Last news in Fakti

19 Септември, 2021 12:00 11 746 35

Ето къде използването на Waze няма да е законно

  • waze-
  • белгия-
  • франция

Няколко страни в Европа обмислят забраната на приложението

Ето къде използването на Waze няма да е законно - 1

Приложението Waze е едно от водещите в класацията в своята класация, като освен функциите му за навигация, то печели масата с няколко по-важни и иновативни за времето си функции, които го изстреляха към върха.

Всеки потребител, използващ Waze може да отбелязва различни опасности на път като дупки, животни, спрели автомобили, катастрофи и наличието на полицаи. Именно заради последното, приложението, собственост на Google има милиарди тегления и се използва в редица страни, включително и нашата.

Изглежда, че това съвсем скоро няма да е така след като властите в Белгия работят по това то да бъде забранено в страната, заедно с други подобни приложения. По същия начин мислят и във Франция, където подобна мярка също може да бъде наложена съвсем скоро.

Главните опасения на властите са за това, че когато нарушители видят къде точно има полицейски екипи, те могат да ги избегнат или да намалят скоростта си на определеното място. Във Франция пък се опасяват от това, че хората могат да избегнат патрули, които проверяват за наличието на алкохол и наркотици и поради това обмислят докладването на полицаи да бъде забранено в определени часове.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държавите

    76 5 Отговор
    които ще го забранят знаят ли какво е VPN?

    Коментиран от #6, #17

  • 2 хъхъ

    114 7 Отговор
    И какво - незаконно е да кажеш къде са се скрили милиционерите? Що за глупост.

    Коментиран от #8

  • 3 Борислав

    72 3 Отговор
    Явно и французите и белгийците ги доят както и нашите полицаи
  • 4 Загрижен

    60 8 Отговор
    Глупости!!! И с какъв мотив милиционерът ще ми човърка в устройството, за да провери имам или го нямам инсталнато???

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Komapak

    38 4 Отговор
    Безмислените клопки на полицаите трябва да се прекратят. Реално се пълнят бездънните джобове на корупцията. Аз съм от умерено превишаващите скоростта и подкуп през живота си не съм дал, което не означава, че другите не го правят. Даже синия талон си е в мен! Нещо което не ми се беше случвало от 10 години😄

    Коментиран от #10

  • 6 КоткаФлегма

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "Държавите":

    И да не знаят, ако се прекръсти едно приложение нали се сещаш бюрократична Европа колко време дискутира нещо ... ще минат месеци докато решат и ще се появи ново приложение след това .... Игра на мишка и мноого флегматична котка :)
  • 7 УдФ

    6 44 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    А ти що трябва да караш с превишена скорост и да блъскаш хора

    Коментиран от #18

  • 8 Жоро

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Ами не можеш, във Франция като бях командировка 2020 waze-a не ми даваше да репортвам. Навсякъде където имаше полиция нямах предупреждения

    Коментиран от #34

  • 9 дете на прехода

    8 8 Отговор
    дали приложението ще познае, зад кой храст са пътните полицаи, ако може, то тогава си струва парите, а полицаите ако си сменят локацията на половин час, приложението става неефективно, докато ги репортнат, и ъпдейтнат, те вече няма да са там
  • 10 Жоро

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Komapak":

    Ами пътищата са за всички, има хора, които не им се отдава карането и затова има ограничения. На пътя не си сам.

    Коментиран от #12

  • 11 ПАРЯСНИЦАТА

    27 5 Отговор
    Хубава работа върши и тия кръвопици да ядът тва де го яде булката първата вечер

    Коментиран от #14

  • 12 Komapak

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    Има доста сериозна разлкка между Европа и България по отношение на ограничителните знаци на пътя. В България повечето следват правила отпреди 20 години и повече, докато във Франция и Белгия се актуализират. Апропо в Белгия кошмара за превишаване дори с 1км/ч е голям. Никога не съм го разбирал този факт. Във Франция и Германия са по скоро толерантни и за първо нарушение те пускат. Не че в Германия не съм платил глоба че съм спрял на място за инвалид - слепец! 😀 Нямам waze, но бих си го инсталирал ако ми предстои каране из България.
  • 13 Защото….

    4 6 Отговор
    Да им е честито на айтоските праслаци!!!Следващите са такива глупаци като Вас!!!После ще оплаквате М.Цветков,ще цъкате с език и ще се питате:”Що така стана?!?!”
  • 14 Тя жената ти

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "ПАРЯСНИЦАТА":

    Го яде и без да се прибира при теб!не усещаш ли,че все не е гладна,като се прибере?!?!хахахахахахх
  • 15 немско

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    Ела в Германистан да видиш как го правят на място. Няма проблем, ако не искаш и си заключил телефона и не искаш да кажеш кода. Вземат ти го и специалисти го отключват и виждат какво имаш и дали си говорил по време на шофирането. Ако се докаже, че си нарушил нещо става много дебела работата. така, че повечето хора доброволно си го дават да го видят и евентуално на място да ги глобят отколкото по-късно, когато могат и да те осъдят за неизпълнение на полицейско разпореждане и лъгане на органите на реда. Рано или късно и у нас ще стане. Ние горе-долу сме 10 г назад, но всичко рано или късно идва и у нас.

    Коментиран от #16, #21, #22

  • 16 Факт

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "немско":

    Остави ги глупаците,не виждаш ли,че всички,които са против са удобрени с “+”,всички,които имат различно мнение са с “-“.Прост народ,слаба държава!!!Ето това са “Факти”!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Говориш

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "УдФ":

    пълни глупости!
  • 19 Тези

    14 0 Отговор
    държави са много "демократични"! От ден на ден, човек го убеждават, че е свободен, а все повече му отнемат свободата! почва да си остава само с убежденията и митовете!

