Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 12:00 53 659 54

Вместо "скоба": Оригинален начин за борба с неправилното паркиране

  • скоба-
  • неправилно паркиране-
  • китай
Вместо "скоба": Оригинален начин за борба с неправилното паркиране - 1

Паркирането на неразрешено място е често срещано явление не само у нас, но и в много страни по света. В Китай са измислили оригинален начин за справяне с подобни нарушения.

Паркирането на неразрешено място затруднява другите водачи да намерят подходящо място за спиране. Може да създаде и много други затруднения в трафика, но да тозди проблем вече има решение.

В Китай за борба с неправилното паркиране се използва голяма вендуза, която се прикрепя към страничните врати на колите. В допълнение към засрамването на нарушителите, това устройство има още няколко полезни функции.

Вендузата се завързва допълнително с шнур към страничното огледало за обратно виждане. Също така вътре в кутията има GPS предавател и таймер, който отчита времето на престой на автомобила.

Шофьор, който е нарушил правилата за паркиране, не може сам да отдели вендузата. Трябва да се плати глоба, за да се премахне устройството.

Ако нарушителят се опита да напусне, без да плати глобата, полицията ще може да проследи местоположението му с помощта на GPS предавател. Освен това на вендузата има надписи, които казват, че този шофьор не знае как да паркира, което го кара да се чувства неудобно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 143 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичките

    100 4 Отговор
    Вендузи на Китай само за София няма да стигнат.
  • 2 3-ти закон

    63 9 Отговор
    Колко струва един заглушител на сигнали😅
  • 3 Б.М.Б.

    104 8 Отговор
    "да се чувстват неудобно", "засрамени" - леле колко ще се стреснат Ганьовците у нас от тази вендуза 😝 и полицията почва да стават пъдари и да гонят колите с вендузи по гаражи и градинки 😁 ами нали за да ми влезе в гаража трябва прокурорска заповед, че то само с такива неща не се е занимавала прокуратурата, особено с нейната скорост на работа.

    Коментиран от #4, #12, #24

  • 4 ма много си смешен бе готин

    71 5 Отговор

    До коментар #3 от "Б.М.Б.":

    И като я вкараш в гаража - какво ? Ще ти пратят акта по пощата . Като не платиш - съдия изпълнител !

    Коментиран от #22, #36, #40

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 УдоМача

    52 8 Отговор
    Ако нарушителят не е бягал от часовете по физика може да я махне!

    Коментиран от #7

  • 7 Совник трака

    104 9 Отговор

    До коментар #6 от "УдоМача":

    Аз бях влюбен във учителката по физика. Нямам едно отсъствие, но нищо не знам. Само я зяпах в циците и дупето. И само нейната физика запомних.

    Коментиран от #49, #54

  • 8 Здрасти

    43 6 Отговор
    Не тук не е от незнание, а защото няма къде да се паркира.

    Коментиран от #10

  • 9 Тревя

    32 10 Отговор
    Захлупете я с една тенджера, пък тя нека си има ГПС, ГСМ, ГПСР, 4Г колкото си иска.

    Коментиран от #27, #51

  • 10 Чао

    48 7 Отговор

    До коментар #8 от "Здрасти":

    Така е, гласувайте за бизнесмена и ще паркирате една върху друга колите си от презастрояване
  • 11 Бичето

    24 26 Отговор
    Това важи само за слаботелесните азиятци. Тая вендуза я махам точно за 2 секунди с десен крив

    Коментиран от #25, #47

  • 12 Порно

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "Б.М.Б.":

    Барба, за голям тарикат се имаш.Нали все някога ще я изкараш, и всички полицаи ще дебнат за тарикати, та да питат - и кво праим ся?

    Коментиран от #23

  • 13 Сръчко

    15 6 Отговор
    Сещам се за 3 интелигентни начина да се освободя от китайчето.

    Коментиран от #15, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Желязко

    10 13 Отговор

    До коментар #13 от "Сръчко":

    Един премерен шут и всичко приключва
  • 16 оня с коня

    27 9 Отговор
    В статията се казва че Шофера не може сам да се справи с Вендузата,но с помоща на Приятели които веднага след обаждането му ще довтасат с необходимите инструменти - със сигурност може.След отлепянето й има и втора част която е много съществена - залепването на вендузата на някоя съседна кола,за да може Полицията да търси някого все пак,та да не е Капо.
  • 17 Тва с шофьор...

    23 8 Отговор
    ...кой не може сам да отдели вендузата мега ме израдва , ахахахахахахаха, тва журналистите с конкурс ли ви събират?! Всичко мойе да се махне, създадено от човек ;), абсолютно всичко...

    Коментиран от #20

  • 18 Ашколсун

    44 3 Отговор
    на коментирали те! Все тарикати! Все майстори. Що нито един не каза добра дума. А че тези нарушители пречат и на тях самите ни дума ни вопъл ни стон. Явно всичко сте привърженици на управляващите лъжци и крадци.

