Last news in Fakti

28 Януари, 2024 10:00 5 361 43

Колко коли има в Европа и у нас на глава от населението

  • автомобили-
  • европа-
  • българия-
  • статистика

За десет години броят на автомобилите в ЕС се е увеличил до 560 на хиляда души

Колко коли има в Европа и у нас на глава от населението - 1

Справка с данните на Европейската комисия показва, че средният брой леки автомобили в Европейския съюз по данни на статистическата служба на ЕС през 2022 г. на 1000 души е 560 коли. Интересна е динамиката, според която за десет години този показател се е увеличил с 14.3% (от 490 коли през 2012 г.).

Най-много леки коли има в Италия - 684 на 1000 души. Следват Люксембург (678), Финландия (661) и Кипър (658). Най-ниски показатели се наблюдават в Латвия (414), Румъния (417) и Унгария (424) и България (443).

В същото време Румъния и Унгария са сред страните, които демонстрират най-бързи темпове на растеж на броя на автомобилите през последното десетилетие - съответно с 86% и 41%, отбелязва Евростат.

През 2022 г. средният брой тежкотоварни транспортни камиони - влекачи (към които са прикачени полуремаркета) е 4.8 на 1000 жители на ЕС. За десет години този показател се е увеличил с повече от 45% (от 3.3 камиона през 2012 г.).

Най-високите стойности са регистрирани в Литва (средно 17.3 камиона), следвана от Полша (12.9), Естония (9.5), Унгария (9.3) и Румъния (8.8).

Колко коли има в Европа и у нас на глава от населението


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално

    18 13 Отговор
    Там където нямат развит транспорт имат коли

    Коментиран от #2

  • 2 ТамКъдето

    24 18 Отговор

    До коментар #1 от "Нормално":

    Там където няма мир в душата.... народа иска да пътува на "ексурзии" за да е надалеч от своето и да гони чуждото.... Ако ти си щастлив със себе си, имаш семейство ... не ти трябва нито кола, нито самолет ... за да отидеш на другия край на света за да кажеш после "аз бях там" - мерилото за щастие е изчезнало много покрай новите "ценности, които ни поднесоха".

    Коментиран от #3, #41

  • 3 МоиТе

    50 9 Отговор

    До коментар #2 от "ТамКъдето":

    Моите баба и дядо не бяха ходили в чужбина (бог да ги прости) - и бяха по-щастливи от много младежи, които обикалят по 15 държави в годината... да търсели щастието.
  • 4 Слаб 2+

    40 1 Отговор
    Я виж ти....в България имало най-малко коли.Сигурно защото пак сме най-бедни.Ама някой тук ни обяснява,че колите били много и по Европата не било така.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Айде на пързалката

    28 2 Отговор
    Тези като ги избираме нали нямаше да пипат данъците. Лъжа след лъжа
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 7 Отговор
    Европа не е само ЕС ‼️
    маниполЮции още от заглавието ‼️
  • 8 Пилот на Ферари

    30 3 Отговор
    Какво ни бара колко автомобила има , по добре вижте теслата дето ви гласят с 80% увеличение на данъците .

    Коментиран от #13

  • 9 гост

    8 6 Отговор
    Първото важно нещо за отбелязване , в бедна Албания има с 30 % повече коли на човек от "велика" Турция , дето била в топ 20 , да не говорим за България с два пъти повече !!!! Хахаха , къде са подлогите на "големия" Ердоган , хахахаха !!
  • 10 митани

    21 2 Отговор
    нормално е колите да се увеличават Използват се за работа не само за кеф .В провинцията метро и другите глезотии ги няма.

