Last news in Fakti

3 Декември, 2021 09:20 14 437 206

Колко харчи електромобил на магистралата?

  • електромобил-
  • разход-
  • магистрала-
  • пробег

Експерти караха 10 електрически коли по аутобан със скорост от 130 километра в час

Колко харчи електромобил на магистралата? - 1

Журналисти на немското издание Auto Bild проведоха необичаен експеримент, главните участници в който бяха десет популярни електрически превозни средства. Експертите решиха да проверят колко километра ще издържат моделите с пълен заряд на батерията, ако се движат с фиксирана скорост от 130 километра в час по магистрала. Идеята е да се види дали обхватът, деклариран от техническите характеристики, съвпада с възможностите на електрическите превозни средства в реални условия на работа.

По време на дълго пътуване по магистралата електрическите автомобили не винаги могат да задоволят нуждите на своите собственици. Въпреки че не е проблем да намерите зарядна станция в повечето големи градски райони, нещата не са толкова идеални извън градовете. В същото време с увеличаване на скоростта се увеличава съпротивлението на въздуха, което принуждава батерията да харчи повече енергия, за да поддържа движението.

За да проведат експеримента, журналистите ползват един от немските аутобани, където карат десет електрически автомобила с фиксирана скорост от 130 километра в час. Най-лошо представилият се се оказва Mercedes-Benz EQV 300, който успява да измине само 273 километра с едно зареждане на батерията. Вторият с най-лош резултат (280 километра) е Kia e-Soul. Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6 се представят малко по-добре, като изминават 290 и 295 километра. Volkswagen ID.4 GTX успява да измине 332 километра.

Петата позиция в този тест е за Porsche Taycan 4S, зад волана на които специалистите успяват да изминат 352 километра. Пред него се нареждат Audi RS e-tron GT и Ford Mustang Mach-E GT с еднакъв резултат от 367 километра. Второто място в класацията на журналистите е за BMW iX xDrive50, който успява да измине 434 километра. Най-високият пробег без презареждане е демонстриран от Mercedes-Benz EQS 580 4Matic - 444 километра. Прави впечатление, че в изследването на специалистите няма нито един модел на Tesla.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    40 9 Отговор
    Много зависи от газовата уредба!
  • 2 Коко

    28 9 Отговор
    Нищо еко
  • 3 гост

    47 25 Отговор
    Ми как ще има Тесла , като тя ще ги направи смешни , не че вече отдавна не ги е направила ! И само да допълня , че "първенците" на мерцедес и БМВ имат батерии с 30% по-голям капацитет от останалите , на което и се дължи по-големия им пробег , а не на някаква икономичност или по-добро управление !

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    25 44 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И пробег от 300-400 км дори със скорост от 130 км/ч означава 2,5 -3 часа без спиране , което може да се харесва само на пълни идиоти и мазохисти за които въртенето на геврека е върховата "мисловна" дейност , на която са способни !

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 5 DrivingPleasure

    55 8 Отговор
    A що със 130 по аутобана? Хайде сега втори път със 150, който е много по-реална скорост за Германия
  • 6 hmmm

    28 3 Отговор
    всичко е много добре, че са искали да направят някакво сравнение, не че нещо, но всеки би си задал няколко въпроса, най -вече какъв е капацитета на батериите на всеки автомобил, защо няма тесла, някои китайски марки и други европейски марки. И на всеки ще му стане ясно че това не е независимо изследване, а някой си е платил за популяризиране на определена марка
  • 7 оня с магарето

    13 12 Отговор
    От тесла са им забранили да не ги изложат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мда

    15 8 Отговор
    Ще ни трябва за провеждането на такива тестове една дизелова кола която да дърпа един бензинов агрегат за да може като падне батерията на елекртическата коля да я заредят :-)
  • 12 Поредният който ще се отметне

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "kkk":

    Двама други участници предлагаха облог за 1000 лв че мощността при шофиране на празна баничарка на магистрала със 150 км в час.
  • 13 Съдията Дред

    27 2 Отговор
    Радостното е, че няколко модела със сигурност покриват разстоянието София- Бургас. И в отговор на някакви коментари по горе - до Бургас карам без да спирам, ако не се наложи. За три часа мога без да пия вода , или да ходя в тоалетна. А и до ожаднея, не спирам за половин час, та да зареждам батерията. Виж, до Варна спирам поне веднъж, и то най вече за да се разтъпча. А и на 22 киловата зарядно колко ток ще сложиш за половин час, и за колко ще ти стигне ? Знам отговора, вие знаете ли го ? Пък и съм виждал в Търново да чакат нервно ред на зарядното.

    Коментиран от #15, #89

  • 14 Поредният който ще се отметне

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "kkk":

    Двама други участници предлагаха облог за 1000 лв че мощността при шофиране на празна баничарка на магистрала със 150 км в час била по-ниска, отколкото при изкачване на Шипка със 700 килограма багаж на втора с разход 15 на сто. Когато се съгласих се измъкнаха като мишки както ще направиш и ти след малко.

    Готов съм с облога че Тесла модел S със 100 киловатчаса батерия Ще измине повече от 70% от обещания пробег с 130 км в час и включен климатик и светлини. Съгласен ли си да отиваме при нотариуса? Съветвам те преди това да провериш колко пробег обещават от Тесла при тези условия и колко километра представляват 70 процента от тях за да ги запишем при нотариуса. Ако се съгласим за едни и същи километри, отиваме.

    Коментиран от #50

  • 15 И тази опорка умря!

    8 10 Отговор

    До коментар #13 от "Съдията Дред":

    От София до морето за където и да тръгнеш има поне четири зарядни станции 150 кв, които за този половин час могат да ти добавят 75 киловатчаса енергия, ако автомобилът ти го позволява. Тоест с десетминутно спиране за зареждане, ще стигнеш и до Варна.

    Коментиран от #18, #32, #41, #206

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димов

    30 0 Отговор
    В заглавието пише "Колко харчи електромобил на магистрала", а в статияте се казва колко изминава, но не и колко харчи.
  • 18 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "И тази опорка умря!":

    Ти нали щеше да минаваш през Родопите за морето, че на планинско електромобилите били по-икономични? Защо ще караш по магистралата? Да се набуташ с разход ли?

    Коментиран от #19

  • 19 Пак обърка енергия и мощност

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Спорът беше къде в мощността е по-голяма. Така и не се научи, че разходът на гориво определя енергията за изминаване на единица разстояние, а не мощността. При един и същ разход на гориво мощността ще зависи от скоростта. Знам че ти е трудно да го разбереш, защото са минали само три години откакто спорим по темата, но е така според физичните закони. Горивото няма мощност, a енергия. Мощността зависи от времето, за което си употребил тази енергия.

    На магистралата мощността е много по-голяма, отколкото при изкачване на Шипка, но въпреки това е необходимо по-малко енергия за изминаване на километър по магистралата колкото и парадоксално да ти звучи. По-ниския разход в литри за 100 километра, не означава автоматично по-малко мощност. При 150 километра в час и 7,5 литра на 100, ПРАЗНАТА баничарка на турбо работи с ДВА ПЪТИ по-голяма мощност, отколкото при два пъти по-висок разход 15 на сто, но с 30 километра в час НАТОВАРЕНА със 700 кг товар, въпреки че той си мисли че е обратното заради два пъти по-високия разход на гориво във втория случай.

    Даже развиваше някакви теории, колко щял да е разхода за изкачване на наклон, като е смятал мощността за почти вертикално излитане на баничарката.

    Коментиран от #23, #24, #25, #44

  • 20 И понеже не схвана от първия път

    5 7 Отговор
    За преминаването през прохода Шипка, един електромобил ще изхарчи по-малко енергия за тези 30 километра, отколкото ако кара със 150 по магистралата. Това е безспорен факт и няма нищо общо с пестенето на енергия, а тръгна от спорът, че през 20 километровия сливенски проход, батерията на електромобила щяла да падне и трябвало допълнително зареждане.
  • 21 Поредните глупости

    12 0 Отговор
    "Идеята е да се види дали обхватът, деклариран от техническите характеристики, съвпада с възможностите на електрическите превозни средства в реални условия на работа."


    Някой чете ли си статиите, които пише? Къде са изводите дали обхвата съвпада с декларирания от производителите. Поне за един автомобил дадохте ли колко е казал, че ще мине производителя и колко е изминал в реалността?

    Например Mercedes EQS беше рекламиран че ще минава 800 километра с едно зареждане, а е изминал само 444, но въпреки това е на първо място в класацията. Ако критерият е този, който сте описали в началото на статията, този автомобил трябваше да е на последно място защото минава само малко над 50% от обявения обхват.

    Да не говорим пък за заглавието колко харчи, като в статията и дума не става за това. Имам чувството че статията е скалъпена от написаното от трима човека, като никой от останалите не е знаел какво са писали другите.
  • 22 Батмане

    17 2 Отговор
    На мен в Германия не ми се е случило да карам 3 часа по аутобан без да стигна до някой маняшки ремонт, в който следващите 30 минути карам с 5 😂
    Инак и тесли има много по магистралите, и други електрички, ама карат с камионите. За добро или зло сме още много далеч от електричките да имат достатъчна функционалност на конвенциалните автомобили.
  • 23 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пак обърка енергия и мощност":

    Нищо не съм объркал. Ти каза, че през планински проход колата горяла по-малко, отколкото на магистралата. Постовете ти стоят. Какво си опитвал да изкривиш после, да излезе друго, си е отделна работа.
  • 24 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Пак обърка енергия и мощност":

    Цитат на твой коментар 75, от темата за камиона на Тесла, от 16 ноемпри 2021:

    "При прeминaвaнeтo нa прoхoдa в двeтe пocoки, eдин eлeктрoмoбил хaрчи мнoгo пo-мaлкo oткoлкoтo aкo минe cъщoтo рaзcтoяниe пo рaвeн път, нo c мaгиcтрaлнa cкoрocт. Нaпълнo ecтecтвeнo пo вcички физични зaкoни."

    И друг твой коментар 79, от същата статия:

    "Дoри дa нe cи c eлeктрoмoбил, eднa мaлoлитрaжкa щe изхaрчи пo-мaлкo гoривo при cпoкoйнo и нeaгрecивнo прeминaвaнe нa прoхoдa, oткoлкoтo aкo я кaрaш cъc 150 км/ч пo мaгиcтрaлaтa. Пaк прocт физичeн зaкoн."

    Още ли ще увърташ за какво си говорил, хлъзгав?

