Last news in Fakti

3 Декември, 2020 10:55 5 277 21

BMW, веднага след Audi, реши да напусне спорта

  • bmw-
  • формула е

Германският производител на автомобили признава, че е изчерпал възможностите за развитие на своите технологии във Формула Е

BMW, веднага след Audi, реши да напусне спорта - 1

BMW е вторият производител на автомобили, който обяви, че ще напусне Формула Е през 2021 година. По-рано тази седмица Audi обяви същия ход, а Volkswagen (към който принадлежи) обяви затваряне на програмата си за автомобилен спорт.

Баварският концерн публикува изявление, в което се казва, че BMW Group също е изчерпала потенциала за трансфер на задвижващи технологии от автомобилната индустрия към Формула Е.

„Тъй като стратегическият фокус на BMW Group се измества към електронната мобилност, сега ще се съсредоточим върху големи производствени модели с електрическо задвижване на петото поколение BMW E“, казаха от компанията.

Така след 2021 г. във Формула E могат да останат само следните производители: Mercedes, Porsche, Nissan, Jaguar, DS, Mahindra, Penske и NIO.

BMW не е обявил никакви допълнителни планове за автомобилен спорт. От Audi заявиха, че планират да стартират рали-маратона в Дакар с електрическа кола, както и да се върнат към състезанията за издръжливост.

Ще припомним, че BMW е представен във Формула E от старта на състезателната серия през 2014 г., първо като спонсор, а след това и като партньор на американския екип Andretti Autosport. Заводският екип на BMW бе създаден през 2018 година. Най-добрият резултат в края на сезона беше пети.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jap

    33 5 Отговор
    Този спорт изисква огромни разходи и вероятно в близко бъдеще ще изчезне защото интереса към него непрекъснато намалява.

    Коментиран от #7, #21

  • 2 gost

    39 6 Отговор
    Никога не са ми били особено интересни състезанията от Формула Е, много са изкуствени някак. А най-дразнещ е звука при движението на колите, звучи като скърцане

    Коментиран от #6, #20

  • 3 1234

    17 11 Отговор
    След 20 г половината спортове ще изчезнат, моторните включително. Спорта е като шоу предване, изчерпва се и ново. новите ще са като лудуия макс, бой с роботи с изкуствен интелект, коли с из интелект. Човешкия фактор не е интересен вече, освен ако не се противопостави на машина
  • 4 Brabus

    6 7 Отговор
    Ве Ме Зе и спорт ?!
  • 5 Хо хо хо

    9 6 Отговор
    Странното е че Ф1 не загива идват електеичките двг умре а Формула Е загива.

    Коментиран от #13

  • 6 бегай бре

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    батко..т.п си...,защо трябва да изразяваш негативно мнение...,няма сми...,и точно звука е мега як,точно той допълва цялото удоволствие от състезанието ...а иначе и аз не я гледам всеки път,заради черното червейче дето печели всеки път...просто няма интрига,няма състезание....

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    13 24 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    Формула Е е най-проспериращия пистов шампионат в света ! Вече се водят съвсем сериозни преговори за обединението му с Формула 1 , иначе последната е обречена на закриване до 10 години !! Единствения проблем на БМВ , а и Ауди е , че не могат да направят нищо съществено в нея , тъй като всички титли обра Рено през първите три години , а след това отстъпи отбора на Нисан , заради политиката на алианса , но те миналата година заради вътрешните си разправии останаха втори след Ауди , но този сезон ще наваксат , затова и Ауди бързат да обявят напускане , хаха !! Колкото до БМВ , те и във Формула 1 престояха близо 10 години с най-голямо постижение 2-3 място и то заради шасито на Уйлямс , а не заради скапаните мотори , щото и там Рено ги бие като маче у дирек !! А за Формула Е не се притеснявай , скоро ще замести Формула 1 !!

    Коментиран от #14, #17

  • 8 1234578

    2 3 Отговор
    Няма никакво развитие при спортните електрически коли с тези сегашни правила. Стандартна батерия, електроника, шаси и електродвигатели. Ограничени трябва да са само обема и/или теглото на батерията, размера на ротора на електродигателя, безопасноста на пилота, теглото и размерите на шасито, размера и броя на гумите. И да се оставят инженерите да измислят по-добри електромотори, батерии, шасито... Както в ДВГ формулата са ограничени обема на двигателя, броя цилиндри, теглото и размерите на шасито. Само така ще се развиват електомобилите. Сегашните правила развиват само пилотите, но не и автомобилите. Европа щом ще забранява продажбата на ДВГ коли от 2030 г. от тогава трябва да забрани и състезанията с тях като Формула 1, работата, рисковите, ДВГ мотоциклетни състезания.
  • 9 1234578

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "бегай бре":

    Прав е човека, стандартна батерия, електродвигатели, електроника, шасита ... Единственото различно са пилотите, но това е недостатъчно за зрелище.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "1234578":

    Поне да беше погледнал в чичко Гугъл , преди да ръсиш глупости !! Стандартните шасита и задвижвания бяха първите две години , за да имат отборите време да натрупат опит и да разработят свои !! Ти сигурно ще кажеш , че и още сменят колите по средата на състезанието , ама пак не си познал , вече втори сезон си карат цялото състезание със един болид и една батерия ! И всички отбори вече са със собствени шасита и задвижвания , за твое съжаление , така че оправданията , че немците ги бият заради чуждите части вече не вървят !! Те и затова подвиват опашки и хващат пътя !!

    Коментиран от #18

  • 11 12345

    3 0 Отговор
    Споко, просто дават път на Тесла и Илончо.

    Коментиран от #12

  • 12 Мате Римац

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    А Илончо кой е, че съм изпуснал..

    Коментиран от #15

  • 13 Бутни си

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хо хо хо":

    чалмата на другата страна, че така ти пречи да мислиш!

    Коментиран от #16

  • 14 Хайл

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Поредната ти несвързана глупост...на хората им се повръща от наглостното ти писане🤮🤮🤮🤮
  • 15 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мате Римац":

    Един надрусан дето не знае как си е кръстил детето
  • 16 на другата страна е вече

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бутни си":

    двг умре
  • 17 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Скоро, скоро, 2137-а година.
  • 18 Бачо Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Май ти трябва да погледнеш в гугъл. Така ще видиш какво е Spark Gen2, кое е общо за всички и кое може да променят отборите, а именно всичко е еднакво, освен ел мотор и трансмисия. Тея филми, че всеки отбор си прави свои болиди, съществуват само в главата ти, както и невероятната популярност на Формула Е...
  • 19 Ха ха

    1 0 Отговор
    При толкова много пеераси и джендъри моторните спортове нямат бъдеще
  • 20 Гххххх

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Кво точно е изкуствено? Или май не си гледал формула е?
  • 21 Гххххх

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    Абе хора вие някога били ли сте на състезание някога изобщо карали ли сте ? НЕЗНАМ почвам да се плаща колко прости хора има!!!!! Е формулата щяла да изчезне хахахаха та те електрафицират целият мото авто спорт ТАПАЦИ