати за насърчаване на използването на атомната енергия за граждански цели и за предотвратяване на нейното използване за военни цели.

    Агенцията има членство в 168 държави (към октомври 2017 г.)[1] и техните представители се свикват веднъж годишно за общо събрание, за да изберат 35 членове за по-малкия екип. Екипът се среща пет пъти годишно и подготвя предложения за гласуване в Общото събрание.

    Централата на агенцията е във Виена, Австрия. Два „регионални предпазни офиса“ са разположени в Торонто (Канада) и Токио (Япония). МААЕ има офиси в Ню Йорк (САЩ) и Женева (Швейцария). Освен това има и лаборатории в Австрия (Зайберсдорф и Виена), Монако и Италия (Триест).

    Коментиран от #158

  • 157 Откога ВЕИ и фотоволтаици е едно и също

    0 0 Отговор

    До коментар #155 от "Госあ":

    Защо реши че фотоволтаиците са единствените възобновяеми източници на енергия? Фотоволтаиците са само част от уравнението. Много добре се допълват от вятъра, а водата е като резервен вариант. Защо даде данните за всички атомни централи, но само за част от ВЕИ? Я пак да видим за 2018 година, последната за която има пълни данни:

    Делът на ядрения ток е най-висок през 1996 г. - 17,5% и оттогава намалява. През 2018 г. остава на дъното от 10,2%. За сравнение - през 2018 г. ВЕИ са дали 26,2%. По твоята математика, ако АЕЦ са произвели 2563 ТВч , колко са произвели ВЕИ?
  • 158 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #156 от "Виж кои са дребните мошеници":

    Виж кратко и ясно. Просто цената на електроенергията във Франция е със 70% по евтина от тази в Германия. А Германиия се борят със зъби и нокти за руска газ.
  • 159 Да ти помогна с търсенето?

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Госあ":

    Началните разходи за Vogtle 3&4 в САЩ (2 блока АР1000 по 1150 МВт) са скочили от $14 млрд (2013 г.) до $25 млрд (2019 г.), което означава $10870/кВт. Първите два EPR в Западна Европа са надвишили над три пъти началния си бюджет и към средата на 2019 год. за Flamanwille 3 (Франция) той вече е 12,4 млрд. евро (около 7090 Евро/кВт ($8250/кВт). Това е в рязък контраст с прогреса при фотоволтаичните централи и вятърните генератори на сушата, където през последните 10 години е постигнато огромно (над 90% за ФВЕЦ) намаляване на капиталовите разходи.


    - Вече сключените договори за строеж на нови АЕЦ показват следното: АЕЦ Аккую (Турция): През първите 15 години по-голямата част от електроенергията ще се изкупува на цена от 12,25 ам. ц./кВч; АЕЦ Хинкли поинт (Англия): Договорът предвижда изкупуване на електроенергията на цена от 10,1 пени/кВч (2019 г.).


    Прогнозата на МААЕ (2019 г.) до 2030 г. е в два сценария: Сценарий с висок ръст - 49 ГВт ще бъдат затворени, новите реактори ше добавят 137 ГВт и общата мощност на АЕЦ ще е 747,5 ГВт. Сценарий с нисък ръст: 117 ГВт ще бъдат спрени, нови 85 ГВт ще бъдат пуснати и бщата мощност ще нарасне до 473 ГВт.

    Коментиран от #160

  • 160 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "Да ти помогна с търсенето?":

    Умножаваш по две и прибавяш допълнение газова централа. Нали така. Все пак работим в мощност/часа. Това първото. Второ един фотоволтаик има 20г живот, а реактора 100г. Ето оттук идва разликата. И затова във Франция и Англия строят нови реактори. И т.н. по надолу съм писал и за останалите

    Коментиран от #161, #162, #163, #168

  • 161 Пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Какво общо имат тези глупости, които всеки път изреждаш, относно навлизането на дадена технология на пазара? Постоянно ти задавам най-важните въпроси - ЗА ЦЕНАТА. Това е най-важното. Колко излиза киловатчас енергия?

    Какъв е смисълът да строиш централа издържаща 100 години, ако ще се изплати след 80 години ЕВЕНТУАЛНО. През 2019 АЕЦ Козлодуй, при високите цени тогава е продала ток за рекордните 1,3 милиарда. Белене ще струва 20 милиарда с розови очила, но иначе два пъти повече. За колко години тогава ще се изплати Белене при същите условия в най-добрия случай?

    Коментиран от #165

  • 162 Франция

    0 0 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Франция: В работа са общо 57 блока, които произвеждат около 400 ТВтч (71-73% от електроенергията). Страната е най-големият износител на електроенергия в света. Според плановете към 2035 г. мощността на френските АЕЦ ще остане на сегашното ниво от около 63 ГВт, а делът на ядреният ток ще падне до 50%. Изгражда се само един нов реактор, залага се на по-бързо развитие на ВЕИ, енергийната ефективност и др.
  • 163 Англия

    0 0 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Великобритания: Последният реактор е пуснат 1995 г., в работа са 15 ядрени блока, които през 2018 г. са произвели 59,1 ТВтч (17,7% от електроенергията). Половината от тях трябва да бъдат затворени към 2025 г. Правителството разработи програма за изграждане на 11 нови реактора (14,4 ГВт). Плановете за 7 от тях обаче на практика пропаднаха, проектите за два други са в процес на лицензиране и се изграждат само два 1650 МВт реактор от типа EPR (HINKLEY POINT C 1 - 2).
  • 164 Госあ

    1 1 Отговор
    Виж достатъчно ясен бях ! Емпирично, електроенергията на АЕЦ е 4 пъти по евтина. А когато ми даваш цифрички от веита ги умножаваш по две заради фактора на капацитета, който има отношение към времето за производство на енергия и добавяш допълнителните енергийни източници към всяка такава централа. Тогава цените се изравняват, и дори тези на АЕЦ стават малко по ниски. А когато вкараш и реалното времето на експлоатация нещата стават такива каквито са. 4 пъти по евтин ток от АЕЦ. С 50% по малко въглеродни емисии на киловатчас. Това е реалната ситуация. И пак те питам, кога ще ви спрат субсидиите !!!
  • 165 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #161 от "Пак питам":

    И стига с това ще. Щото като навлязат масово реакторите четвърто поколение, нещата ще станат съвсем различни. Няма да е 4 пъти по евтино, а много повече. И повярвай нещата рано или късно ще бъдат поставени на масата

    Коментиран от #167, #169

  • 166 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Ами тя не е спряла":

    Защото нищо не продължава вечно. И форд е тръгнал от едно мазе и се е разрастнал до сто фабрики но до там. Всичко си има лимит. А за тесла пазрастването и е до 0,01% пазарен дял за десет год светкавичен растеж.

    Коментиран от #171

  • 167 Пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "Госあ":

    Централата, която се строи в момента в Англия от кое поколение е и каква е очакваната цена? Говори с цифри за цента/кв.ч. защото четири пъти по-евтино не дава никаква информация. Поне кажи четири пъти по-евтино от коя цена, да да разделя на 4 и да видя какво общо има с реалността? Засега пробутваш единствено опорки съчинени от някого. Когато си купуваш енергия от борсата за следващия ден, избираш най-ниската предлагана цена за съответния час, без да се интересуваш от къде идва енергията. Резервиращите мощности не са никакъв фактор при избора.

    Коментиран от #172, #173

  • 168 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Ако вдигнат кпд на фотоволтаиците проблемите с тях и отделеното от тях со ще се намалят. Но още са с ниско кпд
  • 169 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "Госあ":

    Не съм съгласен. Без значение от какво го добиват тока винаги ще поскъпва. Миналата седмица пак го вдигнаха докато нашия приятел ни убеждаваше че шял да поевтинява.