    Коментиран от #26

  • 25 You Tube Спец

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пак обърка енергия и мощност":

    Иди да си догледаш клипа в You Tube от други такива разбирачи като тебе. Единствено си прав за енергията. От там на татък ти се губи. Ти в какво измерваш тази мощност за която говориш или не са споменали на You Tube.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Продължавам да го твърдя

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Димов":

    И също мога да се хвана на бас за 1000 лв. Само че обърни внимание, че става въпрос за изкачване и спускане в двете посоки. Тоест двойно по-голямата мощност за изкачване се компенсира с почти никаквата мощност на спускане и разхода на енергия се компенсира, докато при електромобилите дори става въпрос за връщане на енергия в батерията.

    Е точно защото за изкачване на товар на определена височина ти трябва енергия, а за поддържане на 150 километра в час ти трябва мощност, то при преминаване през прохода може да влияеш на разхода на гориво, като настъпваш по-малко газта, докато при движение по магистралата със 150 няма как да намалиш разхода както на гориво така и на енергия.

    Една малолитражка харчи около 7 на 100 при движение със 150 км в час, а за изкачване на прохода трябва да харчи поне 14 на сто, за да направи среден разход 7 на сто в двете посоки. Както виждаш баничарката на турбо със 700 килограма багаж харчи толкова. Малолитражката спокойно може да качи баира и с разход 7 на сто което автоматично означава под 7 на сто среден разход в двете посоки.
  • 27 Дай клипа де

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "You Tube Спец":

    Освен ако не го е правил турбо инженера, няма как да не повтарят нещата, за които ви говоря. Това се учи още в гимназията.

    Коментиран от #29

  • 28 Пропуснах

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "You Tube Спец":

    Винаги меря в мощността в киловати. Според тебе в Какво трябва да я меря? Според тебе един литър гориво 10 киловата мощност ли има или 10 киловатчаса енергия? Защото спецовете тук мерят мощността на горивото, а то няма такава. Двигателите имат мощност. Както входяща, така и изходяща, а разликата между входящата и изходящата мощност определя КПД на двигателя.


    Спецовете тук решават, че при разход 5 литра на 100км, входящата мощност е винаги 50 киловата без значение от моментната или средната скорост. А това всъщност е енергията за изминаване на 100 километра, тоест 50 киловатчаса на 100 км. С кое от всички тези твърдения не си съгласен?
  • 29 Ти за

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дай клипа де":

    мерни еденици нещо чувал ли си. И това се учи в гимназията. На Ю Туба ги пропускат, говорят само теоретично като тебе.

    Коментиран от #30

  • 30 Прочете ли коментар 28

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ти за":

    Малко ли мерни единици съм изброил? Коя от тях съм употребил неправилно? Ти няма ли да споменеш някоя като дадеш практически пример кое в какво се мери. Или сте любимото ми: "-Абе аз не знам как е, ама не е както ти казваш"

    Коментиран от #31

  • 31 Колега

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Прочете ли коментар 28":

    Дай да не спорим. Взимам си думите назад за Ю Туба. Използвах го защото е пълно с разбирачи навсякаде. С Термодинамиката си добре, физиката малко куца. От гледна точка на Термодинамиката си прав, ключа е входяща и изходяща Енергия. От гледна точка на приложната физика е 1ца енергия спрямо 1ца извършена работа. N/m

    Коментиран от #38

  • 32 БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "И тази опорка умря!":

    Стига да не си в десетата кола от теста 😀😀😀 Щото докато деветте пред тебе зареждат може да подремнеш 😀😀😀

    Коментиран от #36

  • 33 незнайко

    1 5 Отговор
    Няма модел на ТЕСЛА защото няма как да се сравнява КОН с МАГАРЕ !!! На всичкото отгоре не се казват и капацитета на батериите на тези автомобили и тяхното тегло !!!

    Коментиран от #35

  • 34 незнайко

    4 2 Отговор
    Статията е за КОЛКО ХАРЧАТ колите а не колко километра са изминали ! Има несъответствие със заглавието .
  • 35 Хихи

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "незнайко":

    Да де! Как да сравняват КОН като Тесла, с тези магарета?
  • 36 Прав си ама наполовина

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "БАЙ Х@Й‼":

    Наистина е малко куцо с броя на колонки на зарядните станции в България, но пък и електромобилите не се бутат. Все пак има около 300 обществени зарядни станции за 2000 електромобила. Тоест по една зарядна станция на всеки седем автомобила. Не е невъзможно, но е малко вероятно в 10 минутния интервал на зареждане на един електромобил на бърза зарядна станция, да се съберат 10 електромобила. Ако пътуват заедно, могат да се разпределят предварително кой на коя зарядна станция ще спре да зарежда. Ти колко пъти си пътувал в група с 10 автомобила до морето. На мен не ми се е случвало в живота. Дори когато ходим няколко семейства заедно, рядко се изчакваме всички по пътя. Нерядко тръгваме заедно и по средата изчакваме последния поне половин час да дойде на вас почивка на някоя бензиностанция.
  • 37 Не искам да спорим

    0 5 Отговор
    Винаги ще ми е полезно да науча нещо ново, затова помолих за конкретен практически пример. Да вземем за база примера, с който не си съгласен. Каква ще е мощността във всеки от двата случая при 50% КПД на двигателя? Ето и примера от мнение 19 който имам предвид: " При 150 километра в час и 7,5 литра на 100, ПРАЗНАТА баничарка на турбо работи с ДВА ПЪТИ по-голяма мощност, отколкото при два пъти по-висок разход 15 на сто, но с 30 километра в час НАТОВАРЕНА със 700 кг товар, въпреки че той си мисли че е обратното заради два пъти по-високия разход на гориво във втория случай."
    Край на цитата.

    Не си ли съгласен, че на магистралата мощността е повече от два пъти по-висока?

    Коментиран от #46

  • 38 Предишният коментар

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Колега":

    Беше до тебе.
  • 39 Porek

    6 2 Отговор
    Най-тъпата възможна класация !
    Все едно да кажеш колко км ще изминат различни автомобили с различни двигатели и различен обем резервоари
    Кажете колко кВ/км им е разхода със 130км/ч......
  • 40 СМЯТАМ

    2 3 Отговор
    Съпротивлението е квадратична величина и свалянето от 130 на 120 км/ч би следвало да намали разхода с около 30% и да даде едни около 50 км повече пробег.
  • 41 Порно

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "И тази опорка умря!":

    Зарядни по 150 KW.? През Германия ли ще минеш за Варна?

    Коментиран от #42

  • 42 Садо Мазо

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Порно":

    Ако тръгнеш спешно от София и не си заредил, в Младост имаш 120 киловата зарядна станция, след 70 километра в Долно вършило имаш зарядна станция 90 киловата, ако караш Tesla в Пловдив има supercharger 150 киловата, който скоро ще е отворен и за други марки. След още 130 километра в Нова Загора имаш 120 киловатови зарядни, след 165км в Несебър пак имаш 120 киловата. След стотина километра вече си във Варна където пак имаш 120кв зарядни станции. А ако ще ходиш на юг, в Созопол също разполагаш със 120 киловата и в Приморско отново 120 киловата.
  • 43 Антон

    9 1 Отговор
    Електричка може да си купя когато , имат достатъчно заряд да измине 500-600 км по магистрала със скорости от порядъка 140-180, резки ускорения от 90 до 180 до и когато батерията може изцяло да се зареди в рамките на 4-5 мин. И разбира се когато пробега не ми пада наполовина, когато навън е минус 5. До тогава - карайте си ги вие.

    Коментиран от #45, #47, #205

  • 44 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пак обърка енергия и мощност":

    Вертикалното излитане е под ъгъл 90° Мун4о.Турбо ти пресметна мощността необходима за изкачване на наклон от само 17°.Сгрешил си точно пет пъти ъгъла на наклона бе мой.Вземи да си провериш в чекмеджето на бюрото дали нямаш някой транспортир и провери колко е 17°.Кое число е по голямоМун4о, 6л/100 на магистрала или 7,5л/100 на планински път.Да не говорим че при слизане по наклон разхода не 0 л/100 км.Най малко 2-3 л/100 който добавени към разхода на изкачване от 15л/100 ще дадат среден разход за планински път от 9л/100.

    Коментиран от #49

  • 45 един

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Антон":

    напълно съм на твоето мнение колега, само дето ще ни принудят много по-рано- просто цените на горивата ще станат много много високи в един момент.... И тези цитирани от теб качества на една електричка ще ги има, но само в най-скъпите модели, иначе масовия народ ще се гърчи с евтини малодушни колици, дето не изкарват повече от 300 км с голям зор и то ако ги караш леко.
  • 46 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не искам да спорим":

    Голям дразнител е за теб турбото,Мун4о затова го мразиш.Непрекъснато ти хваща изцепките.

    Коментиран от #48

  • 47 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Антон":

    кои ние. Аз съм в твоята кола бе чиляк. Га минат на електрички в Оймякон, минавам и аз
  • 48 Дали пък не е обратното

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Докато си мисли че е хванал някоя моя изцепка, аз хващам 10 негови и накрая се оказва, че моето не било изцепка. Също като твоята изцепка в момента:

    "Кое число е по голямоМун4о, 6л/100 на магистрала или 7,5л/100 на планински път."


    Горивото мощност ли има или енергия? Пак ги бъркаш двете и ги слагаш под общ знаменател като турбо ако не си същия, но с различен Ник. Май сте рекламни лица на peugeot и все се опитвате да го изкарвате перпетуум мобиле. То не беше Радев то не беше турбо за Димов не съм сигурен, а колко Гости като тебе проверяваха сметките и все верни излизаха а накрая перпетуум-мобиле.

    Как да ви се обясни, че 15 литра дизел нямат 150 киловата мощност и никога не го е писало в учебниците защото противоречи на физиката. При влачене на втора с 20 километра в час по Шипка с 15 на сто разход горивото доставя само 30 киловата мощност. Но при същия разход 15 на сто на магистрала може да достави и 300 киловата мощност. И това от едни и същи 15/100 трета година не можете да го свалите Как да не ви се подиграва човек.

    Коментиран от #51

  • 49 Какви 17 градуса

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Самото споменаване на 30% наклон буди само бурен смях, а турбо даже правил сметки колко е мощността при изкачване на два тона товар при този наклон. И даже ме кара да смятам и аз и да му проверявам сметките. Умрях си от смях. Да не съм луд да си губя времето с подобни анекдотични примери? А вие умниците даже му проверихте сметките и ги изкарахте вярни! Като и сметките на Радев за максимална мощност без натоварване на изключена скорост при 6000 оборота.

    Пълен смях и повод за подигравки за тотално непознаване на физиката, а в случая геометрията и географията.

    Коментиран от #52

  • 50 дада

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Поредният който ще се отметне":

    я кажи първо на колко години ти е батерията и второ защо на 70% не на 90%.

