Last news in Fakti

20 Януари, 2023 09:30 1 657 5

Най-интересното от първия за годината автосалон

  • автосалон-
  • брюксел

Стогодишното автомобилно изложение в Брюксел отвори врати след ковид паузата

Най-интересното от първия за годината автосалон - 1

Брюксел, Белгия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Издръжливост, рециклиране, акумулатори, възобновяема енергия – това са водещи понятия в стогодишното издание на автосалона в Брюксел. Само за читателите на mobile.bg и fakti.bg ще вметнем, че най-големите корпорации в Белгия инвестират в разработването на батерии за съхраняване на енергия. Тазгодишното автомобилно шоу недвусмислено намеква за бъдеще в тази посока.

1 090 дни чакаха автомобилните почитатели в Белгия заради Ковид-кризата, за да могат лично да се убедят „къде и как технологиите срещат издръжливостта“. Под този надслов се провежда в момента салонът в белгийската столица.

Най-интересното от първия за годината автосалон

Най-после, и то за стотен път, изложението, разположено до Атомиума, приветства отново ентусиазираните си гости. Стълпотворенията от хора чакаха охотно своя ред да влязат сградата на Brussels Expo, въпреки пронизващия януарски студ и пороен дъжд навън през първия уикенд.

Фактът, че белгийското изложение е със силно изразен търговски характер не го прави по-малко популярен за посетителите от самото му създаване през далечната 1902 г. Тогава между 8-ми и 17-ми март 82 автомобилни марки, повечето от които белгийски, представят своите модели в сградата на Cinquantenaire, където днес се разполага музея Auto World. Изложението е международно, но акцентът тежи върху местната автомобилна индустрия.

Белгийското преимущество по щандовете на автосалона започва лека-полека да отстъпва през 20-те години на миналия век, когато модата на „американските“ и „френски“ коли взема превес. През 50-те години на XX в. на автосалона се показват предимно германски автомобили. През 70-те години в Брюксел пристигат японските автомобилни производители, следвани от южнокорейците през 80-те. Напоследък сме свидетели на все по-масирано участие от страна на китайски автомобилни марки.

Най-интересното от първия за годината автосалон

В тазгодишното шоу участват 80 електрически и 130 хибридни возила от различни марки. Това е огромна еволюция в сравнение с последния автомобилен салон, който се проведе преди три години. Тогава Tesla доминираше в електрическия сегмент.

Най-продаваемата марка в Белгия за втора поредна година е BMW. В световен мащаб германският производител е първенец в сегмента Premium и не забравя своите спортни корени. Ярък пример за това предостави в Брюксел с втората генерация на M2 със задвижване на задните колела, ръчна скоростна кутия, редови шестцилиндров двигател и мощност 460 к. с. „Какво повече човек може да иска?!“, кимаха одобрително зрители около здравия екземляр.

Най-интересното от първия за годината автосалон

Всички бащински сърца се разтопиха пред компакното комби на BMW M3 Touring с мощност 510 к.с. „Заради децата си струва...“, се чуваха одобрителни коментари. Звездата на щанда на Alfa Romeo е данъчно облекчения Tonale, колкото и абсурдно да звучи това словосъчетание.

Ford Bronco е интересен екземлпляр, по-малко привлекателен от данъчна гледна точка, който си заслужава да бъде видят отблизо. Съперникът на Jeep Wrangler идва в Белгия с 300 к. с. под капака. Honda предлага фейслифт на Jazz Hybrid, с който се надява да получи аплаузите на природозащитниците.

MG се пуска срещу течението. Миналата година, например, представи ZS EV без електричество. Това просто казано означава модел ZS с бензинов двигател. В днешно време това си е направо дързост. Същият „номер“ в момента правят и с EHS. Първоначално създаден като PHEV, но впоследствие преработен и представен в Брюксел като обикновен 1,5-литров бензинов агрегат. Голямото предимство на тази кола е, че струва едва 27 000 евро. Казваме „едва“, защото EHS всъщност е голямо и просторно возило.

Най-интересното от първия за годината автосалон

Пикапи, компактни градски возила и мощни коли. Автомобилното изложение в Брюксел е много повече от промотиране на електрически возила. И все пак, малко са посетителите, които подминават с пренебрежение TeslaFanboy34.

По статията работи и Винсент Де Брабандере

Следва продължение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-интересното

    6 2 Отговор
    лъскави опаковки и изгнило, ненадеждно,мухлясало,вмирисано съдържание

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Вместо все по-достъпни , МПС стават все по-НЕДОСТЪПНИ ‼️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    😀😀😀😀
    Добър виц
    ‼️‼️‼️