    Коментиран от #28

  • 20 оня с коня

    1 4 Отговор
    Къде са ония дето усърдно приканваха Младо и Старо ДА ЕМИГРИРАТ,ДА СЕ СПАСЯВАТ през Терминал-2 ,щото тука нямало Живот?И къде ме пращат - в Държави с Антидемократични режими като Германия,Франция,Англия,Америка и т.н ,където Демокрацията е просто Мираж?Естествено за Азиатски републики,Русия,Китай и Близкия Изток няма да говорим пък Въобще.И винаги съм казвал че България е РАЙ,но и винаги съм допълвал че НЕ Е ЗА ВСЕКИ.Колкото до Вазето- това е просто съвременен заместител на едновремешното Присветване с Фарове,като се разчита на толерантността на Водачи минали покрай Полицейски камери и други препятствия на пътя ,за които съобщават на следващите.Да - ползвах го ОТ ЛЮБОПИНСТВО тази година като ходих до морето и за отбелязване е че НЕ ПРОПУСНА Патрулка покрай пътя/румънските туристи са много активни при обозначаване на Полиция и го правят за да предпазят Сънародниците си от неприятности,което пък обслужва всички На трасето/,но все пак това не е 100%,защото една прясно монтирана камера и отлично прикрита камера покрай пътя може да разкаже играта на Доста водачи,отделно че Полицаите ако нямат друга работа около камерата могат да ДЕАКТИВИРАТ регулярно Местоположението си във Вазе.И кво правим тогава?Ами купуваме ди Антирадар и всякакви проблеми свързани със превишена скорост изчезват!
  • 21 Дърт германец

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "немско":

    Много клипове за " немско " гледаш май .От 2015та работя тук( немско), имам две глоби и няколко рутинни спирания за проверка.Телефон не са ми искали.Що ли? Ами щото не говоря по него докато карам и не могат да ме заснемат...дори и случайно. Както и не са ми ровили в автомобила.
  • 22 kkk

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "немско":

    Къде точно у Швабия да дойда и да ми покажеш как тъпият полицай ще ми вземе телефона да издирва нещо си?
    Да те открехна- имам сигурно 300 000км. по пътищата у Швабия, спирали са ме поне 300 пъти, глобявали са ме не 1, 2 или 5 пъти и сигурно съм платил над €5000 глоби- последно €300 преди 2 месеца. ВИНАГИ телефонът ми е бил на стойка и на видно място, сега е вързан с мултимедията през Андроид ауто и в поне половината случаи е било видно, че ползвам Waze като дори и в момента на проверката е излизал доклад за "полиция"... И АБСОЛЮТНО НИКОГА не са ми казвали и думичка напреки- що ли...

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Komapak

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "kkk":

    По никакъв повод не са ми исккали телефона в Германия след като са ме спрели. Което не оправдава факта, че съм стоял един час да си пренаредя багажа защото го изтълкуваха като неправилно натоварен. Изобщо имат едни много странни разбирания немските полицаи.. Ама ако си сбъркал с много и наказанието е реципрочно. Като жялло нямам сериозни пререкания с немските за разлика от френските. Там пък купона е пълен защото първото нарушение е предупреждение и ти го вписват по някакъв начин в системата. Втория път направо теслата. Един цивилен кара след мен и естествено нямаше линия която да не сека по завоите на Алпите. Да, ама бях предпоследен в колоната и франсетата правеха същото... Заби ми предупреждението официално и три месеца да видиш как се оглеждах за всеки един знак😀
  • 24 карача

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "kkk":

    Щото не е било забранено,бе колега.Сега като го забранят май друга песен ше пееш
  • 25 немско

    6 0 Отговор
    За неразбралите умници ще кажа, че полицаите не ти ровят телефона при всяко спиране, а само, ако те видят, че чатиш или говориш и после отерчеш, че си го правил. Трябва наистина да си много прозд да си помислиш, че при всяко спиране ще правят такава проверка. Само за протокола ще кажа, че съм в Германия от 1998 г, а някои от коментиращите може и да не са били родени. И другото, което е Waze не е забранена в Германия, но и това явно не го знаете. Онзи дето ме пита къде да дойде да дойде в Мюнхен да говори по телефона пред полицаи те да го спрат той нека си заключи телефона, да отрича че е говорил и ще види какво ще се случи. Познавам двама германци на които са им прибирали телефоните по такъв повод.

    Коментиран от #26, #27, #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "немско":

    В Регенсбург бях спрял, но със запален двигател, което е основание за проверка. Обясних на полицая, че нормалната ми навигация не работи и се опитвам да си намеря локацията с телефона. Даже ми помогна човека! За всички които не са били в Германия да поясня, че телекомуникациите са им на ниво миналия век.
  • 28 Генчо

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тези":

    демокрация не значи свобода да правиш каквото си искаш, в повечето демократични общества има общоприети закони които повечето хора са се съгласили да спазват, и тук е разликата от съертския комунизъм, където никой не пита хората кво искат

    Коментиран от #29

  • 29 Кое

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Генчо":

    в случая е свободата?
  • 30 Барс

    2 0 Отговор
    Не съм против мерките и законите, но да ми се крият из храсталаците, къде го пише в закона? И то кои храсталаци - 20 метра преди табелата за край на населено място, а в населеното пердашат със 100.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 SanFro

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    VPN е отговора на твоя проблем. Нещо, което трябва да ползваш по презумция, за всичко. Струва $80 на година, за Бога!
  • 35 UncleSam

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "немско":

    Има едни опции за дистанционно изтриване на съдържанието на телефона. Ще му дам телефона си и докато пише акта в системката си вече ще съм изтрил съдържанието му. И като го отключат след 500 години ще видят фабричните настройки. Голям успех ще е в съда при доказването. Симпатяги...