    Коментиран от #53

  • 51 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Дали пък не е обратното":

    Няма мощност няма енергия Мун4о.Сравняваме разход в литри на 100 км.Кое число е по голямо 6 или 7, 5 или по добре 9л/100.За кой ли път ще ти повторя.Горивото няма мощност.При изгарянето на горивото се получава мощност от двигателя.
    Аз не карам Пежо още повече пък пикап.
    Пак си гледал към звездите и цитираш едни киловати без сметки на салфетки.Турбо и това ти изчисли.Доказа ти чрез изчисления колко са мощностите в двата случая.Измери ти и разходите в л/100.За теб остава само да сравниш числата Мун4о.И това те затруднява и започваш да разтягаш локуми.

    Коментиран от #55

  • 52 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Какви 17 градуса":

    Смее се този който не може да смята Мун4о.Наклона на пътя се измерва в % и после се преизчислява в градуси.На 30% наклон отговаря 17°.Не проверяваш сметките защото не умееш,не си учил как става на теория и практика.

    Коментиран от #54

  • 53 Питай ккк

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "дада":

    Той се обзалагаше на 5 биткойна, че Тесла нямало да измине дори 70% от обещаните от Тесла километри. После някак накара да му изтрият коментара с облога след като се съгласих и сега се е покрил като мишка. Същото като онези двама смелчаги дето даваха по 1000 лв, но когато се съгласих да им ги взема, рязко се отказаха, но продължават да спорят. Не го ли виждаш единия, че продължава да се пени и не прави разлика между разход на гориво и мощност, при положение, че спорът е дали при изкачване на Шипка с първоначално условия 20 километра в час но после променено на 30 километра в час, мощността необходима за изкачване на баничарка със 700 кг багаж е по-голяма или по-малка от мощността за движение на празна баничарка със 150 км в час по магистралата.

    Аз им говоря за МОЩНОСТ, а те продължават да ми бутат като доказателство по големия разход на ЕНЕРГИЯ за изминаване на 100 километра. Трета година не могат да схванат разликата между мощност и енергия и формулата за преобразуване на едното в другото. Даже измислиха учебник в който пишело, че горивото имало мощност, която е константа! Ти да видиш!
  • 54 Ами "не мога"

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Точно както "не мога" да изчисля топлинните загуби за да проверя дали пък наистина внимавай то на Радев няма стои 188% КПД както го беше изкарал.

    Казах вече "не мога" да изчисля и мощността на крушка, като и измеря дебелината на спиралата и направя спектрален анализ на материалите които са използвани за да им изчисля съпротивлението спрямо напречното сечение и дължината , за да сметна мощността. Предпочитам да ги сметна като измеря тока и напрежението и ги умножа за да получа мощността.

    Точно както предпочитам да изчисля максималната теоретична мощност като измеря разхода на гориво при определена скорост за да определя входящата мощност и да видя, че изходящата мощност която е сметнал турбо е по-висока от входящата му мощност, за да не си губя времето да му смятам сметките за перпетуум-мобилето.

    Коментиран от #56, #58, #71

  • 55 Я цитирай

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Какво беше условията на облога за 1000 лв? Не става въпрос за разход на гориво, а за мощност. Дори е очевидно, че не става въпрос кога разхода е по-голям, при положение че самия аз твърдя, че при два пъти по-нисък разход на магистралата 7,5 на сто при 150 км в час, мощността е два пъти по-висока с празна баничарка, отколкото при 15 на сто разход при качване на Шипка с 30 километра в час на втора и 700 кг товар.

    Даже не се усещаш как 15 литра на сто могат да ти дадат по-малко мощност отколкото 7,5 литра на 100, нали? И така вече трета година!

    Коментиран от #57

  • 56 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Ами "не мога"":

    Който не може да смята си го дотаманява Мун4о да си нагласи опорките.Уважавай тези които могат.Звузи куриозно..Слагаш си електромер на колата и си изчислява в киловатчаса мощността.

    Коментиран от #59

  • 57 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Я цитирай":

    Разбира се ставаше въпрос за разход.Турбо ти предложи да те повози на Шипка и да засечете разхода защото ти твърдеше че разхода в планината бил по малък от този на магистрала.След това турбо ти изчисли и мощностите при двата случая.

    Коментиран от #60, #69

  • 58 Егати редактора

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ами "не мога"":

    Незнайно защо, когато диктувам peugeot-то, в голяма част от случаите първо изписва "peugeot то", виждам го че е написано така, а след секунда го променя на "внимавайте" . Хайде другите близки по звучене думи, да речем че съм ги изрекъл неправилно, но къде е peugeot, къде е peugeot. Ужас! Току-що при диктуване на "внимавай" изписа peugeot. Пробвайте и споделете дали и при вас е така! Става въпрос за писане с микрофончето на клавиатурата на google на Андроид.
  • 59 Май още не можеш да схванеш

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Вие смятате мощност в киловатчас. Защото смятате мощността по разхода на горивото за изминаване на 100 километра. Само че 15 литра гориво винаги имат енергия 150 киловатчаса, но нямат мощност 150 киловата. Както ти казах мощността която тези 15 литра доставят на двигателя на турбо при качване на Шипка са само 30 киловата, а на магистралата могат да стигнат и 300 киловата. Все от 15 литра и 150 киловатчаса. Научете най-накрая разликата между мощност и енергия. Тогава може и да схванете какво ви говоря от 3 години и защо при два пъти по-нисък разход на магистралата мощността доставяна от горивото на двигателя е два пъти по-голяма.

    Коментиран от #61

  • 60 Цитирай де

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Все още не сте ми цитирали къде съм говорил за видеокасети без дивидита. Прочетохте поне на 20 места DVD, но не го видяхте, защото не правите разлика между DVD и видеокасета. Точно както сега "не видяхте" че през цялото време спорим за мощност, защото си мислите че колкото е по-голям разхода на гориво толкова е по-висока мощността и не правите разлика между мощност и енергия.

    Ето ти и доказателството: съгласен ли си че при два пъти по-висок разход на гориво за изкачване на Шипка с 30 километра в час, мощността е два пъти по-ниска, отколкото за движение по магистралата със 150 км в час със 7,5 литра на 100? Отговорът на този въпрос ще е доказателство. Съгласен ли си с написаното или не?

    Коментиран от #67, #70

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Приятелю Гост.Тесльо само те дразни за да те провокира да пишеш коментари.

    Коментиран от #74

  • 70 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Цитирай де":

    Тесльо,ти спечели уважението ми,защото ми помогна за гаража.Оставаш си обаче същата драка.Доказах ти със "сметки на салфетки" колко мощност се получава.Доказах ти и с измерване на разхода,че не си прав.Ти обаче си продължаваш да спориш.
  • 71 Димов

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ами "не мога"":

    За крушката е така, но за колата не се смята така.
    Нужната ти мощност за катерене на 30% наклон (който си е 16,7 градуса), със 1200 кг кола, при 30км/ч константна скорост се смята по формулата:

    Р=mgVsinA/3600, кВт

    Където:

    m e масата на колата в кг;

    g е земното ускорение м/с;

    V е скоростта км/ч;

    А е ъгълът на наклон в градуси.

    Или:

    Р=12009,8130sin16.7/3600 = 28,2кВт

    Коментиран от #72, #73

  • 72 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #71 от "Димов":

    Страхотно! Сайтът трие знакът за умножение и е станал гювеч.
    P=m.g.V.sinA/3600
    Това е формулата. Замествайте си цифри, каквито са ви угодни.
  • 73 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Димов":

    Абсолютно точно колега Димов.За натоварена баничарка с тегло1300 кг +700 кг товар=2000 кг се получава 48 квт мощност.Аз ги смятах по теслюфски на салфетка g=9,81 го закръглих на 10, ъгъла на наклона 16,7° го закръглих на 17° и се получи мощност за преодоляване на наклона 49,8 квтЕто така смятат инженерите.Прави си тесльо аналогии с електротехниката,на колата си е сложил електромер хахахаха и мери мощността в киловатчаса.

    Коментиран от #75, #76, #77, #78

  • 74 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Turbo":

    Аз си ползвам ро6аф за гаргара.Кефи ме умението му да се измъква от спор в теми които не са му специалност.Хлъзгав е като шаран.Усети ли се че е сбъркал и е на 180 градуса.Касетите стават ДВД, еластичността стана модул на еластичност.Спорихме за разход на магистрала и в балкана,сега го обръща на мощност.Спиред случая,както му изнася.
  • 75 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    Това е мощността на колелата. Трансмисията има около 15-20% загуби. Раздели на 0,85 за да получиш колко е на мотора.
  • 76 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    НЕ ЗАКРЪГЛЯЙ!!! Малките закръгления правят големи разлики, защото са няколко и се натрупват прогресивно. Инженерите изписват резултатът до третия знак, след запетаята, но сметките ги смятат със всички цифри от екрана на елката.

    Коментиран от #80

  • 77 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    Няма значение дали електромотор или двг. Това е мощността, нужна за толкова тежка кола да изкачи такъв наклон, с такава скорост. Дали ще я извадиш от двг или от миксер си е твоя работа.

    Коментиран от #81

  • 78 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    Не съм ти сложил съпротивлението на колелата при търкаляне и челното съпротивление на въздуха, но ти няма как да ги знаеш, а те само ще искат още мощност за преодоляването им, което те прави още по-прав. Можеш да сметнеш челното съпротивление, ако си знаеш челната площ и коеф на аердинамичност на колата. Съпротивлението при търкаляне можеш да го приемеш по ориентировъчни стойности, за близки модели.

    Коментиран от #79, #83

  • 79 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "Димов":

    Отдавна съм ги изчислил.Общо още 4 квт за въздушното съпротивление и съпротивлението от търкаляне на колелата.
  • 80 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Димов":

    Смятах без калкулатор,на ум на "салфетка". Разликата е минимална.Тесльо така и не разбра,че при движение по наклон най голяма стойност има съпротивлението от наклона.А при движение с 140 км/ч най голяма стойност има въздушното съпротивление.Пресметнал съм мощността при движение с 140 км/ч - 37,8 квт.Срещу 48 квт на Шипка.

    Коментиран от #82

  • 81 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Димов":

    Тесльо превръща всичко в киловатчаса и става манджа с грозде.Затова го бъзикам,че има електромер на колата хахахаха смятал съм мощността на колелата,оттам е лесно да умножиш с КПД на трансмисията.Удоволствие е общуването с колега.
  • 82 Браво! Респект!

    0 6 Отговор

    До коментар #80 от "Turbo":

    Сега ще сметнеш ли колко гориво ще ти е необходимо, за да изминеш 100 километра при тази мощност, защото аз по този начин ти направих проверката на сметката. Да не забравиш и 15% загуби. Тоест 60 киловата от двигателя.

