Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 11:00 4 052 54

Tesla ще глобява собствениците на Cybertruck при препродажба

  • tesla-
  • cybertruck-
  • пикап

Мярката важи за първата година

Tesla ще глобява собствениците на Cybertruck при препродажба - 1

Tesla няма да позволи на собствениците на Cybertruck да продават новия електрически пикап през първата година от доставката, освен ако не поискат изричното разрешение на производителя на автомобили и не дадат възможност на Tesla да го изкупи обратно.

Cybertruck е може би най-дългоочакваният нов продукт на Tesla, а Елон Мъск заяви, че първите доставки са насрочени за 30 ноември. Въпреки че Tesla все още не е обявила дори окончателните спецификации и подробности за цените на Cybertruck, тя актуализира своето споразумение за поръчка на моторни превозни средства с условие само за собствениците на Cybertruck.

Собствениците, които искат да продадат автомобила си през първата година, могат да го направят само при непредвидена причина и трябва да уведомят Tesla в писмен вид и да дадат на компанията разумен срок да закупи автомобила по свое усмотрение. Ако Tesla откаже да закупи автомобила, собствениците ще могат да го продадат на трета страна, но само след като получат писмено съгласие от автомобилния производител.

На нарушителите на договора може да бъде наложена неустойка в размер на 50 000 долара или стойността на автомобила. Tesla може също така да се опита да предотврати прехвърлянето на собствеността на автомобила и да откаже да продава на собственика бъдещи автомобили.

Не е необичайно производителите на автомобили да възпрепятстват собствениците на желани нови превозни средства да ги препродават с подобни договори. Ford направи това с третото поколение GT, а GM - с ранните екземпляри на GMC Hummer EV. Porsche също често го прави с лимитирани версии на 911 и в момента принуждава купувачите на новото 911 S/T да вземат автомобила си на лизинг през първите 12 месеца. Въпреки това е много необичайно за автомобилен производител да прилага правило за забрана на прехвърлянето за масов автомобил като Cybertruck, за който Tesla съобщава, че има над 2 милиона поръчки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КапиТализъм

    31 13 Отговор
    Капитализъм брат .... купуваш, но се оказва че могат във всеки момент да ти го вземат ако не слушаш. Нас за демокрацията друго ни разказваха в "демо-версията": временната на желязната завеса, а то какво се оказа...

    Коментиран от #2, #48, #53

  • 2 ИмаИДвой

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "КапиТализъм":

    Има и пак двойни та и десеторни стандарти: Ако Порше го направи било хубаво, ако Тесла го направи: не било хубаво.... това го слушаме и ние вече 16 години в ЕС, когато искаме е лошо, когато те искат: хубаво.

    Коментиран от #46

  • 3 Глупци по природа

    27 10 Отговор
    Първо....супер грозен автомобил на незнайна цена. Второ.... не купуваш защото не можеш да продадеш без тяхно съгласие, което значи че наемаш. Е..колко глупав трябва да си, че да ти се случи?

    Коментиран от #50

  • 4 Механик

    23 7 Отговор
    Така ще е вече, драги ми сектанти. Мислите, че сте модерни, прогресивни, че карате за без пари, нали?
    Няма да е така. Леко полеко се почва. Няма да можете да продавате колите си. Ще плащате за ъпдейти на софтуера, защото в противен случай колата спира и не мърда повече. Колата вече няма да е ваша. Ще имате възможността да си купувате електронни "ключове" за пробег. Свършват ключовете- плащаш нови. Инак колата седи и ръждясва. Разни младоци с талибански брадички, ще ви съдират кожата, понеже нещо електронно се е прецакало и колата мълчи като партизанин на разпит. Ще човъркат с лаптопа, ще се чешат замислено по ряпите и на края ще ви сервират сметката.
    Ей така ще бъде, драги ми евро-оптимисти. Не вярвате? Ами почакайте още някоя и друга година и ще видите.
    п.п.
    И не, аз и колегите няма да останем без работа. Електричките ви си имат трансмисии, окачване, спирачки и пр. точно като останалите коли.
  • 5 Не, благодаря

    15 6 Отговор
    Егати и консервната кутия. Няма стил, изисканост, класа а някаква тенекия в която те бих се качил. И отвътре ще е същата работа, отрязано кормило и един дисплей. Хората хептен откачиха щом са го изкупили на цена изненада.