    Коментиран от #174

  • 170 Гост

    0 0 Отговор
    Не вярвам на хора които ме убеждават че нещо щяло да поевтинее. Всяка енергия станала масова е поскъпвала. Това е закона на кръвопиеца.света не се ръководи от логика а от алчност. Събудете се деца. Време е за суровата действителност в света на хищниците.
  • 171 Порше

    0 1 Отговор

    До коментар #166 от "Гост":

    Порше успешна марка ли е? Колко е техния процент? Ако ти се струват скъпи, колко е процента на Мерцедес и БМВ, които са на ценовото ниво на Тесла? И те ли са аутсайдери с нищожен пазарен дял, въпреки, че скоро Тесла ще ги задмине по продажби?
  • 172 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "Пак питам":

    Повече нема се занимавам с теб. Казах ти. Така във Франция е 70% по евтин от Германия, за терават час мощности Германия е дала 4 пъти по висока цена от Франция последните 15 години, същото е с Китай. На другия коментар ще отговоря така: КПД на соларите никога няма да надвиши 20%, докато реакторите от ново поколение само ще свалят цената. Не съм от енергото да ви давам конкретни цифри, давам глобални цифри, които са всеизвестни. И изобщо не ми се рови в таблици на,които изобщо не ми влизат в работата. Казах ви уловката - цената на веитата се умножава по две заради капацитета на АЕЦ и веитата, има се предвид постоянната мощност и се добавя цената на допълнителните мощности най вече от газови централи съпътстващи веитата. А това ще....е много дълга тема. И безспорно атомната енергетика мачка веитата, защото има бъдеще и развитие.

    Коментиран от #176

  • 173 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #167 от "Пак питам":

    Абе я ти ми кажи,че не ми се рови а за такава информация трябва ровене,НЕК на каква цена купуват тока от АЕЦ Козлодуй и на каква цена от веитата ? Да знаем защо е толкова скъп тока. И да приключим дискусията.
  • 174 Коя цена

    0 1 Отговор

    До коментар #169 от "Гост":

    Коя цена на тока се е вдигнала миналата седмица? Опс, даже не знаеш че има различни цени, нали? Цената на тока е различна всеки час и се определя на пазарни принципи според търсенето и предлагането. Когато има свръхпредлагане, цената на тока пада. По сметките на твоя приятел, които между другото са криви, но ще ги приема за примера, за да се замести атомна централа с мощност 2,2 гигавата, трябва да се изгради фотоволтаична мощност от 4,4 гигавата, за да произведе същото количество енергия ( реално са повече). Като пекне слънце, сещаш ли се какво ще стане с цената, заради свръхпредлагането, понеже целият товар на България е около и под гигавата, а има и други централи? За справка, погледни цените по време на мерките за коронавируса. Цената на тока беше близко до нула на моменти дори отрицателна. Свиквай с нормалните пазарни условия, защото през следващите години ще трябва да живееш с тях искаш или не искаш.

    Коментиран от #175, #182, #187, #188

  • 175 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #174 от "Коя цена":

    Пазарна икономика батка има тогава когато няма държавни помощи за едни и държавни пречки за други. Та чакам отговор на въпроса си за цените в България. За Франция и Германия знам. За цените в Китай от веита и реактори също.

    Коментиран от #177, #179

  • 176 Дай рефериран източник

    0 1 Отговор

    До коментар #172 от "Госあ":

    Нали все за такъв говориш, а нямаш една конкретна цифра, която да споделиш. Освен това говориш за цена на тока от стари централи, а за заместване на въглищата ще трябват нови. Инвеститорите трябва да изберат дали да инвестират в АЕЦ или във ВЕИ. Освен това и ти не правиш разлика между борсова цена на тока и цена за киловатчас доставена до електромера на крайния клиент електроенергия. В Германия три четвърти от цената на тока е за такси и данъци, а само 25% е цената на самия ток.
  • 177 И това ли не може да намериш

    0 0 Отговор

    До коментар #175 от "Госあ":

    Ето ти цените за днес: Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 60.02 лв. за MWh и количество от 46147.30 MWh ден за доставка 4 юли 2020 година, сочат данните от търговията.

    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 56.85 лв. за MWh, при количество от 24892.5 MWh.

    Извънпиковата енергия (21254.8 MWh) е на цена от 63.19 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).

    Борсата стартира при средна цена от 86.94 лв. за MWh и количество от 1805.4 MWh.

    Най-високата цена на търгуваната енергия в сегмента пазар „Ден напред“ е регистрирана в 22 часа – 89.52 лв. за MWh при кличество от 1875.6 MWh.

    В 24 часа цената на търгуваната електроенергия в този сегмент е 50.83 лв. за MWh, при количество от 1703.6 MWh.

    При търговията в пазарен сегмент "В рамките на деня" на 3 юли 2020 г. общият търгуван обем към 14 часа е 985.8 MWh и средно претеглена дневна цена от 88.71 лв. за MWh.

    Спрямо стойността от 86.38 лв.(44.16 евро/MWh) за MWh за 3 юли, цената на търгуваната електроенергия с ден за доставка 4 юли намалява с 30.5 % (30.69 евро за MWh), според данните на www.energylive.cloud, или 60.02 лв. за MWh.

    Към момента на публикуването на информацията, оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за генерацията и товара, които не отразяват търговския обмен, както и енергийните обмени по линия на ENTSO-E сочат, че в системата участват:

    АЕЦ с мощност от 2117 MW или 41.76 %,
    кондензаци
  • 178 И това ли не може да намериш

    0 0 Отговор
    АЕЦ с мощност от 2117 MW или 41.76 %,
    кондензационните ТЕЦ с 1616 MW или 31.87 %,
    топлофикационните ТЕЦ с 210 MW или 4.14 %,
    заводските ТЕЦ – 127 MW или 2.50 %,
    ВЕЦ с 228 MW или 4.50 %
    малки ВЕЦ – 166 MW или с 3.27 %
    вятърни електроцентрали – 18 MW и съответно .0.36 процента
    фотоволтаичните електроцентрали – 568 MW или 11.20 %
    Био ТЕЦ – 20 MW или 0.39 %.

    Товарът на страната към часа на публикуването е 4293 MWh.
  • 179 Какво знаеш за Китай?

    0 0 Отговор

    До коментар #175 от "Госあ":

    Пак много приказки и никакви цифри насреща. а като погледне цифрите всеки средно интелигентен човек може сам да си направи изводите, а не да ми даваш някакви опорки със сдъвкана и манипулирана информация. Китай: През 2017 г. 73,5% от електроенергията идва от ТЕЦ на въглища. Китай, както САЩ и редица други страни смята да ограничи тези енергоизтояници, но не и да се откаже изцяло от тях. Това, в което страната е абсолютен шампион, е развитието на ВЕИ - мощността им от 2010 г. е нараснала трикратно, достигайки 696 ГВт в края на 2018 г. В ядрената енергетика той изпревари Русия и вече е трети в света със своите 48 реактора (45,5 ГВт) и 10 блока в строеж. Реакторите са по проекти на Русия, Франция, САЩ, Канада, както и собствени. През 2018 г. АЕЦ са произвели 286,5 млрд кВтч (само 4,2% от електроенергията). Предвижда се намаляване на производството от ТЕЦ на въглища и ускорено развитие на ВЕИ, ТЕЦ на газ и на АЕЦ. Към 2030 г. в работа би трябвало да има АЕЦ с мощност над 110 ГВт. От края на 2016 г. обаче в Китай е започнато изграждане САМО НА ЕДИН ЕНЕРГИЕН РЕАКТОР.