    Коментиран от #84

  • 83 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #78 от "Димов":

    На Шипка 48 квт е само съпротивлението от наклона.Добавям още 4 квт от въздушното съпротивление и съпротивлението от търкаляне на колелата и стават 52 квт срещу 37,8 квт на магистрала.Очаквам тесльо да се появи и да заяви,че не е вярно.
  • 84 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Браво! Респект!":

    Разхода на гориво ти го засякох на компютъра на автомобила.При движение през Шипка 15 л/100 на изкачване и 3 л/100 на слизане.Средно 9л/100.На магистрала с 100 км/ч разхода е около 5л/100,при 140км/ч вече е 6л/100.Дори и да е повече,да речем 7-8 л/100 пак е по малко от 9 л/100.

    Коментиран от #85

  • 85 Я пак, я пак?

    0 7 Отговор

    До коментар #84 от "Turbo":

    Попитах те колко киловатчаса енергия ще са необходими за изминаването на 100 километра със скорост 30 км в час и 60 kW механична мощност от двигателя? От колко киловатчаса във вид на гориво ще се нуждае двигателя? Сметни го и виж дали това отговаря на засеченото от компютъра, защото по моите сметки, ще се нуждаеш от минимум 400 киловатчаса енергия за да изминеш 100 километра с тази скорост, което е 40 литра на 100, а ти си засякъл други показания, което автоматично означава, че сметките ти няма как да са верни. Как точно успя да получиш 400 киловатчаса енергия от 15 литра гориво?

    Коментиран от #87, #88

  • 86 Turbo

    8 0 Отговор
    Няма да се вържа този път да ти правя изчисления.Мощност в киловатчаса,не мерси.Приятна вечер тесльо.
  • 87 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #85 от "Я пак, я пак?":

    Пропуснах.При слизане от Шипка мощността пак ли е 60 квт ,тесльо?
  • 88 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #85 от "Я пак, я пак?":

    От 15 л можеш да получиш около 150 квт мощност.На изхода на двигателя ще се получат около 60 квт при 40 % кпд.

    Коментиран от #90

  • 89 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "Съдията Дред":

    Чакат, защото 22кв беше добре преди 15г. когато пуснаха нисан лийф, всички с батерии по 24-30кв. 50кв е минимумът за бързи зарядни в днешно време,и то ако зареждаш сам, защото ако са 2 коли мощността се разделя. В чужбина бързите зарядни са 150-250кв, там за 20мин зареждаш 40-50кв, което са 200-250км пробег. Ние сме много изостанали просто защото няма електрички, няма субсидии, няма никакъв стимул. У нас не си ли е да бълва пушилки от някой изкормен дизел, не го уважават хората. Електричките ги определят като гейска работа.
  • 90 Чак се чудих защо не реагира

    0 6 Отговор

    До коментар #88 от "Turbo":

    А те са ми изтрили поста, в който питах госта и му обясних, че горивото няма константна мощност и при 15 литра на 100 разход на гориво, при качване на Шипка с 20 километра в час горивото ти доставя входяща мощност 30 киловата, докато на магистралата може и да достави и 300 киловата входяща мощност. Изходящата вече зависи от КПД на двигателя. Ама доколкото разбирам на твоето перпетуум мобиле не му трябва енергия в киловатчаса за да се движи. Трябва му само мощност в киловати.

    Пак ти повтарям че горивото има 10 киловатчаса енергия на литър. ЕНЕРГИЯ. НЯМА МОЩНОСТ. Мощността се пресмята от енергията. Един двигател може да работи един час с един киловатчас енергия. Ако един двигател е изразходил един киловатчас енергия за един час работа значи е работил с един киловат мощност. Ако един двигател с мощност един киловат е изразходил един киловатчас енергия, значи е работил един час. Виждаш ли грешка в някое от тези твърдения?

    Коментиран от #91

  • 91 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "Чак се чудих защо не реагира":

    На горивото му е все тая къде ще го изгориш.Ако изгориш 1 литър в нафтова печка ще получиш 10 квт.Ако изгориш същото количество в ДВГ с КПД 40% ще получиш само 4 квт.Двигателите с мощност 300 квт горят много повече от 15 л/100.Ти ще ги изкараш,че работят с 400% КПД и ползват звездна мощност.Върни се назад и прочети потвърждението на Димов за точността на изчисленията ми.

    Коментиран от #92

  • 92 Ти да видиш!

    0 6 Отговор

    До коментар #91 от "Turbo":

    А колко е входящата мощност на нафтова горелка, която харчи литър в минута?

    Мощността същата ли е като на нафтова горелка която харчи литър на час?

    И двете харчат по литър значи мощността им ще е 10 киловата и на двете по твоята логика.

    А тези двигатели които харчат 300 киловата входяща мощност, на практика имат изходяща около стотина киловата и работят с 30-40% КПД по магистралата.

    Както виждаш, при един и същ разход 15 литра на 100 километра, входящата мощност може да е както 30 киловата при влачене на втора с 20 километра в час по шипка със 700 килограма товар, така и 300 киловата входяща мощност при същият разход от 15 на сто, но по магистралата. 10 пъти разлика в мощността все от 15 литра гориво.

    Коментиран от #95

  • 93 Да те питам и тебе

    0 5 Отговор
    Гост вече ми отговори, но изтриха както въпроса така и отговора. Съгласен ли си, че при два пъти ПО-НИСЪК разход на магистралата при движение със 150 километра в час -7,5 литра на 100, баничарката ти се движи с около два пъти ПО-ВИСОКА входяща мощност, отколкото когато качваш Шипка с 30 километра в час и два пъти по-висок разход на гориво - 15 литра на 100 километра.

    Коментиран от #96, #97

  • 94 Буха ха

    0 4 Отговор
    Грешно и глупаво заглавие. Тестът не е колко харчат а какво разстояние изминават с едно зареждане. Бензиновият еквивалент е колко километра изминават с един резервоар. Това че имам резервоар 100 литра и изминавам по-голямо разстояние от друг с резервоар 50 литра не значи че колата ми е по икономична от неговата. Коментарите също са неграмотни, затова обяснявам. В резервоара или батерията има складирана ЕНЕРГИЯ. За да закара колата от А до Б, двигателят преобразува тази енергия в РАБОТА, така че тук се намесва факторът ВРЕМЕ. Колкото по бързо енергията се преобразува в работа, толкова повече МОЩНОСТ е необходима от двигателя. С други думи, за разстоянието София-Бургас е необходима по малко енергия ако се изминава не за 3 а за 6 часа. Дотук добре, но има и други фактори които усложняват задачата. Мощността на двигателя не е константна величина а се мени с оборотите, същото важи и за въздушното съпротивление, което се увеличава със скоростта на квадрат. За да направят сравнението ябълки с ябълки, в задачата се казва че скоростта е фиксирана на 130 км/ч. Това елиминира фактора въздушно съпротивление, но не отчита разликите в мощността на двигателите, съответните предавки и стила на шофиране. В заключение, при сравненията на “входящата мощност” при различни режими на движение да се има предвид че вх. мощност на километър и вх. мощност на час може да нямат нищо общо. С много уговорки, заключението е че при еднаква скорост, по икономичен е този с по ниската входя
  • 95 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #92 от "Ти да видиш!":

    Виж какво ти казва Димов пост 88 в темата "Тесла падна от скала". "Методиката ти е грешна.Дори не е и методика.Прочети пост 80,да се научиш как се прави".А пост 80 е Ник Turbo т.е. мой.Всичко,което смяташ тесльо е грешно,няма го в учебниците.Сам си развиваш теориите.
  • 96 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "Да те питам и тебе":

    Не мога да се съглася с нещо,което са ти прошепнали звездите.Ще се съглася с резултат пресметнат по формули с верни изходни данни.

    Коментиран от #100

  • 97 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "Да те питам и тебе":

    Вече ти отговорих в пост 83.На магистрала с 140 км/ч изчислих 37,8 квт,за Шипка е 52 квт.Кое число е по голямо, тесльо?

    Коментиран от #99

  • 98 Васил

    0 4 Отговор
    Няма нито една Тесла защото щеше да направи смешни Немските скъпи боклуци вече техните продукти не са символ на качество Софтуера на VW е пълен боклук.
  • 99 Какви са тези мощности?

    0 5 Отговор

    До коментар #97 от "Turbo":

    Доколкото разбирам са на гумите. Ще бъдеш ли така добър да послушаш Димов и да включиш и загубите, за да видим каква мощност трябва да осигури двигателя? Че като гледам, 90 коня май не стигат? Да не си слизал да буташ?
  • 100 Точно там се крие ключа от бараката

    0 5 Отговор

    До коментар #96 от "Turbo":

    Тръгваш с грешни изходни данни да правиш "верни" сметки, а аз смятам с изходните данни които си прочел от компютъра и самият ти си ми дал. Данните са 15 литра на 100 разход при 30 километра в час и 7,5 литра на 100 при 150 км в час. Съгласен ли си с тези изходни данни? При тези изходни данни входящата мощност при катерене на Шипка е 45 киловата, а входяща мощност на магистралата е 112,5 киловата. Това ти влиза като мощност в двигателя. На магистралата е напълно нормално от 112,5 киловата да постигнеш 37,8 киловата на колелата с КПД от резервоара до гумите 33,6%.


    И за Шипка няма изненади, не ти е за първи път от 45 киловата входяща мощност, след всички загуби да докараш от резервоара до гумите 52 киловата със 115% КПД. С нетърпение очаквам да сметнеш колко е била мощността на изхода на двигателя. Че КПД ще се вдигне като махнем загубите от трансмисията.

    Коментиран от #102

  • 101 Turbo

    5 0 Отговор
    Това нищо не променя.Деля 52 квт на 0,85 КПД на трансмисията и се получава 61,17 квт.А 90 к.с. са 67 квт.Ще стигнат няма да бутам нобелисте.

    Коментиран от #103

  • 102 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "Точно там се крие ключа от бараката":

    Мощността,която съм ти изчислил 52 квт е изходяща ( към гумите),а не входяща тесльо.Входящата е три пъти повече 150 квт от 15 л гориво и КПД около 30%.Пак забърка едни каши.Входящата мощност се смята от горивото.Изходящата се смята от съпротивлението на движение.

    Коментиран от #104, #127

  • 103 Нобелистът

    0 6 Отговор

    До коментар #101 от "Turbo":

    Днес имах време и сметнах и по твоята методика. За изкачване на наклона на Шипка с 30 километра в час и 2000 килограма маса по вашите формули излиза, че за преодоляване на наклона е необходима мощност от 7,98 киловата. Май наистина сте гледали звездите и сте нагласяли яко, за да ви излязат сметките! За изкачване на 14,9 км от стръмната страна, ще са ти необходими по-малко от 4 киловатчаса енергия при скорост 30 километра в час.

