Last news in Fakti

11 Декември, 2015 18:14 1 168 2

Стартира независимата енергийна борса

  • стартира-
  • независимата-
  • енергийна-
  • борса
Стартира независимата енергийна борса - 1

С провеждането на първа демонстрационна сесия, на която нагледно бяха представени функционалностите и възможностите на системата за борсова търговия за пазар „ден напред“, започна работа Българската независима енергийна борса.

По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова това е дълго очакваната и решителна крачка за полагане на стабилни основи за развитие на българската електроенергетика. В официалния старт на енергийната борса участваха и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, директорът на дирекция „Вътрешен енергиен пазар“ към главна дирекция  „Енергетика“ на ЕК Клаус-Дитер Борхард и други. В демонстрацията на борсова търговия се включиха производители и търговци на електроенергия, представители на индустриални и битови потребители.

При откриването на тестовата сесия Петкова подчерта, че процесът по преминаване към пълна либерализация на пазара у нас ще е плавен, като за всеки един от етапите ще бъдат анализирани потенциалните рискове и ще се предприемат мерки за тяхното минимизиране. Като най-важна задача тя определи дефинирането на групите уязвими потребители в страната, както и разработването на най-добрите механизми за тяхната защита.

Днес се проведе и първата среща на сформирана работната група между експерти на Министерството на енергетиката и Европейската комисия. Директор Клаус-Дитер Борхард и министър Петкова бяха категорични, че приоритетна задача пред работната група ще е набелязването на конкретни мерки за защита на уязвимите потребители в България. По думите на директор Борхард началото на работа на енергийната борса у нас е ясен знак за ЕК, че България обръща енергийната си система към пазарните принципи. Пазарът ще предостави повече възможности и конкуренция за фирмите и за бита, каза още той. В процеса на либерализация, при наличието на повече участници на пазара, цените на електроенергията се балансират, допълни директор Борхард.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7777777

    0 0 Отговор
    Най-накрая от 2016 г ще имаме пазарна икономика ! Досега ДКЕВР гледаше тавана и административно определяше цените и все нагоре, как ли пък един път не я намалиха. Бих искал да ми се доставя ток от АЕЦ Козлодуй на цена от 0.05 ст. ,но дали ще дочакам да стана бял човек? После вземете и оправете и пазарната цена на горивата, че и там е един монопол....! Създайте малко конкуренция, разхлабете хватката и внасяйте горива, барелът петрол отдавна поевтиня, даже може да се договорите с ислямска държава на половин цена. ДЕЙСТВАЙТЕ!
  • 2 далаверата е тука

    0 0 Отговор
    И собствениците на тези фирми са същите комунета и ДС-та, питайте другаря Кадиев, той е наясно с нещата, нали заедно с Р.Овч станаха милионери, а може и Овчия вече да е милиардер.
    Честито на уязвимите, т.е. целия български народ!