Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 11:11 895 0

Българска фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Сърбия

  • тец-
  • сърбия-
  • ремонт-
  • церн

Проектът включва балансиране на турбинен ротор със стенд, който българската компания транспортира от София специално за целта

Българската „Централна енергоремонта база” ЕАД („ЦЕРБ”) изпълни проект във втората най-голяма топлоелектрическа централа в Сърбия - ТЕЦ Костолац, част от държавната сръбска електрическа компания EPS (Електропривреда Сърбие).

Проектът включва балансиране на турбинен ротор със стенд, който българската компания транспортира от София специално за целта. Турбината е средно налягане, тежи 16 тона и е произведена преди близо 40 години в Русия.

Българската компания е избрана да извърши балансирането, като е предпочетена пред местни сръбски фирми. Това е първият проект на „ЦЕРБ” в ТЕЦ Костолац.

Първият етап от проекта беше извършен преди спиране на съоръжението и включва измерване и анализ на вибрациите с помощта на преносими вибромери. След това турбината се демонтира и се поставя на мобилния стенд. Балансирането се осъществява чрез регулиране на тежестта. Прави се с цел да се избегнат аварии и скъпоструващи ремонти.

Сърбия произвежда 70% от електрическата си енергия в централи на въглища. Производството на въглища в Костолац датира от 1870 г. Първите киловати електоенергия са произведени през 1903 г в района.

„ЦЕРБ” е единственото предприятие, което извършва динамична балансировка у нас. Разполага с 3 стенда.

„ЦЕРБ” е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина. У нас работи по проекти на НЕК, ЕСО, „Енерго-Про Мрежи”, ЧЕЗ, Мини Марица Изток, Лукойл Нефтохим и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА