Last news in Fakti

5 Март, 2023 13:15 4 450 21

Спасяването на ръчните скорости е в ръцете на младите шофьори, докато... не им омръзне

  • ръчни скорости-
  • механична трансмисия

Бъдещето на механичните трансмисии обаче е обречено в дългосрочен план

Спасяването на ръчните скорости е в ръцете на младите шофьори, докато... не им омръзне - 1

Отчасти в 21- ви век остаряването не е това, което беше, особено в съзнанието на по-младите потребители. Помислете за ренесанса на виниловите плочи, например. Към този списък сега можем да добавим и механичната (ръчна) скоростна кутия на автомобила.

Ръчните трансмисии вече не са само по-ниски покупни цени на автомобили, по-добра икономия на гориво или повече контрол на пътя. Те постепенно идват на мода, особено за хората, наричани хипстъри. Поне това е част от тезата, предложена в скорошна статия в The Wall Street Journal.

Статията „The 20-Somethings Fueling a Stick-Shift Renaissance“ разглежда скромното, но истинско възраждане на ръста на продажбите на автомобили с ръчни скоростни кутии и се фокусира върху ентусиазма на по-младите хора да притежават автомобили с ръчни скорости и предизвикателствата за научаване как да ги карат.

Но, както читателите неведнъж сме споменавали през последните години, бъдещето на ръчните скоростни кутии, както посочва и WSJ, е по същество обречено в дългосрочен план. А главните виновници за това са електрическите превозни средства, които все по-масово ще навлизат в живота ни.

Според JD Power през изминалата година на производителите на автомобили са прeдлагали 43 различни модела с ръчно управление в САЩ, в сравнение с 69 през 2019 г. Въпреки че някои електромобили имат повече от една предавка производителите на автомобили правят трансмисите напълно автоматизирани.

Но марката Mini, например отвори собствено училище за обучение на шофьори за коли с ръчни скорости - BMW Performance Center в Калифорния. То е следствие от едно януарско проучване на компанията, според което сред малко над 1000 шофьори две трети (на възраст от 18 до 34 години) са нетърпеливи да се научат да карат кола с ръчна скоростна кутия.

В статията се цитират двама шофьори, които се влюбили в механичните скорости, включително тийнейджър от Охайо, който взима шофьорския си изпит с такава кола. „Мислех, че е страхотно да се науча как да карам с ръчни скорости, просто защото мога да кажа на приятелите си, че съм по-добър шофьор от тях“, казва той.

Авторът на статията разглежда и другата страна на проблема, разговаряйки с 24-годишен младеж, който казва, че намира ръчните скорости за „готини“, но само докато „кракът му не се уморява от съединителя, докато се движи в трафика, пътувайки напред-назад от юридическо училище до дома си всеки ден. „Мисля, че са много забавни за шофиране за около два часа, а след това си казвате, Добре, бих искал да карам отново като нормален човек.“


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 беднотия до шия

    50 7 Отговор
    В България 95% от колите са с ръчни скоростни кутии.
  • 2 ГРАДСКИО ТРАНСПОРТ

    31 5 Отговор
    Е С АВТОМАТИЧНИ СКОРОСТИ
    САМО ЗА....1.60лв....👍
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПОЛИТ КОРЕКТ

    9 35 Отговор
    ТРЯБВА ДА КАРАМЕ РЪЧКИ И ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА КОСТАДИНОВ И СИЕ

    Коментиран от #17

  • 5 УТОЧНЯВАЙТЕ ЗА КЪДЕ СТАВА ВЪПРОС

    49 0 Отговор
    Забрави ли сте да уточните че става въпрос само за САЩ.

    Там от 1950 година до днес на пазара доминират автоматиците.

    За това за тях интерес към ръчните скорости се счита за нещо любипитно
  • 6 Иво

    32 3 Отговор
    При някои модели ръчната кутия вече се предлага като опция срещу доплащане и въпреки това все-още има търсене.

    Коментиран от #20

  • 7 редник

    29 11 Отговор
    Каква е ползата от подобни дописки, без да се обясни, че автоматичните скорости си останаха с два основни недостатъка - повишават разхода и средно изкарват около 200 000 км, а ремонтът им е 3-4000 лв...

    Коментиран от #8

  • 8 Така е

    19 35 Отговор

    До коментар #7 от "редник":

    Нито повишават разхода авт, нито изкарват по-малко от ръчните. А има много случаи на авт. издържат повече от ръчни и съединител. Старите харчеха повече.
    Защо не се разбира, че автомобилите се развиват и неща които са били преди 20-30 години така, сега са съвсем различно.
    Как може заради частен случай от двама от скука младежа харесали ръчни, да се решава, че има тенденция. Единствено вярно е огромния спад в предлагане на ръчни. Контрол давали ръчните-глупости, глупости.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 москал

    26 2 Отговор
    младите шофьорки все още го държат...лоста

    Коментиран от #15

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 6 Отговор
    Живеейки сред вас ...хората,заобичах всички животни!Вече не знам какво сте и как сте се пръкнали!!???
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 11 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    70г на миналият век в София имаше Спрял мерцедес пред блок 29 в Младост 1 съвсем нов с десен волан с автоматични скорости.Такива коли се карат от шофьори ,които им е трудно да координират ......действията си и стискат волана толкова силно ,че получават схващане на предмишницата!Ти освен интернет нещо друго познаваш,ли???За такива,като вас е по-добре да направят коли,които сами да се движат!Толкова сте некадърни ,че и деца не може да правите вече.Деца с ръце не се правят...Там ви е шанса да не .......работата.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Майка му

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    На мама джендъра,даже си и вярва!!!
  • 14 Нирмален

    10 9 Отговор
    Веднъж опитал д автоматик няма връщане назад.
  • 15 Име

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "москал":

    Жена шофер няма и никога не е имало и няма и да има.Май една французойка кара в едно състезание от Ф1 и повече нямаше други опити.А да и Юта Клайншмид в Дакар ама тя е лезбиика не се брои няма страх.
  • 16 Меч

    8 4 Отговор
    „Мислех, че е страхотно да се науча как да карам с ръчни скорости, просто защото мога да кажа на приятелите си, че съм по-добър шофьор от тях“, казва той.

    Всеки ден се пазя от такива по-добри шофьори като вас да не ме размажат на пътя.
  • 17 Аз пък..

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Дори и да изцедиш целия сЪрказъм от тоя текст,пак няма да разбереш колко истина в думите.Никога през живота си не съм се качвал на автомат,но за сметка на това ще продължавам да си давам вота за Копейки(мое лично мнение което засяга всеки един от вас)
  • 18 витко

    12 0 Отговор
    При ръчните скорости / ако можеш да шофираш естествено / контрола на автомобила е изцяло в ръцете на водача, както и икономията. С удоволствие карам и ръчка и автомат.
  • 19 оня с коня

    5 1 Отговор
    Аз Автоматик не мога да открадна щото незнам как се кара
  • 20 Нормално

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иво":

    Автоматичната скоростна кутия е по-тежка, по-скъпа и се поврежда по-често, от там и поддръжката й е по-скъпа. Така че както и да го погледна ръчната скоростна кутия за мен е "екстра" и бих си доплатил за да я имам.

    Коментиран от #21

  • 21 И най-важното

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Нормално":

    е че с механичната кутия ТИ водиш колата, а не тя - тебе!!! Който кара или е карал и двете - разбира....