    Коментиран от #180, #181

  • 180 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #179 от "Какво знаеш за Китай?":

    Бълваш цифри без покритие, а в крайна сметка цената на електроенергията, която влиза в енергийния микс от АЕЦ е в много пъти по евтина от веитата. Поисках просто цифри от Министерството на енергетиката, а ти ми изля една кофа "информация" с която изобщо няма да се занимавам
  • 181 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #179 от "Какво знаеш за Китай?":

    Ами да де,а пък във Франция 70 % от електроенергията идва от АЕЦ и е 70% по евтина от тази в Германия. А Китай са дали 4 пъти по малко пари за построяването на 40GW реактори отколкото веитата им които ще дадат същата енергия за същото време. Това е. Затова Китай строи и ще строи още мощности за да замести въглищата .

    Коментиран от #189

  • 182 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #174 от "Коя цена":

    "Страните, членки на ЕС, субсидират възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) с над 64 млрд. евро годишно, за да достигнат 20% дял на зелената енергия в потреблението си. От началото на своя Energiewende (енергиен преход) само Германия е похарчила над 150 млрд. евро. ЕС като цяло пряко е субсидирал възобновяемите източници на енергия с близо половин трилион евро за последните десет години" Така пазарна икономика не се прави.

    Коментиран от #184, #185

  • 183 ВАГ

    2 0 Отговор
    Акциите на Тесла са като биткойна , виртуални ,спре ли интереса се срутват за един ден.
  • 184 Защо не копира това от същата статия

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Госあ":

    "Никой не е казвал, че началната фаза от въвеждането на новите възобновяеми технологии ще бъде по-евтино от конвенционалното производство на електроенергия", казва Андреас Граф от германския тинк-танк Agora Energiewende, но ако се добавят и разходите за замърсяването, предизвикано от фосилната енергетика, необходимостта да се справим с промените в климата, бъдещото намаляване на разходите за зелена енергия и ползите от гледна точка на създаването на нови работни места, в крайна сметка днешната енергийна политика изглежда като добра сделка."
  • 185 Защо не копира това от същата статия

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Госあ":

    Факт е, че уравнението на енергийния преход не е еднозначно и субсидиите за ВЕИ не са директен минус. Например заради мащабното навлизане на зелената енергия в Германия цените на едро на електроенергията спаднаха рязко (в момента те са под тези в България) и едрата индустрия, която е освободена от задължението да плаща за еко ток, се радва на значителни конкурентни предимства (разбира се сметката се плаща от другите потребители). Според изчисленията на Португалската асоциация за възобновяема енергия (ARPEN) субсидията за ВЕИ изцяло се "избива" от по-ниските цени на електроенергията в страната, т.е. преференциалните тарифи не би трябвало да натоварват потребителите. Субсидиите за ВЕИ вероятно биха били и по-ниски, ако страните членки все още не субсидираха с 10 млрд. евро годишно въглищните си централи, според изследване на холандската консултантска компания Ecofys. По-важното е, че заради целта за намаляване на въглеродните емисии (които нямат непосредствен негативен ефект) се свиват и емисиите на прахови частици или азотни окиси, които водят до преки здравословни проблеми. Според изчисленията на Европейската комисия годишно близо половин милион европейци умират преждевременно заради замърсен въздух

    Коментиран от #186

  • 186 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #185 от "Защо не копира това от същата статия":

    Ама виж,вие без въглища и газ не можете. Това не ти ли е ясно ? Ако дойда при теб и поискам за завода си постоянна мощност какво правим 😂 Виж ще ти дам още един пример без цифри. Германия е абсолютния пример- много веита, скъп ток, внос на газ и държавни субсидии. Това правите. Препродавате ток от газовите електроцентрали 😂 Или не ? Затова ви говорим, че сте балон. Газов балон. А тези цифри, които ги даваш,абсолютно нищо не означават. Запомни- модулни високо температурни газови реактори. Които няма как да не спукат балона 😉 И е крайно време тези субсидии да бъдат давани само и единствено за въглеродни емисии, а не за цвят. На мен синия цвят ми пасва повече.
  • 187 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "Коя цена":

    моята глу..... пако.. тази която плащам всеки месец
  • 188 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "Коя цена":

    свиквай с управлението на герб защото при тях цената на тока върви само нагоре без значение какво се случва на свободния пазар

    Коментиран от #191

  • 189 Ами, а де, къде са цените? Стига опорки!

    0 1 Отговор

    До коментар #181 от "Госあ":

    "Ами да де,а пък във Франция 70 % от електроенергията идва от АЕЦ и е 70% по евтина от тази в Германия. "

    Средни цени на базова и пикова енергия за 2019 година €/MWh

    Франция базови 39,4 пикови 46,3
    Германия базови 37,3 пикова 44,5

    По коя математика цената на тока в Германия въобще е по-висока, да не говорим за 70 процента разлика. При това, делът на ВЕИ в микса на Германия е около 50% и продължава да расте. Тези "глупаци" в рамките на няколко години смятат да затварят повечето си атомни централи. Франция вместо да увеличава мощността на атомните си централи, смята до няколко години и тя да има 50% ВЕИ в микса. ГЛУПАВ НАРОД ЕЙ, КАК НЕ СЕ ПОСЪВЕТВАХА С ТЕБЕ.

    Коментиран от #190

  • 190 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #189 от "Ами, а де, къде са цените? Стига опорки!":

    Франция се радва на една от най-ниските цени на тока в Западна Европа. При 0,1765 евро на kWh през 2019 г. средният разход на електроенергия във Франция е с 26,5% по-евтин от средния за ЕС (0,2159 евро на kWh), в сравнение с Испания или Германия, където цените са съответно 46% и 79% по-високи от тези във Франция (Източник: Евростат). 2020

    Коментиран от #195

  • 191 Няма за кога да свиквам

    0 1 Отговор

    До коментар #188 от "Гост":

    Ти отвиквай със сигурната цена, защото от 1 юли 2021 година, вече няма да има регулиран пазар и регулирани цени. Всеки сам ще си избира доставчик на ток, а цените на тока ще зависят от сезона, часът от денонощието, метеорологичното време, баланса между търсенето и предлагането и още 1000 фактора.

    Тогава ще се молиш да пече слънце или да духа вятър, за да падне цената на тока, защото иначе АЕЦ и въглищните централи ще дерат кожи.

    Коментиран от #193, #194

  • 192 Госあ

    0 1 Отговор
    А Германиия паралелно с увеличаване на веитата ще прави още един поток и скимти за още зелени субсидии в ЕС 😂То не е смешно де. Франция строят още два реактора, а процента на веитата в сащ и Китай е смешен. Китайците като сравниха реалните цени от веита и реактори започнаха изграждането на още 12.

    Коментиран от #197, #200

  • 193 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #191 от "Няма за кога да свиквам":

    А , слънце, вятър...нали потока ще пуснат 😂 Ще продължим да купуваме от веитата без значение к'во е времето. А и субсидия ще има паралелно
  • 194 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "Няма за кога да свиквам":

    ние така си избирахме и доставчика на горива. ама който и да изберем все беше по-скъпо и по-скъпо. и със тока ще е същото. вече са го измислили как. свиквай с реалността в България.

    Коментиран от #196, #198, #201

  • 195 И това какво общо има?

    0 0 Отговор

    До коментар #190 от "Госあ":

    Ако един хляб струва 50 стотинки, а друг един лев, кой хляб е по-евтин? Ако на първия трябва да платиш още 3 лв за доставка, а на другия 1 лв за доставка, кой от двата хляба е по-евтин? Този от 50 стотинки или този от левче? Цената на хляба е цената на хляба, цената за доставка е цена за доставка. Цената на тока и цена на тока, цената за доставка си е цена за доставка. Това че в Германия доставката е по-скъпа и не зависи от цената на тока, не прави цената на тока по-скъпа. Това е и причината в Германия да има вече около 2 милиона фотоволтаични покрива върху частни къщи именно заради скъпата доставка. По-евтино им е да си го произведат сами. Хайде иди да провериш дали цената на тока се вдигна в България или доставката му?
  • 196 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #194 от "Гост":

    Тези просто правят дъмпинг и сключват сделки,които не могат да покрият. А могат да си го позволят,защото огромната разлика когато не пече и не духа идва от газта. Която безспорно е най евтина. Когато пък много пече и много духа,енергията се губи, ако нямат огромни батерии, които нямат. Но няма проблем, има газ и субсидия. 😂 Пример - Германия
  • 197 Ти учил ли си математика?

