Last news in Fakti

12 Май, 2016 12:59 6 443 13

Как да правим необичайни инвестиции

  • необичайни инвестиции-
  • пиб

За да бъдеш добър инвеститор, не е важно само образованието, което имаш. Има толкова много аспекти на инвестирането, че един човек просто не може да знае всичко. Всъщност, може да прекарате години в изследване на инвестирането и пак ще останат необърнати камъни. Ето защо е толкова важно да се обърнете към най-добрите инвестиционни специалисти – тези с голям опит. Това коментира за Факти.бг Румен Стамов, директор „Частно банкиране”в "Първа инвестиционна банка".

Преди няколко години един човек си купил от един пазар в Пенсилвания (САЩ) рамка за картина за 4 USD. След известно време той решил да постави нещо в рамката и премахнал гвоздеите. Именно тогава се оказало, че под стъклото в рамката била поставена стара хартия, която от другата страна имала копие на Декларацията за независимост на САЩ.

Може да си кажете „Какво толкова – някакво копие?”. Документът обаче бил така наречената "Дънлап печат" Декларация – едно от малкото копия, произведени през 18-ти век във Филаделфия - в печатницата на Джон Дънлап.

Всъщност историята разказва, че след приемане на декларацията на 4 юли 1776 г. първите копия са били отпечатани именно от Джон Дънлап. От първите отпечатани копия, които са били 150-200 броя общо, са запазени едва 25, повечето от които се намират в строго охранявани музеи. И така през 2000 г. откритата на пазар в Пенсилвания "Дънлап декларация”, е продадена на търг за 8 140 000 USD.

Когато хората чуват такива истории, често излъскват таваните на стари къщи, оглеждат антикварни магазини и пазари, надявайки се да открият поне един артикул, който да ги направи богати. Това всъщност не е лоша идея, тъй като инвестициите в акции, облигации, хибридни инструменти или недвижими имоти често се случва да боксуват. Тогава необичайните инвестиции могат да доведат до високи нетни, непредвидени финансови приходи.

Важното е, че независимо дали сте решили да инвестирате средства в депозит, антични монети, висок клас вино, кафе, производство на трюфели, хайвер или друга борсово търгувана суровина (за които сме писали многократно), най-добрият инвеститор е опитния инвеститор – особено когато говорим за необичайни инвестиции. Той може да забележи фалшификат, купува само качествени и високотехнологични изделия на добри цени, но се специализира в само няколко инвестиционни посоки. А един умен инвеститор купува с главата си, а не със сърцето си.

Ако все пак мислите за инвестиране в необичайни позиции, има много неща, които трябва да запомните. Първо – станете експерт в нещо. Второ – потърсете съветите на други търговци и колекционери. Едва след това купувайте най-доброто, което може да си позволите. Колкото по-съвършено е това, което придобиете (опаковка, автограф и т.н.), толкова повече пари може да направите в бъдеще.

Пример за необичайни инвестиции могат да бъдат:

Изкуство. Тъй като повечето хора не разполагат с пари, за да инвестират в Пикасо, сме склонни да купуваме художници, които не разполагат с възвишени родословия. Да не забравяме, че един днешен художник, утре може да се окаже следващият Ван Гог. Винаги гледаме в перспектива.

Сувенири, Комикси, Монети. Ключът към правенето на пари е да се прекъсне всякаква емоционална привързаност. Още докато един известен бейзболист - Вагнер е пушач, тютюневите компании решават да използват образа му на колекционерска карта. Един ден Вагнер решава, че пушенето е отвратително и той спира цигарите. Заявява, че иска всички карти с неговия лик да се унищожат. Днес бейзболната му карта с номер T206 е толкова рядка, че една от тях беше продадена на търг през 2007 г. за 2,3 млн. USD. През март 2010 г. копие на първия комикс за Супермен бе продадено на търг за 1,5 млн. USD. В продължение на 50 години комиксът е стоял скрит между страниците на някакво филмово списание. Ако имате монета бронзов Lincoln от 1943 г. неговата стойност може да е 1,7 млн. USD – един бизнесмен инвестира толкова на търг през септември 2010 г. Монетата е толкова ценна, защото Монетния двор в Денвър погрешка сложил печата си на монета от бронз, а не от цинк и мед.

Вино. Ако искате да правите пари от лозаро-винарски бизнес, трябва да се насочите към топ сортове. Правилното съхраняване е ключово, но трябва да разпознавате и фалшификатите. Купувайте рано, когато цените са ниски. Най-скъпата бутилка вино, продавана някога, е Шато Лафит от 1787 г. Бутилката от 160 000 USD на Bordeauxonce бе на Томас Джеферсън.

Ретро детски играчки, Антикварни оръжия, Класически автомобили, Редки книги, Музикални инструменти. Преди закупуване на някои от изброените, се уверете в най-важното: производител и година на създаване; качеството; състояние и история на артикула. Възвръщаемостта на инвестициите е най-важна. Нещо, което не е търсено днес, може да бъде търсено утре.

Ние (Личните банкери) постоянно се обръщаме за мнение както към доказаните специалисти във Fibank (портфолио мениджърите), така и към специализираните услуги на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК). Те винаги имат впечатляващи идеи и диверсифициран подход на портфела. Обикновенно обсъждаме различни варианти, докато сглобим портфейл, създаден от невероятна инвеститорска стратегия, а с времето портфейла еволюира.

Очаквайте втора част на съветите на специалиста при подобни инвестиции.

*Представената публикация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или склоняване към вземане на инвестиционно решение.

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай

    0 0 Отговор
    само че в България няма пазар за такива неща.....

    има случаи например човек колекционира уиски....и накрая му го крадат всичкото....
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    М-да. Като гледам - американски източници. Тук такива неща няма, а нашите не се търгуват. Много телевизия сте гледали май ...
  • 3 Така е

    0 0 Отговор
    Абе да ви кажа, все повече и аз чувам за подобни неща в България. Пример за това беше покупката на цялата изба Лясковец преди време, където имало бутилки пенливо вино от царско време и римската преса за грозде, от III век след Христа. И това ако не е необичайна инвестиция...здраве му кажи. Представям си как расте цената на тази изба с всяка изминала година. Само инвеститори да има повече в България. :)

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    бРАВО ЗА СТАТИЯТА! Определено е интересна.
  • 5 Росен

    1 0 Отговор
    Ееее....Супер! Ама не е честно някак си... :( Искам и аз да получавам такива консултации. Може ли данни за контакт с Частното банкиране на ПИБ?
  • 6 Младен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    През 18 век е създадена съвременната изба в Лясковец - всъщност тя е най-старата в България! Преди това на същото място е имало отново изба и именно от тогава има запазени винени образци. Заслужава си човек ако има възможност да си купи поне една от най-старите бутилки вино.
  • 7 Мария

    0 0 Отговор
    Ето такива хора трябва да са финансови министри. Вече очаквам 2-ра част на статията. За какво ли ще става въпрос?... Много е интересно.
  • 8 хРИСТО

    0 0 Отговор
    Добри са....Много са добри от ПИБ-Частно банкиране.
  • 9 До Росен

    0 0 Отговор
    Цъкни на логото им по-горе.
  • 10 Мартин

    1 0 Отговор
    Евала на този Стамов! Много интересна статийка! Отдавна не бях чел нещо интересно на тема инвестиции, а тук има интересни неща.
  • 11 Супер

    0 0 Отговор
    Супер статия!
  • 12 Гостенина

    1 0 Отговор
    Браво! И пак БРАВО!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.