Last news in Fakti

28 Март, 2022 12:10 4 785 8

BMW M5 CS се опълчи на Lamborghini Aventador SVJ и Nissan GT-R Nismo (ВИДЕО)

  • bmw-
  • nissan-
  • lamborghini-
  • gt-r-
  • m5-
  • aventador-
  • carwow

Може ли най-наточеният седан на германците да победи два суперавтомобила?

BMW M5 CS се опълчи на Lamborghini Aventador SVJ и Nissan GT-R Nismo (ВИДЕО) - 1

В поредното видео на колегите ни от CarWow, Мат Уотсън изправя един срещу друг Nissan GT-R в най-наточената му Nismo версия, Lamborghini Aventador в изпълнение SVj, както и най-върховото BMW M5 CS. Може ли практичният седан да се опълчи срещу двата суперавтомобила в състезание от място, доускорение от 80км/ч и тест на спирачките, може да видите във видеото под текста.

BMW M5 CS се опълчи на Lamborghini Aventador SVJ и Nissan GT-R Nismo (ВИДЕО)

Преди това ще ви запознаем с характеристиките на трите коли, започвайки с М5-цата. Тя разчита на 4.4-литров бензинов V8 с мощност от 635 конски сили и максимален въртящ момент от 750 нютон метра. Задвижването тук се предава към четирите гуми, а трансмисията е автоматична с осем предавки. Теглото на седана е 1825 килограма.

BMW M5 CS се опълчи на Lamborghini Aventador SVJ и Nissan GT-R Nismo (ВИДЕО)

Италианската сила в лицето на Aventador разчита на 6.5-литров V12 със 770 конски сили и 720 нютон метра максимален въртящ момент. Задвижването тук също се предава към четирите колела, а трансмисията е автоматична със седем предавки.

BMW M5 CS се опълчи на Lamborghini Aventador SVJ и Nissan GT-R Nismo (ВИДЕО)

Nissan-ът разчита на добре познатият 3.8-литров шестак с мощност от 600 конски сили и максимален въртящ момент от 652 нютон метра. И тук задвижването на четирите колела ще помогне на мокрото трасе, а за смяната на предавките ще се грижи автоматична трансмисия с шест предавки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    19 21 Отговор
    Ама най-се опълчва в сервиза - там няма кой да му се опре ;)
  • 2 шашмалогии

    11 13 Отговор
    Нисана рязко намали ускорение вднага след старта. Сякаш нарочно искаше да остане трети .
  • 3 Антон

    7 2 Отговор
    Колко време ви трябва да разберете че гтр-а не става. Морално стар автомобил, от началото на април в ес се спира продажбата му - не отговаря на шумо и еко нормите. В същото време новите спортни автомобили нямат проблем с тези изисквания тъй като при тях не е актуален израза морално стар. И за да не съм голословен едната ми спортна кола е р35 от 2017. Та от първо лице ви казвам, нишо особено.

    Коментиран от #4

  • 4 Притежател

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    Добре, едната ти кола е гтр, говориш така че имаш и друга. С какво сравняваш гтр-а?

    Коментиран от #6

  • 5 един от стадото

    0 2 Отговор
    циркове. Тоя с уокитокито Зеленски ли го играе
  • 6 Антон

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Притежател":

    Знаеш ли, от подобно безобидно начало, сме стигали до 100-120 коментара, от които научих че съм дете, че си измислям и т.н. Просто няма смисъл. Единствения плюс на нисана, ако въобще може да се нарече плюс, е цената , която е наполовина с 911 турбо ес. В едното си личи класата на Порше, в другото икономията от всичко, гтр-а дори не може да се поръча с керамични спирачки. Не визирам нисмо версията, там цената става безумна, а на среща нисан. После реват че нямат продажби. В крайна сметка всеки си купува това, което счита за най.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Притежател

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    Е тука е пълно с форумни "експерти", които не са се докосвали до такъв тип коли, но иначе компетентни.
    Ако караш Турбо С разбирам защо ГТР-а не те впечатлява !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.