    1 0 Отговор

    До коментар #192 от "Госあ":

    Как ще коментираш цифрите от поста за Китай:

    "Това, в което страната е абсолютен шампион, е развитието на ВЕИ - мощността им от 2010 г. е нараснала трикратно, достигайки 696 ГВт в края на 2018 г. В ядрената енергетика той изпревари Русия и вече е трети в света със своите 48 реактора (45,5 ГВт)"

    Значи 45 гигавата са адски много, но 700 гигавата са мижава мощност? Ти сериозен ли си? Наистина ли си толкова зле? И за какви нови 12 реактора говориш? И това ли пропусна " От края на 2016 г. обаче в Китай е започнато изграждане САМО НА ЕДИН ЕНЕРГИЕН РЕАКТОР." Очевидно останалите 11 са със статута на Белене. Уж ще се строят но никой не знае кога и дали.

    Коментиран от #199

  • 198 А кой е казал, че ще става по-евтино?

    0 2 Отговор

    До коментар #194 от "Гост":

    Досега цената на тока беше изкуствено занижавана. Сега ще се води от пазарни принципи и понякога ще е по-евтина от преди, а понякога по-скъпа. За щастие отворихме границите си и е вече сме част от международните борси. По тази причина, тарикатлъците не вървят. От началото на годината, вносът на евтин ток в България се е увеличил, за сметка на намаляващия износ, заради високата цена на тока в България, която уж била най-евтина в Европа, според вашето мнение.

    Коментиран от #204

  • 199 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #197 от "Ти учил ли си математика?":

    К'во общо има математиката с това колко нови реактора строи Китай ? Иначе съм учил. Отиваш на уърлд нуклеар орг и виждаш реакторите в строеж.

    Коментиран от #205

  • 200 САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #192 от "Госあ":

    "Франция строят още два реактора, а процента на веитата в сащ и Китай е смешен."

    Я да видим пак фактите срещу твоите опорки? Как пък не се научи да говориш с цифри и проценти:

    САЩ: Реакторите са изградени основно през 70-те и 80-те години, като последният е завършен през 1996 г. През 2016 год. е пуснат един реактор, който е започнат 1973 г., замразен 1985 год. и възобновен през 2007 г. Сега в работа са 96 реактора (над 97 ГВт), които през 2018 г. са дали 807 млрд кВтч (19,3% от електроенергията). Въпреки даваните субсидии се изграждат само два блока (Vogle 3-4) и в обозримо бъдеще не се предвижда строителство на нови големи реактори. Според референтния сценарий на EIA, през 2050 год. делът на ядрения ток ще падне от сегашните 19% до 12%, а делът на ВЕИ ще нарасне от 19% до 38%. Електроенергията от газовите ТЕЦ ще нарасне над 1,5 пъти (до около 319 ГВт), като делът й ще остане на сегашното ниво от 36-37%. Делът на тока от въглищните ТЕЦ силно ще намалее до около 13%.

    Коментиран от #202, #203

  • 201 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #194 от "Гост":

    Реално се получава така,че вместо директно да купуваме най евтиния ток от газовите централи,те минават през веитата и плащаме цените от веитата, които са същите като тези на АЕЦ в момента. Подчертавам в момента. Защото допреди две години разликата беше колосална.

    Коментиран от #206

  • 202 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #200 от "САЩ":

    Ти май говориш в ще 😂 Казах ти, процентите и цифрите ти са спекула. А на мен не ми е това работа, но написах повече от достатъчно. Освен, че са спекула, са откровени лъжи. Нали видя колко е тока във Франция или ? И това не е математика. Да знаеш.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #198 от "А кой е казал, че ще става по-евтино?":

    къщната сметка на пазара не излиза. Като почна да плащам по-евтин ток тогава ще ми говориш. засега само върви нагоре нагоре нагоре. Приказките ти за хубави обещания може да ги сееш в предизборни кампании. Ас гледам какво излиза от джоба ми.

    Коментиран от #209

  • 205 Учил си математика? Ужас!

    1 2 Отговор

    До коментар #199 от "Госあ":

    А твоята учителка не те ли научи, че 696 гигавата ВЕИ е НАД 15 ПЪТИ ПОВЕЧЕ, от 45,5 гигавата АЕЦ?

    "процента на веитата в сащ и Китай е СМЕШЕН. Китайците като сравниха реалните цени от веита и реактори ЗАПОЧНАХА изграждането на още 12."

    Е какво пише кога ще ги достроят? Дали ще задминат ВЕИ КАТО ГИ ЗАВЪРШАТ? Пак никакви цифри, само тролене с опорки.
  • 206 Напредваш

    0 0 Отговор

    До коментар #201 от "Госあ":

    И ето че малко по-малко стигаш до моята. Много по-евтино е да си произведеш сам тока от газ в определени по моменти, въпреки че ще ти излезе по-скъпо отколкото тока от АЕЦ, но в същото време ще спестиш от такси и доставки, които са повече от цената на тока в крайната ти сметка. Много индустриални потребители ще си направят тази сметка, ако цените на газта се задържат ниски. Като бонус, на всеки киловатчас произведена електроенергия, получаваш два киловата часа топлинна енергия, заради смотаното КПД на ДВГ. Дали и това няма да намали въглеродните емисии? И това точно в студените месеци, когато няма достатъчно слънце за фотоволтаици. Тецовете на въглища изхвърлят всичката тази топлинна енергия без да я оползотворяват.

    Коментиран от #208

  • 207 Госあ

    2 1 Отговор
    А твоята учителка явно само на умножение и деление те е учила и се мислиш за математик. У унсс'то с колко си я взе ? Имам предвид пари ? Не знам откъде тия цифри ги извади ,но съотношението е 4.2 към 2.5 ядрена/слънчева. Иначе веитата са 7.5 (което пак ти бяга), но най вероятно толкова и ще си остане. Нали видя колко ядрени мощности се строят. Айде смятай проценти и не ме занимавай. Ама хубаво ги смятай ей ! Поне това.

    Коментиран от #211, #215

  • 208 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #206 от "Напредваш":

    Ами не, всъщност най изгодно и екологично ще бъде преминаване изцяло на ядрена енергетика и водород. Монопол. И всички прекупвачи на полето. Където им мястото 😉 Какъв е проблема?

    Коментиран от #212

  • 209 А ти откъде си купуваш тока?

    0 2 Отговор

    До коментар #204 от "Гост":

    От кой доставчик си купуваш тока по свободни цени, та не си разбрал, че тока беше близо до нулата? По колко пари ти го хващаха за февруари и март месец? Когато фирмите ревяха през зимата, че тока им се е вдигнал с 20-30 процента, твоята цена за тока вдигна ли се? Подозирам че въобще не си излизал на свободния пазар, а си стоиш на регулирани цени, нали? Същите онези цени, на които принуждават АЕЦ Козлодуй да продава под себестойност за регулирания пазар, за да компенсират високите цени от мариците и си правите грешни изводи. Поинтересувай се на какви цени продава АЕЦ на свободния пазар?