    Коментиран от #13

  • 6 тез пък

    17 9 Отговор
    Че то има ли кой да купи този курник.Фият Мултипла има заместник.....

    Коментиран от #8, #52

  • 7 Реалист

    14 8 Отговор
    Интересът е огромен, а капацитетът за производство е недостатъчен. Нормално решение. И при модел 3 имаше много препродажби на нови коли с по 20% над покупната цена. Ако искаш колата веднага - плащаш тази надценка, иначе чакаш над година за твоята да дойде.
  • 8 СЕЛЯНИН

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "тез пък":

    Фиат Мултипла, както таксита в Лондон и много други автомобили, изглеждащи странно имат своето предназначение и изисквания, на които трябва да отговарят. Такси в Лондон, трябва да побира 5 пътници+водач, няколко куфара, да може да направи обратен завой в рамките на едиси колко метра, да качи пътник в инвалидна количка, без инвалида да слиза от нея и много други.
    Ако смяташ себе си, за по-добър дизайнер...съвмести всичко това в един автомобил и виж , как ще изглежда.
  • 9 ахххх

    4 3 Отговор
    Мъск и Цукърбърг много започнаха да наглеят, а компаниите им дори дивидент не плащат. Аре у лево! Харесва ми кибертръка, ама да си купя нещо, дето нямало да е мое и продавача да ми казва какво мога да правя с него...
  • 10 хех

    10 3 Отговор
    Който не слуша му спираме софтуеърно колата и да ходи да се оплаква на арменския поп. На тоя ЦРУ, НАСА и американското правителство са му съдружници. Ходи го съди.
  • 11 омъскаряване

    9 2 Отговор
    Една година задължително самобичуване на сектантите 😂
  • 12 Напълно нормално

    6 3 Отговор
    При 100 долара депозит за да си запазиш ред, да не мислите че всичките тези два милиона поръчки са за хора които желаят да карат автомобила? Че той даже не им харесва, а са решили с помощта на 100 долара, затворени за няколко години, да направят няколко хиляди процента печалба, като изкарат 10-20 или 50 000 отгоре от препродажбата.

    Допускам, че съвсем скоро ще четем как някой не търпелив със заявка номер примерно 1 милион, е платил неустойката плюс печалба на някой който пожелае да му го продаде, защото не желае да чака 5 години да му дойде реда и то само ако постигнат планирания 200 000 бройки на година производствен капацитет.
  • 13 Едни търсят лъскава опаковка

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Не, благодаря":

    Други обръщат повече внимание на съдържанието. Това е пикап - работен кон. От него не се изисква да е лъскав, въпреки че на практика това е най-лъскавият автомобил на света защото дори не е боядисан.

    Собствениците на пикапи имат съвсем други изисквания - да има висока проходимост включително когато тегли тежки товари.

    Да е издръжлив на всякакви условия без видими последствия - мокрене, минава на през клони и храсти, случайни удари по каросерията при товарене или работа с греди и други дълги или тежки материали и инструменти.

    Наличие на източник на мрежово напрежение при работа на обекти без захранване или за напояване и други земеделски дейности.

    Ниски експлоатационни разходи.

    Почти при всички тези неща няма по-добър пикап от пикапа на Тесла. Изключение може би са само по-малко от 1% от пикапите които могат да теглят повече. Но пък струват два пъти по-скъпо пикапа на Тесла.

    Като бонус, без да е жизнено необходимо за пикап получават по-добро ускорение дори от повечето модели на ferrari и porsche, да не говорим за други марки спортни автомобили.

