Last news in Fakti

14 Юни, 2013 14:33 12 154 9

FIAT ликвидира Dodge

  • dodge-
  • chrysler-
  • fiat

Съществуването на една от най-старите американски марки Dodge може да приключи през 2016 г., твърди Wards Auto. Тогава ще бъдат пуснати няколко нови модела, замислени още през 2010-а. Техният пазарен резултат ще бъде решаващ за бъдещето на бранда и стратегията на новия собственик FIAT.

През 2016 г. ще бъде обновена практически цялата моделна гама на Chrysler. Три четвърти от произвежданите автомобили ще бъдат базирани на "Фиатовите" платформи C/D-Evo или CUSW. В момента такава архитектура използват Dodge Dart, предстоящият Chrysler 100, новият Chrysler 200, Dodge Journey/FIAT Freemont, Jeep Cherokee, Jeep Wrangler и бъдещият луксозен кросоувър на Chrysler.

Перспективите пред Dodge не са особено оптимистични. В началото на 2014-а, когато спира производството на Avenger, марката няма да предлага седан от среден клас. След създаването на отделния бранд RAM гамата на Dodge остана без пикапи, а в Chrysler смятат да вземат под свое крило и поне два леки модела от нея.

Сметките показват, че до 2016 г. под контрола на Dodge остават само Charger, Durango и Challenger. Ако се потвърдят слуховете, че последният ще бъде предоставен на SRT, както това се случи с Viper, марката трудно ще оправдае съществуването си.

Dodge е основана през 1900 г. от братята Джон и Хорас Додж. Историята на компанията помни някои от най-култовите американски автомобили. Марката става собственост на Chrysler през 1925-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vladimir Vladimirov

    2 4 Отговор
    Минута мълчание за легендата - Дoдж. Няма нищо свято свято за жабарите
  • 2 бате Ицо

    2 1 Отговор
    Некадърни жабари!
  • 3 Easy ryder

    2 2 Отговор
    Фирма създала легендите "Чарджър","Чалънджър",Вайпър" си отива.
    Ето до това води глобализацията и некадърни мениджъри.
    Първи бяха британските легенди сега започват да си отиват американските.Конфекцията завладява света.Вече не е важно да създадеш добра кола, а важното е с минимални разходи да вземеш максимум пари.Инженерите и работниците хрантутят цели отдели с паразити с огромни заплати,които не виждат автомобили а само цифри.

    Дано тази лудост да спре иначе в близко време само ще си спомняме с носталгия за славата на старите майстори и за епохата когато инженери, а не счетоводители създаваха колите.

    Коментиран от #6

  • 4 Mercedes-Benz

    2 2 Отговор
    Easy rider перфектно казано!!!
  • 5 ivaylo mihaylov

    2 3 Отговор
    Fiat , може би най-лошите европейски коли, които нямат развитие и нови модели, унищожават плавно американската история. Всичко заради корпоративна изгода. Дано не ги заличат,за да ги има и в будеще,когато се надявам да може да покарам такъв.
  • 6 Нема Бира

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Easy ryder":

    Абсолютно си прав!!! На края всичко ще завърши в ръцете на Ратан Тата или китайците....
  • 7 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 8 Кобрата

    1 0 Отговор
    Много жалко за старата легенда Dodge
  • 9 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    Еиииии,тез жабари е...а м...та на Ламбо,добре,че Фауве ги купи и ги върна от гроба,почти затриха легендарната Ланча,на косъм са да унищожат една марка,като Алфа Ромео,а сега за капак ще бастисат и Додж.Като не могат да правят коли да си правят спагетите и пиците,там поне са добри.