    Коментиран от #210

  • 210 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #209 от "А ти откъде си купуваш тока?":

    аз не мога да изляза на никакъв пазар бе доби... тък слабо..... умен. тук не ти е германия. и за февруари платих 75 лева ток при 22 стотинки на киловат

    Коментиран от #213

  • 211 От български сайт са цифрите

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Госあ":

    Очевидно не ти харесват? В уърлд нуклеар орг по-точни ли са данните според тебе? Дай цифри от там?
  • 212 Проблемът е цената и винаги е бил

    0 0 Отговор

    До коментар #208 от "Госあ":

    При положение че АЕЦ вече произвеждат най-скъпата енергия, не виждам как това може да бъде решение. Атомни централи се строят във възможния минимум, единствено с цел сигурност на доставките, но не и заради цената на тока. Водородът преди 20 години беше бъдещето, в момента отново е бъдещето, след 20 години пак ще бъде бъдещето и така нататък. Водородът може да реши само тесен кръг от проблеми, например захранване на високотемпературни процеси. За леките автомобили вече е бита карта. Скоро ще стане такъв и за товарните превозни средства с напредване на технологиите за батериите и падане на цената им. За децентрализирано съхранение на енергия Има ли смисъл да споменавам кое е по-доброто? Да си чул за домашна система за съхранение на енергия във водород? То не че и промишлени водородни системи има много.
  • 213 Беееее, беееее

    0 3 Отговор

    До коментар #210 от "Гост":

    Продължаваш да блееш като овца и да вървиш след овчаря със стадото. Беееее.... Той даже не разбрал, че може да се отклони, ако иска. Пета година вече. Но иначе се пише компетентен.


    Потребителите със стандартизирани товарови профили, излезли на свободния пазар към 1 май 2017 г. са 10 220. От тях абонати на ЧЕЗ са 3596, като битовите са 250 и 3346 стопански.

    За ЕВН статистиката показва че от абонатите на компанията това са – 3210, от които 265 битови, и 2945 стопански, а за Енерго Про – 3414, от които битови 192 и стопански 3414.



    В интерес на истината аз също не съм си сменил доставчика, но това е защото не виждам особен смисъл. Бях на крачка да го направя преди няколко месеца, когато цените бяха около нулата, но това означаваше да ми се качи цената на тока през зимата, точно когато не пече слънце и трябва да купувам най-много ток. Засега ще се възползвам от регулираните цени и демагогията на политиците, но догодина няма да чакам до първи юли, а още през март ще се прехвърля на свободния пазар за да се възползвам от пролетните ниски цени.

    Коментиран от #239

  • 214 мъск

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Driver":

    абе драйвърчо тебе да не ти плащат вагините за реклама, какво ги възхваляваш тея кошници, тесла са по-добри, а тойота хем е по-скъпа марка, двойно по-скъпа, хем продава повече и то на пет континента ....вместо да пускаш разни линкове вземи си извади главата от задника и се поогледай и почети повече...

    Коментиран от #240

  • 215 Затрудняваш ли се

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "Госあ":

    Ето ти данните от твоя източник world nuclear. Цифрите не отговарят, защото са за следващата година. Инсталираната производствена мощност се увеличава с до 10% годишно от 2010 г. и достига 2011 GWe в края на 2019 г., според Китайския съвет за електричество. В края на 2019 г. капацитетът на гориво от изкопаеми горива (предимно въглища) достига 1191 GWe, хидро капацитетът е 356 GWe, ядреният капацитет е 49 GWe, вятърът е 210 GWe и слънчевият PV 205 GWe.

    И какво стана? Атомната енергия се увеличила с мижавите 3,5 гигавата, а възобновяемата с 75 гигавата само за една година. По моята математика, разликата май вече отива повече към 16 пъти повече ВЕИ мощности. Как е по твоята математика? Още ли са смешни процентите на ВЕИ мощностите в Китай? Само за една година там са инсталирали почти два пъти повече ВЕИ мощности отколкото ВСИЧКИТЕ АТОМНИ МОЩНОСТИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО.

    Коментиран от #218

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 тсоГ

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Хаха МууХааХаа --Нааа
    ..мозъчната ти кора трябва да се разпадне на НЕЗАВИСИМИ "производители и транзитиращи компании" , хахахаххах -му ха ха.
    Не щастник не.поръбен
    -Тия заучени "соонети", ще има ги драскаш и "пееш" тука поне още 20 години.
    Мечти,Мечтии
  • 218 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #215 от "Затрудняваш ли се":

    Бля бля бля и накрая 4.2/7.5 % ядрена/веи. И нови 12 планирани реактора. Китай тепърва започват и влизат в ядрената енергетика и то с летящ старт. Нормално е заради зелената сделка да построят набързо тея простотии. Газ и въглища имат за да строят набързичко ветропоказатели и да ги поддържат 😂. Ти видя ли колко им струват веитата и колко ядрените реактори и каква излиза накрая сметката за терават час? И айде да не ме занимаваш повече с глупости.

    Коментиран от #219, #220

  • 219 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #218 от "Госあ":

    Ето ти малко цифри: Китай построи 40GW реактори които генерират 285 TWh мощност през 2018 г за около 90–110 милиарда долара. Предвиденото през 2019–2022 г. изграждане на централи на слънчева енергия и вятър се очаква да добави 800 TWh за около 1 трилион долара разходи. И понеже си голям математик оставям на теб да сметнеш колко им е излязло на китайците 1 TWh от реакторите и веитата. Т'ва е без субсидии. И не съм сигурен какво става с пинизите около газта. Казах ти, не ме занимавай с глупости

    Коментиран от #222

  • 220 Къде ги видя тези цифри?

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "Госあ":

    За 2019 година, в микса има АЕЦ 5%, а ВЕИ 29% пак от ТВОЯ източник. Що не вземат НАБЪРЗИЧКО да построят 12те реактора, ами строят само ВЕИ БЕЗ СУБСИДИИ от миналата година?

    Коментиран от #221

  • 221 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #220 от "Къде ги видя тези цифри?":

    Като ги построят ще работят 100г нали знаеш? Освен това в момента наистина има революция и всички изчакват най доброто от четвъртото поколение и синтеза. Япония безапелационно показа как работи един реактор 4то поколение и Китай вече мисля са завършили техния. За водорода и къщите,първо не виждам никакъв смисъл една къща да е енергийно автономна и второ водород се генерира от ГМО бактерии и отпадни води. Има проекти за отпадните води на Токио. Както писах по надолу методите за генериране на водород са много и търпят ъпгрейд. Хубавите неща стават бавно и ще станат. Въпреки спекулантите. Режат ви газта и субсидиите,мерят ви емисиите и слагат данък и се спира с бълването на токсичните солари със смешен цикъл на експлоатация 😉

    Коментиран от #223

  • 222 Манджа с грозде

    0 0 Отговор

    До коментар #219 от "Госあ":

    Такъв буламач си съчинил, че вероятно и ти не можеш да го разчетеш? Ще дешифрираш ли : "Предвиденото през 2019–2022 г. изграждане на централи на слънчева енергия и вятър се очаква да добави 800 TWh за около 1 трилион долара разходи."
    Или източника ти е пълен булшит, или ти си превел неграмотно!

    Коментиран от #224

  • 223 Ще работят грънци

    0 0 Отговор

    До коментар #221 от "Госあ":

    В САЩ затвориха няколко реактора още преди да им изтече живота, защото работиха на загуба. Революцията е във възобновяемите източници. Цената на панелите продължава да пада, ефективността им да се увеличава, животът също. Гаранцията вече е 30 години.
  • 224 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #222 от "Манджа с грозде":

    Е къв математик си бе бацка да не можеш да дешифрираш, че са предвидени еди колко си ветропоказатели за еди кой си период, които да генерират (добавят) еди к'ва си мощност за еди колко си пари ? Относно "революцията" на соларите нали се разбрахме? Мъртвородени с 20% 😂 А като ви отрежат газта и субсидиите? 😂 революцията да наслагате батерии 😂 Ама сте иновативни и креативни. И големи математици ахахаха

    Коментиран от #225

  • 225 Не само математиката, физиката също

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "Госあ":

    Следващият път като си съчиняваш опорни точки, поне гледай да не бъркаш мощност и енергия. Не че правиш разлика между тях де! Какво според тебе означава 800 тераватчаса за трилион долара? Това означава, че киловатчас ще струва 1,25 долара Какво си пушил? То бива свободни съчинения, ама ти вече прекаляваш!

