Last news in Fakti

18 Януари, 2024 09:48 7 954 11

Спад в цените на употребяваните автомобили

  • автомобилът на старо-
  • употребявани автомобили-
  • цени-
  • спад

Тенденцията е това да се случи през текущата 2024 г.

Спад в цените на употребяваните автомобили - 1

Индексът на цените на едро за автомобили с пробег, който ежемесечно се определя от анализаторите на AUTO1 Group, в края на миналата година беше 146.9. Това показва, че през 2023 г. цените на употребяваните автомобили остават като цяло стабилни, с лек спад от 1.6% от януари до декември, според ценовия индекс на AUTO1 Group. На европейско ниво по-голямата част от търговците (61.1%) смятат, че цените на употребяваните автомобили ще намалеят през 2024 г. Една четвърт (25.9%) от дилърите смятат, че цените на употребяваните автомобили ще останат стабилни, докато малцинство от 13.0% са на мнение, че цените отново ще се покачат.

Ценовият индекс на AUTO1 Group, който показва месечната промяна в цените на употребяваните автомобили в Европа (на едро), остана сравнително стабилен, но все пак показа постепенен общ спад, въпреки че се повиши леко в края на годината от 146.6 през ноември до 146.9 през декември. През 2023 г. цените на употребяваните автомобили в ЕС останаха като цяло високи с лек спад от 1.6% между януари и декември. Цените през декември обаче все още бяха с 25% по-високи от декември 2019 г., преди пандемията от COVID-19.

Според последното проучване на AUTO1 сред европейски дилърски партньори, 7.6% от собствениците на автокъщи смятат текущото ценово ниво за много положително за техния бизнес, докато 38.0% от дилърите казват, че настоящите цени на употребяваните автомобили имат отрицателно въздействие върху бизнеса им. 54,4% от дилърите смятат сегашното ценово ниво за неутрално за бизнеса им. Въпреки че цените на употребяваните автомобили са останали стабилни през 2023 г., както се вижда от статистиката, само една четвърт (25.9%) от анкетираните вярват, че цените на употребяваните автомобили ще останат стабилни и през 2024 г.

Едва 13% от дилърите прогнозират, че цените ще се повишат тази година, докато мнозинството (61,1%) от анкетираните дилъри очакват цените да намалеят през 2024 г. Особено германските (64.8%) и италианските (72.2%) търговци са сигурни, че тази година цените на пазара ще намалеят. Ако това се случи, то неминуемо и употребяваните коли у нас ще поевтинеят, защото, както е добре известно, основния внос на коли втора употреба в България е от Италия и Германия. За сравнение само половината от френските (52.6%) и холандските (51.9%) търговци смятат, че цените ще намалеят.

„През 2024 г. повече от 60% от нашите европейски дилърски партньори очакват цените за автомобили с пробег да намалеят тази година. Приветстваме спада в цените на употребяваните автомобили, тъй като това ще доведе до повече потребители, които ще могат да си позволят кола. Очакваме положително въздействие върху пазарните транзакции и с нетърпение очакваме да подкрепим и работим с нашите партньори дилъри за успешна 2024 г. “, казва в заключение Мориц Люк, старши вицепрезидент продажби и операции в AUTO1 Group. А какви са цените към днешна дата на употребяваните коли у нас, можете да видите в най-големия сайт за автомобили в България mobile.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камен

    14 9 Отговор
    Цените на колите на старо се повишиха с над 30% за последните 2 години. Сега щяло да има спад, ама с няколко процента, ама не се знае за какъв период... Изхождайки от глобалната макроикономическа ситуация, няма нито един аргумент в полза на твърдението за поевтиняване (на каквото и да е) в средносрочен и дългосрочен план... Следващото "поевтиняване" ще е след поредната девалвация на валутата.

    Коментиран от #6

  • 2 Един

    21 7 Отговор
    В момента 5 годишна Тойота,струва точно колкото е била цената и зад витрината през 2019-та.

    Коментиран от #4

  • 3 Перник

    16 2 Отговор
    Чакам голфовете да станат по 500лв и си купувам 10 да си имам до живот
  • 4 Име

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    В момента е така, но хората ти казват, че се очаква поевтиняване. Кое не разбра?

    Коментиран от #10

  • 5 Анонимен

    9 9 Отговор
    Купих си нова кола, навъртях 200к км и реших да я продам. Идваха някакви търгаши и искаха да им свалям от цената. Накрая се отказах от продажбата, защото ми писна да се занимавам всеки ден с огледи. Колата е вече на 430к км и продължавам да я карам всеки ден, в момента струва повече от преди 5 години, когато я свалих от продажба.

    Коментиран от #7

  • 6 В у й

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Камен":

    И имотите се обезценяват, лавината тръгна
  • 7 Пуфи

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Забравяш за инфлацията, преди 5г заплата беше 1000лв,сега е 3000лв.
  • 8 пацо

    13 0 Отговор
    Да падат навъртял 200000 км. и иска 20-35 хил.лв. то по добре нова
  • 9 Калитко

    7 7 Отговор
    Спад няма. Цените са Х 2 за 2 години.Само ми е чудно как някой изобщо ги купува тези " покойници" които за да ги реанимираш ще дадеш още толкова пари.
  • 10 Един

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Ти виждаш ли причина за предстоящо поевтиняване,защото разни псевдо-експерти вече 4г дрънкат за такова а цените непрекъснато вървят нагоре...?
  • 11 Шофер

    11 2 Отговор
    Пътувам във Франция и Германия всеки месец.Във Франция има масово коли по 1500....2000 евро около 2009-10година.Само тука некви луди цени.