    Коментиран от #15

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    Какъв процент от колите в ЕС са ОЛДТАЙМЕРИ
    и какъв е този процент в България ❓
  • 12 гост

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Слаб 2+":

    Първо както отбелязах в България има два пъти повече коли на човек от Турция и второ средното за ЕС е 560 , а за България 443 , с има няма 20 % по-малко , при положение че ревете , че сте "бедни" !! Всъщност сега като погледнах в Турция са 180 на 1000 човека , това са 2 пъти и половина по-малко !! И трето , Нидерландия , Дания , Швеция , Ирландия , Белгия са практически колкото в България , при 4-5 пъти по-високи доходи !! Това малко ли му викаш ??

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Пилот на Ферари":

    Ти нали караше само нови коли , какво те бърка ?? Или сега се оказа с 20 годишен дизелак , хахахаххах !!! За такива като тебе не 80 % , 800 % трябва и още толкова на нафтата на колонката !!

    Коментиран от #16, #38

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ти верно си гост от Мелмак‼️
    Как можеш да сравняваш автопарк на 5-8 години с такъв на 15-25г и да викаш еднакви са 🤔🤔🤔

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "митани":

    Това новата опорка ли е , хахахах !! В провинцията и коли няма , над 90 % са в 3-4 големи града , само в София барабар с метрото са НАД 1 милион , при общо в страната към 2,5 милиона !! Като сложиш Пловдив , Варна и Бургас в останалите градове и села я има 200-300 хиляди , я не , тия ги пробутвай на друг !!

    Коментиран от #28

  • 16 Пилот на Ферари

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Това ли ти е проблема ?

    Коментиран от #21

  • 17 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Още по-зле , автопарка на 15-20 години трябва да е поне 3 пъти по-малко от тоя на 5-10 , тоест ние трябва да сме с 3 ПЪТИ по-малко коли от тази страни , а те са същия брой , щото няма кой да забрани избушените кюмбета , които в тоя държави просто не могат да минат преглед !! Посмъртно !!
  • 18 Какво ви бъркат данъците ?

    16 4 Отговор
    Нали има банани целогодишно по магазините?
    Не забогатяхте ли след 35г демокрация за да си купите чисто нов мерцедес от магазина?
    Ха ха хаааа ще ви накарат да си купувате три цилиндрови автомобили или електрички с по един таблет за 1 лев в купе от рециклирани материали и малко лампички вътре и ще го изплащате по 7-8 години,а и да не забравя ще плащате по 3-4 хил.лева на година каско за да не ви я откраднат! ха ха ха ха Казах ли, че ви имат за балъци? А може би сте?

    Коментиран от #24

  • 19 новите времена

    10 9 Отговор
    По времето на бай Тошо , Гражданска отговорност + пътен данък = на 14 лева .....
  • 20 както върви

    10 4 Отговор
    Сега сладури ще ви накарат да си яздите магарицата на село,както едно време,през "лошия комунизъм"!!!!!!
    Ха ха хааа и д и о т и,ама европейски............!
  • 21 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "Пилот на Ферари":

    Точно това ми е проблема , щото всеки ден трябва да дишам боклуците на такива пушилници !! Не 80 , не 800 % , пълна забрана на дизел за леки коли трябва , от друго не разбирате !!

    Коментиран от #22

  • 22 Пилот на Ферари

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Мале брат , сори - не знаех че си с тротинетка и си асматик .

    Коментиран от #27

  • 23 Иван

    7 2 Отговор
    Смятам, че съм човек от средната класа. Карам автомобили на възраст между 5 и 10 години и съм доволен от тях. Мога да взема и нова кола, но малко ще се затрудня, пък и не си заслужава, поне според моите виждания. Относно електромобилите, след десетилетия може и да са масови, но сега е твърде, твърде рано, да насилваме нещата. Пък и не вървят толкова продажбите им според изследванията. За данъците, хубав данък няма. Какъвто е данъкът за сградите, такъв е и при колите. Просто плащаш.
  • 24 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Какво ви бъркат данъците ?":