    Коментиран от #226, #227

  • 226 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #225 от "Не само математиката, физиката също":

    Мощност се мери във ватове, а енергия в джаули. Т'ва не е като с процентите. А колко е за АЕЦ ?

    Коментиран от #228

  • 227 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #225 от "Не само математиката, физиката също":

    Това е със субсидиите, да не се чудиш. Тоталната сума пари вкарана вътре. Какво, учудва ли те нещо ? Та колко е за АЕЦ ? Гледам можеш да умножаваш и делиш наистина.
  • 228 Ех, грамотност, грамотност...

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "Госあ":

    А, де? Колко джаула електроенергия произвежда АЕЦ Козлодуй годишно? Ти колко плащаш за джаул ток? Май си прекалил с дозичката!

    Ето ти не само за АЕЦ. Оставям на тебе да си превърнеш енергията от ватчасове към джаули.

    Производството на електроенергия през 2019 г. нараства с 5% в сравнение с предходната година, до 7,3 PWh, сочат данните, публикувани от Китайския съвет за електроенергия. Това от изкопаеми горива е 5045 TWh (69%), от хидро 1302 TWh (18%), ядрени 349 TWh (5%), вятър 406 TWh (6%) и слънчеви 224 TWh (3%).

    Моята математика показва 1932TWh - 29% ВЕИ , срещу 349TWh 5%AЕЦ. Мъртвородените гонят производството на атомните централи, вятърните вече са го минали, за водата да не споменавам, че съвсем ще оклюмаш.

    Коментиран от #229, #230

  • 229 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "Ех, грамотност, грамотност...":

    Ама ти какво искаш да ми кажеш? Че енергията не се мери в джаули 😂 ? Ех грамотност, грамотност наистина.Та колко е за АЕЦ? Пак с проценти почваш.

    Коментиран от #232

  • 230 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "Ех, грамотност, грамотност...":

    Дадох ти пример колко ще бъдат похарчени за "зелената" енергия ,за да бъдат прибавени 800 TWh от 2019 до 2022. И колко са дали Китай за 285 TWh. Разбра ли сега защо Франция си остава на 70% АЕЦ и има най евтиния ток ? И да,зададох си въпроса как една ограничена "технология" без развитие , може така да понижава цените? Ами това не е технология, а измама . Отговора е газта и субсидиите.

    Коментиран от #231, #235

  • 231 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #230 от "Госあ":

    * за 285TWh ядрена енергия. Май тръмпи ще се окаже прав да излезе от тая полюция "зелена" сделка. Излезе и веднага би шута на електрокарите и ветропоказателите 😂
  • 232 Говорим за електроенергия умнико!

    0 1 Отговор

    До коментар #229 от "Госあ":

    Съвсем по памет, топлинната мощност на АЕЦ е три пъти по-голяма от електрическата, следователно прехвалената ти технология има 30-40% КПД, а 60-70% се изхвърля във вид на топлина. Може и да бъркам в числата, но няма да е с много.

    Електроенергията се намери във ватчасове , а мощността и се мери във ватове.

    Коментиран от #233, #234

  • 233 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #232 от "Говорим за електроенергия умнико!":

    А енергията в джаули. Капиш ?
  • 234 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #232 от "Говорим за електроенергия умнико!":

    Не вярвам да е така,щото хората казват-90%. И нали ти казах- високотемпературни газови реактори за 100+ %. Даже в слънчевата пустиня в СА ще правят такъв. Явно от слънцето само се потят 😂

    Коментиран от #237

  • 235 Ти сигурен ли си? Трилиони?

    0 0 Отговор

    До коментар #230 от "Госあ":

    Новина от тази година


    Китай спира да субсидира алтернативната енергетика
    21.03.2020
    Нещата за любителите на алтернативната енергия в Китай стават все по-лоши и по-лоши. Китайското правителство възнамерява да намали наполовина бюджета за подпомагане на новите слънчеви централи през първата половина на тази година и напълно да спре даването на милостиня на офшорни вятърни централи.
    След 2021 г. подкрепата за цялата наземна алтернативна енергетика СЕ ПРЕКРАТЯВА НАПЪЛНО.



    Това е последната стъпка на китайското правителство за намаляване на подкрепата за възобновяемата енергетика.
    Правителството казва, че производствените разходи са намаляли и затова ВЕИ вече ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ САМОСТОЯТЕЛНО.

    Във вторник Китайската национална комисия по енергетика (NEA) обяви, че намалява субсидиите за нови проекти на слънчевата енергетика през тази година с 50% до 1,5 милиарда юана (215,8 МИЛИОНА ДОЛАРА).
    От тази сума 2/3 ще отидат за поддръжка на електроцентрали и ще бъдат разпределени чрез търгове. Остатъкът ще бъде използван за субсидиране на слънчеви системи в жилищни сгради.


    Къде са 200 милиона долара, къде е трилион? Казах ти, че си прекалил с нещо! Това са 5000 пъти разлика!

    Само в България даде много повече на Марица Изток тази година.

    Коментиран от #236

  • 236 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #235 от "Ти сигурен ли си? Трилиони?":

    Ами супер. Решили са са не дават пари на вятъра 😂 Ама що само с 50% ....а като ги спрат на 100% ? И вземат да изчислят емисиите и резнат газта ? 😁 Иначе да,това са парите предвидени за "зелената" енергия

    Коментиран от #238

  • 237 Ех тази ВЯРА

    0 0 Отговор

    До коментар #234 от "Госあ":

    Аз да те подигравам ли за мъртвородени АЕЦ с 30%кпд? Няма, защото това няма значение, за разлика от цената:

    Номинална мощност на реактора (по-правилно е да се говори на ядрената паропроизводителна установка – ЯППУ) за пети и шести енергоблок съответства на Nном = 3000 MW топлинна мощност, което се приема за 100% Nном.



    - Електрическата мощност на енергоблока по проект е 1000 MW и и се дефинира при номинална топлинна мощност на ЯППУ – 3000 MW, но реалната и стойност зависи от редица фактори, част от които ще разгледаме по-късно.



    - Прието е негласно, когато се говори за номинална мощност да се подразбира топлинна мощност на ЯППУ, а мощността на изхода на турбогенератора винаги да се уточнява като “електрическа”.

    Много ефективно ли ти се струва изхвърлянето на четири гигавата топлинна енергия за да получиш два гигавата електрическа от общо 6 гигавата мощност на АЕЦ Козлодуй?
  • 238 Можеш ли да четеш?

    0 0 Отговор

    До коментар #236 от "Госあ":

    Това са последните 200 милиона за зелена енергия. От 2021 субсидиите са НУЛА за нови възобновяеми мощности. Кога ще спрат субсидиите на атомните централи? Сещаш ли се? Самият ти го повтори няколко пъти. СЛЕД 100 ГОДИНИ.

    Коментиран от #243

  • 239 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "Беееее, беееее":

    Хахахахаха сам казваш че не си минал на свободен пазар а обвинявяш мен че не съм. Ти си лицемер и демагог хахаха аз пък съм умен и ще изчакам първо ти да минеш и да кажеш след 12 месеца как е. Нека най глупавите първи нагазят в блатото да видим дали е дълбоко.

