Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 11:02 1 692 2

Ferrari 250 GTO може да постави нов рекорд за най-висока цена

  • ferrari-
  • търг-
  • 250gto

Търгът ще се състои на 13 ноември 

Ferrari 250 GTO може да постави нов рекорд за най-висока цена - 1

Ferrari 250 GTO вече държи рекорда за най-скъп автомобил, продаван някога на търг, като през 2018 г. екземпляр в безупречно състояние се продаде за 48,405 млн. долара. Скоро подобен специален екземпляр ще бъде обявен за продажба от RM Sotheby's , а търгът ще се състои на 13 ноември 2023 г.

Това е един от 34-те автомобила GTO с каросерия Tipo 1962. По принцип 250 GTO се е предлагал с 3,0-литров V12 с мощност около 300 конски сили. Този автомобил обаче първоначално е получил 4,0-литров V12, за да се възползва от новите правила за състезанията през 1962 г. Вместо да го продаде веднага на частен състезател, това е единственият екземпляр, който Scuderia Ferrari използва за вътрешния си отбор.

Първото състезание на тази машина е 1000 километра на Нюрбургринг през 1962 г., където GTO печели първо място в класа и второ място в генералното класиране. Ferrari го подготвя за 24-те часа на Льо Ман, като монтира по-мощен двигател с мощност около 390 конски сили и добавя малки светлини за шофиране под мигачите на калниците, които присъстват и до днес.

Въпреки това в Льо Ман се появяват трудности. Автомобилът се класира на четвърто място, но двигателят прегрява по време на състезанието. След това Ferrari преустройва автомобила до стандартните спецификации на 250 GTO и го продава на частно лице. Работата е включвала подмяна на двигателя с 3,0-литров агрегат, който все още е под капака.

След като преминава през няколко собственици и в крайна сметка пристига в САЩ, собственик в Охайо придобива специалния автомобил през 1985 г. Той го използва за ретро състезания и участия в изложения, включително наградата Best-of-Show на Amelia Island Concours d'Elegance през 2011 г. Сега той е решил да обяви специалната машина на търг.

Специалният 250 GTO се предлага за първи път от 38 години насам. Продажбата на RM Sotheby's включва заводски документи, листове за подготовката за състезанията на Нюрбургринг и Льо Ман и други.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eдин

    7 4 Отговор
    Ако пуснат на търг Мерцедес принадлежал на Хитлер,цената му ще бъде още по-висока.Скоро четох,че Енигма намерена в полско мазе,била продадена за 150000евро.
  • 2 Баай Хуан

    1 5 Отговор
    Ми тоз дет го купи ще си го завре отзадя вероятно !