    Новите мерцедеси в цял свят са за "отличниците" , за твое съжаление , такива като теб и дружките ти и тук и където и да е в света ще са пешеходци , меко казано !! По-интересното е , че в "недемокрациите" колите на човек , не новите мерцедеси , а огруханите таралясници са в ПЪТИ ПО-МАЛКО !!!! Ей гледай Турция , любимата ти Раша , че дори още по=любимите ти Индия и Китай , ВСИЧКИТЕ до една са със 2-3 ПЪТИ ПО-МАЛКО от бедна България , да не говорим за запада !! А в същия този запад хора с месечен доход по-голям от твоя годишен НЯМАТ личен автомобил и няма да имат , щото си имат други по-важни приоритети !! Само за прост селянин "нов мерцедес" е висша цел в живота !!
  • 25 като скачахте - мислихте ли

    6 1 Отговор
    Наистина ли мислехте, че всички пари, които държавата харчи за своите любимци, ще дойдат в най-лошият случай от заеми, за които ще отговарят децата ни? И децата си ще направим длъжници, и на себе си примката ще сложим, и данъци, и такси и каквото се сетите още! Че и пенсии няма да има за днешните работещи, но и за това никой не мисли. Но всичко ще е заслужено, защото сега гледаме и мълчим как ни ограбват, а някои даже и добре намазват междувременно и си натискат парцалите. Утре точно те ще реват най-много, че заслужават повече, но мандалото ще е лопнало вече.

    Коментиран от #29

  • 26 металскрап

    5 6 Отговор
    Никой не е длъжен на голтаците, които нямат 2 лв., да си карат старите кашони , димят, тровят и не им пука.!!!!
  • 27 гост

    0 9 Отговор

    До коментар #22 от "Пилот на Ферари":

    Ако бях с тротинетка нямаше да съм зад такива такива смърделници , а асматик скоро ще си ти , като видиш какви правила се задават , данъка ще ти е последния проблем !!
  • 28 Боро

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Нормално. Има страшно много села, където средната възраст на постоянните жители е 75 - 80 години. За какво им са на дядо и баба колите? Пътищата са като лунен пейзаж, най-близката бензиностанция е на 20 километра.... И с тези пенсии, даже телефоните там са лукс.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мале - умник

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    За какви електрични говорите в България?
    Още има населени места без ток, а да не говорим че няма инфраструктура за зареждане! Тръгни за София и се моли да няма задръстване по "магистралата" за да можеш да пристгнеш. В полето няма кой да ти даде туба с електроенергия.
    Но за данъците питайте шмекера Кокорчо.

    Коментиран от #43

  • 31 Прост народ

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Колко станаха заемите с които ни задлъжниха.? Живееме на кредит с високи лихви. Не само с колите е така. Ами недвижимите имоти, услугите....какво стана с водата, горивата, от лятото и тока.
    Алчни хитреците управляват в момента без да са избрани. Егати промяната егати сглобката!

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    11 12 Отговор

    До коментар #31 от "Прост народ":

    Задължил те е тебе някой с празно междуушие , с това те е задължил !!! В българските банки в момента има 127 МИЛИАРДА лева депозити на български граждани , колкото цялото бвп на България за 5 години при бай ти Тошо !!! Банките са ЗАРИНАТИ с пари и то на физически лица , на фирмите отделно !! Толкова са заринати и се чудят какво да ги правят , че продължават да раздават кредити със 2,5 % лихва при 5-6 % такава в Европа и САЩ !!!! Бедна България има два пъти по-ниски лихви от Европа и САЩ , как ти звучи , хахахах !! И въпреки това над 80 % от покупките на имоти са с пари в брой от "спестявания" !!! Ех тия бедни българи с по 100-200 000 евра под дюшеците , хахахахах !! Сто пъти ви повтарям , бедни сте руските подлоги , дето не ставате да чистите тоалетни , българина толкова пари като сега нито е имал някога , нито е мечтал даже че може да има при "богатия социализъм" , хахахахха !!