    За тази сметка не е необходимо да си нобелов лауреат, а просто да си завършил гимназия. Виж за смятане на перпетуум мобиле може да се кандидатираш за Нобеловата награда. Само не знам дали ще ти приемат измислените входящи данни

    Коментиран от #105, #120

  • 104 Вход-изход

    0 5 Отговор

    До коментар #102 от "Turbo":

    Ами нали точно това ти обяснявам. На тебе още входящите данни са ти грешни. И при двете сметки. Тогава дори с правилни формули и правилни изчисления няма как да получиш правилните стойности на изхода.

    Научи се, че горивото няма мощност, а има енергия. Това ти е фундаменталната грешка по която те различавам колкото и Ника да смениш. Вече 100 човека ти казаха че горивото няма мощност, а има енергия. Като си напълниш резервоара вдига ли те се мощността на автомобила защото има повече литри или имаш повече енергия за да изминеш повече километри?

    Коментиран от #106

  • 105 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #103 от "Нобелистът":

    Тесльоооо,дали сме ти формулата и началните данни,ти не можеш едни числа да умножиш хахахаха мощността се смята P=Fн.V съпротивлението на наклона Fн=m.g.sin@ заместваме и получавам формулата,която ти е дал Димов за мощността P=m.g.sin@/3600=2000.9,81.0,287/3600=46,92квт от наклона.Добавяме още 4 квт от въздушното съпротивление и търкаляне на колелата и се получава 50,92 квт.Сам си изчисли колко ПЪТИ си сгрешил.

    Коментиран от #108, #124

  • 106 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #104 от "Вход-изход":

    Всички начални данни са ми верни,тесльо.Техническите данни на автомобила ги има в нета, методиката я има в учебниците, разхода съм го дал от показанията на компютъра на автомобила.Всички изходящи данни ги пресмятам по формули и методиката в учебниците.А там всичко е в киловати.В киловатчаса се смята в електротехниката.Хората са изчислили колко киловата могат да се получат от горивата и са съставили таблица.
    Стоте човека,които ми казали за енергията, си ти тесльо,като използваш различни никове.А ти си мислиш,че Гост, Димов и Turbo са един човек, защото ти твърдим едно и също нещо, което го има във всеки учебник за ДВГ.

    Коментиран от #107, #129

  • 107 Дай ми поне един източник

    0 6 Отговор

    До коментар #106 от "Turbo":

    В който горивото има мощност в киловати, а не енергия в киловат часа или килокалории или килоджаули. Един-единствен без грешната таблица от сайта за дрехи втора употреба REMIX, който ползвате за основен източник на информация по инженерни въпроси. Дай нещо сериозно като източник? Не може да има толкова много на брой заблудени инженери, които да са учили занаят от сайта на ремикс.

    Коментиран от #109

  • 108 Аз съм ти сметнал

    0 7 Отговор

    До коментар #105 от "Turbo":

    Сметни си и ти колко енергия ще ти е необходима за да изкачиш Шипка откъм по стръмната страна. Ако изкараш повече от 4 киловатчаса, значи си в грешка. Без значение какъв е наклона и скоростта, 2 тона товар се нуждае от малко под 4 киловатчаса енергия за преодоляването на тази деневилация. Елементарна физика!

    Незнайно защо (аз знам и съм ти посочил грешката още преди да сметна) на теб са ти необходими 46 киловатчаса Х 0,5часа = 23 киловатчаса за преодоляване на тази деневилация с два тона товар.

    Както сам каза, сметни си колко пъти ти е грешката!

    Коментиран от #110, #111

  • 109 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #107 от "Дай ми поне един източник":

    Много си елз тесльо хахахаха Ремикс е фирмата на бившият волейболист Любо Ганев,който се занимава със газстанции и търговия с метан.Да не мислиш,че точно Любо Ганев е съставил тази таблица хахахаха по скоро я е копирал от някъде хахахаха дрехи втора употреба хахахаха много си път.
  • 110 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #108 от "Аз съм ти сметнал":

    Пак ли мощност в киловатчаса хахахаха пробвай да превозиш 700 кг товар с мотопед с мощност 4 квт.Желая ти успех, тесльо.Много си далече от реалността.Защо са ми сложили на Пежото мотор 90 к.с. щом и 4 квт стигат?

    Коментиран от #112

  • 111 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #108 от "Аз съм ти сметнал":

    Провери ли изчислението в пост 105 ?Намери ли грешка? Димов ти изчисли при 1200 кг 28,2 квт.Аз ти изчислих при 2000 кг. Инженерите смятат,а не гадаят на боб,кокалчета,кристално кълбо или по звездите.

    Коментиран от #113

  • 112 Моя грешка

    0 7 Отговор

    До коментар #110 от "Turbo":

    Аз поне си признавам грешките. Да се чете "Незнайно защо (аз знам и съм ти посочил грешката още преди да сметна) на теб са ти необходими 46КИЛОВАТА МОЩНОСТ Х 0,5часа = 23 киловатчаса ЕНЕРГИЯ за преодоляване на тази деневилация с два тона товар."

    Даже ти написаха кое е мощност и кое енергия и може да видиш формулата по която едното се преобразува в другото. Мощност по време прави енергия. Енергия делено на време прави мощност. А енергия делено на мощност прави време. Основата на физиката, която ти се губи.
  • 113 Ами изчислих го

    0 7 Отговор

    До коментар #111 от "Turbo":

    Докарали сте мощността близо до вертикално излитане, отколкото до реалната мощност за изкачване на Шипка. Я сметни колко ти излиза мощността за да качиш Шипка вертикално нагоре под 90 градуса? Твоя резултат до кое е по-близо - до вертикалното излитане или до реалният резултат който съм сметнал - 8 киловата?

    Коментиран от #115

  • 114 Пак обърка енергия и мощност

    0 6 Отговор
    Като ти говоря за четири киловатчаса, имам предвид енергия бе умник. Мощността ще зависи единствено и само от времето за което искаш да качиш този товар на тази височина. Дори не разбираш формулата по която смяташ. Нали точно затова включваш втора предавка, за да намалиш мощността като увеличиш времето за извършване на същата работа. Енергията за извършване на тази работа ще е абсолютно същата. Ако намалиш или увеличиш двойно скоростта при изчисленията, мощността ти също ще се увеличи или ще намалее двойно, но в крайна сметка енергията за изкачване на баира ще си остане същата. Просто с 30 км в час ще минеш тези 15 километра изкачване за 30 минути с мощност 46,92 киловата, при 60 километра в час ще ги минеш за 15 минути но с мощност 93,84 киловата, а при 15 километра в час ще ги минеш с мощност 23,46 киловата, но и в трите случая ще си изразходил 23,46 киловатчаса енергия. Сметни да видиш, че е така.

    Но правилния отговор за изкачване на тази денивилация е 3,97988889 киловатчаса

    Коментиран от #116

  • 115 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #113 от "Ами изчислих го":

    Според теб тесльо движение по наклон от 16,7° вертикално излитане ли е?Опиши ми как точно ги получи 8 квт,по начина който аз използвам.Мощност 4 квт са достатъчни за преодоляване на наклон от 2-3°.На Шипка наклона е 16,7°
  • 116 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #114 от "Пак обърка енергия и мощност":

    Нобелисте, скоростната кутия променя само оборотите и въртящият момент към колелата.Но не променя мощността.Това се учи в специалност ДВГ в Техникумите.Не се ли усещаш,че ръсиш глупости,тесльо.Стигат ти толкова безплатни уроци.

    Коментиран от #117, #121

  • 117 Нобел

    0 6 Отговор

    До коментар #116 от "Turbo":

    А сметна ли каква мощност ти е необходима за да се движиш по този наклон с 60 километра в час, ако не вярваш на моите изчисления? Автомобилът ти има ли такава мощност? Като няма, сваляш предавка две надолу и при същите обороти поддържаш по-ниска мощност, но вече се движиш с 30 километра в час. Елементарно!
  • 118 Имаш ли идея за какво говориш?

    0 7 Отговор
    Хайде погледни в тази тема съм пуснал клип с наклон 30%. Смяташ ли че баничарката ти въобще може да го качи със 700 кг багаж, а да не говорим да поддържаш 30 км в час в продължение на 15 километра? И твърдиш че това е средния наклон и има и по-големи? Май наистина живееш в паралелна реалност. Чуй в клипа че ти казват, че ще ти е трудно да срещнеш в реалността такъв наклон
    https://m.fakti.bg/avto/634821-shefat-na-audi-poiska-da-se-spre-proizvodstvoto-na-gorivo-ot-neftcomment44


    Хайде и ние да сме качвали Шипка и да не ни хвърляш по върбите колко било стръмно. Изчисли ли необходимата мощност при 90 градуса наклон?

    Така или иначе си умножил правилния отговор по шест, остава ти да го умножиш още по три и да постигнеш вертикално излитане.

    Коментиран от #119

  • 119 Линка май не работи

    0 6 Отговор

    До коментар #118 от "Имаш ли идея за какво говориш?":

    Отваря само темата, но не те праща на конкретния коментар. Коментарът е 44. Изгледай клипа от втората минута нататък.
  • 120 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #103 от "Нобелистът":

    Научи се да смяташ.

    Коментиран от #122

  • 121 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #116 от "Turbo":

    Работата е там, че за едни и същи условия на движение нужната мощност си е една и съща. Може да сменяш и да редиш предавки, но при тази скорост, този товар и този наклон, нужната мощност ще остане същата. Просто ще я вадиш с други обороти и друго натоварване на мотора. Качваш от втора на трета - оборотите падат, натоварването се увеличава, но мощността е все тази. Ако не е няма да поддържаш тази скорост. Или ще забавиш, или ще забързаш.

    Коментиран от #123

  • 122 Аз сметнах

    0 8 Отговор

    До коментар #120 от "Димов":

    Сметни и ти каква мощност е необходима за вертикално изкачване на товар два тона с 30 километра в час. Май е само три пъти повече отколкото сте сметнали за изкачване на Шипка? А ти твоите изходни данни с които започна сметките от къде ги взе? От някой сайт за диетични храни?

    Коментиран от #125

  • 123 Само където правиш обратното

    0 8 Отговор

    До коментар #121 от "Димов":

    Наклоните в проходите се менят а за да поддържаш една и съща скорост по тях, мощността се променя постоянно. Когато наклонът стане прекалено голям и не ти достига мощност, сваляш предавка надолу и намаляваш скоростта с която се движиш, за да влезеш в оптимални обороти. Турбо да не мислиш че кара през целия проход на втора? Намалява от 40 на 20 км в час, за да намали и необходимата мощност двойно, точна по формулата която си дал. На практика мощността се променя от промяната на скоростта с която се движиш, а скоростната кутия служи само за подбор на подходящите обороти на двигателя.


    Но въпреки всички промени на мощността скоростите и каквото и да било, необходимата енергия за изкачване на даден товар на определена височина винаги е константа, което имах предвид при започване на спора с тебе. Сметни да видиш, че винаги е 4 киловатчаса за изкачване от стръмната страна на Шипка. Като 80% от тези четири киловатчаса ще се върнат в батерията при спускане.