    Пак като евентуален бонус, зареждане на мегаватови зарядни станции, доближаващо времето за зареждане до пълнене на резервоар, ако не е поредната манипулация на Илон Мъск, което е много вероятно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    2 6 Отговор
    :) Има версия с бронирани стъкла но само по искане на клиента.
  • 16 Еми

    5 2 Отговор
    Има фирми, които ще поръчат над 100 бройки само за да препродават на по-висока цена, както стана и предния път
  • 17 🇧🇬🇪🇺💯

    1 6 Отговор
    Време за зареждане на батерията ?
    Половин час.
  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    3 7 Отговор
    На дълъг път компа ти раздробява зарежданията така че докато спреш на “бензиностанцията” идеш до онова място, купиш кафе и цигари, Алфа Копърката е заредена, готова за следващия пробег.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 4 Отговор
    2 ООО ООО поръчки , по 1ОО $
    2ОО ООО ООО $ от въздуха ‼️
    Знаете ли вица за умряло магаре разограно на томбола 🤔

    Коментиран от #20

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    РАЗИГРАНО
    / моя гр./

    Коментиран от #23

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 3 Отговор
    Гарабет решил да си купи магаре и се уговорил с Киркор да му даде неговото за 50 лв. Като Киркор трябвало да му го достави на следващият ден . Киркор се появява на следващия ден в много угрижен вид и Грабет го пита: - Кажи бе Киркор какво има къде ми е магарето? - Ми как да ти кажа Гарабет магарето снощи умря! - Е, голяма работа, какво толкова умря, умря върни ми парите и всичко е наред - Е, там е работата, че изхарчих парите и нямам какво да ти дам. - Е тогава ми донеси магарето. - Че за какво ти е умряло магаре? - Ти ми го донеси и не бери грижа. Речено сторено Киркор докарал магарето. След месец се срещат отново и Киркор го пита: - Какво направи с магарето? - С магарето ли разиграх го на томбола. Отговорил Гарабет. - Продадох 500 билета по 2 лв и изкарах 998 лв. - Е, че никой ли не се оплака, че магарето е умряло. - Оплака се този, който го спечели ама му върнах двата лева.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 5 Отговор
    Чудно, това ако беше дизайна на Москвич, какво ли щяха да пишат по форумите ‼️‼️‼️
  • 23 Сметачна линийка

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Много си напреднал в сметките? Браво моето момче!

    А сега ще си извадиш ли сметачната линийка за да сметнеш колко процента са 200 милиона от 26-те милиарда свободен кеш, който Тесла държи от 3 години в банката и не може да измисли за какво да изхарчи?


    За какво са им смотаните 200 милиона, като двата милиона заявки са им като воденичен камък на шията и повече им вредят, отколкото да помагат?

    Моята сметачна линийка показва, че при 200 000 производствен капацитет на година, опашката от чакащи е за 10 години напред.

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сметачна линийка":

    Верно ли мислиш , че Тесла има ФИЗИЧЕСКИ
    26 ООО ООО ООО $$$ кеш❗❗❗
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сметачна линийка":

    Кофти въпрос и се 3-е ❗
    Та защо сега десет години чакане при Мъск е повод за гордост , а сега чакането десет години при соца е повод за подигравки ❓🤔❗

    Коментиран от #28, #31, #32

  • 27 МЪСК

    3 7 Отговор
    25 мрънкания. Поръчки: 0
    Спекула на чужд гръб и с чужд продукт не се прави. Срокът е 1 година. Който не му отърва, си взима Дачия Спринг, не Киберкамион.
    Киберкамионът не е за мpънкачи. Не е за търговци.
    Киберкамионът е за пичове карачи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кешовица

    1 1 Отговор
    Ето ти ги по милиони за последните 4 тримесечия. Както виждаш Cash and Short Term Investments за една година са се вдигнали с 4 милиарда. На практика само в криптовалути имат повече от 200 милиона



    Cash and Short Term Investments 26077 23075 22404 22185
  • 31 Функционална неграмотност

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Кофти въпрос и се 3-е ❗
    Та защо сега десет години чакане при Мъск е повод за гордост , а сега чакането десет години при соца е повод за подигравки ❓🤔❗"


    И как точно си извади тези гениални изводи от моето изказване:

    "За какво са им смотаните 200 милиона, като двата милиона заявки са им КАТО ВОДЕНИЧЕН КАМЪК на шията и ПОВЕЧЕ ИМ ВРЕДЯТ, отколкото да помагат?