    Коментиран от #33, #34, #35, #36, #37

  • 33 а стига глупости

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Тия 127 милиарда не са спестяванията на Българите . Има една кмара Гърци например които са вкарали парите си в Български банки .
    Цели 60% от българите ползват някакъв вид заем или финансов кредит, посочва ново проучване на "Нилсен Адмосфер България" в сътрудничество с Български национален панел.

    Няма как болшинството от Българите да са със заеми , а да пестят в Банката !
  • 34 ха ха ха специалист

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    А как ги сравняваш цените от онова време и сега ?
    При бай Тошо с една минимална заплата купуваш 5 тона въглища и се топлиш две зими . А сега ?
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Верно си мнооо (г)ост ‼️
    "българина толкова пари като сега нито е имал някога " 😀😀😀
    Ооо имАхме, ОСЕМ ГОДИ след комунизма , някъде 97-ма заплатите бяха десетки хиляди лева 🥸🥸🥸
    Що не спреш да се излаАгаш, няма кого да излЪжеш ‼️
  • 36 като се замисля

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    1992 до средата на 1993 година минималната заплата е 850 лева .
    бензина е 1,60 - 1,80 за А93 и А96.
    хляба е 2,60-2,80 за килограм .
    Та къде се намираме сега след 30 години демокрация ?

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Баща ти

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Я кажи номера на дилъра си?гледам добре шмъркаш
  • 38 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    съгласен съм , ама нафтата да е качествена , да знам какво сипвам , а ти? .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "като се замисля":

    Да уточним само за по-младите , дето не помнят , че ще вземат да ти вържат , хахахах !! 1992 при официален курс 30 лева за долар 850 лева бяха 28-29 долара !! По неофициалния в бюрата от 35-40 към края на годината бяха 21-22 !! МЕСЕЧНО !! Отделно тая минимална заплата важеше само за държавни учреждения , дори държавни фирми не я спазваха , щото всеки втори беше безработен и съгласен и на половината ! И масово се работеше на черно за 350-400 лева без договори и осигуровки !! Което пак си беше цвете в сравнение с това между 1995 и 1999 г , а не знам що си избра 1992 , що не написа колко беше минималната 1988 примерно ?? Да не би щото тогава беше 110 лв при 3 лева за долар или 36 долара на месец !! И това във "зрелия" социализъм , хахахах !! За сравнение сега с 950 при долар 1,8 са над 520 !! Само не почвай сега да ме убеждаваш как с 30 долара си си купувал повече неща от 520 , хахахахахаха !! И други нещица ти бях писал , ама много трият !!
  • 41 Край

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТамКъдето":

    Много си прав. НО българите още не са се наситили на кола. И като при по-дивички хора, колата при нас е символ на статус. Нямаш кола -беден си. По-нова и по-голяма кола значи си богат /т.е. важен/.
    Унгария със значително по-висок стандарт от нас е с по-малко коли. Много по-богатите от нас Ирландия, Белгия, Дания са със съвсем малко повече коли от нас. Мога да разбера словенеца защо му е необходима кола, но защо всяко софянче трабва да е с кола - не мога да разбера. София е най-затрупания с коли град в Европа. Инфраструктурата на града е за 1/3 от тези коли. Резултата е средна скорост от 13-14 км/час в пиковите часове и затрупани с коли градинки, тротоари, детски площадки.

    Коментиран от #42

  • 42 Кольо

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Край":

    Глупости на търкалета пишеш, не си виждал Париж през 80-те години, па ще ми разправяш за София. В САЩ колите са около над 1000 на 1000 души, но там общините мислят за инфраструктурата и работят по въпроса. Тук общината само взема огромни пътни и имотни данъци. За 10г управление в София ГЕРБ направиха само един покрит паркинг, платен, в кооперация д частна фирма, и един открит.И двата са в кв. Надежда-1, един от видните отрепкаджийски мутренски гербаджийски квартали, презастроен, шумен и мръсен.
  • 43 Питам аз:

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "мале - умник":

    Къде в България има село или град без ел.енергия и вода? Само не ми показвай ромски къщи строени без разрешение, които крадат ток!