    Коментиран от #241, #242

  • 240 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "мъск":

    Ти колко тесли кара че да кажеш че са по добри
  • 241 Най-умния си на мама и тати

    0 2 Отговор

    До коментар #239 от "Гост":

    Това моето е информиран избор. Аз знам че от 5 години има свободен пазар и мога да излезна на него, преценил съм условията и съм ИЗБРАЛ да остана на регулирания. А ти спориш, че въобще нямало избор "аз не мога да изляза на никакъв пазар бе доби... тък слабо..... умен. тук не ти е германия. "

    Виждаш ли разликата? Ти просто ще пльоснеш не подготвен да плуваш в дълбокото езеро и сметката ти ще се удвои, защото и след една година няма да разбереш, че трябва да излезеш на свободния пазар и ще си останеш при доставчик последна инстанция. Дано и след 12 месеца се усетиш, предвид това колко си умен.

    Коментиран от #260

  • 242 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #239 от "Гост":

    Хаха тоя к'во убеждава сега ,че още няколко маймуни/прекупвачи на клона ще направят тока по евтин 😂 Като веитата,които ти препродават ток от газ. Нали видя реалните сметки от т.нар. зелена сделка за света и за ЕС ? И колко са дадени от Китай за ядрена енергия.

    Коментиран от #244, #261

  • 243 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #238 от "Можеш ли да четеш?":

    Мога,мога. Трудно се намират реалните цифри за т.нар. "зелена" сделка в европейски и световен мащаб. И това излиза. Отделно препродажбата на газ и ето как една ограничена "технология" с 20 % КПД и капацитет 10% без никакво развитие може уж да намали цените.

    Коментиран от #246, #247

  • 244 Пак неразбрал?

    0 1 Отговор

    До коментар #242 от "Госあ":

    Ако беше по-евтино, вече да съм си избрал друг доставчик. Няма да е по-евтино, но цените ще са по-справедливи и реални. Цените ще намалеят, ако се създаде повече конкуренция и пазара поработи известно време. В началото ще има катаклизми предвид дългото отлагане, а сега претупването от бързане. Няма как всички едновременно да си сменят доставчика, без да изникнат проблеми. Да не говорим, че в началото всички ще се опитват да пробутват скъпи планове, като

    Коментиран от #245, #262

  • 245 Пак не разбрал?

    0 0 Отговор

    До коментар #244 от "Пак неразбрал?":

    Да не говорим, че в началото всички ще се опитват да пробутват скъпи планове, като мобилните оператори.
  • 246 Ами да видим, математически

    0 0 Отговор

    До коментар #243 от "Госあ":

    На тебе колко ти се вдига сметката за киловатчас от добавката за зелена енергия? А на каква цена е "евтиният ток" от АЕЦ? Ето на какви цени щеше да плащаш за днес токът, ако беше на свободния пазар:

    Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 32.01 лв. за MWh и количество от 45622.40 MWh ден за доставка 5 юли 2020 година, сочат данните от търговията.

    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 36.26 лв. за MWh, при количество от 24295.2 MWh.

    Извънпиковата енергия (21327.2 MWh) е на цена от 27.77 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).

    Борсата стартира при средна цена от 47.74 лв. за MWh и количество от 1726.5 MWh. Във времето от 02 до 06 часа стойността на търгуваната електроенергия спада до 5.03 – 0.33 лв. за MWh.

    Най-високата цена на търгуваната енергия в сегмента пазар „Ден напред“ е регистрирана в 20 и 22 часа – 85.6 лв. за MWh при количество от 1817.5 – 1819.8 MWh.

    В 24 часа цената на търгуваната електроенергия в този сегмент е 44.2 лв. за MWh, при количество от 1783.6 MWh.

    Коментиран от #248, #249

  • 247 Кога щеше да заредиш

    0 1 Отговор

    До коментар #243 от "Госあ":

    Сега като знаеш цените предварително, ако имаше електрически автомобил, кога щеше да го заредиш? Аз бих избрал този период, за да заредя за цяла седмица шофиране "Във времето от 02 до 06 часа стойността на търгуваната електроенергия спада до 5.03 – 0.33 лв. за MWh. " Понеже математиката ти е трудна, това е 0,5-0,03 ст/квч. или за 40 стотинки ток плюс такса за доставка, зареждаш 500 километра.

    Коментиран от #250, #263

  • 248 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #246 от "Ами да видим, математически":

    Ти бацка имаш общо с математиката колкото аз със астрофизиката. Повече няма какво да добавя.
  • 249 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #246 от "Ами да видим, математически":

    Тези копи пейст опорки с някакви бакалски сметки от въздуха нямат нищо общо с математиката. Математиката не е само умножение и деление. цената на "зелената" енергия я плащам с данъците си,които ги наливат в прекупвачите. На кой ги говориш тия бе ?

    Коментиран от #251

  • 250 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #247 от "Кога щеше да заредиш":

    На мама генийчето 😂 абе света е загубил един математически гений, който е станал трол с копи пейст опорки 😂
  • 251 Пак не разбрал?

    0 1 Отговор

    До коментар #249 от "Госあ":

    Погледни си сметката за ток. Там са ти начислени данъците за зелена енергия, плюс мариците даже в същата графа, понеже са много зелени. Оскъпяването от двете е около половин стотинка за киловатчас. За сметка на това, при всяко печене на слънцето, се появяват едни 400-500 мегавата, които създават излишък и свалят цените на тока. А ако не знаеш, той се купува за следващия ден от борсата за всеки час поотделно на различна цена, включително от АЕЦ. Не е както си мислиш, че някой определя цените за цялата година напред, както си свикнал.

    Коментиран от #252

  • 252 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #251 от "Пак не разбрал?":

    Хайде пак и за последно:страните, членки на ЕС, субсидират възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) с над 64 млрд. евро годишно, за да достигнат 20% дял на зелената енергия в потреблението си. От началото на своя Energiewende (енергиен преход) само Германия е похарчила над 150 млрд. евро. В глобален мащаб, зелената сделка е на стойност 1.8 трилиона долара, като Китай е отделил 1 трилион за 800 TWh "зелена" енергия. В същото време, Китай са построили 285 TWh ядрени мощности за около 90–110 милиарда долара. Видях че си сметнал вярно колко реално излиза kWh "зелена" енергия. Да се върнем отново в Европа, Франция е построила 58 ядрени реактора за 15 години и е генерирала над 400 TWh с тях. Цената, коригирана спрямо инфлацията е 330 милиарда долара.Германия е похарчила 580 милиарда долара за слънчева енергия и вятър, за да получи около 220 TWh. Бакалските сметки ги оставям на теб,защото виждам че ги владееш. Та откъде идват тези пари за "зелената" сделка? От Марс ? Или от моите данъци?

    Коментиран от #253, #254, #264

  • 253 Пак се почна

    0 2 Отговор

    До коментар #252 от "Госあ":

    Правиш ли разлика между ЕЛЕКТРИЧЕСКА мощност и енергия? Я разшифровай: "Китай са построили 285 TWh ядрени мощности за около 90–110 милиарда долара" това не е мощност, а енергия. Ама за колко време е божа работа. От каква мощност пак божа работа. Уж са построени, а не се знае цената Ами е плюс минус 20 милиарда. Продължаваш с несвързаните бълвочи, от които не може да се направи никаква сметка или извод.

