Last news in Fakti

8 Декември, 2023 10:16 3 589 8

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна

  • renault-
  • r5-
  • e-tech

Патентни изображения на модела изтекоха онлайн

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна - 1

Снимки на най-новото Renault 5 хечбек изтекоха онлайн преди премиерата. Изненадата беше развалена от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), която публикува патентни изображения на един от най-очакваните нови продукти на Renault два месеца преди представянето, планирано за февруари 2024 г.

Renault 5 ще бъде достъпен електрически хечбек, чието име и външен вид напомнят за R5 от 70-те години на миналия век. Както се очакваше, производствената версия се различава малко от едноименната концепция, която дебютира през 2021 г.

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна

Според Carscoops, който откри изображенията на серийния модел в базата данни на WIPO, Renault 5 ще е един от най-достъпните електрически автомобили на европейския пазар - ще струва около 25 хиляди евро.

Той ще бъде базиран на платформата AmpR Small, известна преди като CMF-B EV, и с едно зареждане на 52 киловатчасовата батерия електрическият хечбек ще може да изминава около 400 километра.

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна

Електрическият автомобил ще има и необичайни решения. Например поддръжка на технологията V2G, с помощта на която излишната енергия може да бъде изпратена обратно към главната електрическа мрежа.

Що се отнася до външния дизайн, Renault 5 запазва форм фактора на своя предшественик: има пет врати (дръжките на задните врати са скрити в колоните), изпъкнали арки на колелата в стил R5 Turbo, а задните светлини действат като продължение на страничните панели на каросерията, което намалява турбуленцията и подобрява цялостната аеродинамика.

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна

Има 5-образен индикатор за зареждане на батерията, вграден в капака, където оригиналният R5 имаше вход за въздух. Наскоро Renault използва подобна функция на прототипа на новото Twingo.

Публичният дебют на Renault 5 - пълното име на модела Renault 5 E-Tech electric - ще се състои на автомобилното изложение в Женева на 26 февруари 2024 г. Изложението ще се проведе в швейцарския град в същия формат и ще отбележи 100 години от първото шоу. Наш екип ще бъде на мястото на събитието, откъдето ще ви направим съпричастни с всичко най-интересно.

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цъцъ

    4 5 Отговор
    Няма да може да ходите с него до гърцийката да си правите селфита 😅 Е до халкидикиту може и да успеете, ако няма задръстване на границата😂

    Коментиран от #3

  • 2 Андрей Георгиев

    10 0 Отговор
    Колата има много привлекателен дизайн, аз даже бих добавил още ретро елементи. Може да се пусне и ГТ Лайн версия, с хромови акценти и т.н. Добре ще става и за туниннг.
    Разбира се, не може да се сравнява с кефа на некой динозавър с Тритон V8, но не е лош вариант за нисък въглероден отпечатък. Има стил.
  • 3 Сенти

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Цъцъ":

    Ако е велика дума, aма цапa гaщи

    Коментиран от #6

  • 4 фен

    2 4 Отговор
    Тази петица натрапчиво ми напомня за Сандеро.
  • 5 Знайко

    2 2 Отговор
    Трудно ми е да си представя какво има в тази дълга муцуна, която е абсолютно излишна?
    Даже турбото от клипа на Васко кеца има по-къса предница.
    Високо, тясно, с късо междуосие ...ако я сложим до едно Айго Х или Ярис GR ще изглежда направо нелепо.
    ...и само 50000 лв....то много евтино ве....ще взема 4 броя за цялото семейство!
    Докато стигне до серийно производство, явно ще махнат всичко готино останало от оригинала.
    Скръб!
  • 6 Драйвър

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сенти":

    5 Часа от София до Солун???
    То с автобус е толкова, а при обикновен автомобил и бавно - икономично шофиране отнема около 3 часа и половина...

    Коментиран от #7

  • 7 Дфен

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Драйвър":

    За какво ти е икономично шофирането май те бърка колко ти гори

    Коментиран от #8

  • 8 Драйвър

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дфен":

    Просто съм написал, че 5 часа е абсолютно недопустимо дори за бавно каращ човек.
    Защото като питам собственик на електрокар защо се влачат навсякъде те ми отговарят, че това било защото карали икономично, а мен не ме бърка разходът на гориво стига колата да си струва и да се използва по предназначение.