Last news in Fakti

7 Септември, 2023 09:10 1 429 2

Jaguar E-Type се продаде за рекордните 1.06 милиона евро

  • jaguar-
  • e-type-
  • рекорд-
  • аукцион-
  • търг

Кабриото е първото направено за клиент

Jaguar E-Type се продаде за рекордните 1.06 милиона евро - 1

Jaguar E-Type Series I Roadster от 1961 г. постави рекорд за продажба на серийна версия на този автомобил, като бе продаден за сумата от 911 250 паунда или около 1.06 милиона евро на лондонския търг на Gooding & Company. Автомобилът е първият продаден E-Type на клиент и четвъртият произведен вариант на кабриото с десен волан.

Собственикът на колата не е случаен. Той е Франк Ингланд, който ръководи програмата за състезания с автомобили на марката през 50-те години на миналия век, а по-късно става главен изпълнителен директор на автомобилния производител. Jaguar създава два прототипа за пътя на E-Type, които компанията използва за вътрешни тестове. По онова време Инланд е помощник-изпълнителен директор на компанията и разпределя първия сериен Roadster с десен волан за себе си. Така автомобилът става първият, който Jaguar продава на клиент.

След като сменя няколко пъти собственика си, този E-Type остава разглобен от 1975 до 2002 г. След това Classic Motor Cars Ltd. извършва изключително дълга реставрация, която включва създаването на нов преден капак според оригиналните спецификации. Под него работи 3,8-литров редови шестцилиндров двигател с три карбуратора, чиято мощност е 265 конски сили. Колата е оборудвана с четиристепенна механична трансмисия, както и дискови спирачки на четирите колела.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    2 0 Отговор
    Има пари, угажда си

    Коментиран от #2

  • 2 Никси

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    абе и така баш не е , знаеш ли колко коли ще се купят за 1.06 млн .евро , тоя не може да си направи сметката , това са близо 2 млн. лева ,едно големо хале колкото футболно игрище ще го напълни с коли , тия по ретрото изкуствено надуват цените , някой екземпляри ги продават по скъпо от пазарната им цена когато са били чисто нови , но все пак трябва да има някакъв регламент.но не и да го продадеш за кора яйца !!!.