    Коментиран от #255

  • 254 Пак питам

    1 0 Отговор

    До коментар #252 от "Госあ":

    Не ми отговори на зададен по-горе въпрос за вече платена централа която ни е без пари:

    През 2019 АЕЦ Козлодуй, при високите цени на тока тогава е продала електроенергия за рекордните 1,3 милиарда лева . Белене ще струва 20 милиарда с розови очила, но иначе два пъти повече. За колко години тогава ще се изплати Белене при същите условия в най-добрия случай, въпреки че цените на тока на борсите падат? Толкова със рентабилността и ниските цени на атомната енергия.
  • 255 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #253 от "Пак се почна":

    Заби ли ти мак'а 😂 Отговора: Не,не идват от Марс,а от моите данъци 😉

    Коментиран от #256, #257

  • 256 Какви данъци бе умник

    0 2 Отговор

    До коментар #255 от "Госあ":

    Това в сметката за ток данък ли му викаш? Данъка в бележката ти е ддс-то. За зелената енергия плащаш надбавка за киловатчас, която покрива разликата между борсовите цени и преференциалните цени на които са подписали договори веи-тата. Като себестойност от енергията са около четвърт от стотинката за всеки киловатчас който потребяваш. Тази четвърт от стотинката ли ще те разори, та ревеш толкова? Дори не схващаш, че ако ги нямаше фотоволтаичните и вятърните централи, цената на тока нямаше да е висока само през зимата, когато основно работят монополистите и сами си определят цените, а щяха да са високи през цялата година, защото нямат конкуренция. Тази четвърт стотинка ти бута цената на тока с поне пет стотинки надолу, ама не можеш да го схванеш.
  • 257 Пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #255 от "Госあ":

    Не ми отговори на зададен по-горе въпрос за вече платена централа която ни е без пари: През 2019 АЕЦ Козлодуй, при високите цени на тока тогава е продала електроенергия за рекордните 1,3 милиарда лева . Белене ще струва 20 милиарда с розови очила, но иначе два пъти повече. За колко години тогава ще се изплати Белене при същите условия в най-добрия случай, въпреки че цените на тока на борсите падат? Толкова със рентабилността и ниските цени на атомната енергия.

    Коментиран от #258

  • 258 Пак няма цифри?

    0 1 Отговор

    До коментар #257 от "Пак питам":

    Верният отговор е, че ще върне 20 милиарда инвестиции от печалбата си след 66 години работа и то ако не плаща лихви, а няма как без тях. Сложи и едни минимум 10 години строеж и станаха 76 години при сегашните цени на тока и сегашните заплати. Само където цените на тока падат, а на заплатите се вдигат и печалбата съвсем ще изчезне. Това е за минималната цена без лихви, а цената няма да е 20 милиарда.
  • 259 фовиле7аср9я

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Driver":

    да, но ФВ за сто годишен производител, а тесла 10 годишен. След 10 годиники къде ли ще са швабите хахахаха.
  • 260 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #241 от "Най-умния си на мама и тати":

    Уж знаеш уж можеш ама не го правиш. То така и аз знам как се клатят манекенки и мога ама не го правя. Но няма да ме видиш да казвам че съм го правел и колко било добре. Докато ти говориш без да си го правил. Ти само говориш празни приказки без грам личен опит в нищо.
  • 261 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #242 от "Госあ":

    Мммм дада и няма да има картел нали.
  • 262 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #244 от "Пак неразбрал?":

    Чшшшш алооооо кво ме интересува коя цена била честна бе. Хората търсят по евтиното не по честното. Хората са прости и нямат твоя "голям мозък" хахаха. И ще гледат винаги по евтиното а не по честното. И да си знаеш. Ако нямам изгода поне 30лв на месец по малка сметка изобщо няма да си губя времето и да си сменям доставчика. Защото аз 30лв ги изкарвам за час работа.
  • 263 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #247 от "Кога щеше да заредиш":

    Къщната сметка на пазара не излиза. Я добави и доставка ифпренос и дсс и колко ще ми излезе накрая на киловат. Цената за мен накрая ме интересува.

    Коментиран от #265

  • 264 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #252 от "Госあ":

    Ауууу колко без пари излизала зелената енергия хахахаха. Че то ние си я плащаме предварително като на абонамент. Отделно и ни я таксуват на киловат.

    Коментиран от #266, #269

  • 265 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #263 от "Гост":

    Ти знаеш ли още сега на колко отделни компании си плащаш тока? Отделно за пренос отделно за разпределение, цените които се определят от КЕВР и са еднакви за всички, клиенти на дадено ЕРП. ДДС също е еднакво. Единствените разлики идват от цената на самия ток и за балансираща енергия. Само от там може да ти дойде разликата. А щеш или не щеш, къщния ти ток от юли догодина отива на борсата. И не, не ми харесва, защото все още няма как да се възползвам от евтиния ток, защото няма къде да го съхраня. Но и това ще стане.
  • 266 Ти поне разбра ли нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #264 от "Гост":

    Разшифровай цифрите, че другия гост и той не знае какви са. За година ли е тази енергия, за какъв период е? Написал е само цена и количество ток, ама колко излиза киловатчас можеш ли да сметнеш? аз не успях.

    Коментиран от #267, #268

  • 267 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #266 от "Ти поне разбра ли нещо":

    Заби мака а ? Балъче. Тепърва ще се обсъждат тези цифри. Доста елементарни сте. За енергия тръгнал да ми говори 😂

    Коментиран от #272

  • 268 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #266 от "Ти поне разбра ли нещо":

    Е как не си успял бе бацка ? Поне това можеш, да умножаваш и делиш. Проверих ти сметката. В унсс 'то на това ви учат явно. Айде бегай.

    Коментиран от #271

  • 269 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #264 от "Гост":

    Ами това е "зелената" сделка. Как очакваш да падне цената на нещо, което няма и няма и да има никакво развитие? Субсидии и енергия от газ. Само дето не я купуваш на реалната цена, а през тея с процентите. И на всичкото отгоре, бълват с 50% повече въглероден диоксид на киловатчас от АЕЦ.

    Коментиран от #270

  • 270 Пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #269 от "Госあ":

    Не ми отговори на зададен по-горе въпрос за вече платена централа която ни е без пари: През 2019 АЕЦ Козлодуй, при високите цени на тока тогава е продала електроенергия за рекордните 1,3 милиарда лева . Белене ще струва 20 милиарда с розови очила, но иначе два пъти повече. За колко години тогава ще се изплати Белене при същите условия в най-добрия случай, въпреки че цените на тока на борсите падат? Толкова със рентабилността и ниските цени на атомната енергия.
  • 271 Пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #268 от "Госあ":

    Не ми отговори на зададен по-горе въпрос за вече платена централа която ни е без пари: През 2019 АЕЦ Козлодуй, при високите цени на тока тогава е продала електроенергия за рекордните 1,3 милиарда лева . Белене ще струва 20 милиарда с розови очила, но иначе два пъти повече. За колко години тогава ще се изплати Белене при същите условия в най-добрия случай, въпреки че цените на тока на борсите падат? Толкова със рентабилността и ниските цени на атомната енергия.
  • 272 Пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #267 от "Госあ":

    Не ми отговори на зададен по-горе въпрос за вече платена централа която ни е без пари: През 2019 АЕЦ Козлодуй, при високите цени на тока тогава е продала електроенергия за рекордните 1,3 милиарда лева . Белене ще струва 20 милиарда с розови очила, но иначе два пъти повече. За колко години тогава ще се изплати Белене при същите условия в най-добрия случай, въпреки че цените на тока на борсите падат? Толкова със рентабилността и ниските цени на атомната енергия.
  • 273 Друго питане

    0 0 Отговор
    От тази година спират субсидиите за възобновяеми източници в Китай, но субсидират изграждането на атомни централи. Как мислиш за 2020 и една година и нататък, от кои централи ще се изградят повече мощности. 20 пъти повече мощности? Моето мнение е че ако има някакъв спад в изграждането на възобновяеми източници, той ще е нищожен през първите една-две години и след това възхода ще продължи дори без субсидии, а строителството на атомни централи ще намалее. Толкова за бъдещето им. Никой не отрича че са нужни, но като съвсем малък процент, колкото за сигурност и показност, въпреки високите цени .