    Моята сметачна линийка показва, че при 200 000 производствен капацитет на година, опашката от чакащи е за 10 години напред."

    Ами не не е повод за гордост, а огромен проблем, както съм споменал. Допускам, че този ход е именно инструмент за справяне с този огромен проблем - 10-годишната опашка. Да отсеят истинските от спекулативните поръчки, за да намалее опашката и да планират по-точно производствения капацитет.

    Коментиран от #35

  • 32 🇧🇬🇪🇺💯

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не е задължително да купиш Тесла Трак, може да ходиш пеша, може да купиш “хиляда” различни марки автомобили а може да си стоиш на село с магаренцето и каручката, може да си караш старата Лада, важното е да си щастлив :) ?

    При Соца, всички чакаха за точки и пет години за нова Лада, само ДС Принцовете купуваха Лада Самара на следващият ден.
    Това беше на Корнелия Нинова Раят на Земята но твоята земя беше нейна а ти работеше за пет лева на ден, някои в селското стопанство за пейсе стотинки на ден и кат работни дрехи за годината.
    Схващаш разликата?

    Коментиран от #33

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Пет лева на ден при 6 СТОТИНКИ билетчето и 2 СТОТИНКИ тока ‼️
    Схващаш ли разликата ❓

    Коментиран от #34

  • 34 🇧🇬🇪🇺💯

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    :) Да схващам я и какво си купи или направи с останалата част от пет лв.?

    Дали излезе в Чужбина, например Гърция, Турция или Югославия или някъде по далеч като Торино, Венеция, Милано или отиде до Виена, Австрия, или Бундес Републиката?

    Или какво си купив България?

    Сигурно Дънки “Ли вайс” на черно пред Корекома някъде в Столицата, бутилка Балънтайнс (най смотаното whiskey което може да съществува) но в Соца беше всичко или може би прословутият Джони Уокър още едно скапано whiskey, или може би ако все пак си стигнал до Италията, след дълго ровене из Италянските автоморги си се снабдил, щастлив с употребявана Газова Уредба за Ладичката у дома в Българията?

    Коментиран от #38

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Функционална неграмотност":

    Твоята "ФУНКЦИОНАЛНА НЕГРАМОТНОСТ" не е мой проблем ‼️
    Явно и соца е бил върхът , както сега Мъск щото все се чака по десет години😉
    Пропусна и за едни милиарди КЕШ ли са или в БЕЗценни книжа‼️
  • 36 🇧🇬🇪🇺💯

    4 4 Отговор
    Да 4те стотинки трамвайно билетче, и тока бате, тока който спираше по 5 пъти в денонощието, а Софянци на майтап казваха че са като в Дискотека, светне, гасне, светне, гасне, за Люлин беше излязъл вица:

    “Защо Бай Тошо построил Люлин, за да докаже на Българите че и на Запад се живее зле.”
  • 37 Така по-добре ли е

    0 0 Отговор
    Ето ти ги и разделени

    Cash Equivalents 16590 15296 16048 16253
    Short Term Investments 9487 7779 6354 5932
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Добре си писал за мечтите на над 80% от българите днес, защото хората едва свързват двата края❗
    Но не мисля да се впускам в спорове и коментари далеч от темата ❗

    Коментиран от #39

  • 39 Зарежи соца

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дай сега да коментираме има ли достъп Тесла до бързи 26 милиарда и дали са и жизнено необходими тези 200 милиона от заявките?