    Коментиран от #126

  • 124 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #105 от "Turbo":

    Понеже виждам, че ти е интересно и не спориш за да си чешеш езика, като някои човекоподобни, ето как да сметнеш и за движение по равен път. Там няма наклон, но скоростта е висока и въздушното съпротивление играе голяма роля, както и това, от търкалянето по асвалта. Няма как - не са за пренебрегване.

    Р=T.V/1000, kW

    където:

    T=L+B

    L=Cr.m.g

    Cr=0,015 - съпротивление при търкаляне на колелата;

    m=2000kg

    g=9,81m/s

    B=Ro.Cd.A.V.V/2 - не знам как да изпиша скоростта на квадрат, затова я умножавам два пъти. Тя е в м/с, като 150км/ч са 41,667м/с.

    Ro=1,19kg/m3 - плътност на въздуха;

    Cd=0,37 - драг коеф за Ситроен Берлинго (за такава баничарка намерих данни);

    А=2,45м2 - челна площ на Ситроен Берлинго;

    Като ги заместиш и сметнеш се получава 51,28кВт на колелата. При 15% загуби в трансмисията се получават 60кВт на двигателя. Това са 80 коня.

    Коментиран от #131

  • 125 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #122 от "Аз сметнах":

    За първите сметки ти даде изходните данни. Ставаш смешен. Костенурка по гръб. Колите не катерят вертикални стени.
  • 126 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #123 от "Само където правиш обратното":

    С мен такъв спор не е имало. Няма как 4квт мощност да качват 30% наклон с 2 тона, при 30км/ч.
    Методиката ми е от старите ми учебници по ДВГ. По тях смята и Илон Мъск.

    Коментиран от #128

  • 127 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #102 от "Turbo":

    Може да се сметне и разходът, но трябват данни: размер на гуми; главно предаване; предавателни числа на предавките; диаметър и ход на буталата (има значение дали е дългоходов или късоходов мотор, особено съотношението на Д/Н).
    Смята се средно ефективно налягане (не е компресия). Смята се средна бутална скорост. Смята се действителното индикаторно налягане. Смята се индикаторен КПД. Ползват се малко данни за горивото - таблични са. Не е кой знае какво, но е време, а не виждам защо да си губиш времето, като хората са измислили бордовият компютър и всеки с кола може да си засече разхода през прохода и по магистрала.

    Коментиран от #130

  • 128 Ти да не си турбо

    0 7 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    Поне с тебе си мислех, че няма да обяснявам, че 4 киловатчаса не е мощност, а енергията за изкачване на 2 тона на височина 731 м, независимо по какъв наклон и с каква скорост става това. Можеш да ги качиш и с четири киловата и с 400 киловата мощност, като разликата ще е само времето за което ще ги качиш.

    Коментиран от #133

  • 129 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #106 от "Turbo":

    Гост, Димов, Турбо, Антиелектрика, Радев....... Всички сме един човек. Само човекът с 1000 ника е нечовек.
  • 130 Бинго!

    0 8 Отговор

    До коментар #127 от "Димов":

    Сега остава да му обясниш как да си изчисли мощността спрямо разхода и скоростта.

    Ще ти цитирам с какво не е съгласен с мен да видим ти дали ще се съгласиш:

    "Съгласен ли си, че при два пъти ПО-НИСЪК разход на магистралата при движение със 150 километра в час -7,5 литра на 100, баничарката ти се движи с около два пъти ПО-ВИСОКА входяща мощност, отколкото когато качваш Шипка с 30 километра в час и два пъти по-висок разход на гориво - 15 литра на 100 километра."

    За да избегнем споровете за КПД, коментираме единствено и само входящата мощност към двигателя доставена от горивото.

    Коментиран от #136

  • 131 Turbo

    8 0 Отговор

    До коментар #124 от "Димов":

    Колега,завършил съм двг в техникум,след това завърших и ВУЗ,машинен инженер съм.Всички формули и методики за пресмятане ги вадя от старите си учебници.Но не успявам да убедя тесльо,че греши.

    Коментиран от #132, #134

  • 132 Супер

    0 8 Отговор

    До коментар #131 от "Turbo":

    Я сега цитирай какво пише на таблицата за мощността на горивото, че нещо винаги пропускаш фактора време! Цитирай моля те произволен ред от таблицата която все споменавате. Няма такава глупост като мощност на литър дизел. Може да има мощност в киловати единствено и само за литър на час разход на гориво, а не просто за литър.

    Кажи и името и номера на страницата на учебника.

    Коментиран от #135, #137

  • 133 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #128 от "Ти да не си турбо":

    Мислех, че пишеш квт, не квтч.
    1кВт се добива от 0,085кг нафта, или от 0,083кг бензин. За 4квт ще ти трябват 0,34кг нафта. При КПД на ДВГ 30% ще ти трябват 1,13кг нафта, което при плътност 0,85кг/л са 1,33л.

    Коментиран от #138, #183

  • 134 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #131 от "Turbo":

    Убеждава се човек с акъл. Човек без акъл няма как да бъде убеден. Той само слуша заветите на вожда и повтаря като породисто пернато.
  • 135 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #132 от "Супер":

    Има и мощност от литър/кг/куб гориво. Има и таблици за тях. Ако нямаше, нямаше да има КПД на ДВГ.
  • 136 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #130 от "Бинго!":

    Не е два пъти. По-малко от два пъти е.

    Коментиран от #140

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Не съм питал, но благодаря

    0 8 Отговор

    До коментар #133 от "Димов":

    Това всъщност е малко безсмислена информация защото тези четири киловата са допълнителната мощност доставена от колелата за преодоляване на 731 метра денивелация на 2 тона товар. За да стигнем до разхода на гориво трябва да добавим още няколко КПД за да смятаме литри. Идеята е, че необходимата енергия за изкачване на два тона на 731 метра е константа и не зависи от скоростта и наклоните нито от мощността и времето. Винаги си е толкова.

    Коментиран от #139, #141

  • 139 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #138 от "Не съм питал, но благодаря":

    Да ти поствам ли пак коментарите, от темата за камиона, да видиш каква ти е била идеята?

    Коментиран от #148

  • 140 Не е два пъти наистина

    0 7 Отговор

    До коментар #136 от "Димов":

    При 30 км в час, доставяната мощност от 15 литра на 100 разход е 45 киловата, а при 150 км в час и 7,5 литра на 100 разход, доставяната мощност е 112,5 киловата. Наистина не е два пъти, а 2,5 пъти но реших да не издребнявам! Фактът е че при движение по магистрала, мощността е по-голяма отколкото при качване на Шипка. Особено пък ако си пооправите сметките с наклоните! Поне на тебе не ти ли светва лампичката, че при 45 kW входяща мощност от горивото, сметките ви за по-голяма от 45 киловата изходяща мощност на гумите няма как да са верни, защото отивате на перпетуум мобиле?

    Коментиран от #146, #147, #149, #153

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Turbo

    7 0 Отговор
    Тесльо,колко време ще ти трябва да осъзнаеш,че с 4 квт не можеш да преодолееш голям наклон.Учебника с таблицата е доста старо издание,не вярвам да го намериш,все пак съм го ползвал преди 30 години.Таблицата е същата като в Ремикс може
    създателите на сайта да са го сканирали от там.
  • 146 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #140 от "Не е два пъти наистина":

    Две числа не можеш да умножиш, без да сгрешиш 3 пъти.
    Обидно ми е дори да те обидя.

    Коментиран от #150

  • 147 Turbo

    8 0 Отговор

    До коментар #140 от "Не е два пъти наистина":

    Аз ти ги изчислих,тесльо.При 140 км/ч на магистрала мощността е 37,8 квт.Как успя от 7,5 л/100 да извадиш 112,5 квт мощност?Дай изчисленията.
  • 148 Идеята е

    1 7 Отговор

    До коментар #139 от "Димов":

    Че при преминаване на Сливенския проход имаш контрол върху изразходваната мощност, като просто намалиш скоростта и ограничиш необходимата мощност за преодоляване на челното съпротивление. Както виждаш дори и Шипка се нуждае само от четири киловатчаса допълнително за преодоляване и не може да ти бутне батерията, а след това поне три от тях се връщат обратно при спускане на баира и напрактика губиш един-единствен киловатчас заради наклона. При движение със 150 км в час нямаш тази опция и разходът както на мощност, така и на енергия е по-висок, отколкото за преминаване през баира.

    Освен това умишлено говорех за малолитражка ако ще засичаме и разход на гориво и ги сравняваме. Баничарката както виждаш я намесвам само когато сравняваме мощности.

    Коментиран от #151

  • 149 Turbo

    8 0 Отговор

    До коментар #140 от "Не е два пъти наистина":

    В пост 124 колегата Димов ти е изчислил колко е мощността при 150 км/ч на магистрала 51,28 кв.Ти даваш 112,5 квт т.е сбъркал си 2 пъти.

    Коментиран от #152

  • 150 Дай твоите изчисления

    0 8 Отговор

    До коментар #146 от "Димов":

    Каква мощност доставя горивото в двата случая? Само не ми казвай като турбо, че при 30 км в час доставя 150 киловата, а при 150 км в час 75кв? Не ми разваляй добрите впечатления!
  • 151 Turbo

    6 0 Отговор

    До коментар #148 от "Идеята е":

    Локумджията пак подкара разтягането на локуми.Няма как да изкачиш Шипка с 4 квт мощност и два тона.Изчисленията ни провери ли ги?Грешки няма,но пак не приемаш резултата.

    Коментиран от #154, #160

  • 152 Нищо не съм сбъркал

    0 7 Отговор

    До коментар #149 от "Turbo":

    Той е сметнал изходяща мощност, а аз давам входяща мощност. Ако сметките му са вярни, значи разходът даже трябва да е по-голям. Даже си объркал цифрите. Разхода на двигателя 60 киловата по негови сметки

    При 40% КПД на двигателя, означава, че входящата мощност трябва да е 150 киловата, която се осигурява от разход 10 на сто.

    Сега остана да сметнеш колко ще ти е средният разход за изкачване и спускане на Шипка. Май се оказва, че освен мощността дори и разходът ти на гориво ще е по-нисък -7,5/100.
  • 153 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #140 от "Не е два пъти наистина":

    47кВт на гумите ти трябват за да катериш прохода с 2т, 30% наклон и 30км/ч.
    52кВт по магистралата със 150 км/ч.
    Магистралата иска около 10% повече мощност от прохода.

