Last news in Fakti

18 Януари, 2022 15:35 6 357 9

Историята на един стар автобус, продаден за... 1.3 милиона долара

  • автобус-
  • white model 706
Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара - 1

Във Флорида рядък автобус White Model 706 от 1936 година беше продаден на търга Mecum. Любопитното е, че за него бяха платени 1.3 милиона долара, въпреки факта, че първоначалната му цена е само 150 хиляди долара.

Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара

Автобусът White Model 706 е наистина интересен. Външният му вид е разработен от един дизайнер с украински корени. Името му е Алексей Сахновски, а неговата история е но по-малко интересна от автобуса, който създава.

Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара

Граф Алексей Сахновски е представител на знатно казашко-благородно семейство. По бащина линия негов предтеча е писателят Николай Гогол. А майка му е внучка на известния производител на захар и филантроп Артем Терещенко.

Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара

През 1918 г. младият граф е принуден да избяга от болшевиките в Швейцария, където започва да проектира масови леки коли. След това Сахновски се премества в САЩ, където пък проектира много интересни и екзотични автомобили.

Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара

През 1936 г. американската компания White възлага на Алексей Сахновски (който тогава си сътрудничи с каросерийното ателие на Бендер) да проектира туристически автобус за американските национални паркове.

Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара

Така той създава модел 706 с плъзгащ се платнен покрив и четири врати от дясната страна. Кабината побира 14 пътника, а автобусът се задвижва от 5.2-литров бензинов двигател с мощност 94 конски сили.

Историята на един стар автобус, продаден  за... 1.3 милиона долара

Всички произведени 500 екземпляра от модела 706 са отишли ​​в националните паркове на САЩ. Този конкретен автобус е превозвал екскурзианти в известния парк Йелоустоун. А наскоро е възстановен в първоначалното си състояние. Между другото, някои модели 706 все още са в експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    18 4 Отговор
    Интересна статийка, браво!!!
  • 2 гошо

    18 2 Отговор
    "един дизайнер с украински корени" и "По бащина линия негов предтеча е писателят Николай Гогол." афтарчето съфсем е убъркалу понятията, види се! осещайте се, бря! не дращете дивотии, ще ви се смeят и врапчетата! :D
  • 3 Иван

    8 11 Отговор
    Ако това не е материална нация здраве му кажи - куп пари за нещо което не струва толкова ...

    Коментиран от #5

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 12 Отговор
    ами една съветска латвия събира повече хора от това краварско недоразумение

    Коментиран от #6

  • 5 Печатницата БАЧКАААА

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    ЗДРАААААВОООООО...
  • 6 Казуар

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Я прочети кога е произведен автобусът, и знаеш ли кога е произведена съветската латвия като пишеш по инерция.
  • 7 гост

    14 2 Отговор
    На човек да му стане гадно от коментари,ако нещо е руско/съветско/ се възхвалява въпреки,че най-често е доказано във времето техническо недоразумение,а щом е западно/американско/ се оплюва дори да е технически шедьовър и това никой не може да ме убеди,че става по убеждение.Като чета писанията на многобройните любители на руското автомобилостроене и гледам процента на притежателите на такива возила нещо не ми се връзва.

    Коментиран от #9

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина и стари рециклирани таратайки като тази от статията....
  • 9 добро утро

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Всичко тука е фейк