Last news in Fakti

11 Март, 2022 12:35 11 054 15

BMW купи една от най-големите тунинг компании

  • bmw-
  • alpina-
  • bmw m

Alpina вече е собственост на германската марка

BMW купи една от най-големите тунинг компании - 1

Германската тунинг компания Alpina вече е собственост на BMW. Двете марки, чието сътрудничество датира от над 50 години подписаха споразумение според което BMW ще влезе в тотално владение на Alpina след 31 декември 2025 година.

BMW купи една от най-големите тунинг компании

Тунинг студиото ще продължи да продава автомобилите си в своите представителства, като същото се отнася за аксесоарите и частите, но производството ще се премести в една от фабриките на BMW. Това всъщност няма да е толкова ново, тъй като дори и в момента колите се сглобяват във фабриката на баварците, преди да бъдат изпратени към финално сглобяване в завод на Alpina.

BMW купи една от най-големите тунинг компании

Буркард Бовензипен основава Alpina през 1965 година и бързо печели славата си за това, че прави BMW-тата по-бързи и с по-добро поведение. През 1970 година компанията постига големи успехи в моторспорта, а през 1983 година е призната за самостоятелна марка. Още от тогава Alpina и BMW работят заедно и поддържат близки отношения, а за разлика от M Performance поделението на баварците, Alpina сe фокусира повече върху комбинацията между лукс и поведение на пътя.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо

    20 2 Отговор
    Нищо чудно скоро VAG да изкупи нашенските гаражи в които се изтръгват очистващите системи за отработените газове и се превръщат в бегачки 20+ годишни TDI-та.Със сигурност тези технологии ще са нови за концерна.
  • 2 Komapak

    6 4 Отговор
    Така, така... Като не можеш да правиш нещо направо си го купуваш, справка вагаджиите и Ламборгини и Дукати. Много по-интересно е, че наистина бмв имат М перформанс. След като си имат едно тунинг студио си купуват друго... На мен лично ми звучи подозрително. А Зинголфинген е най идиотския град в който съм попадал в Германия. Там важат едни други правила... 😜😜😜

    Коментиран от #5

  • 3 haha

    6 6 Отговор
    Не е лошо да са съвместно двете компании. Тамън напомпаните алпаки, като хвърлят бързо двигател, ще имат официална сервизна мрежа, където да дерат тарикатите с нашенски манталитет. 😄😄
  • 4 кеф

    7 18 Отговор
    Бмв предприемат мерки щото са се запътили към фалитикус.Не можеш да претендираш за премиум и да нямаш създаден суперавтомобил в цялата си история.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 Мхм

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Komapak":

    всички в10 на Ваг включая ауди р8 и каррера гт са на базата на в10 на ламбо ама не на гаярдо а на един малко известен прототиип ciala от 90-те когато Ламбо бяха собственост на малайзииска компания но ваг ди приписват заслугите за този двигател.

    Коментиран от #11

  • 6 Сър

    4 6 Отговор
    И тая ще я съсипят както Мерцедес съсипаха AMG а Форд съсипаха Cosworth. Добре че последните все пак се изкупиха обратно и пак са частници та отърваха кожата.
  • 7 Макларън Ф1

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "кеф":

    McLaren F1 е с БМВ мотор. В историята на автомобилостроенето никой не е имал най-бързата кола за толкова дълъг период от време. До ден днешен си остава най-бързия шосеен атмосферен автомобил. Въпреки че са минали над 22г от създаването му. Сър сърце на BMW ❤️

    Коментиран от #8

  • 8 Мхм

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Макларън Ф1":

    Е и една кола не е само мотор втоео слагат същия на м8 и не става нищо от него.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Смеххх

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Да,не е,почти всичко е,но Ганя разбирач,чака БМВ да фалира,вижда го как “едвам се държи”

    Коментиран от #10

  • 10 haha

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Смеххх":

    В момента BMW продажбите са най-много в Китай. Ако отпадне този пазар, ше се свият бая. Щом в Германия средния немец не си купува тая марка, понеже разни етноси там също ги купуват а германицте им се дразнят.

    Коментиран от #15

  • 11 Komapak

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мхм":

    Тук малко ме взе за мезе, колега! 😀Каква карера, какъв v10. Porsche могат само шестцилиндрови! Друго не могат.

    Коментиран от #12

  • 12 Мхм

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Komapak":

    Не си компетентен за да говорим
  • 13 Трифонов

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "кеф":

    Подобни изказвания показват две неща - първо, изобщо не си информиран по темата БМВ и положението им на пазара на автомобили в момента и второ, глобално не си информиран по която и да било тема! БМВ е самостоятелно акционерно дружество, което притежава марките БМВ, БМВ Моторрад, Мини и Ролс Ройс, като всяка от тези марки стои на пазара по-добре от когато и да било преди. Печалбата на концерна за 2021г. е най-високата за цялата им история, независимо от кризите, а Ролс Ройс е в състояние, с което никой бранд в този пазарен сегмент, не би могъл да се похвали, вкл. Бентли, които иначе също стоят много добре. Откакто БМВ ги купиха, смъкнаха средната възраст на клиентите на Ролс с близо 10 години, което означава огромно и непостижимо за който и да било увеличаване на клиентелата. Това показва ненадминат мениджмънт и изключително професионален маркетинг. Т.е. за всичко можем да си говорим, освен за фалит, дори и в дългосрочен план. Отделно и колите не са лоши ;-)
  • 14 През рамо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    В миналото М8 не е имало, а мотора подготвен за М8, се монтира на McLaren
  • 15 Аз не съм ти

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "haha":

    В Китай всички премиум марки имат най - много продажби, и ако този пазар го загубят, не е добре за която й да е компания!