    Коментиран от #156, #161

  • 154 Грешката е вярна

    0 7 Отговор

    До коментар #151 от "Turbo":

    Направих сметката няколко пъти и все излиза. Даже съм ви дал изходните данни, но не можете да ги видите защото не знаете какво да гледате. Тъкмо ще ми е по-весело по Коледа. Ще е весела Коледа в буквалния смисъл! Отговорът през цялото време ще ви е бил пред очите точно както дивидитата, и ще се чудите как не сте го видяли и не сте се усетили. Има време до Коледа да си оправите сметките.

    И мощността не е 4 kW а 8kw, необходимата енергия е 4 kWh, която по никакъв начин не зависи от мощността и скоростта и винаги си е толкова.

    А два тона могат да се повдигнат вертикално с много по-малко от 4 киловата мощност. Мога да ги вдигна дори с една ръка. Още Архимед го е казал, без да е стъпвал на Шипка и да е карал автомобил.

    Коментиран от #155

  • 155 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #154 от "Грешката е вярна":

    2т могат да се повдигнат вертикално и от охлюв, но ти поставяш изискване за 30км/ч скорост. Начи, треба си вътък.

    Коментиран от #157

  • 156 Е така де!

    0 8 Отговор

    До коментар #153 от "Димов":

    Ама дали входящите данни са ти верни или се подведе по акъла на Турбо? Я си провери входящите данни?

    Поне тези за разходът му са вярни, защото ги е прочел от компютъра. Кажи му колко е входящата мощност при 30 км в час и 15 литра на 100 разход и 10 киловатчаса енергийна стойност на литър гориво? За тебе поне трябва да е елементарно, да сметнеш че е 45 киловата и няма как да осигурят 47 киловата на гумите.

    Коментиран от #158

  • 157 Е така де!

    0 8 Отговор

    До коментар #155 от "Димов":

    Хайде сега сметни каква входяща мощност ти е необходима, за да осигуриш този вътък от 47 киловата на гумите при 30 км в час. Ти поне можеш да смяташ енергия и мощност. Колко енергия ще са предали гумите за изминаване на 100 километра разстояние с 30 километра в час, ако всеки час са доставили по 47 киловатчаса енергия. И това е само изходящата енергия.

    Коментиран от #159

  • 158 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #156 от "Е така де!":

    Няма как да повишиш мощност, но входящите данни ги зададе ти: 2т товар; 30% наклон; 30 км/ч скорост. Останалите са драг коеф и челна площ от каталог на производителя.
    Остава да оспорваш земното ускорение.

    Коментиран от #162

  • 159 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #157 от "Е така де!":

    Не смятам за теб!!! Сметнах за човека, който го интересува нещо смислено. Твоите дивотии си ги смятай ти. И без това само ти им вярваш.
  • 160 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #151 от "Turbo":

    Хлъ3гавия първо спореше за разход - видя, че греши. Извъртя го на мощност с два пъти разлика - видя, че и там греши. Сега го извърта на нещо друго, а после ще е на трето. Не спори с празен бидон. Само ще чуваш ехо.

    Коментиран от #164

  • 161 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #153 от "Димов":

    Тесльо в началото определи скорост на магистралата с празна баничарка от 140 км/ч.Смятал съм с пълна баничарка и при тази скорост се получава 42,9 квт.Като видя,че мощността на магистрала е по малка от тази за изкачване на Шипка увеличи скоростта на 150 км/ч.Много хлъзгав е тесльо

    Коментиран от #163

  • 162 Ще ме умориш от смях

    0 8 Отговор

    До коментар #158 от "Димов":

    А от колко теми ти се подигравам че смятате наклон за вертикално излитане? Ще ми посочиш ли поне един пост, в който споменавам 30% наклон без да ви се подигравам?

    Погледни коментари122, 118,113 , 49 и 19 само в тази тема колко подигравки отнесохте по случая.
  • 163 140 или 150 е все тая

    0 7 Отговор

    До коментар #161 от "Turbo":

    При 150 смятам всичко на ум и ви се подигравам без дори да ползвам калкулатор или салфетка. Мога да ти го сметна и за 140 километра в час, ако мислиш, че нещо ще се промени. Ама няма смисъл защото не схващаш! Дори разход от 7,5 литра си го измислих защото не каза реален разход. Просто това е половината на 15 на сто и както виждаш дори при този нисък нереалистичен разход, мощността пак е няколко пъти по-голяма отколкото по Шипка. Да не говорим за сметнатите от Димов 10 литра на 100.

    Коментиран от #165

  • 164 Празен бидон

    0 7 Отговор

    До коментар #160 от "Димов":

    Този коментар прочете ли го, за да си губиш времето по акъла на Турбо




    49 Какви 17 градуса
    13ОТГОВОР
    До коментар 44 от "Гост":

    Самото споменаване на 30% наклон буди само бурен смях, а турбо даже правил сметки колко е мощността при изкачване на два тона товар при този наклон. И даже ме кара да смятам и аз и да му проверявам сметките. Умрях си от смях. Да не съм луд да си губя времето с подобни анекдотични примери? А вие умниците даже му проверихте сметките и ги изкарахте вярни! Като и сметките на Радев за максимална мощност без натоварване на изключена скорост при 6000 оборота. Пълен смях и повод за подигравки за тотално непознаване на физиката, а в случая геометрията и географията.
    Коментиран от 52

    Коментиран от #166, #168

  • 165 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #163 от "140 или 150 е все тая":

    Не е все тая.В формулата за въздушното съпротивление скоростта е на квадрат.След това като изчисляваш мощността пак умножаваш по скоростта.Става скорост на трета степен.Това дава 20%разлика за само 10 км/ч повече.

    Коментиран от #167

  • 166 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #164 от "Празен бидон":

    Наклона много лесно може да се изчисли.Трябва само да се измери разстоянието и да се види колко метра е изкачването.С една сателитна навигация за автомобил може да се види от колко метра започва стръмното изкачване и колко метра е на билото.

    Коментиран от #169

  • 167 Ти май не схващаш

    0 6 Отговор

    До коментар #165 от "Turbo":

    Разликата между мощността за изкачване на Шипка с 30 километра в час и за движение със 140 км в час е повече от 200%. 20% разлика не променят нищо в крайния резултат. Отивай смятай наклоните, докато не докараш мощността за изкачване около 8 киловата.

    Коментиран от #170

  • 168 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #164 от "Празен бидон":

    Ето това е поредният номер на тесльо.Сега пък ъгъла на наклона не му харесвал.Котката по гръб не пада.
  • 169 Ами давай какво чакаш

    0 7 Отговор

    До коментар #166 от "Turbo":

    Ще останеш изненадан от резултата. Ти въобще знаеш ли какво е 30% наклон и как се изчислява? Хайде за тебе простено, ама Димов как въобще ти се върза на акъла, още не мога да го проумея!
  • 170 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #167 от "Ти май не схващаш":

    Виж дали ти се намира някой транспортир и си начертай ъгъл от 17° да видиш как изглежда.Май не различаваш какво е наклон 30% и бъркаш % с градус.Щом ми говориш за вертикално излитане,значи представите ти са много грешни.

    Коментиран от #171, #174

  • 171 Много ясно си ги представям даже

    1 6 Отговор

    До коментар #170 от "Turbo":

    30% наклон е достатъчно красноречиво. 17 градуса могат да ме объркат и ми трябва калкулатор за да смятам. Знаеш ли въобще какво значат тези проценти? Само ако знаеше, моментално щеше да спреш да говориш глупости!

    Коментиран от #172

  • 172 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #171 от "Много ясно си ги представям даже":

    Как се изчислява наклона е описано в учебника.Глупостите са твой патент.Умен човек щеше да разбере след толкова коментара.

    Коментиран от #173

  • 173 Смятай де

    0 6 Отговор

    До коментар #172 от "Turbo":

    Нали имаш учебници. Аз нямам. Затова ми беше интересно да се видим на живо и да си поговорим с примери, като нямаш Уикипедия и учебници под ръка. Наклона на Шипка поне близко ли е до 30%? Поне знаеш ли каква е дължината на прохода от по-стръмната страна за да си направиш някакви практически изводи и сметки? Ако беше внимавал, вече няколко пъти споменах, че е 14,9 километра. Смятай останалото!

    Коментиран от #176

  • 174 Изгледа ли видеото

    0 7 Отговор

    До коментар #170 от "Turbo":

    Видя ли какво е наклон 30%? Можеш ли да го качиш с баничарката с 30 километра в час и 700 кг багаж и така 15км?
  • 175 Ни дума, ни вопъл ни стон!

    0 6 Отговор
    Вече срам ли те е, че се подведе да смяташ наклони за излитане? Обясни му на турбо, Какво означава наклон 30% с дължина 15 километра.

    И още не си му сметнал входящата мощност при 15 литра на 100 разход и скорост 30 километра в час.

    Коментиран от #177

  • 176 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #173 от "Смятай де":

    Пак си чел Уикипедия хахахаха но не си прочел докрай.От южната по стръмна страна разстоянието е 14,9 км от село Шипка до билото.От село Шипка до стръмното изкачване ,пътя е с много малък наклон, разстоянието също не е малко.Стръмното изкачване започва след един десен обратен завой 180° и от там съм мерил разхода до билото.Стига чете Уикипедия мятай се в колата и измери разстоянието и денивелацията инджинерино.После смятай.

    Коментиран от #179

  • 177 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #175 от "Ни дума, ни вопъл ни стон!":

    Тесльо,да не очакваш да ти отговарям на глупостите 24 ч в денонощието?Забавно ми е да споря с лаик като теб,но всичко си има граници.

    Коментиран от #178

  • 178 Това не беше към теб

    0 5 Отговор

    До коментар #177 от "Turbo":

    А към Димов!
  • 179 Хлъзгава риба, си ти хлъзгава

    0 5 Отговор

    До коментар #176 от "Turbo":

    Първо беше средна мощност за преминаване през сливенския проход с лек автомобил в двете посоки, след това отидохме на Шипка с натоварена баничарка пак в двете посоки, после остана само едната посока на изкачване на Шипка, сега изведнъж стана моментен разход за изкачване на определени баир. Очаквам скоро да стане потегляне от място и ускоряване до 40 км в час и измерване на моментен разход с Тон и 700 багаж. Обаче не е като да не съм повтарял както дължината така и денивилацията няколко пъти, за да можеш да се измъкнеш.

    Пък и няма как да го направиш защото входящата ти средна мощност е 45 кв и дори при 40% КПД до гумите, остават 18 киловата.

    Коментиран от #180

  • 180 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #179 от "Хлъзгава риба, си ти хлъзгава":

    За Сливенски проход изобщо не ставало дума.Спора с мен беше за Шипка.Спорихме за планински път,а не за равният път от село Шипка до първия завой.По тази логика може да включим и участъка до Казанлък и може да излезе,че наклон изобщо няма.Няма проблем,ще измерим и изчислим.За разстоянието от 14,1 км не съм обърнал внимание.Дай да видим 45 квт как ги сметна.Пак ли си говориш със звездите?Колко % е наклона според теб?
  • 181 Ти кога и какво ли си разбрал?