    Ако и бяха необходими пари, защо не искаше по 1000 долара както за модел 3 и да събере 2 милиарда от заявки, а иска само 100 долара, което за американците е един обяд?

    Коментиран от #40

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Зарежи соца":

    И като има
    26 ООО ООО ООО $
    излишни, що не пусне това трупче по 1 $ , по реда на записване ❓
    Ама ти май обяви , че тези кинти са ВИРТУАЛНИ, а не в кешовица‼️ Т.е. утре може да са 26 $ 🤔
    Което прави спора БЕЗПРЕДМЕТЕН ‼️
  • 41 Предмет на спора

    2 3 Отговор
    Ако тези 26 милиарда долара утре изчезнат значи са изчезнали всички долари по света и Тесла ще ти е най-малкият проблем.

    Да не ги бъркаш с 237 милиарда пазарна капитализация?

    Колкото и да тролиш, тези 200 милиона от депозити са джобни пари и пари за семки за компанията.

    Доста след като обяви пикапа, само след като два пъти имитира акции, събра по 10 милиарда за седмица. Тези милиарди са оттам, но така и не им намериха предназначение, защото нито имат дългове да изплащат за разлика от volkswagen и toyota които имат по 200 милиарда дългове, нито пък им трябват пари за инвестиция в нови заводи, защото дори след тези инвестиции от настоящите печалби им остават излишни пари които да трупат като Кеш и кешови еквиваленти.

    А ако не знаеш това са книжа или други активи които могат да бъдат обърнати в кеш за най-много 90 дни, иначе не попадат в тази категория. Например над 200 милиона са в биткойн - повече отколкото са им всички приходи от депозити за пикапа И както знаеш могат да ги продадат за секунда и да ги обърнат в долари по настоящия курс.

    Може да го направи отново и отново по всяко време, ако им потрябва кеш.


    В крайна сметка да се върнем на предмета на спора. Имат ли спешна нужда от тези 200 милиона или нямат? Хайде веднъж за разнообразие да отговориш с да или не и да приключим "спора"

    Липсата на отговор да или не означава, че спорът приключва в моя полза. Ако отговорът е че съм спешно необходими отговори защо и аз ще се съглася то
  • 42 Хакер

    3 0 Отговор
    Безниковия пак изпълзя,коментарите са от един IP адрес.MythBuster , PLAID, TSLA,Мъск или направо безник.Сметачна линийка, функционална неграмотност, предмет на спора,са написани от нашия коментира по всичко, академик Електрика.

    Коментиран от #43

  • 43 Истински хакер

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хакер":

    Я го дай това IP, да го проверим и ние?

    Упс...

    Коментиран от #45

  • 44 Ироничен

    2 1 Отговор
    Карайте си грозилника.
  • 45 Хакер

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Истински хакер":

    Колега,ако наистина си хакер открий IPто сам.
  • 46 Капитана

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИмаИДвой":

    Винаги са били двойни стандартите. Казаха го хората, кой да слуша - за кучета и котки може, за прасета не може.
  • 47 СЗО

    5 0 Отговор
    За 30 Ноември коя година са насрочени първите поръчки?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кой изобщо

    4 0 Отговор
    Би си купил това недоразумение

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай Яни

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Кой изобщо":

    И аз това се питам. Кои е луд да си купи тоз боклук.
  • 52 Салама Нейко

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "тез пък":

    Неизбежен американски маркетинг .Епъл при автомобилите -11 години един и същ дизайн .Много овце по тоя свят
  • 53 Лайф Куоч

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КапиТализъм":

    Никой не те кара да купуваш на сила. Но кеф цена няма, акоискаш да си най-новия гъзар с ръбатия Cybertruck ще си плащаш ;-)))))))
  • 54 незнайко

    0 0 Отговор
    Една година автомобила ще е на името на първия купувач а ще го кара този който го е откупил и след една година ще го прехвърлят ! Това е обичайна практика и от ТЕСЛА го знаят .