    Коментиран от #41

  • 19 Ето това

    35 4 Отговор
    ни е проблема,правим се на балкански тарикати,а не че трябва да се спазват правилата.Във всички цивилизовани държави стриктно се спазват правилата,и за това там живота е много по-добър от тук.Впрочем и ние ги спазваме там,бих искал да видя някой от тукашните умници ,например ако има такава джаджа в Германия,как я сваля или си отива с нея.
  • 20 Галя от ПосолствоТО

    32 6 Отговор

    До коментар #17 от "Тва с шофьор...":

    Ако вакуума висок, ще излезе заедно с ламарината. А и явно си мислите, че не записват на коя кола коя вендуза слагат.

    Коментиран от #21

  • 21 Сега...

    5 21 Отговор

    До коментар #20 от "Галя от ПосолствоТО":

    ...ако имам 30 коли по 10 лева едната от моргата, знаеш ли колко малко ме интересува кое записват? Бедна ти е фантазията, ахахахахахахахахахаха....

    Коментиран от #28, #42

  • 22 Б.М.Б.

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "ма много си смешен бе готин":

    Идеята да ти вдига паяк колата, е защото пречиш. За скобата - да си платиш затова, че не си си платил паркирането. По твоята логика, защо направо не ти налагат глобата към КАТ или данъците и да не се занимават със скоби. Айде помисли.

    Коментиран от #26

  • 23 Б.М.Б.

    5 14 Отговор

    До коментар #12 от "Порно":

    Аз в гаража на спокойствие ще си я махна тая вендуза, да не мислиш че ще е залепена с лепило. Коментара ми беше, че не е работа на полицията да те преследва, затова си им съобщински служби като Градска Мобилност, в които не работят полицай. А за варианта, в който си тръгвам с тая вендуза се прибирам в друг град? Ще ме обявят за общодържавно издирване ли?

    Коментиран от #29

  • 24 Ти си

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "Б.М.Б.":

    В Китай има въведен социален бонус , ако ти падне под определени точки и билет за автобус не можеш да си купиш ......
  • 25 Браво Батка

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бичето":

    Вижда се че си балкански субект. Думите моля, извинете, заповядайте, благодаря, добър ден не си ги чувал.
  • 26 000013

    40 0 Отговор

    До коментар #22 от "Б.М.Б.":

    В Австрия и Германия скоби няма , само фиш под чистачката в найлоново пликче в който пише дата , час , място и вид на нарушението . Имаш две седмици да платиш или да обжалваш. Паяк или репатрак се използва само в случаи когато се затруднява или се пречи на движението !
  • 27 Ония с Фордо

    26 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тревя":

    Много филми си гледал и то от тъпите ! Сигурно у дома седиш с шапка от алуминиево фолио на главата за да не те облъчват телевизора и телефона .

    Коментиран от #45

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Порно

    34 1 Отговор

    До коментар #23 от "Б.М.Б.":

    Вендузата прилепва с вакуум, не се лепи. Премахването става , като се отвори клапан, и навлезе въздух. Ако не можеш да отвориш клапана, може да пробиеш дупка от вътрешната страна на колата, и оттам да влезе въздухът. Ако пробваш със сила, при тия тънки ламарини, а често и пластмаси, като нищо ще разцепи вратата. Но същноста е , че се знае на коя кола е сложена тая вендуза.Помисли дали китайското правосъдие е като нашето , и как там ще минеш метър.
  • 30 вседрфтгъухуи

    27 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сръчко":

    А аз се сещам, че масово не мислите... Такива начини (без скоби) за налагане на глоби има отдавна- това е просто китайското решение... Обяснявам да схванете:

    Тази вендуза е равносилна на престой на наказателният паркинг където си плащате дебело за всеки час престой... Слага се вендуза, започва да ви тече глобата под формата на "Хлв./час" и толкова... Вие я махайте, унищожавайте и т.н.- тъкмо ще платите и стойността на джаджата, а понеже тя ще е оценена на 3-4 бона ще се сдобиете и с хубаво обвинение от прокурора... А, да- и да я унищожите това не отменя глобата която си тече... Найс, а...
  • 31 незнайко

    7 5 Отговор
    Тези които паркират където си искат НЕ ИПИТВАТ НЕУДОБСТВО ! Едва ли някакъв натпис ще ги промени ! Защо не измислят вендузата да заключва достъпа до шофьорската дръжка ? Още по доброто ще е заглушител на дистанционното заедно с джипиеса !

    Коментиран от #32

  • 32 незнайко

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    ...надпис...

    Коментиран от #34

  • 33 Оркестър без име

    15 3 Отговор
    Едни и същи мърлячи под всяка статия,Бай Ганя винаги е "най" всичко разбират , всичко умеят :))) а истината е съвсем друга,а именно - таковат жените им щото са "големи" любовници,карат най-скапаните автомобили щото нямат пари за нови ,бачкат за без пари щото са глупави,и завиждат на всички щото са по-добре от тях !
  • 34 Гьоте,имам 25фиша от германия,идБългария

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "незнайко":

    Имам 25фиша от германия,идвам в България сменям таблиците,и си пътувам спокойно пак с буса

    Коментиран от #38

  • 35 Анонимчо

    6 4 Отговор
    Утре Терзийчо ще ви сложи на всички по една вендуза за неправилното Ви гласуване днес,а честито!
  • 36 Сега, колега има резон, но, НО