    0 4 Отговор
    Не разбра 2 месеца че ти говоря за ДВД под наем, въпреки, че ти го повтарях УМИШЛЕНО във всеки пост. Не видя в над 10 клипа и няколко цитата, включително с GPS координати, че говорим за фабриката на Тесла в Тексас , а през цялото време си мислеше че говорим за Берлин две денонощия.

    Вече трета година при всяко споменаване на ЕНЕРГИЯ в КИЛОВАТЧАСА си мислиш, че ти говоря за мощност.

    Дали съм изненадан, че не си видял, че не говоря за един-единствен баир на който си включил на втора и се правиш на мъченик, а още от първото споменаване на сметките в пост 103 съм казал че говоря за целия проход от по-стръмната страна и съм споменал дължината? По-скоро щях да се учудя, ако разбереш от първия път, въпреки това не споменавах дължината от 14,9 км и денивилацията от 731м. В 1 пост за да видя дали следиш разговора. Можеш да провериш че на няколко пъти съм ти дал тези изходни данни от които много лесно можеш да сметнеш наклона на прохода и той в никакъв случай не е 30% и както разходът на изкачване е само 8 киловата, така е и средния разход на изкачване и спускане отива на някакви смешни четири киловата заради денивилацията, въпреки 700 кг товар и няма как да ти се отрази на средния разход за където и да си тръгнал, но за сметка на това от София до Бургас можеш да пътуваш със 150 километра в час, което очевидно ще се отрази на средния разход на пътуването. Среден разход както на мощност така и на енергия.

    Хайде кажи при тези входящи данни, колко е среднат

    Коментиран от #184, #186

  • 182 Ти кога и какво ли си разбрал?

    0 4 Отговор
    Хайде кажи при тези входящи данни, колко е средната мощност за изкачване на прохода на Шипка? Колко е наклона от стръмната страна? Сметнат наклон, а не изсмукан от пръстите. Истинска денивелация, а не предполагама!
  • 183 Едно по едно

    0 5 Отговор

    До коментар #133 от "Димов":

    Оправихме наклоните.

    Сега да оправим и тази глупост :

    "Мислех, че пишеш квт, не квтч. 1кВт се добива от 0,085кг нафта, или от 0,083кг бензин. За 4квт ще ти трябват 0,34кг нафта. При КПД на ДВГ 30% ще ти трябват 1,13кг нафта, което при плътност 0,85кг/л са 1,33л."

    Такава глупост Димов не може да напише. Очаквах да се появи и да реагира.

    От горивото не се добива мощност, а енергия. Тези 1,33 литра са допълнителното гориво необходимо за изкачване на Шипка с два тона тегло, проходът Шипка, всичките 15 километра нагоре, с каквато и да е скорост, но после се компенсират с нулев разход за следващите 14 километра надолу. Както казах и в началото на спора - проста физика! Електромобил с по-голяма мощност ще мине наклоните по-бързо, без това значително да се отрази нито на разхода нито на пробегът.

    Дори турбо ще мине с пълната баничарка с по-малка средна мощност и вероятно дори разход тези 30 километра проход отколкото ще му трябват да измине 30 километра по магистралата със 150 километра в час. Пак елементарна физика
  • 184 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #181 от "Ти кога и какво ли си разбрал?":

    После аз съм бил хлъзгавия хахахаха как смяташ съм засякъл 15/100 разход по равният участък от село Шипка до първия завой и началото на изкачването?Казах ти засичал съм разхода от началото на изкачването до върха.Ако се смята по твоя начин 731/14900=4,9% излиза наклона.Дай тогава да включим и пътя до Казанлък и току виж се оказало,че ще изкачваме прохода Шипка по нанадолнище..Трябва да извадиш правия участък,който е половината от разстоянието и ще видиш,че резултата е около 10% наклон.Върни се назад в коментарите и ще видиш,че съм смятал и двата варианта с наклон 10% се получава 20квт,при 30% се получава 48 квт.Пак си много далече от истината с 8 квт изчислени от теб.
    В моят учебник дават наклон от 10% до 30% за планински път.Проверих в любимата ти Уикипедия и там дават същите стойности за наклон за планински път.Така,че не ми пробутвай данни за наклон на Шипка от 4,9%,само за да ти излязат опорките тесльо.

    Коментиран от #185

  • 185 Казах ти Как се смята

    0 4 Отговор

    До коментар #184 от "Turbo":

    Смята се енергията, необходима за денивилацията за съответното тегло, която е константа и не зависи от наклона нито от скоростта. В случая съм ти дал за деневилация от най-ниската до най-високата точка в прохода. Необходимата енергия е 4 киловатчаса а всичко останало е производно от нея.

    Както виждаш, дори по сметките на Димов, разликата дали ще се движиш по абсолютно равен път за да изминеш тези 15 километра, или ще качиш Шипка, разликата ти е 1,3 литра гориво, което пък се компенсира при спускането.

    И за какво въобще ми даде Примера за минаване през прохода Шипка, след като ми говориш за един-единствен баир и моментен разход? Проходът Шипка си има ясно дефинирани граници и е дълъг 30 км. Преминаване в двете му посоки означават 60 километра преход за които се засича средния разход а не само за някои баир 300 метра. Научи се да се изразяваш правилно и да слушаш какво ти приказват останалите за да ги разбереш! Мога да ти цитирам поне на 10 места че съм ти казал 15 км за изкачване и допълнително на няколко места за 731 метра денивелация. Да не казвам колко пъти смятах че изкачването ти с 30 км ще ти отнеме половин час. Не ми обяснявай че поне веднъж не си схванал, че не ти говоря само за 300 м баир? По тази логика, аз мога да си избера стръмен участък от магистралата в който да измерим разхода при спускане за да изляза прав. Как точно си представяше измерването на разхода ако се бяхме обзаложили? Ще качим и ще слезем по баира и ще допълним резервоара?

    Коментиран от #187, #190

  • 186 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #181 от "Ти кога и какво ли си разбрал?":

    Нали знаеш, тесльо има архив и там великите ти идеи са запечатани за поколенията хахахаха Какво си написал в темата "Какво да правите докато електромобила Ви се зарежда?" 17.06.2021 г пост 89 "Малко бизнесче" А за видеотеките си в голяма грешка както винаги!.........1 видеокасета струваше 2$ наема 1-2 лева.
  • 187 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #185 от "Казах ти Как се смята":

    Можеш да казваш каквото си искаш, тесльо хахахаха в учебниците пише друго.Димов какво ти писа."Методиката ти е грешна.Дори това не е методика".Колко пъти се извъртя в този спор.Първо беше разхода,след това мощност,може и трето да измислиш.Доказваме ти с изчисления,че не си прав.Ти ми вадиш голи цифри,това било толкова,онова толкова.

    Коментиран от #189

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Смятай ти де

    3 1 Отговор

    До коментар #187 от "Turbo":

    За 15-километровия наклон от по-стръмната страна на прохода за който ви говоря от самото начало колко е средната мощност? Колко енергия целия е необходима за преодоляване на наклона? Ако намалиш разстоянието и денивилацията. Мощността може и да ти се вдигне, но необходимата енергия ще намалее и още по-малко ще ти се отрази на разхода на гориво за където и да си тръгнал. Дал съм ти възможно най-голямото количество енергия което може да употребиш за качване на Шипка - четири киловатчаса. Еквивалента на 400мл гориво, и 1,33 литра, ако приемам 30% КПД както предложи Димов. Хайде стига писа вече в тази тема. Ще продължим друг път.
  • 190 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #185 от "Казах ти Как се смята":

    Мун4о,смятай разстоянието на прохода от с.Самоводене защото от там започва Стара планина до с.Шипка там пък свършва.Така пътят ще излезе с минимален наклон и 4 kw ще са ти напълно достатъчни.
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Пак не разбрал?

    0 1 Отговор

    До коментар #193 от "Turbo":

    Хайде сега си помисли ако по време на деноминацията е бил продаден първият DVD player в света, кога двд-тата са станали масови в България?

    А как ще споменеш гига Тексас като през цялото време говориш и си мислиш за гига Берлин, въпреки че пишеш под статия за Тексас, а аз ти се подигравам с 10 видео клипа от Тексас, давах ти линкове за Тексас, GPS координати на Тексас, десетина пъти ти казах че си объркал мястото и времето и ти пак не се усети, че говориш за друга фабрика, а не тази от статията и не тази за която аз ти говоря и не тази от 10-те клипа които ти дадох. Точно както сега аз ти говоря за прохода Шипка, а ти си мислиш за конкретен баир, който е не повече от 5% от прохода Шипка и си правиш някакви генерални изводи. Самият факт, че сравняваш няколкостотин метра баир с 400 км пътуване по магистрала от София до Варна говори достатъчно. Сравняваш моментен разход със среден разход за 400 км пътуване и правиш някакви генерални изводи. В който пак са грешни защото както виждаш и мощността и енергията е по-малка за преминаване на прохода отколкото на магистралата.

    Коментиран от #195

  • 195 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #194 от "Пак не разбрал?":

    Прочети моите коментари 18,23,71,120,125,126,134,146,160.В тях изразявам отношението си към теб за умствените ти способности.Изнасяш едни безкрайни монолози,съобщаваш едни стойности които сам си ги измисляш.Вземай телескопа и иди за зяпаш звездите.Обади се на гуру Мъск за съвет.
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Не си Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #196 от "Димов":

    Елементарен тест - литър дизел енергия ли има или мощност? 10 киловата или 10 киловатчаса? Димов не може да обърка отговора! Познавам го!

    Коментиран от #198, #199

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #197 от "Не си Димов":

    Аз ли да ти търся информацията?Провери в Ремикс, може да си купиш дрехи втора употреба.
  • 200 Ти да видиш!

    0 1 Отговор

    До коментар #198 от "Димов":

    Пост 135 за първи път го виждам. Някак си съм го пропуснал. Ако го бях видял въобще нямаше да си губя времето с тебе. Димов е еродиран събеседник и дори през ума няма да му мине, че може да съществува таблица за мощност от литър гориво.

    Коментиран от #201

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 SDEЧЕВ

    0 0 Отговор
    ЕЛЕ БУРГАС НАННАЙС ВАРНА ПРИ ТОВА САМО МЕРДЖАНА EQS. ТРАГЕДИЯ
  • 204 Ангел

    0 0 Отговор
    За това си купих EQS450+ , който бие дори EQS 580 с още 100тина км
  • 205 Ангел

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Антон":

    Ще си караме и ще си свиркаме, ти си карай твоята и чакай моите параметри , но и парички , ще ти трябват за това.
  • 206 селски

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "И тази опорка умря!":

    10 минутно и ако си десета кола?100 мин.не са много ,но как ще се изнервиш!