Last news in Fakti

4 Декември, 2023 15:15 3 625 25

Fiat Panda ще се произвежда на 300 км. от София

  • fiat-
  • panda-
  • сърбия

Бъдещият електрически модел може да се прави в Сърбия

Fiat Panda ще се произвежда на 300 км. от София - 1

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква Stellantis да произвежда в Крагуевац Fiat Panda с електрическо задвижване. Вучич заяви, че производството на електрическата Panda ще увеличи търговията между Италия и Сърбия над сегашните 4,6 млрд. евро годишно. Вучич не посочи конкретна дата за стартирането на производството, споделиха от Automotive News Europe. Той говори в неделя, след като се срещна с италианския министър-председател Джорджия Мелони. Очаква се електрическата Panda да бъде пусната в производство около средата на 2024 г.. тя ще използва същата архитектура като наскоро пуснатия на пазара Citroen e-C3. Цената му вероятно ще бъде подобна на тази на eC3, която в момента започва от 23 300 евро, но след 2025 г. ще има вариант с по-малък пробег, който ще струва по-малко от 20 000 евро.

През 2022 г. Stellantis и сръбското правителство подписаха сделка за 190 млн. евро за производство на електромобили в завода в Крагуевац, но не съобщиха кой модел ще се произвежда в завода, който преди това произвеждаше Fiat 500L.

Настоящото поколение на Panda се произвежда в Помиляно близо до Неапол в Италия. Италианските профсъюзи се противопоставят на загубата на производството на Panda от Помиляно. FIOM, един от най-големите италиански профсъюзи, излезе с изявление, в което се казва, че ще се бори срещу плановете на Stellantis да премести производството на Panda извън Италия.

Наскоро Stellantis заяви, че производството на сегашната Panda в Помиляно ще продължи до 2026 г. По време на събитие в Торино през ноември главният изпълнителен директор Карлос Таварес заяви, че производството може да продължи и след тази дата, ако ЕС се откаже от предложенията за затягане на правилата за емисиите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    41 2 Отговор
    Ганчо да не се отчайва. Някой пак ще произвежда на ишлеме, коланчета, кабелчета и мигачи и ще се бие в гърдите, какъв център на автомобилната промишленост бил.

    Коментиран от #16, #17

  • 2 хех

    3 23 Отговор
    Че те 90% от частите и се правят в България. Само сглобяването е изнесено, заради ниската добавена стойност.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пръц

    30 1 Отговор
    Къде е на Кики електричката ?

    Коментиран от #7

  • 5 мани беги

    12 13 Отговор
    трябва ли пак да ви обяснявам, че не избират нас, защото лв. е силен, а като минем в евро - още повече ще сме силни! никой капиталист не иска да плаща големи/високи заплати и се избират мижави държавички да им буфкат евтинко! тва не са инвеститори, тва са поробители! пример: фирмата язаки у нас ... ако останат тук, след като минем в евро, значи е читав мощен инвеститор, но ако си заминат, то си е бил използвач на евтина раб. ръка - поробител и следователно няма място тук!

    Коментиран от #10, #14

  • 6 А В БГ

    12 5 Отговор
    ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ЕДИН ГОЛ ПРЪТ
  • 7 Реалист

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пръц":

    Проектира се. Там е където и бизнеса на Просто Киро с пробиотиците.
  • 8 Голям зор

    19 2 Отговор
    Отново ни прескочиха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "мани беги":

    Лева викаш много силен под валутния борд:))
  • 11 кичево

    15 1 Отговор
    а в Бг банани!

    Коментиран от #13

  • 12 ТИР

    18 1 Отговор
    На 300 километра коли ,на 50 км
    Торове,60км автомобилни гуми,тухли керемиди на 150 и то в Сърбия която не е в ЕС,,,
  • 13 Еее

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "кичево":

    Ама внос,,,,
  • 14 Анубис

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "мани беги":

    Че те заплатите в Сърбия по високи от нашите....що така?
  • 15 Русуфил

    10 1 Отговор
    Къде е Киро пката да се ухили като пка?!
  • 16 сектант

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    аз им сглобявам на половината частите и електрониката в БГ, така че не съм отчаян
  • 17 дuбuлблятъ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    "По данни на агенцията за инвестиции в страната в момента работят около 50 фирми в този сектор - 27 от тях са чуждестранни компании, а 22 - български дружества. В техните заводи у нас се правят различни видове авточасти за световни марки като БМВ, "Мерцедес", "Ауди", "Форд", "Волво", "Пежо", "Рено", "Дачия" и др."
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ВикиЛексъсВарна

    2 3 Отговор
    Първоначално заглавието те кара да си кажеш - Айде и сърбите се уредиха да сглобяват Европейски автомобил - а не китайска кочина! Да аме Не както би възкликнал П.Бочаров! Фиат Панда произведена в Сърбия с кигайски части за 23 300 евро....срещу Дачия Спринг 5 вр. 152 см. височина ЕВ фйслифт 2023 г. с увеличени батерии на 65 квт. за 18 000 евро с ддс за България. Няма да им се получи на сръбският Фиат Панда за 45 500 лв. - още повече че гледам Дачия бълват на конвейр СПРИНГ и имат налични за покупка над 118 броя чисто нови Спринг....отделно във Варна има над 35 бр. Едногодишни Спринг ноември 2002г. на по 15 000 - 17 000 км. за 23 900 лв. с ддс с кожен салон с 4 ел.стъкла с климатроник и два вида зарядни кабела в цената!

    Коментиран от #22

  • 20 ВикиЛексъсВарна

    1 1 Отговор
    Едногодишни Дачия Спринг ноември 2022 г. за 23 900 лв. с ддс.
  • 21 СЗО

    5 2 Отговор
    Скоро и в Босна ще почнат да правят автомобили. Само ние дето сме най великите, нищо не правим. Само бизнес паркове и хипермаркети
  • 22 Вал

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ВикиЛексъсВарна":

    Ти ,сърбите, не ги мисли. Да не те заболи главата. Имат и два завода на Нестле. Ние им правим брашното. Имат и фабрика за балони-ние им даваме въздуха да ги надуват.
  • 23 Велко

    1 1 Отговор
    ДА,В НЯКОГАШНИТЕ ЗАВОДИ НА ЦРАВЕНА ЗАСТАВА МОГАТ ДА ПРАВЯТ ВСЯКАКВИ ЕЛЕКТРИЧКИ,А НИЕ
    БЪЛГАРИТЕ С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ВСЯКАКВИ ...ПРЪЧКИ! ХВАЛА!
  • 24 И къде е новината в това

    5 0 Отговор
    И къде е новината?? Завода на Фиат се намира в сърбия. И сега произвеждат 500 там. Проста ще добавят и панда на поточната линия
  • 25 гост

    0 1 Отговор
    Преди време имаше статия, как съртбите коментираха, че ракетите им стигали до София, в какъв смисъл и защо са го казали, не знам... Аз от тези нищо не купувам и пластмасова кутия не купувам. Купих си бормашина Макита, произведена в Румъния за съжаление, Райдера се прави в Китай и качеството на Райдер не струва... Сега ще видим, Макитата, колко ще изкара... Имаше статия, че някакви електрички, ще се произвеждат в с.македония, защо не идват в България, нали сме в ЕС и НАТО. Защо не се покдрепя вътрешното производство в съюза?