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ма много си смешен бе готин":

    Принципно си прав, но има коли с една две, та и три GPS антени, една или повече са скрити от просто око!
    Със т. кн "заглушител", ще затвори честота на излъчване, но те може да, са, в различни честотни ленти и да остане някой отворен канал. Може и да има и "бягаща честота", може и пасивна защита, примерно скрит Мобилен телефон GSM nили МобиФон с голяма батерия на тих режим без звучене захлупена, зад някоя кора! НИКОГА НЕ ЗНАЕШ НИЩО!
    Та, те бързат Хората ( Някой) да издърпат колата на екраниран гараж примерно с оловни плоскости ( има и такива колкото и невероятно да звучи) или под земята на подземен частен гараж, и спокойно да е разхлопат, за да намерят скритите антени.
    Не се правя на разбирач, просто го Знам :-)
    Имаш глоба, сгрешил си, Добре ВСИЧКИ СА ГРЕШНИ!
    Ами, Добре Плати си глобата, къде ША, Караш, та ша БЯГАШ, та пощи, фишове, актове, та заповеди та проКУРрори.. Та това, та онова.
    ТО ДЪРЖАВА НЯМА, то за друго да говорим.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Констатираща

    3 2 Отговор
    Източните народи са винаги по изобретателни, находчиви и умни, затова не се харесват на някои, които обичат да доминират в света.
  • 40 прави си

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ма много си смешен бе готин":

    това с гаража е много тъпо номколегата още е зелен сигурно … та с тия глупави вендузи у нас няма как да се получат нещата защото ганьо не се срамува и освен това мрази да плаща та тези простотии ще се подмятат по тротоари и контрйнери( специално за бургазлии в казани) и полицията няма да може да хване и 5% от нарушителите …
  • 41 е моля ти се

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ашколсун":

    то си личи от изборите колко иска българина да е добре … с този процент на гласуване никога няма да станем нормална държава просто заради това че ние не искаме закон и ред за всеки а само за комшията а ние да сме богопомазани е има и един процент бойкопомазани но те са вече над всички закони
  • 42 вече и

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сега...":

    деца ли започнаха да пишат тука ???
  • 43 Злати Минкова

    3 0 Отговор
    Във Варна пък паркиралите се наказват като им се лепят флаери за кандидата на Промяната по стъклата на автомобила. Иновативен, лесен и практичен метод - хем правиш реклама на кандидатурата си, хем Ганя ще има да стърже една седмица флаера от талигата си.
  • 44 Обективен

    8 3 Отговор
    Знам, че сме креативни и много изобретателни. Виждам, че ние българите сме и гневни. Но гневът ни трябва да се насочи не към жалкката китайска джаджа , а срещу лакомите врагове на българите, които правят платени паркинги, презастрояват , системно убиват българи по всички възможни способи, искат да продадат България на азиатци и африканци. Ненужната дигитализация на здравеопазването убива българи. Кому е необходимо министерство на електронното управление?

    Коментиран от #48

  • 45 Фарадей

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ония с Фордо":

    Филми не знам какви сме гледали, но навремето по физика ни учеха какво е фарадеев кафез и с какво се яде. Освен ако последните години не са измислили някакви нови електромагнитни вълни, които да минават през метал. Ако е така, направо ума ми не ми го побира за какво всички проектанти на електронни изделия се мъчат да измислят и слагат една камара екранирания покрай платките!

    Та ще ни просветлите ли, гусине, нам непросветените как точно ще прекарате радио вълна през метален лист, пък бил той е алуминиев?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 да знам за в бъдеще

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бичето":

    на жена си гащите така ли ги сваляш
  • 48 антирусофил

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Обективен":

    кому? - на по-умните от тебе
  • 49 не знаех, че на дърти налиташ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Совник трака":

    е, как така бе, тя беше на 60 и кусур
  • 50 р5т6ъ7ухуй

    3 0 Отговор
    Упорито отказвате да схванете положението:

    При монтаж на такава джаджа започва да ви тече глобичка от Хлв. на час и ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН да бъде спряно увеличаването на сумата е като си платите по съответният начин за премахване на джаджата...

    Можете ли да я унищожите- можете...
    Ще си уредите ли среща с прокурора след това- 100%...
    Има ли смисъл- НЕ щото глобата ви се начислява от отделна система където е записано, че у-во Х е монтирано на кола У в някакъв си там час...

    Очаквайте такъв тип джаджи до 5-6 години и у вашата дупка- "паяците" са силно неефективни и повече пречат отколкото вършат нещо полезно...
  • 51 Сако

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тревя":

    Нали са ти записали номера бе мозък
  • 52 Ттжфттннхт

    2 0 Отговор
    Аз съм сигурен че българинът ще успее да го премахне и ще го превърне в единствената прахосмукачка с GPS в света
  • 53 Гошо

    1 0 Отговор
    Празна спринцовка решава проблема.Инжектираш въздух във вендузата и тя пада.
  • 54 Лъскави стерлкички

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Совник трака":

    Ако си беше играл и с вендузата и, сега щеше да знаеш как се маха.